Šta je novo?

integrisana grafička u procesorima za AM5 ležište

drgolub

Zapažen
Učlanjen(a)
28.06.2025
Poena
1
Kupio bih ploču sa am5 podnožjem i čipsetom 650, ali procesori za ove ploče imaju integrisanu grafiku. Imam grafiku RX560 koja mi je dovoljna, ne igram igrice. Kakav je odnos u kvalitetu i snazi između te integrisane grafike i ove moje? Procesor bi mogao da bude Ryzen7 7700X.

Ja imam r9 7900 i rx570 4gb. Ubacio sam je samo zbog LoL-a jer mi je monitor 4k. Sa integrisanom imam oko 10-30fps sa čestim dropovima i na najmanjim podešavanjima. Sa rx570 lagano 60-100fps zavisi od podešavanja, ali veoma stabilnih 60fps da ne pada ispod.

Kupio bih ploču sa am5 podnožjem i čipsetom 650, ali procesori za ove ploče imaju integrisanu grafiku. Imam grafiku RX560 koja mi je dovoljna, ne igram igrice. Kakav je odnos u kvalitetu i snazi između te integrisane grafike i ove moje? Procesor bi mogao da bude Ryzen7 7700X.
Zašto bi ti smetala integrisana ? Može i da se isključi u biosu ali leba ne jede ni kada je uključena. Odnos u kvalitetu i snazi između te integrisane grafike i 6700xt je ogromna, astronomska. Kod AM5 kao i kod svuh Intela, samo procesori sa F na kraju nemaju integrisanu grafiku ali to nije namerno nego su ispali falični pa ih prodaju nešto jeftinije. Integrisana može dobro da dođe u slučaju problema sa grafikom ali i za dodatni monitor za neke sporedne poslove da se ne opterećuje glavna. Evo kod mene su sigurnosne kamere nameštene da rade na integrisanoj i na posebnom monitoru.

Intergisana grafika u Ryzen 7000 i 9000 procesorima je tu samo da daje sliku. Dakle, vrlo slaba. AMD ima tzv. APU-ove koji imaju mnogo jaču integrisanu grafiku, 8000 seriju, ali je grafička karta i dalje bolje rešenje.
Ukratko, tvoja RX 560 je mnogo jača od one u 7700x.

za AMD APU postoji posebna tema pa možeš tamo da saznaš dosta toga

integruše u AM5 procesorima, makar u "običnim" (bez G u oznaci), su dobre za multimediju (video sadržaj u AVC, HEVC, VP9, možda i AV1 kodecima), za rad u office aplikacijama, za surfovanje. ovi u novijim APU-ima /sa G u oznaci) su primetno jači i podržavaju čak i encoding u AV1

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno