Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Sto? Ima performanse kao ~RX 7600XT/RTX 3060, samo sto je ogranicena na 8GB VRAM-a. Techpowerup cak pokazuje da joj 4060 bezi samo u RT, ovako su manje vise egal.

Pa jedan komentar je lepo sumirao, ova karta nema šta da traži u RT, nedaj Bože PT, i onda se sve svodi na raster, medium detalji u 1080p realni i maximalni domet danas, a kartice koje koštaju isto ili manje i barem jednako su brze ste za ove pare imali barem od 2023, mada bilo je i ranije... dakle nVidia nudi danas ono što su drugi nudili pre 2-4 godine za ovaj novac.

Čak njihov 3060 12 Gb se već skoro 2 godine prodaje za te neke pare, a jednako je brza ili brža u većini testova... dakle užas...

Pa jedan komentar je lepo sumirao, ova karta nema šta da traži u RT, nedaj Bože PT, i onda se sve svodi na raster, medium detalji u 1080p realni i maximalni domet danas, a kartice koje koštaju isto ili manje i barem jednako su brze ste za ove pare imali barem od 2023, mada bilo je i ranije... dakle nVidia nudi danas ono što su drugi nudili pre 2-4 godine za ovaj novac.

Čak njihov 3060 12 Gb se već skoro 2 godine prodaje za te neke pare, a jednako je brza ili brža u većini testova... dakle užas...
Pa pazi, to sto kod nas i dalje ima novih RTX 2060 12GB i RTX 3060 12GB u prodaji, to je izuzetak, nije bas takva situacija drugde u svetu. Ako se bude kostala vise od njih i od RX 7600(XT) slazemo se, to sto je novija nece joj pomoci. Kod nas RTX 3060 i RTX 4060 kostaju 300e+, dok RX 7600 ima za ~270e. Ako se ova koja je osetno bolja od RTX 3050 pojavi za njenu cenu ili malcice vise (dakle ~230 do 250e), opet ce nam ponuda na trzistu biti malcice bolja. Nije neki boljitak ali jeste boljitak.

Kod nas na trzistu sve moze da padne ali cena par godine stare racunarske komponente nikad.

3060 je samo brza u naslovima kojima treba dosta vise od 8gb vram, a i na tom polju ce Nvidia objaviti resenje uskoro.
Pa pazi, to sto kod nas i dalje ima novih RTX 2060 12GB i RTX 3060 12GB u prodaji, to je izuzetak, nije bas takva situacija drugde u svetu. Ako se bude kostala vise od njih i od RX 7600(XT) slazemo se, to sto je novija nece joj pomoci. Kod nas RTX 3060 i RTX 4060 kostaju 300e+, dok RX 7600 ima za ~270e. Ako se ova koja je osetno bolja od RTX 3050 pojavi za njenu cenu ili malcice vise (dakle ~230 do 250e), opet ce nam ponuda na trzistu biti malcice bolja. Nije neki boljitak ali jeste boljitak.

Kod nas na trzistu sve moze da padne ali cena par godine stare racunarske komponente nikad.
Da, izgleda zadnji kontingent neke karte koje im stignu, ostaju na toj ceni zauvek.

Zanimljivo...

3060 je samo brza u naslovima kojima treba dosta vise od 8gb vram, a i na tom polju ce Nvidia objaviti resenje uskoro.

Da, izgleda zadnji kontingent neke karte koje im stignu, ostaju na toj ceni zauvek.
Pa više sam mislio na realne cene... a inače ovde vlada neko ubeđenje da vam treba ne znam ni ja koja igra da izletite iz 8 Gb.

Ljudi pojedine zvanične CS2 mape u tekućoj rotaciji ne staju u 8 Gb na full detaljima. Bukvalno CS2 traži više ako hoćete full (ok većina ne igra tako ali to nije poenta).

Znam da RTX 5060Ti 16GB koristi samo 8 linija PCI-E.
Ali pitanje glasi, ako se ista kartica ubaci u matičnu B450 PCI-E 3.0 sa 16 linija, i onda se ubaci SSD M.2 koji uzima 8 linija PCI-E, da li će se primetiti razlika u performansama?

to je pitanje (PCIe matematika) za ovaj podforum

Ljudi pojedine zvanične CS2 mape u tekućoj rotaciji ne staju u 8 Gb na full detaljima. Bukvalno CS2 traži više ako hoćete full (ok većina ne igra tako ali to nije poenta).

Na koje mape konkretno misliš jer kod mene CS2 radi u FHD na max detaljima bez da popuni 8GiB VRAMa na RTX 3070?

Napr Inferno, 4xMSAA, texture na high, 1440p, 8.4 Gb...

1440p nije FHD

a ima i 2160p

Pa nije ali fps je odličan dokle god je Vram usage max 8. Ne treba ti neka zver od kartice običan vanila RX 6600 daje 150-200 fps i to sa finim podešavanjima, medium-high mix... suština je da je 8 Gb premalo čak i za klasu ili 2 ispod 5050... šta više apsolutno sam siguran da će i na 1080p da preabaci 8 Gb bez problema, ali me mrzi da probam...

pa i rx 6600 ima 8GB

Ima zato i kažem sve to sa 8 Gb je krš, evo sad gledam medium texture, efekti uglavnom pogašeni (tako se igra CS manje vise), osim senki, Dust2, 1440p, 2xMSAA, 8.2 Gb... ubija je to prebacivanje... i to je to 8 Gb je mrtvo u 2025...

Napr Inferno, 4xMSAA, texture na high, 1440p, 8.4 Gb...
Ako si na 1080p monitoru, probaj downsampling 4k na 1080p (onda ti i ne treba MSAA), u igri podesis 4k rezoluciju.
Kod Nvidia se zove DSR (4x i 0% smoothness), ili brzi DLDSR ako imas rtx kartu, kod AMD se zove VSR.

jel je to zauzece vrama samo kod igre ili kompletnog sistema?

Kompletnog sistema. Mada se u Task Manageru može podesiti prikaz koliko VRAMa zauzima proces igre, ali nije pogodno za praćenej bez dodatnog monitora.

E pa nije baš tako, ako si rifler onda uglavnom ti visoka rez znači kad na long isl. moraš nekoga u glavu da pogodiš, tu svaki dodatni pixel informacije meni makar pomaže... nikad mi 4.3 nije bilo nesto primaljivo još od CS Source... isto tako generalno od kad sam uzeo 1440p monitor povećao sam hs% za 50% (relativno) nego pre sa 1080p... ljudi se lako odriču dodatnih informacija na ekranu.
Evo Mirrage... isto prebacuje blago...
1751717799872.png

A tek sta bi radio na monitoru od 4k i 30+ incha, na njemu imas duplo vise informacija nego na tvom monitoru, znaci HS 100% veci nego sad.
Izvinjavam se za off, ali moram. :)

Ma naravno da hoće, kao što smo već pisali, većina kartica se proda u prebuilt koje kupuju ljudi koji nemaju pojma šta kupuju. Nvidia je toga svesna, Intel je toga svestan i svi veliki igrači. Moraće mnogo vremena da prođe da bi se situacija promenila donekle.

Taj apsurd ide dole da se prebuilt od 1600 do 2000 $ redovno prodaju sa 5060 ili 5060 Ti 8 Gb. Bezobrazluk velikih korporacija u maximizaciji profita nema kraja i da mogu da vam ne daju ništa a uzmu pare oni bi i to uradili. Oni su na to što rade ponosni. Evo Intel koji 15 godina nije imao ozbiljene inovacije na polju procesora, njihov CEO je rekao da će ubuduće prodavati samo proizvode na kojima je profitna margina barem 50%.

Vex je uradio odličnu analizu tekućeg stanja juče:

a ljudi u komentarima su zaista još bolje to odradili, ali nažalost ni ljudi sa ovog foruma ni publika koja posećuje HU, GN, isl. kanale nisu većina već manjina.

Ako je utešno nemački Mindfactory za 2 modela koji imaju 8 i 16 gb (5060 ti) odnos kupovnine je 1:16, odnosno 1:30 za 9060 XT. Tako da je barem deo kupaca vrlo svestan podvale i oni koji rade samogradnju računara apsolutno ignorišu 8 Gb derivate trenutno...

E pa nije baš tako, ako si rifler onda uglavnom ti visoka rez znači kad na long isl. moraš nekoga u glavu da pogodiš, tu svaki dodatni pixel informacije meni makar pomaže... nikad mi 4.3 nije bilo nesto primaljivo još od CS Source... isto tako generalno od kad sam uzeo 1440p monitor povećao sam hs% za 50% (relativno) nego pre sa 1080p... ljudi se lako odriču dodatnih informacija na ekranu.
Evo Mirrage... isto prebacuje blago...
Pogledajte prilog 498248
u mene 4.4gb mirage..

I sad svi kažu pa nema veze te kartice idu u PC od 500$.... A ne druže...

1600$ bez sales tax, dakle zamalo 1800 😂😂😂, e to platite i dobijete 5050 zver... ima opcija doplate ali ovo je default..

To je stara fora trgovaca pc opreme... Vecina novih korisnika povrsno je informisana, kada vidi cpu sa gomilom jezgara, 32gb memrije, 800w napjanje i tako neke za njih samo pojmove koje ne kontaju bas najbolje, a sve to spakovano u lepo kuciste sa Nvidia karticom (ona nvidia koju svi zele koja je najbogatija kompanija na svetu) tu je kraj to je prodata roba bez obzira sto je tesko ******.

odlicna izvedba, uradjen uv na 3ghz @ 950 mv i memorija na 2000mhz, obzirom da je asus ocekivao sam coil whine ali ga nema, ventovi necujni do 55%, max load temp oko 60c, nema greske :D

hotspot bese nema?
Ja cu sacekati onaj najavljeni 5070 ti super sa navodno 24gb vrama.

odlicna izvedba, uradjen uv na 3ghz @ 950 mv i memorija na 2000mhz, obzirom da je asus ocekivao sam coil whine ali ga nema, ventovi necujni do 55%, max load temp oko 60c, nema greske :D

Odlična temperatura i dobar UV, koliko te je izašla?

Kod mene u Zotac softver-u dozvoljava OC memorije na +3000, sve je stabilno i tad (Hynix su čipovi), a uz ovu modifikaciju možeš na +3000 i u MSI Afterburneru

LINK

Nazad
Vrh Dno