Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

Verovatno da ne bih, al' ono... nije mi bitno da ustedim tu neku razliku ako dobijem proveren proizvod. Cena je bila 'tu negde', 149EUR za T500.

KC3000 1TB mi se greje u Orange Pi 3B, 69 stepeni na idle, ima neka hardverska nekompatibilnost. Disk je ispravan i ne greje se u drugim racunarima. Takodje drugi 256GB NVMe Samsung i Intel sam probao u Orange Pi i ne greju se, na 38 stepeni su. Kako sad potrefiti koij 1-2TB NVMe se nece grejati u OrangePi 3B?

nije za ovu temu. obavezno neki sa hladnjakom, za početak

KC3000 1TB mi se greje u Orange Pi 3B, 69 stepeni na idle, ima neka hardverska nekompatibilnost. Disk je ispravan i ne greje se u drugim racunarima. Takodje drugi 256GB NVMe Samsung i Intel sam probao u Orange Pi i ne greju se, na 38 stepeni su. Kako sad potrefiti koij 1-2TB NVMe se nece grejati u OrangePi 3B?
Greje se on ozbiljno ako nema heatsink a često ni heatsink ne pomaže previše ako nije neka velika budža. Pogotovo ako je blizu neke od ovih besnih grafičkih što troše 330W i kusur.
Ja sa to grejanje rešio tako što sam ga stavio u kineski heatsink sendvič sa Aliexpressa, ali pošto je i dalje probijao 55 stepeni kada radi nešto duže vreme, onda sam uzeo neki mali kuler što sam dobio uz heatsink od 3d printer glave i postavio na vrh i priključio na ploču. Sada radi fino. Iskreno me briga za taj vent i da crkne, kupiću novi.

Bez venta i heatsinka lagano probijao 70 C što se manifestovalo na rad sistema i aplikacija. Pošto je tako radio pa sigurno godinu i jače dana, izgubio je i na Healthu.

Imam 4 komada, ne idu preko 50C bez hladnjaka. Fora je sa nekim ASPM PCIe protokolom za power management na maticnoj ploci. Ako ploca ne podrzava onda se greje.

1749200990544.png

InnoGrit IG5236 kontroler kakav je Lexar Thor Pro 1TB sam uzeo sa tim kontolerom.

Čuo sam za neki Innogrit da ima zezancija ali se ne sećam da li je taj...
EDIT: jeste taj. Preporučujem ti da odmah apdejtuješ firmware ili da zameniš za drugi.

@Envoy
55 stepeni uopšte nije problematično za SSD, čak je odlično. Zabrinuo bih se kad pređe 75, odnosno kad počne da throtluje...

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo nand voli malo veće temperature dok u suštini kontroler treba hladiti

Hmmm, Samsung magician prikazuje jednu temperaturu i to je temperatura NAND, dok HWinfo prikazuje 3 temperature, NAND 1 i 2 i kontroler. Temp kontorlera ume da ide i do 65C, dok je temp memorije max, ja mislim nekih 50C-55C.

Čuo sam za neki Innogrit da ima zezancija ali se ne sećam da li je taj...
EDIT: jeste taj. Preporučujem ti da odmah apdejtuješ firmware ili da zameniš za drugi.

@Envoy
55 stepeni uopšte nije problematično za SSD, čak je odlično. Zabrinuo bih se kad pređe 75, odnosno kad počne da throtluje...
Vec je najnoviji firmware Lexar-DiskMaster sam skinuo i proverio

a cak i kada krene da trotluje ne oseti se u realnom radu :)

Ne bi se složio. dešavale su mi se razne pojave dok nisam rešio hladjenje sistemskog SSDa.

Nazad
Vrh Dno