Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Da, da, za prvi sam kupio pre 4 godine, sećam se da je bilo 0.99$, ali se ne sećam kako sam ga platio.

Promenio sam sat, kupio bih isti watchface tj vrlo sličan, jer vidim da je autor Rus, na onom je bio neki Nemac. Piše "besplatno za sve osim Ruse i Kineze" 😄
Verovatno je Rus, pa ne može da primi novac iz ostatka sveta.

Očekujemo utiske 😁.
Pao 970? Ili 570? Možda Fenix?

FR970, zamenio 4 godine star FR945.
Skinuo sa ruke jedan, stavio drugi, osetio nisam razliku. Recimo 965 je skoro istih dimenzija, a na ruci mi deluje bulky. Verovatno je malo i do oblika kućišta.

Žuta linija sa strane nije upadljiva i korisnik sata je zapravo uopšte ne vidi, tako da ako je neko sa strane vidi i ne svidja mu se, nije moj problem :)

Narukvica je preterano gumenasta. Biće potrebno navikavanje za brzo skidanje i stavljanje na koje sam navikao na FR945. Isto je bilo i sa originalnom (preko 3 godine i jos uvek nije pukla, ali sam je skinuo, da ne pukne u toku aktivnosti) i sa ovom sa AE.

Poslednjih tač skrin sat sam imao 2021.godine, tako da sam ovde praktično sve podesio pomoću tastera, Na koje sam se navikao na FR945. Onda se u nekom trenutku setim da imam ekran osetljiv na dodiri, klik-klik i opet na dugmiće. Moć navike. Tako sam prošli vikend drugaru podešavao Edge 830, praktično isti uređaj kao moj 840, samo nema tač. Kliknem jedan dva tastera, pa pipnem ekran. Opsujem. Klik-klik, pa opet na ekran, pa opsujem. Sve je moć navike.

Ekran je zaista odličan, šteta što je podešavanje osvetljenja samo u tri koraka. Meni je potrebno nešto izmedju dva slabija.

Stavio watchface sličnog dizajna kao što sam već imao. Preko 30 minuta sam podešavao poziciju po poziciju, nisam završio. Nastaviću. Katastrofa interfejs za to podešavanje bio i ostao.

Sve podatke koje je FR945 zabeležio u Connect, povukao je FR970 na sebe. Za neke stvari je povukao samo 24-48h, za neke dosta duže, ali dovoljno dobro.

Struktura menija je ogromna, ima baš dosta podešavanja i neke stvari je zbog tih grananja nepraktično naći. Definitivno su ovi uredjaji otišli bespotrebno daleko.

Za sleep mod ću morati da vidim kako ti tačno radi, jer kada sam uneo vreme kada inače ležem, kada je taj period počeo, on mi baci sat u sleep mod, Bez obzira što sam još u pokretu. Jutros se probudim sat ranije, udjem u meni sata, on izadje iz sleep mod, 10 min kasnije, čujem stiže poruka na telefon, sat ne pišti, pogledam sat, on opet u sleep mod, jer je još uvek bilo doba dana koje sam označio kao vreme u koje spavam.

Bez obzira što sam tvrdio da je lampa na satu bespotrebna stvar, a bukvlano svakog dana koristim svetlo ekrana sata ili telefona da nešto osvetlim, a ne retko i lampu telefona, nekako sam umislio da je tako nešto bespotrebno/glomazno/neefikasno na satu. Zapravo je odlična stvar. Neću detaljisati, ali mi je to sada must have na smart satu.

Jutros odradio trening. Okasnio sat vremena, tako da su vremenski uslovi doprineli ubedljivo najgorem treningu koji sam imao ove godine. Krenuo sam na preko 27C, završio na preko 31, a još uvek nisam navikao na tako visoke temperature. Za 50 minuta na keju, veći deo Z2/Z3 sam neto ostavio skoro 2kg.
Rest izmedju intervala sam bio prinuđen da hodam. Mnogo vruće, a kej vrvi od ljudi.

Bipovi za intervale su malo besmisleni tj oni prvi su baš bučni, a poslednji je najtiši. Možda i to može da se podesi. Gomila nove metrike, bez obzira što mnogo volim brojeve i analizu, deluje da je veći deo toga bespotreban/ne preterano koristan, ali vreme će pokazati.

GPS je zaključao u sekundi. Tracking close to perfect. Na dva mesta imam neke bandere, pa sam ih obišao sa različitih strana u odlasku i povratku. Tačno se vidi kako sam ih obišao. Čak je i krzo Paviljone pristojno pokazao kuda sam se kretao. Tu svaki uređaj gubi signal.

Ubacio sam i prvi GPX, za OK Trip Trail sledeći vikend, pa ćemo videti kako radi i u modu trail navigacije.

Sumirano, zaista odličan sat, lepo mi je legao, i fizički na ruku i funkcionalno, brdo opcija, tako da će svako naći ono što mu je potrebno. Većina nas će koristiti zanemarljivo mali opseg svega ponuđenog.

Cena tačno gde smo je i očekivali u odnosu na Fenix seriju.
Većina tarifnih brojeva koji se odnose na satove/časovnike imaju carinu 10%, nemam pojma zašto, ali je tako kako je, i naš uvoznik usklađuje cene sa tim.

HRM-600 nisu izbacili na sajt, ali s obzirom kako su prošle prve online recenzije, možda ne moraju ni da ga izbacuju.
Jel se to odnosi na one najnovije metrike koje meri u kombinaciji sa FR970 ili na nesto drugo? Jel moze link neki da se vidi konkretno?

Cestitam na prinovi, nek te dugo i dobro sluzi. Daj koju sliku, makar sata van ruke da vidimo kakav Watchface volis :D

Hvala na baš lepom opisu. Hint: na novim uređajima većina podešavanja može i sa telefona iz Garmin Connect / Devices / pa tapneš na sat. Nije uvek lakše odatle, ali za neke je mnogo lakše.

Jel se to odnosi na one najnovije metrike koje meri u kombinaciji sa FR970 ili na nesto drugo? Jel moze link neki da se vidi konkretno?

Cestitam na prinovi, nek te dugo i dobro sluzi. Daj koju sliku, makar sata van ruke da vidimo kakav Watchface volis :D

Da, step speed loss i ono još jedno, ispadoše baš beskorisne za bilo kakav napredak. Možeš da radiš na tome da njih popraviš po Garmin preporuci, ali na taj način ne popravljaš svoje rezultate. Kao neki side quest, Na koji trošiš resurse, ali bez praktičnih koristi.

Hvala na baš lepom opisu. Hint: na novim uređajima većina podešavanja može i sa telefona iz Garmin Connect / Devices / pa tapneš na sat. Nije uvek lakše odatle, ali za neke je mnogo lakše.

Da, znam da može, ali to je praktično za recimo, promenu osvetljenja ekrana Ili sličnu, jednu, konkretnu stvar. Za inicijalni setup mi znači da imam odmah vizuelnu povratnu informaciju. Najviše vremena ode na podešavanje polja na watchface i ekrana na aktivnostima.

Cekaj da naidje neki dan sa pristojnim brojem koraka :ROFLMAO:
Ako sam 15.marta imao preko 50.000 koraka, videćemo šta će da bude 28.juna...Ali da ne čekamo vikend...ili izbegnemo upisivanje custom broja koraka 😄

Ekran je zaista vrhunski, ali ga teško fotografisati. Recimo ova četiri gauga, gore i dole po dva, koraci su komplet svetli, a preostala tri su u dve boje, na ekranu se to super vidi, a ovde jedva.

Update: izašao sam napolje, na milion wati po m2, evo bolje fotke
20250625_144926.jpg

Који год нови инсталирам, увек се брзо вратим на Segment34 MkII.
1000026717.jpg

Publici beta fw: 28 new features

Tip calculator pobedio 😂

Što se tiče ovih jutarnjih/večernjih izveštaja, ne vidim da može da se stavi bilo šta u vezi sa pulsom, recimo rest heart rate, koji uvek pogledam ujutru.

Alarm za nizak puls je i dalje minimum 40, a meni je average za prethodnih sedam dana 37. Pre neki dan sam imao dnevni RHR 34, sa jednim kraćim dropom na 32.

Pogledaj ovaj video što je @cisco postavio, na 5.33, pa narednih 30 sekundi. Čovek je upotrebio super izraz "to please the metrics".

Ideja za ovaj "smart alarm" je odlična, ali za to im je neophodan mnogo bolji algoritam za praćenje sna.
U toku GODINE, odspavam poslepodne maks 10x. E pa danas je bio jedan od tih dana. Spavao ceo sat poslepodne. Sat nije detektovao Nap. Vidim, ima opciju da mu startujem dremku. Druže, nije da sam planirao, samo me slomio dan, pa sam zaspao. Uredno mi je dopunio body battery za to vreme, nisam ispratio puls, ali kad sam se probudio bilo je donjih 4x, pa ako nije skapirao da spavam, fk me. I dalje ih u praćenju sna šije Huawei model od pre 5+ godina.

Meni je rucni start nap odlična stvar, navijem na 25 min, komiram se za max dva min i sat me probudi posle 25 min malo osvezenog.
Ako ne bi stavio timer komirao bi se na neodređeno.

Da, to je super koga power nap radi.

Postoje neka zanimanja (uglavnom ko ima rad po smenama, sa povremenim praznim hodom), gde se organizam adaptirao da se resetuje sa 10-15 minuta sna.

Update: mislim da se koristi i na nekim ultra maratonima i trkama koje traju vise desetina sati.

Da, to je super koga power nap radi.

Postoje neka zanimanja (uglavnom ko ima rad po smenama, sa povremenim praznim hodom), gde se organizam adaptirao da se resetuje sa 10-15 minuta sna.

Update: mislim da se koristi i na nekim ultra maratonima i trkama koje traju vise desetina sati.
Sta zadremaju trkaci u pokretu ili legnu i naprave pauzu?

Zapravo, postoji problem sa sleep walking/running nesrećama 😄

Imaju planske check pointe gde se zaustave. Većina spava 2-3 sata na svakih 24h, ali ima raznih taktika.

Kao što ima onih koji obavezno menjaju obuću u toku trke, iz različitih razloga... Promena terena, otok na nogama...

@nidza / vlasnici Coros uređaja, bilo bi dobro da bacite pogled

FR970 - nažalost, nije bilo mnogo treninga, ali evo nekoliko utisaka i poređenja sa 3 generacije starijim garminom, FR945:

- ne mogu još uvek da procenim koliko traje baterija, ali se definitivno mnogo duže puni u odnosu na FR945. Verovatno je brzina ista, a kapacitet veći. Sat vremena GPS aktivnosti sa HRM trakom ili bez nje, izađe na oko 6% baterije.

- Ekran koristim sa always on i to radi fantastično. Na MIP sam uvek mogao da vidim koliko je sati, bez da mrdnem ruku, a to vidim i sada. Osim kada mi uđe u onaj night mode. To moram da podesim. Idelano je da radi always on, ali da u toku noći pun ekran ostane kao i sada - ne pali ekran na gesture, već na neki taster. Ima opcije Always On i Gesture, ali su disabled i zasivljene, bez mogućnosti da ih promenim. Ako već ne može da se menja, bilo bi lepo da mogu da napravim potpuno custom Focus mode.

- san i dalje prati nepouzdano, ali detektovao mi je jedan nap. Doduše 18min, mislim da je bilo duže. Onaj pre neki dan je samo iskulirao.

- upravo mi je stigao day report - kaže dobro je da si jutros odmorio 40 minuta - pogledam vreme, zaista sam u to vreme mirno ležao, prikačan na infuziju, na ruku na kojoj je sat. Nisam pratio puls u to vreme. Poslepodne sam proveo slično vreme ležeći, s tim što sam čitao držeći telefon u ruci na kojoj mi je sat, to nije detektovao kao rest. Nisam znao da ima "rest" sa sve vremenom početka i dužinom trajanja.

- za vikend sam na Kablaru koristio mape sa učitanim GPX fajlom, u odnosu na FR945, ovde je to zaista upotrebljivo. Dosta brže radi i nekako je preglednije, valjda zbog veće rezolucije. U 2-3 navrata sam i otključao ekran (po default je zaključan u toku aktivnosti), za brži skrol. Do sada sam mape smatrao beskorisnim. Na FR970 deluju kao sasvim funkcionalna stvar.

- lampa na satu - huge win. Bukvalno nije prošao dan da je nisam upotrebio. Izvinjavam se što sam rekao da nije potrebno na satu specijalizovanom za trčanje. Zapravo, verovatno i nije, ali na satu koji nosim 24/7, je sasvim korisna stvar. Kada uključim lampu, bateriju sa 4 dana preračuna na 1 sat. Evo sada sam probao, sa 28%/2 dana je nakon uključivanja lampe prebacio na LOW.

- obaveštenja su dosta čitljivija, smislenija, sada lepo vidim i iz koje aplikacije je obaveštenje (na FR945 se nije videlo sa sve aplikacije), ali sada mi nedostaje za Gmail da vidim na koji nalog stigao mail. Čovek je proklet :)

- I dalje mi je povezan i FR945, pa gledam race predictor, potpuno drugačije ga računaju. FR970 mi je povećao vreme za 5 i 10km, a smanjio za 21 i 42km. I dalje su sva vremena manje-više nerealna, ali verovatno su u proseku malo realnija na novom satu.

- Trening readines, running tolerance, acute load i hill score do sada nisam imao, pa bih im dao još malo vremena i da se vratim redovnim treninzima, da bih dao ocenu koliko šta od toga ima smisla.

- obaveštenja su dosta čitljivija, smislenija, sada lepo vidim i iz koje aplikacije je obaveštenje (na FR945 se nije videlo sa sve aplikacije), ali sada mi nedostaje za Gmail da vidim na koji nalog stigao mail. Čovek je proklet :)
Meni pise mail adresa na koji je stigao mail u zaglavlju, mozda ima veze sa mail programom koji koristis na mobilnom ( ja outlook)?

Prilozi

• 20250703_101628.jpg
    20250703_101628.jpg
    150.8 KB · Pregleda: 27
Da, sigurno je do aplikacije.
Koristim Gmail, izbaci ikonicu i ozbiljno mnogo teksta. Ali ne piše koji je nalog.
Verujem da im to nije cimanje da ubace, samo da im dovoljno puta prijavimo.

Gore sam zaboravio da pomenem još jedno zapažanje: prilikom punjenja, kad dodje do 84%, sat počne da zuji. Prvi put mi je trebalo malo vremena da shvatim šta zuji, pa se napunio do 90%.

Desilo mi se dva puta, da sam primetio, jednom sam cak napravio i video, ali sam bio ubeđujen da ima veze sa tim sto je ekran bio mokar neposredno pre toga.

Bukvlano sam od sebe krene da klikće i vrti ekrane. Deluje spooky.

Apdejte je stigao juče ujutru, nadam se da su to rešili, a nisu napravili neki drugi problem.

Garmin u Kini tizovao novi pristupačni uređaj, pretpostavka da se radi o forerunner modelu, čije će specifikacije i konačna cijena biti otkriveni u utorak 22. jula.

Dobar je tizer sa 1xxx, pa ljudi zagrizli da je novi top forerunner 😄
Poslednje X u nizu je verovatno S ili tako neko slovo, koje su vec koristili.

😅

Navodno "1xxx" bi trebalo da označava maksimalnu visinu maloprodajne cijene u Yuanima, a ne oznaku konkretnog modela, pa odatle i pretpostavka da se radi o pristupačnom modelu sata, ali ko će ga znati.

It turns out that the big Garmin teaser from Garmin China’s Weibo account earlier this week wasn’t a new Forerunner 170 launch — it was just a steep discount on an old model.

2:0 za garmin vs pj& p4jk3 :)

Shame on me 😂 Garmin izgleda uvijek nekako uspije da pobijedi, ali na pogrešan način :)

It turns out that the big Garmin teaser from Garmin China’s Weibo account earlier this week wasn’t a new Forerunner 170 launch — it was just a steep discount on an old model.

2:0 za garmin vs pj& p4jk3 :)

Hej, Garmin ne mogu da pobedim ni na stazi, a ne u ovom nagađanju sa tizerima, zato sam napisao "zagrizli", jer nema šanse da su izbacili novi top model, a i na fotografiji sata se jasno vidi bezel kao kod entry modela ;)

Kad smo kod toga ko koga pobeđuje, trenutno mi projektuje 9 minuta bržu polutku od mog PB, a ja sam u priličnom down-u sa formom I to vreme mi je trenutno SF.

Sinoć su krenule pripreme za polovinu septembra. Kaže, do tada spuštam još 2ipo minuta 😂

Spremaj tačno taj pejs ili nešto brže od tog tempa segment u kom trčiš pejs za trku.

Nazad
Vrh Dno