Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

kako ti igras u 1080p?

Igram tako sto ne razmisljam da upalim neku najnoviju igru. Aj sto zbog VRAM nego i snage samog GPU. A da kupujem sad nov GPU, 8GB bih precrtao. Koje ranije kupovao karte sa 8gb je bilo ok, vise nije.

TL;TR;
Fini uplift.
amd-drivers-aging-like-finewine-v0-h1qjg00khgaf1.png

9070 je i odložen zato što drajveri nisu bili gotovi. Svakako solidno, posebno CS2.

Zanimljivo... ono što je ovde zapažanje sam i ja primetio sa RDNA2 karticom CS2 sada radi bolje nego pre 3 meseca, ali sam ja držao iste drajvere do pre koji dan. Mislim da je HU pobrkao poboljšanje koje je donela igra, sa onim koje su doneli drajveri...

Ne kazu bez razloga amd unboxed 😃
da si odgledao video video bi da su prvobitni rezultati podbačaj, dakle on je oštetio AMD u inicijanom review zapravo, dok su ovo kasnije normalni tj. očekivani... šta je po sredi ostaje da se vidi... ali teško da navija za njih i prikazuje manje...

Ovako može moja baba da pravi video :rolleyes: TYC je bar pokušao da testira isto što i HU ovaj lik samo pravi dramu i nada se da će dobiti neki pregled...

Poslednja izmena:
Meni lično nije bitno zbog čega je RX 9070 brži sada nego pre šest meseci. Bitno mi je samo da se vide bolje performanse u nekim igrama. :)

Ovako može moja baba da pravi video :rolleyes: TYC je bar pokušao da testira isto što i HU ovaj lik samo pravi dramu i nada se da će dobiti neki pregled...
pa testirao je, prvu i poslednju verziju drivera

Veliki je problem sa ovom industrijom što nema nešto para i onda se radi štap kanap. Kad bi radili po PS morali bi apsolutno svaki put pre bilo kog testa da urade kompletan čist sistem. Sve kartice bi trebalo da se retestiraju za svaki test novog proizvoda, što zbog update-a drajvera, ali i svog ostalog testiranog softvera i sistema generalno.

Pa ako ima 15 igara u 3 rezolucije, i 20 kartica na grafikonu to znači 900 test runova samo za 1 prolaz, a testira se barem 3x da se eliminiše outlier, 5 je zapravo standard. To znači da bi trebalo da uradi oko 5000 testova da bi uradio jedan kršten benčmark, pri čemu je bitno da čovek bude uključen zbog praćenja frame time, textura koje se ne renderuju isl. Nek test traje samo 1 minut to je sigurno daleko više od 100h efektivnog rada samo za rezulatate, a gde je izrada texta, analiza, prezentovanje, montaža. Izadje da jedan test zahteva više sati rada nego što može da se uzme para.

I šta onda rade, kopiraju rezultate iz starih testova, testiraju na istom OS više stvari, itd. itd.

Od kada sam kupio Rx 9070 gigabyte gaming oc imam mali problem. Komp kada ga upalim ponekad neće da baci sliku i piše no signal. Tek kada resetujem onda bude sve uredu i posle toga ne bude nikakvih problema. Da probam da menjam kabl ili je možda grafička falicna?

Vidi da li su dobro seli DP kablovi iili kablovi za napajanje.

Imam nekoliko nedoumica posto nisam do sad koristio nikada AMD uvek je bila Nvidia
Imam 9070xt
1.Da li isto kao i sa Nvidia treba da brisem drivere sa ddu ili samo instaliram?
2.Da li su popravili CS2 konacno novim driverima posto je solidno kaskalo za 5070ti, problem sto nisam igrao koji mesec i sad ne znam da uporedim?
3.Posto igram najvise Stalkera slabo se razumem u ove nove tehnologije, da li treba da koristim upscalin i vidim da podrzava igra 3.1 FSR ali da u driveru stoji da moze FSR 4 ali to onda znaci da ja u Adrenalinu namestim FSR 4 i onda ce u igri da bude FSR 4...Nista ne razumem

Imam nekoliko nedoumica posto nisam do sad koristio nikada AMD uvek je bila Nvidia
Imam 9070xt
1.Da li isto kao i sa Nvidia treba da brisem drivere sa ddu ili samo instaliram?
2.Da li su popravili CS2 konacno novim driverima posto je solidno kaskalo za 5070ti, problem sto nisam igrao koji mesec i sad ne znam da uporedim?
3.Posto igram najvise Stalkera slabo se razumem u ove nove tehnologije, da li treba da koristim upscalin i vidim da podrzava igra 3.1 FSR ali da u driveru stoji da moze FSR 4 ali to onda znaci da ja u Adrenalinu namestim FSR 4 i onda ce u igri da bude FSR 4...Nista ne razumem
1. Da, 2. Da vidi test pre par postova na HU.

Isteče mi vreme za edit, vidi ovde za 3. tačku da li ima nešto korisno https://www.youtube.com/@AncientGameplays/videos, u svakom slučaju generalno FSR koristiš onda kada native ne dobiješ ono sa čim si zadovoljan. U teoriji Adrenalin može da uradi override onoga što igra podržava/postavi, ali to je case by case kako se ponaša.

Mogu da razumem da bi weebovi ili neko ko želi kartu koja odskače od drugih dao tolike pare za Yeston ali ne znam što bi iko kupio ovaj Powercolor...ima jeftinijih karti koje su jednako dobre ali nisu toliko ružne/cringe.
Hellhound serija im tradicionalno izgleda mnogo bolje od Red Devil i bolji su value.

pa testirao je, prvu i poslednju verziju drivera

zapravo nije testirali su nove drajvere i sve sistemske i game update vs release data (tadasnja verzija svega)... dakle poboljšanja dolaze od svih komponenti koje su ažurirane... ne samo od drajvera i praktično je nemoguće replikovati 100% (ili jako teško).

da, samo kada kazes da je driver poboljsao performanse, onda imas dva identicna sistema i jedina razlika je driver, koji treba da pokaze te poboljsane performanse

jer po prvom videu, nvidijin driver nije nista poboljsao a amdov driver jeste

amd-drivers-aging-like-finewine-v0-h1qjg00khgaf1.png

pise latest i review drivers, a ne ceo sistem tada i sada

edit: cak i u tom videu od FC lepo covek kaze, nije problem, razumemo mi sta se testira, problem je kako je prezentovano i ispadne da je bolje kupovati amd gpu jer amd poboljsava performanse kroz svoje drivere, a nvidija ne radi to

edit 2: sada vidim da ti mislis da ja govorim o HU videu a ustvari govorim o FC videu, za njega sam ti odgorovio :)

edit 3: nebitno za ovo iznad, samo sto ce forum spojiti postove, pa da ga preduhitrim sa editom, dok moze :)

Poslednja izmena:
Ja mislim da se on našao malo u nebranom grožđu ovde, odnosno da ovo nije isplao onako kako su planirali. Znam da smo ranije dok je PC bio glavna zanimacija i dok smo čitali testove na tech portalima imali gomilu detalja. Odeš na Anand Tech a ono piše sve. Verzija BIOS-a, revizija matične, windows verzija i patchevi, itd. itd. Svaki drajver naravno popisan, verzija svih testiranih igara.

Video format je mnogo lošiji medijum, em me tera da gledam pola sata što bih pročitao za 5 minuta, em mi izostavi gomilu detalja, eto na grafikonu su samo 2 grafičke kartice, do je Anand redovno imao i po 30, pa lepo vidiš kako se to poredi sa onim što je alternativa (bilo da već imaš ili je opcija za kupovinu).

No živimo u tom vremenu, veliki i ozbiljni su već propali kao pomenuti Anand, a manji su se prilagodili, a i publiku sve manje zamiaju detalji, žele samo prost binarni odgovor.

Nije prvi put da su uhvaćeni sa neadekvatnim ili faličnim testovima...
Bolje reći, test je možda bio ok za ono šta jeste ali zaključak koji su pokušali da nametnu nije. I ponovo, nije im prvi put da to rade...

Pa dobro eno Linus je napravio medijsku imperiju sa 150+ zaposlenih, a netačni mu testovi skoro pa redovno, svi ga isprozivali oko toga, a on sve veća gledanost (verovatno prosek 10 godina, ali youtube gura preglede)... odavno je ovo prestala da bude ozbiljna industrija :rolleyes: ;) .

Mali fun fact, u LoL-u na 4k max podešavanja:
Integrisana na r9 7900 10-15fps
rx 570 4gb 20-60fps kako gde
9070xt 800fps locked

taman je tolika i cena

60eur
800eur

:D

Nazad
Vrh Dno