Iskreno ne volim da preporucujem nesto sto nisam koristio.Da li imas konkretan predlog nekog gasnog kotla sa boljom modulacijom, a da nije mnogo skuplji?
Hvala unapred!
Moguce je, zato sto je za jake kotlove veca minimalna snaga na kojoj mogu raditi.како може да га предимензионише ако је на минималној снази ради на 2 киловата за рецимо 50кв и то може да буде велика снага ?
Dirtmag ili magnetni je samo za grejne krugove.Nemojte ga stavljati na sanitarni vod.Update: evo skoro mesec dana nakon kupovine danas došao prvi čovek da pogleda oko ugradnje. Užas naći majstora, svi obećavaju i zavlače samo.
Čovek pogledao, rekao da uzmem sakupljač čestica, kaže većina neće ni da čuje za to već stave običan neki filter kaže od 500 din,obradovao se što hoću da stavim.
Kaže da treba i dodatna expanziona posuda jer je ova u kotlu mala za system, kao nije skupa 4-5k rsd.
Čekam da mi dostavi ponudu, navodno biće sledeće nedelje. Ovih dana bi trebao da dođe još jedan, ključna reč trebao.
Edit: u Bosch dokumentaciji piše da su potrebna 2 filtera, na ulazom vodu sanitarne vode i na povratnom vodu. Da li da oba uzmem magnetne ili jedan magnetni a jedan obični?
Stavi i jedno i drugo, rucni ventil za odzracivanje kosta 150 din.Treba mi savet, obzirom da zatvaram system, da li je dovoljno staviti lonce za ozracivanje sistema na najvišu tačku sistema ili je potrebno staviti cepove sa ventilom za ozracivanje na svaki radijator?
Obzirom da imam Gusane radijatore i crne cevi, razmišljam se da stavim Caleffi C1 zaštitu od korozije, dobra ideja?
A sta ulazi u tu cenu, i kolika je kvadratura kuce?Evo da izvestim,tacno 4 meseca od podnosenja zahteva kotao je pusten u rad...posto sam posedovao razvuceno centralno grejanje ceh za sve skupa je 470000 din.
Iskreno mislio sam da ce me izaci nesto povoljnije ali zadovoljan sam da sam se batalio lozenja i nabavke ogreva
Za podno grejanje nije toliko bitno da li je PEX ili PERT dok god u cevi ne ide VRELA voda. PERT je osetljiviji na vrelu vodu, ali za 35-40 stepeni je svejedno. Ako ima mupja unvodi OBAVEZNO poseban bojler sa izmenjivačem, inače strada izmenjivač na bojleru. HERTZ je sasvim OK. DirtMag je poželjan da štiti pumpunsa neodijumskim rotorom od feromagnetnih čestica, a ujedno se može koristiti i kao ulivno mesto za raznu hemiju.Cao ljudi
Citao sam juce i danas teme za grejanje na gas, izbor kotla itd. ali i dalje imam par pitanja. Zeleo bih da se informisem sto mogu bolje pre nego dodju majstori kako bih ispratio sta rade i preneo im svoje zelje.
Evo pitanja pa ko ima vremena/zelje neka baci komentar ili podeli iskustvo po nekoj od tacaka,makar i vrlo kratko:
1. Cevi za grejanje - vidim da ima vise vrsta (PEX-a,b, PERT). Da li gadjati neku specificnu vrstu ili proizvodjaca?
2. Oprema - da li obavezno ici na Caleffi ili je i Hertz ok? Dirtmag sam skontao da je obavezan u ovom delu
3. Gasni kotao - Bosch ili Vaillant 18-24 kondenzacioni kombinovani
4. Kontrola - ovo me najvise buni iskreno. Koliko sam video, pozeljno je imati sondu spoljne temperature i modulacioni termostat, mozda i gresim.Svaki komentar dobrodosao ovde.
5. Sanitarna voda - desava se s vremena na vreme da nam voda bude puna mulja. Da li onda OBAVEZNO dodati onaj kombinovani bojler?
Toskovi su u sekundarnom planu ako mislite da nesto zaista vredi.
Jos jednom - svaka misao dobrodosla
Kontekst (ko zeli da cita):
Prethodne 2 sezone sam se grejao na klime i nisam bio zadovoljan sa komforom, sto zbog svojoh navika izgleda sto zbog samih klima i njihovog (ne)kvaliteta iako su recimo visoka klasa. Kako je u kuci u procesu izgradnje napravljen propust i niko nije stavio grama izolacije u pod, zelim da to ispravim koliko-toliko sada dok kuca nije kompletno opremljena i dok nema zene i dece. Nemam prostora za manevrisanje mnogo, samo ce pecurke doci ali i tih 2-3 cm ce ciniti veliku razliku u komforu pre svega jer su plocice po celoj kuci.
U pitanju je 100 m2, prizemlje kuce. Izolacija je ok, cini mi se 8cm na pola spoljnih zidova, 20cm na drugoj polovini. Stolarija nova PVC. Iznad veceg dela kuce se greje aktivno ili pasivno a na jednom manjem delu ima 25-30 cm staklene vune (tu nema sprata naravno). Nisam jos 100% odlucio da cu ici sa podnim ali sve mi deluje da ce biti tako
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari