Da se javim sa prvim utiscima posle mesec dana voznje EV.
Razmisljao sam izmedju Renault Zoe, VW e-Golfa i ID.3. Na kraju sam ipak odlucio da izdvojim malo veci budzet za ID.3 – i stvarno mislim da nisam pogresio. Auto je dosta moderniji, bolji u voznji i generalno ostavlja ozbiljniji utisak.
Voznja je zaista posebna prica – ubrzanja su brutalna za jedan gradski auto, auto odlicno lezi na putu i uz to je neverovatno udoban. Kabina je iznenadjujuce prostrana, kao i gepek od 380l. Imam skoro 2 metra i oko 120 kg, ali sedim skroz opusteno, kao u fotelji. Za svakodnevnu voznju, ovo mi je veliki plus.
Sto se tice dometa, realno prelazim izmedju 300 i 350 km sa jednim punjenjem, sto mi je sasvim dovoljno i za grad i za povremene malo duze relacije.
U pocetku deluje cudno i brine te domet, punjenje i sve to, ali posle par dana vise ni ne razmisljas o tome. Samo uzivas u tisini, momentalnoj snazi i tom opustenom osecaju u voznji. Kod mene je bas tako bilo – posle prve nedelje sam shvatio da vise uopste ne gledam koliko je auto „pun“, vec vozim normalno kao i ranije, samo uz mnogo vise komfora i bez ikakve buke motora.
Posebno odusevljenje to koliko je auto stabilan u krivinama i kako je teziste nisko zbog baterije. Voznja kroz krivine je skroz drugaciji dozivljaj, auto kao da „lepi“ za put, nema onog klasicnog naginjanja kao kod obicnih auta. Uz to, regenerativno kocenje je super stvar – vozis skoro samo na gas, a auto sam usporava cim pustis papucicu, pa skoro i ne koristis klasicne kocnice u gradskoj voznji. Zanimljivo je i to da zbog debljine baterije sednes malo povisenije nego u klasicnom Golfu, pa imas bolji pregled puta i nekako je osećaj voznje udobniji i opusteniji.
Interesantno je da sam od kako sam kupio ID.3 seo samo 2 puta u Tiguana. U odnosu na elektricni auto, Tiguan sa 200KS mi sada deluje tromo, kao da nikako nece da ide – jednostavno je potpuno drugaciji osecaj kada se jednom naviknes na elektricni pogon.
Sve u svemu, prezadovoljan sam i ako nekoga zanimaju detalji, iskustva ili bilo sta drugo o prelasku na struju – tu sam, rado cu podeliti jos!