Šta je novo?

Svemir i sve vezano za svemir

Svaki problem ima rješenje. Ako je rješenje "ma neće se nama to desiti" onda baciš više godina R&D i milione u troškovima lansiranja i propratnih sistema. Od svih privatnih lunar landera koji su pokušali da slete posljednjih godina, ovo je treći čini mi se koji je sletio i prevrnuo se?

Tako je, tamo rade sve sami amateri i neznalice, za razliku od Benchmarka, gde sedimo mi, sive eminencije međuplanetarnih letova, svaki sa po najmanje 10 uspešnih sletanja na druga nebeska tela ;)
Pozdrav

Daleko bilo da iko ima mozak pa iskomentariše, a da ne dobije odgovor "pa ako si pametan što ti ne...". U pravu si, hajde da svi samo konzumiramo, nek niko nema kritičko mišljenje i ne postavlja konstruktivna pitanja, to je pravi smjer za sve vrste nauke i tehnologije, milijarderi i AI će da misle umjesto nas, je li tako?
Pozdrav

Dešavaju se i njima gluposti. Mars Climate Orbiter je izgubljen jer je preduboko zaronio u atmosferu Marsa pri kočenju i "hvatanju" orbite.
Zašto? Lockheed Martin stručnjaci nisu izvršili konverziju između metara (SI) i stopa (US) u softveru za kontrolu prilaza.

Ili kada nedavno nisu pre poletanja uključili strujne osigurače za neke instrumente pa nisu mogli da rade i koristili su pomoćne za navigaciju...

... pa stavljaju i natpise kao što je ovaj. :LOL:
20090524_shuttle_mounting_point-620x516.jpg

Poslednja izmena:
@Roy Fokker u redu stvar, evo onda jedan konstruktivan predlog, nadam se da ćeš ga prihvatiti dobronamerno.
Kontaktiraj njih, iznesi svoj predlog kako da reše problem, pokupi slavu i pare i prešao si igricu.
Je li ovo vrtić ili šta? Malo mi je nejasno kako smo došli do ovog nivoa komunikacije, ja sam bio pod utiskom da je ovo forum, my bad.

Meni ne ide u glavu kako ovi iz Intuitive Machines mogu sebi da dopuste onakav grafički prikaz na kome telemetrijski podaci prikazuju neke bezvezne vrednosti koje skaču gore dole (brzina, visina). Da ne pominjem da su posle sletanja govorili da imaju vezu sa lander-om a (kao) ne znaju orijentaciju, a onaj u pozadini drži u ruci maketu landera i okreće je horizontalno i pokazuje je čoveku pored sebe.

Pa sjećaš li se Firefly landera, koji, iako je sletio uspješno, u posljednjem momentu je prikazao da je na 700 i kusur metara od površine? A fazon je što senzor kad dođe skoro do kraja pređe na milimetre i neko je zaboravio to da konvertuje kod grafičkog prikaza. Srećom lander nije imao problema s interpretacijom.

EDIT: Inače, ja sam potpuno previdio da je i pri prvom pokušaju IM lander 2024 pri slijetanju omašio i sletio na nagib od 12 stepeni, polomio nogu, otklizao, i završio pod uglom od 30 stepeni. Ne treba njima mehanizam za ispravljanje nego redizajn, pošto očigledno nešto ne valja sa "nogama". Oni imaju komplikovan set od šest nogu s puno "šipki", a ovi s bazičnim konfiguracijama sličnim Apollo landerima nemaju problema.

1741356686671.png

Poslednja izmena:
Jos jedan space x fejlovao..izgleda neka crna nedelja za svemirska istrazivanja.

Malo mi je nejasno kako smo došli do ovog nivoa komunikacije, ja sam bio pod utiskom da je ovo forum
Forum služi za argumentovanu diskusiju a ne za stav nije mi jasno kako stalno prave greške u svemirskim istraživanjima ja bih to ovako rešio.

Poenta je bila da sam ja zaboravio da je kompanija već imala sličan peh jer furaju taj visoki lander s krhkim nogama. Tu ne pomaže nikakav mehanizam za uspravljanje. A komentari su bili kao da smo na dječijem igralištu.

Ja sam mislio da smo prerasli vrtić?

Da ukažem da nisam ja taj koji se ponavlja, ali očigledno ne radi. Nacrtao bih ali ne bih da davim temu dalje offtopicom.

Ama,šta bi sa ovakim osnovno školskim pristupom?

Taj kopterčič ko da su sklempali osnovno školci.Baterije od Makite,operacijski od Samsunga....antena pitaj boga,iz sedamdesetih??

Baš neozbiljno su pristupili projektu,i onda je krivo vreme na marsu,dalje nisam imao volje da gledam

Bez kritika, to se ne smije ovdje.:p

Njemački ISAR Aerospace pokušao prvo lansiranje Spectrum rakete danas iz Norveške. Nije baš pošlo sve po planu...

Jesu li to oni pustili raketu da nekontrolisano padne, bez da je samounište? :oops:

Ama,šta bi sa ovakim osnovno školskim pristupom?

Taj kopterčič ko da su sklempali osnovno školci.Baterije od Makite,operacijski od Samsunga....antena pitaj boga,iz sedamdesetih??

Baš neozbiljno su pristupili projektu,i onda je krivo vreme na marsu,dalje nisam imao volje da gledam
Da se ne pravim pametan guglao sam pa kaze: "Designed as a technology demonstration that was expected to fly no more than five times over 30 days, the helicopter's primary mission was to prove that powered, controlled flight on another planet was possible"

Kapiram ako ti je to scope projekta, onda se i ne fokusiras ni na sta drugo i imas minimalan budzet.

Iako je minimalan budžet i dalje bio $80 miliona.
Jesu li to oni pustili raketu da nekontrolisano padne, bez da je samounište? :oops:
Jesu. Ugasili su motore i to je to. E sad, da li je išta bolje po ekološku situaciju što je u pitanju propan kao gorivo umjesto kerozina ili metana, ne znam...

Sve je bolje od onog crvenog otrova koji koriste kinezi.

Definitivno. Korozivno i kancerogeno.

Čekamo prikazivanje prvih fotografija sa opservatorije Vera C. Rubin, očekuju se veoma detaljne slike svemira.

Evo par streamova ako nekog interesuje...

Jedna zanimljivost je da je otkriveno 2104 novih asteroida u Solarnom sistemu za samo 10 sati posmatranja.
Očekuju da otkriju milione novih asteroida u naredne dve godine... Vrlo moćna spravica ovaj teleskop :)

Nazad
Vrh Dno