Šta je novo?

Stambeni krediti

Ја сам узимао у Интези 2022. године, узео сам на 20 година, у другим банкама је било највише на период отплате од 15 година. Исте су каматне стопе биле као и код кредита за куповину стана, на жалост у том тренутку код Интезе само варијабилна каматна стопа. Треба ти више папира него код кредита за куповину, код Интезе је било да се 50% средстава пребацује вирмански и правда папиирима а 50% можеш подизати са рачуна и трошити како хоћеш. Наравно износ кредита који добијаш зависи од плана и процењене вредности адаптације које ти ради овлашћено лице. Некретнина која се адаптира мора бити на твоје име и без терета, затим иде хипотека на њу. Учешћа нема.

Hvala, Boki. U međuvremenu sam nesto gledao, bar na netu sam u jednoj banci nasao mogucnost fiksne kamatne stope. To mi je mozda i idealno- 20 godina.

Нема на чему, кажем у том тренутку 2022. године није било, можда сада има и Интеза.

Jel ima neko info za ovaj stambeni u otp sa promenom kamate (fiksne ili varijabilne) na svake tri godine? Zanima me ako posle tri godine zelim da zadržim fiksnu, da li ostaje ona koju sam pogodio na pocetku kredita, ili daju novu fiksnu?

Ja kada sam išao na sastanak za stambeni kredit u OTP, rečeno mi je da ostaje kamata koja je bila u momentu zaključivanja kredita.

Piše u ugovoru (mom) da određuju novu fiksnu.

U mom ugovoru piše da se nakon tri godine možeš opredeliti za varijabilnu sa fiksnim delom 2,75% plus 6m euribor ili fiksnu koju banka u tom momentu ponudi.
Možda je sad drugačije, ja sam svakako na varijabilnoj.
Ako u ugovoru piše ono što RingeRaja kaže, to je to, fiksna je zakucana.

Ako u ugovoru piše ono što RingeRaja kaže, to je to, fiksna je zakucana.
U mom slučaju, u ugovoru jasno i nedvosmisleno piše da mi je mesečna rata toliko u toku celokupnog perioda otplate kredita i to je to, zakucano.
Imam pravo uvek da otplatim deo glavnice (što sam do sada 2x radio), calne se keš u dinarima (računa se srednji kurs NBS u trenutku otplate) i odmah se sračuna rata koja je umanjena i nepromenljiva kroz ceo period otplate.
Postoji opcija i da se skrati period otplate, ali onda mora Annex ugovora, koji banka ne mora da potpiše i da se saglasi, jer obično ne vole kad neko želi da skrati period otplate.
Ja sam namerno pristao na fix, jer tako znam kolika mi je mesečna rata i ne razmišljam. Ko ima volju da se "kocka" sa EURIBOR-om (koji od trenutka uzimanja kredita može da ide i gore i dole) samo napred, ja nemam živaca da i o tome razmišljam.

Ali da li su isti ugovori? Ovo što je kod OTPa bilo je opcija da se bira na svake tri godine - da li ide trenutna varijabilna plus marža ili nova fiksna.

Ti faktički imaš dve promenljive, s tim što je jedna klasična, a druga varijanta zavisi od procene banke i trenutnih tržišnih uslova.

Naravno da nisu.
Trenutno na tržištu postoji nekoliko kombinacija:

1. Klasična fiksna (koju imam ja) - fiksna rata do kraja
2. Klasična varijabilna - fiksna marža + 3M/6M EURIBOR do kraja
3. Kombinovana - kombinacija ove dve, sa različitim varijantama

Ono što je bitno je, da samo sa klasičnom fiksnom je sve poznato do kraja otplate.
Svaki drugi model uvodi jednu do dve varijable koje se ne znaju kada se uzima kredit, a pošto je to uglavnom obaveza na dug period, treba ovo imati u vidu kad se neko odluči, jer posle banka uglavnom ne pristaje na bilo kakvu promenu uslova, pa je jedina opcija refinansiranje u drugoj banci, a tu ima solidnih troškova (znam, radio sam to).
Ne kažem da je samo opcija koju sam ja izabrao dobra, može bilo koja na kraju da bude povoljna, ali to zavisi od mnogih faktora.
Npr. pokojna supruga je uzela 2011. kredit za stan kod Rajfa, opcija 2., tada xtra povoljni uslovi (4,2% + 6M EURIBOR).
Prva rata je bila oko 500 EUR i već sledeća je bila niža i tako sve do decembra 2021. kada je preminula i ja nasledio kredit. U tom trenutku je rata bila najniža, oko 380 EUR, ali je isto tako baš u tom trenutku EURIBOR krenuo strmoglavo da se vraća iz minusa, pa sam ja refinansirao kredit, jer Rajf nije bio spreman da promeni ništa u okviru kredita. Otplatio deo glavnice, otišao u Erste, platio troškove refinansiranja i skratio vreme otplate na 10 godina (inicijalno je ostalo još 15), uzeo fix 5,2%. Za sada je to bila okay odluka, ali ako iz nekog razloga EURIBOR nastavi da pada i ode drastično ispod 2% (koliko je sada), možda i nije. Ali na kraju, meni je mirna savest, znam kolika mi je rata i ne razmišljam o kreditu, čekam samo da ga otplatim (i po mogućstvu skratim glavnicu).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno