Naravno da nisu.
Trenutno na tržištu postoji nekoliko kombinacija:
1. Klasična fiksna (koju imam ja) - fiksna rata do kraja
2. Klasična varijabilna - fiksna marža + 3M/6M EURIBOR do kraja
3. Kombinovana - kombinacija ove dve, sa različitim varijantama
Ono što je bitno je, da samo sa klasičnom fiksnom je sve poznato do kraja otplate.
Svaki drugi model uvodi jednu do dve varijable koje se ne znaju kada se uzima kredit, a pošto je to uglavnom obaveza na dug period, treba ovo imati u vidu kad se neko odluči, jer posle banka uglavnom ne pristaje na bilo kakvu promenu uslova, pa je jedina opcija refinansiranje u drugoj banci, a tu ima solidnih troškova (znam, radio sam to).
Ne kažem da je samo opcija koju sam ja izabrao dobra, može bilo koja na kraju da bude povoljna, ali to zavisi od mnogih faktora.
Npr. pokojna supruga je uzela 2011. kredit za stan kod Rajfa, opcija 2., tada xtra povoljni uslovi (4,2% + 6M EURIBOR).
Prva rata je bila oko 500 EUR i već sledeća je bila niža i tako sve do decembra 2021. kada je preminula i ja nasledio kredit. U tom trenutku je rata bila najniža, oko 380 EUR, ali je isto tako baš u tom trenutku EURIBOR krenuo strmoglavo da se vraća iz minusa, pa sam ja refinansirao kredit, jer Rajf nije bio spreman da promeni ništa u okviru kredita. Otplatio deo glavnice, otišao u Erste, platio troškove refinansiranja i skratio vreme otplate na 10 godina (inicijalno je ostalo još 15), uzeo fix 5,2%. Za sada je to bila okay odluka, ali ako iz nekog razloga EURIBOR nastavi da pada i ode drastično ispod 2% (koliko je sada), možda i nije. Ali na kraju, meni je mirna savest, znam kolika mi je rata i ne razmišljam o kreditu, čekam samo da ga otplatim (i po mogućstvu skratim glavnicu).