Šta je novo?

Hardver Препорука напајања за RTX 5090?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

pmb

Poštovan
Učlanjen(a)
03.06.2016
Poena
95
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7950x + Arctic III 360
Matična ploča
MSI B650 MAG Tomahawk Wifi
RAM
2x32GB Kingston DDR5 6000MHz
GPU
MSI RTX 5090 Vanguard Soc
Storage
1TB KC3000 + Crucial m.2 500 2HDD od po 4TB (WD RED i Blue)
Zvuk
Microlab Solo 6c+S.M.S.L SU-1 DAC
PSU
FSP Hydro PTM PRO 1350W
Kućište
Lian Li Lancool 216 argb
Monitor
AOC 31.5" Q3279vwf
Miš & tastatura
najobičnija Logitech+ Redragon miš
Ostale periferije
LogiC270 Epson L386
Laptop
Lenovo
Mobilni telefon
Google Pixel 7a
Pristup internetu
  1. Optički internet
Поштоване колеге,

За неколико дана планирам куповину RTX 5090 графичке картице, највероватније MSI TRIO модел.
Пошто не пратим редовно хардверску сцену и рецензије, желео бих да се посаветујем са искуснијим члановима форума око избора одговарајућег напајања. Не бих желео да донесем одлуку на основу случајних коментара или потенцијално пристрасних рецензија.

Тренутна конфигурација (из профила):
  • Матична плоча са PCIe 4.0 подршком (свестан сам да неће искористити пун потенцијал GPU-а, али се надам да губитак неће бити већи од неколико процената док не надоградим систем)
  • RAM меморија - планирам проширење на 128GB
Намена система:
Графичку картицу не купујем за гејминг, већ за озбиљан рад у области вештачке интелигенције:
  • Истраживање и развој AI модела
  • Рад са open-source AI пројектима
  • Учење и имплементација AI решења у сопствене апликације
  • Видео рендеринг и обрада
  • Рестаурација материјала помоћу дифузионих модела
  • Тренирање модела
Рачунар ће бити у активној употреби 12-18 сати дневно, понекад и дуже.

Буџет за напајање: 250-300€ (300€ је апсолутни максимум, али само ако је заиста оправдано квалитетом и перформансама)

Унапред захвалан на препорукама и саветима!

1000w, dok za 1200w još nisam našao, ali po dimenzijama ono je veće od oba...
samo po duzini, a duzina je nebitna
Iskreno, nisam siguran kako će sve to ići...
Staje bez problema, pogledaj reddit sliku iznad sto si stavio, manji su konektori, kablovi su savitljivi
Sa druge strane, na drugom forumu mi pišu da proizvođač ne daje garanciju na RTX 5090 ako se ne koristi njihova račva na 4 8pinca!?
Svi pokusavaju da odbiju RMA, firme idu po Srpskom principu "ako prodje prodje" . Samo treba smarati i slati, i traziti da pricas sa drugim support zaposlenima. Neki zaposleni ce pokusati da te odbiju, samo treba biti uporan i dosadan, dok ne dodjes do nekog normalnog/moralnog zaposlenog xD

piše specifikacijama kućišta da prima napajanja dužine ispod 22cm, a za visinu ne piše ništa. nisam siguran da li su uračunali i dovoljno mesta za kablove

kod ovog Corsair-a RMx Shift mi se dopada što se kablovi priključuju bočno a ne spreda, i onda nije problem da li ima mesta za kablove. širina je 15cm uvek, na tu stranu idu kablovi, kao što si izmerio ima mesta

kod tog Antec-a, kao i kod sadašnjeg MSI-ja, kablovi se priključuju spreda i to može da bude problem ako je napajanje predugačko

Poslednja izmena:
Sve staje provereno, ima slika lepo na redditu da se vidi, to treba gledati, a ne komentare neobavestenih,

Corsair ima aplikaciju na sajtu za proveru kompatibilnosti, staje po tome

sva napajanja su isti sirine i visine to je standard, to ne utice na Corsair Shift.

RM1200x je samo 180mm i nema kablove po duzini, staje bez problema u 216 RGB koje nudi 220mm po duzini

@pmb Ako hoces, uzmi slobodno i Antec, i ono je kompaktno pa to nece biti problem. Samo eto sto nema review na hwbusters, pa pitanje koliko je bucno.

Ne bi trebalo da je uzasno il nesto

Na početku teme sam objasnio da se ne razumem u hardver, jedino ostaje da pitam vas, kao i AI asistente da mi uporede modele i savetuju, kao i radnike po prodavnicama. (za njih ne znam koliko su pristrasni za proizvode koje prodaju
Ne bi trebalo da verujes ni jednom ljudskom bicu, ni jednoj ne-ljudskoj inteligenciji, koja ti ne da hwbusters/cybenetics link od Aris-a, Grka xD

Ili su Grk i njegova firma odradili review, ili je napajanja kocka.

hcg1200-pro-platinum-atx31-pdt01.png

Poslednja izmena:
kapiram ja da će to "stati nekako kada se zbije", ali mi se ne dopada.
Čak i Lian Li podrška na redditu, njihov moderator je komentarisao da ne staje.

@Dogzilla jel znaš nešto više o Antec napajanju, na PSU Tier list deluje OK, ali Corsair je A+ :D

jedino da odlučim da li 12V-2x6 konektor i taj "myth or thruth" o garanciji

MSI Vanguard RTX 5090 bi trebala sutra da stigne :)))

Prilozi

• SNAG-0001.png
    SNAG-0001.png
    119.5 KB · Pregleda: 3
Ima jos par ljudi, ima Vijetnamac, onaj jedan, Kinez onaj drugi, i jonnyGURU naravno, i 2 discord servera, diskusija najviseg nivoa, ali za manje cimanja, za najbrze, najefikasnije provaliti sta valja itd, Hwbusters review (samo da nema neku veliku falinku, vecina falinki/cons sto stavi Grk su sitnicarenje/cepidlacenje), slobodno pitaj, ovde za savet da li je neka crvena falinka/con stvarno bitna, ili sitnica
kapiram ja da će to "stati nekako kada se zbije", ali mi se ne dopada.
Covece, kako da se zbije, licno si stavio reddit sliku gde sve izgleda ok, i gde lik kaze da sve lepo staje ? I gde se vidi na slici kompletno ocigledno da sve lepo staje, i da nijedan kabl nije pritisnut niti savijen izvan lima. Pa veruj svojim ocima
@Dogzilla jel znaš nešto više o Antec napajanju, na PSU Tier list deluje OK, ali Corsair je A+ :D
Nema recenzije, da znamo sigurno, I Seasonic je kocka, ali platforma unutra Vertex PX, koju koristi Antec je dobra, odlicna je kupovina, Vertex PX 1200W htedoh da ti preporucim kao zamenu za NZXT, samo eto da nije stara verzija sa 12vhpwr ko NZXT

HCG PRO ATX 3.1 ima najnoviji 12v-2x6, tako da je bukvalno kao nadogradjena Seasonic varijanta xD, sasvim je ok kupovina, kao sto rekoh, samo pitanje, da li je malkice bucnije, ali van toga najverovatnije sasvim ok kupovina, slobodno uzmi i njega

Poslednja izmena:
@Dogzilla
Ako može mišljenje i za Hydro PTM PRO(ATX3.1) 1350W

uzeo sam na kraju Hydro PTM PRO(ATX3.1) 1350W
sve lepo radi, da ne ureknem

Nazad
Vrh Dno