Šta je novo?

Hardver Препорука напајања за RTX 5090?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

pmb

Poštovan
Učlanjen(a)
03.06.2016
Poena
95
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7950x + Arctic III 360
Matična ploča
MSI B650 MAG Tomahawk Wifi
RAM
2x32GB Kingston DDR5 6000MHz
GPU
MSI RTX 5090 Vanguard Soc
Storage
1TB KC3000 + Crucial m.2 500 2HDD od po 4TB (WD RED i Blue)
Zvuk
Microlab Solo 6c+S.M.S.L SU-1 DAC
PSU
FSP Hydro PTM PRO 1350W
Kućište
Lian Li Lancool 216 argb
Monitor
AOC 31.5" Q3279vwf
Miš & tastatura
najobičnija Logitech+ Redragon miš
Ostale periferije
LogiC270 Epson L386
Laptop
Lenovo
Mobilni telefon
Google Pixel 7a
Pristup internetu
  1. Optički internet
Поштоване колеге,

За неколико дана планирам куповину RTX 5090 графичке картице, највероватније MSI TRIO модел.
Пошто не пратим редовно хардверску сцену и рецензије, желео бих да се посаветујем са искуснијим члановима форума око избора одговарајућег напајања. Не бих желео да донесем одлуку на основу случајних коментара или потенцијално пристрасних рецензија.

Тренутна конфигурација (из профила):
  • Матична плоча са PCIe 4.0 подршком (свестан сам да неће искористити пун потенцијал GPU-а, али се надам да губитак неће бити већи од неколико процената док не надоградим систем)
  • RAM меморија - планирам проширење на 128GB
Намена система:
Графичку картицу не купујем за гејминг, већ за озбиљан рад у области вештачке интелигенције:
  • Истраживање и развој AI модела
  • Рад са open-source AI пројектима
  • Учење и имплементација AI решења у сопствене апликације
  • Видео рендеринг и обрада
  • Рестаурација материјала помоћу дифузионих модела
  • Тренирање модела
Рачунар ће бити у активној употреби 12-18 сати дневно, понекад и дуже.

Буџет за напајање: 250-300€ (300€ је апсолутни максимум, али само ако је заиста оправдано квалитетом и перформансама)

Унапред захвалан на препорукама и саветима!

Koliko ti je bitna energetska efikasnost napajanja? Svakako bih ti preporučio neki model sertifikovan za ATX 3.0 standard kako bi ti ovaj "novi" kabl za napajanje grafičke karte išao direktno iz napajanja, a ne preko adaptera. Od brendova recimo "Seasonic", "Corsair", "be quiet!" ili "FSP".

• Like
Reagovanja: pmb
Мало ми проблем представља што би 20мм био размак од бочне стаклене стране кућишта. Ако бих ишао на МСИ ТРИО. Она је тренутно на акцији и најјефтинија је. Нема смисла ићи на Вентус, лошија а скупља 200е. (2800е) Гледам да уштедим колико могу а опет да имам стабилан сетап.
Заиста немам искуства али гледајући прирурчнике туторијале и слике, и распитујући се морао бих да идем или на рисер (не желим) или на угласти кабл.
За напајање сам добио препоруку и на другом форуму за NZXT C1200 Gold ATX 3.1 мислим да би било ОК, са 10 год. гаранције.
Што се тиче домаћих продавница вероватно је то најбоље за уложено?

Prilozi

• 1748888418943.png
    1748888418943.png
    174.2 KB · Pregleda: 57
A šta mislite o FSP Hydro Ti Pro 1000W PCIe5 ? Nema ga kod nas, a na kp je 245. Da poručim uz MSI trio pa valjda će stati kako treba.

uporedio sam ipon cene za oba, oko 160 eur je nzxt kod madjara
Poručeno:
https://iponcomp.com/shop/product/msi-gaming-trio-oc-geforce-rtx-5090-32gb-gddr7-dlss4/2344306 = 2598 eur.
https://iponcomp.com/shop/product/nzxt-c1200-1200w-pcie5/2201877 =160 eur

Ušteda od 90 evra za napajanje mislim da ima smisla.
Stvar rešena. Hvala svima puno! Presečeno je pa šta bude da bude.

https://iponcomp.com/shop/product/lian-li-lancool-216-lan216-2x-dust-filter-black/2348191
I filter za kućište sam poručio. Ladno ga imaju na lageru. Ubi me mučenje svakih metar dana da ga izduvavam na kompresor.

Hvala svima puno !!!

Poslednja izmena:
Poručena roba je stigla kod prodavca, ali slikao mi je kutiju napajanja i po kutiji je ATX 3.0 (to piše i na sajtu).
Da li je ovo ušteda na ambalaži jer bi trebalo da napajanja od 2024 pa naovamo budu 3.1 i imaju 12v-2x6 umesto 12vhpwr konektor?
Ipon NZXT napajanje url
u specifikaciji sa ipona piše da je stari konektor, iako je PCIe5

Da li sam i ako jesam u kolikom sam problemu?

Prilozi

• SNAG-0010.png
    SNAG-0010.png
    1.1 MB · Pregleda: 38
  • SNAG-0011.png
    SNAG-0011.png
    452.8 KB · Pregleda: 46
pitao sam par domaćih firmi za isto napajanje da li je novija serija ili starija, takođe, pitao i nzxt. Ali pošto ne drži robu kući još mi nije slikao serijski, čekam ga za to da budem sigurniji. Ali >90% da sam jalove sreće....

Odgovorilo mi je nekoliko domaćih firmi da ovo C1200 što se kod nas prodaje poseduje starije
16-Pin (12+4) 12VHPWR PCIe
Čekam odgovor kasnije i od NZXT, ali verovatno mrka kapa.

Jel može preporuka za neko drugo napajanje sa iponcomp.com? Cenovno do nekih 200-230e max..... prso sam više sa ovim mozganjem.
kako vam se čini:

https://iponcomp.com/shop/product/corsair-rme-series-rm1200e-1200w-atx31/2356411

https://iponcomp.com/shop/product/corsair-rmx-shift-1200w-black-atx31/2152827

ili da gledam neko drugo? (FSP Hydro Ti) nema više........
Moram da budem brz sa odlukom a da se ne za***em opet. NZXT moram da platim pa moram, pa za kolko prodam prodam.

Ja bih to zadrzhao da sam ti, ali ako prodajesh seti me se

Epilog je sledeći, odustao sam od kupovine kod mađara!!!

Mađar je reagovao OKej, samo je rekao da sam ga nepotrebno zavlačio što i jeste tačno i imao je svo pravo ovog sveta da mi da negativnu ocenu što je trebalo da se desi a nije.
No na kraju krajeva prodaće on tu robu opušteno, i opet će imati zaradu.

želim domaću garanciju, drugo i sigurnije napajanje = to jest manje brige i razmišljanja.

Jel može, preporuka za "kršteno" i "100%" pouzdano napajanje (kod nas u Srbiji) raspona cene 25-40k RSD.
Ono FSP Hydro 1kw Ti se pojavilo u mađarskoj, ali bih izbegao Mađare.

Da ne pomislite da vas zezam ili ne znam šta foliram, jednostavno, bio sam brzoplet sa kupovinom, odustao, i shvatio da je bolje da rešim sam sa sobom, doplatim 300-500e (na gpu i PSU zajedno) kad već fljusam tolki novac i uzmem regularno kod nas bolji proizvod i regularnu garanciju.

ono napajanje prvobitno iz ipona NZXT C1200 po serijskom broju, podrška mi je rekla da je iz 2022. Zanemeo sam bio, braćo....

@pmb Corsair RM1000x ATX3.1 u A*t*m-u najbolje, za 29250 din

10 godina garancija, skoro izaslo, jedno od najboljih ikad napravljenih, licno baratao sa jednim za build za ortaka, kablovi su meki odlicni, tiho

https://hwbusters.com/psus/corsair-rm1000x-atx-v3-1-psu-review/

RM1000x_2024_01.webp

71K5YbKrcYL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

IMG_2422-scaled.jpg

Zvao sam A*, i kažu nemaju na stanju, kad će biti ne znaju.
Predložiše mi https://atom.rs/?sid=37519
Antec HCG1200 Pro Platinum ATX3.1,

resizedImage.php

Model: Antec HCG1200 Pro Platinum ATX3.1, full modular, 1200W

Kažu, to najčešće "stavljaju" na RTX 5090.
Da ih poslušam? :)

Hm, bolje Corsair RM1200x Shift, staje u Lian Li Lancool 216 ARGB ako ima jos uvek to kuciste

ili Eventualno Corsair RM1000e, koje je isto top, iako je jedan rang ispod (mada ce mozda biti malo bucnije pri najvecem opterecenju)

• Like
Reagovanja: pmb
No na kraju krajeva prodaće on tu robu opušteno, i opet će imati zaradu.
Neće je prodati, samo će je uredno vratiti u radnju i uzeti novac nazad (jer nije ni otvoreno). Ti su preuzeo GPU a vratio PSU, koliko sam razumeo? Ili si vratio oba?
Da mora da prodaje, dobio bi negativnu ko vrata opušteno.

FSP Hydro 1kw jeste odlično napajanje, kakve veze ima što je sa IPONa

Hm, bolje Corsair RM1200x Shift, staje u Lian Li Lancool 216 ARGB ako ima jos uvek to kuciste

ili Eventualno Corsair RM1000e, koje je isto top, iako je jedan rang ispod (mada ce mozda biti malo bucnije pri najvecem opterecenju)
Da imam Lian Li Lancool 216. Potražiću Corsair RM1200x Shift, hvala. Poštujem tvoje postove i video sam šta si sve pisao u temi za napajanja (barem delić), pratiš ti to. :p

@Dogzilla Jel nema veze uopšte Gold sertifikat da je lošiji naspram Antecovog Platinum. Eto sad otprilike ti je jasno koliko se razumem. :p
Ja Antecov model nisam našao na amazonu što je zaista čudno da nije worldwide model.

@vatrogasac53 odustao sam od i grafičke i napajanja, skontao sam da sam se prešao i da bih za +350e-400e ovde uzeo još bolju izvedbu, Vanguard 5090 umesto Trio...i napajanje oba sa 3+10god garancije

Iako za napajanje nemam puno izbora..ybg.
Jesam malo(više) ispao st00k@ ali "greši" čov3k

Poslednja izmena:
Samo to da se uglavi lepo u ovo kućište. :eek::censored::unsure:
Nađoh post na redditu kako je lian li support pisao da ne može shift u moje kućište (i to model od 850w), posle redditori demantovali support.
Javio je još neki da je moglo i 1000w, dok za 1200w još nisam našao, ali po dimenzijama ono je veće od oba...

Šta se dešava da ako ne staje na standardno kačenje (šrafljenje gde je predviđeno), ako napajanje pomerim do kraja suprotne strane(leve bočne strane)? Da li će tako moći da se šrafi a ako ne da li je bezbedno tako nefiksiranog da ga držim?
Ili ako nekim čudom ne stane kako treba da koristim kućište bez te zadnje strane.

Poslednja izmena:
Nisu šrafovi problem već lim. Mesto gde treba da upadne napajanje da je "kratko"/usko/plitko. I koliko prostora ostaje za kablove. Ako je veće od 1000-ke (dimenzije se uvek specificiraju), onda džabe.
Možeš ti da ga držiš i van kućišta ako kablovi dohvataju, sve dok ne sipaš vodu na njega biće bezbedno

U najgorem slučaju menjaj kućište

Corsair RM1200x Shift
Product Dimensions 7.09 x 5.91 x 5.08 inches

Corsair RM1000x Shift
Product Dimensions 7.09 x 5.91 x 5.08 inches

Corsair RM850x SHIFT
Product Dimensions 6.3 x 5.91 x 5.08 inches

razlika je zapravo samo kod ovog od 850w.
pisali su da su spakovali u moje kućište ovo kraće od 850w.

razmak mog trenutnog napajanja i bočne strane je 3.5cm
trenutno napajanje:
https://www.msi.com/Power-Supply/MPG-A850GF/Specification
160 x 150 x 86 mm je jednako:
6.30 x 5.91 x 3.39 inča

Iskreno, nisam siguran kako će sve to ići...

A da menjam kućište ne želim, uopšte mi se ne dopada dizajn u stranu iako možda i paše, i jeste inovativan dizajn ali, možda sam trebao da poslušam momka iz atoma, pogotovo ako je to unutra seasonic napajanje prepakovano. (nisam siguran? )

Prilozi

• razmakb.jpg
    razmakb.jpg
    140.8 KB · Pregleda: 13
pa oba su 5.91” siroka tj 150mm, znaci imaces 35mm i sa novim

ako ti je to knap zasto si kupovao shift?

Isključivo, zbog dogzillinog saveta:
"Hm, bolje Corsair RM1200x Shift"

Iako imam apsolutno poverenje i u momke iz A*. Iz pređašnjih kupovina uvek su ispali okay
Sa druge strane, na drugom forumu mi pišu da proizvođač ne daje garanciju na RTX 5090 ako se ne koristi njihova račva na 4 8pinca!?

Nisam još kupio napajanje, poručio sam nisu ga imali u tom trenutku na stanju, morali su poručiti od dobavljača.
Ako je Antec okej https://www.antec.com/product/power/hcg1200-pro-platinum-atx31
i ne gubim garanciju koristeći fabričke kablove jer nema 4 8pinca, pre bih njega izabrao.
Na početku teme sam objasnio da se ne razumem u hardver, jedino ostaje da pitam vas, kao i AI asistente da mi uporede modele i savetuju, kao i radnike po prodavnicama. (za njih ne znam koliko su pristrasni za proizvode koje prodaju). to je odgovor

Vrh Dno