Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Ja još testiram ovaj moj "WiFi pametni" bojler.
Trenutno je podešen da koristi uglavnom noćnu energiju (jeftinu struju), ali povremeno nema tople vode u toku dana pa mora da dogreva...

Druga opcija je konstantno zagrevanje/dogrevanje na 60°C (preporučuju setovanje na 55°C zbog uštede i najmanje kamenca).

Uglavnom prvi račun za struju je za oko 1000 din manji sa novim bojlerim, a više je kWh potrošeno :)

Poslednja izmena:
Stigao racun 18k, hmm, pa nije decembar kada klime rade non stop, tad sam ga toliko platio. Nesto mi tu ne ne stima.. 8K realno treba da bude, cak i manje, nzm da li da se zalim..
Klime nisu radile, to mogu ruku da dam, i maj i april, upaljene pre neki dan kad su bile one paklene vrucine, ali to po potrosnji jedva da par KW potrosile za tih par dana.
Ili je greska neka ili ispada da sam prosli racun kada nisu citali platio manje, ali opet i on je bio realan, oko 6k je bio. Neverovatno...
Bukvalno deluje kao da placam racun za dva meseca, jer prosli nisu citali, pitaj Boga koje stanje racunju kao pocetno...

Potrosnja visa za 230% nego prosle godine, pise na racunu... :mad:

Poslednja izmena:
Najjaca mi je ova stvar, ja koliko vidim ovde, nesto se slabo upisuje redovno ovo stanje. Niza tarifa prepisana iz marta, Visa kao povecana u mesecu kad nije ni ocitana struja, niti sam ja ista prijavljivao, a niza kao potrosozeni 147 a prethodno i novo stanje isto... Za maj kaze 896 visa, ne znam odakle toliko, a prethodno i novo stanje isto..

Ili ja negde gresim ili nisam obracao paznju do sada, ispravite me..
Vidim da cemo da platimo, pa cemo mi da vodimo racuna o potrosenim kw-tima, i da im saljemo stanje pocetkom meseca...
Ovi sto mi citaju struju ili pisu random ili neko sa vise istance mulja sa brojevima.

1749619986510.png

1749620007715.png

1749620022787.png

Poslednja izmena:
Stigao racun 18k, hmm, pa nije decembar kada klime rade non stop, tad sam ga toliko platio. Nesto mi tu ne ne stima.. 8K realno treba da bude, cak i manje, nzm da li da se zalim..
Klime nisu radile, to mogu ruku da dam, i maj i april, upaljene pre neki dan kad su bile one paklene vrucine, ali to po potrosnji jedva da par KW potrosile za tih par dana.
Ili je greska neka ili ispada da sam prosli racun kada nisu citali platio manje, ali opet i on je bio realan, oko 6k je bio. Neverovatno...
Bukvalno deluje kao da placam racun za dva meseca, jer prosli nisu citali, pitaj Boga koje stanje racunju kao pocetno...

Potrosnja visa za 230% nego prosle godine, pise na racunu... :mad:
I meni je došao račun duplo nego u aprilu. Velika verovatnoća da nisu čitali april nego upisali neko proizvoljno stanje, pa nam sad zabiberili sa plavom tarifom... Ja sam uložio reklamaciju pa šta bude. Nikada za maj nisam dobio ovakav račun. Van grejne sezone,a za klimama nije bilo potrebe ni za hlađenje.

Najjaca mi je ova stvar, ja koliko vidim ovde, nesto se slabo upisuje redovno ovo stanje. Niza tarifa prepisana iz marta, Visa kao povecana u mesecu kad nije ni ocitana struja, niti sam ja ista prijavljivao, a niza kao potrosozeni 147 a prethodno i novo stanje isto... Za maj kaze 896 visa, ne znam odakle toliko, a prethodno i novo stanje isto..

Ili ja negde gresim ili nisam obracao paznju do sada, ispravite me..
Vidim da cemo da platimo, pa cemo mi da vodimo racuna o potrosenim kw-tima, i da im saljemo stanje pocetkom meseca...
Ovi sto mi citaju struju ili pisu random ili neko sa vise istance mulja sa brojevima.

Pogledajte prilog 495654

Pogledajte prilog 495655

Pogledajte prilog 495656
Na računu za mart i maj ti je i prethodno i novo stanje za višu tarifu isto, a utrošak postoji? Nemam pojma kako to obračunavaju, ali kod mene na računima je sve normalno prikazano. Uloži prigovor.

Lele, oni vas ubiše. Čitajte ljudi stanje i šaljite preko aplikacije, vidite da ne znaju gde udaraju.

Lele, oni vas ubiše. Čitajte ljudi stanje i šaljite preko aplikacije, vidite da ne znaju gde udaraju.
Pa do aprila su bili ok. A onda...
Ispada da sad moraš da paziš kad uzimaš odmor da ne pogodiš i termin za slanje stanja... xaxaxa. Ma tragedija smo.

Na računu za mart i maj ti je i prethodno i novo stanje za višu tarifu isto, a utrošak postoji? Nemam pojma kako to obračunavaju, ali kod mene na računima je sve normalno prikazano. Uloži prigovor.
Ja sam dobio racun, pisao sam vec dal u ovoj ili onoj drugoj temi, znaci, racun za mesec gde nisu ocitali stanje a supruga poslala prigovor i zvala distribuciju, kada je stigao racun za april, tada mi je stigao ispravljen racun za mart(neocitan) gde je visa tarifa prepisana ali lagano pise ispod potrosnja, oni su uzeli i potrosnju za dva meseca raspodelili.
Verujem da ima nekih dokonih advokata da bi se ganjali sa njima u vezi takvih racuna, opet to je drzava u drzavi. Bolje izdvojte 5 minuta i sam ocitajte stanje nego da sebi komplikujete zivot i isterujete pravdu.
Moji tako rade vec 20 godina jer citaci ne smeju da udju od pasa i mi im saljemo stanja, opet malo mesto pa se svi znaju, bukvalno citacu se na viber saje slika strujomera plus ocitano stanje.
Nikada problem za 20 godina.
Ja sam slao Naisusu ocitano stanje vodomera na mail 3 godine, jer oni dolaze prepodne a kuci tada nema nikog i imamo psa, od kada su usli jednom i zamenili sami bez naseg prisustva vodomer zakljucavamo kapiju.
Ljudi zivimo u kaubojstini i sto manje trosite vemena na isteriavnje pravde lakse ce biti.

Pa do aprila su bili ok. A onda...
Ispada da sad moraš da paziš kad uzimaš odmor da ne pogodiš i termin za slanje stanja... xaxaxa. Ma tragedija smo.
Od prvog do šestog zaboravi na odmor. To si u pravu. Jedino da imaš komšiju da pogleda i da ti slika pa da ti prijaviš.

Mi još iz prethodnog grada očitavamo sami struju jer su i nama udarali kako su želeli. Za potrošnju vode da ne pričam.

Kad je ovakvo stanje pri njihovom mesečnom očitavanju, šta bi tek napravili da su počeli na tri meseca da očitavaju.
Dok postoje ove tri zone imbecilno je čitati struju na 3 meseca. Mada je akcenat bio da nateraju ljude da sami očitavaju,a ako propustiš onda te oderu da zapamtiš za sledeći put. Zašto kod nas nikad se ne napravi nešto bolje, efikasnije...

Od prvog do šestog zaboravi na odmor. To si u pravu. Jedino da imaš komšiju da pogleda i da ti slika pa da ti prijaviš.

Mi još iz prethodnog grada očitavamo sami struju jer su i nama udarali kako su želeli. Za potrošnju vode da ne pričam.
Kako da ne, evo sad ću da otkažem zbog bandita letovanje idem 1.7., pomeriću na sedmi 😆
Slikam 30-tog i pošaljem prvog ili drugog i to im je, bolje tako nego nikako.

Pa valjda se znaju prioriteti u životu 😀

Žalba, žalba i žalba, a možda bude i grupna tužba.
Svi koji idu na odmor 1. ,30/31 slikaš brojilo i pošalješ 1.

Treba proveriti da li se stanje na računu poklapa sa pravim stanjem na brojilu.

Naravno, nekako proveriti da li su tarife
pravilno obračunate, da nije u prethodnom mesecu bilo nula, pa sad sve nagurali u jedan mesec, jer na svakih 30 dana imate pravo na 350kw zelene tarife, znači 700 u 2 meseca.

Inače, dobar deo brojila je u junu pokazivalo manju potrošnju od one koju su napamet upisali u maju!

Мени прошлог месеца стигао рачун 17.000 динара (преписан у пару од априла прошле године),
значи нису ни очитавали а притом пола месеца никог није било код куће (претходни је био како треба око 7500 динара),
ја узмем лепо и пријавим за мај потрошњу 2 (словима: два) kWh (телефоном) и они ми тако ураде рачун за мај.
Сад смо квит, што би се рекло :cool::ROFLMAO:, један рачун превелик, други премали, и на крају таман колико треба да буде
за та два месеца. Да нисам пријавио овако, вероватно би ми преписали и рачун за мај од прошле године, па би ми стигло још 20.000+ динара.

Иначе, занимљивост, у једном од станова који сам унајмљивао за рударење, стигао je рачун на основу просека претходних година (вероватно) ~ 45.000 динара а људи који сада тамо живе троше максимално 1700-2000 динара. o_O
Ако не очитавају бројила већ праве рачуницу на основу просечног стања пар година у назад ето проблема (рударило се масовно тамо 2021/2022 године).

Visa kao povecana u mesecu kad nije ni ocitana struja
Na računu za mart i maj ti je i prethodno i novo stanje za višu tarifu isto, a utrošak postoji?
gde je visa tarifa prepisana ali lagano pise ispod potrosnja, oni su uzeli i potrosnju za dva meseca raspodelili
Ovo se desilo i članu @old_bookmaker, pisao je na prethodnoj strani. Zapravo su aproksimirali raspodelu tarifa kao 3/4 više i 1/4 niže, a sve je upisano u jednu. To su i ranije radili, i ta raspodela im je zvanično objašnjenje, jer kao ne može da se desi da je neko trošio samo jednu tarifku, ali koliko to ima smisla i da li je u skladu sa regulativom, ne bih znao.

Na konkretnom primeru Labella, ispalo je da je u martu potrošio 876 kWh strogo u nižoj tarifi, pa mu je to raspodeljeno kao 651-325. Zatim je ispalo da je u aprilu potrošio 440 kWh strogo u višoj tarifi, pa mu je to podeljeno kao 293-147. Zatim je u maju navodno potrošio 1344 kWh strogo u nižoj, što je dovelo do podele 896-448.

Kakav haos su napravili nesmajnici, više ni bog otac ne može da dovede stanje na normalu

Мени прошлог месеца стигао рачун 17.000 динара (преписан у пару од априла прошле године),
значи нису ни очитавали а притом пола месеца никог није било код куће (претходни је био како треба око 7500 динара),
ја узмем лепо и пријавим за мај потрошњу 2 (словима: два) kWh (телефоном) и они ми тако ураде рачун за мај.
Сад смо квит, што би се рекло :cool::ROFLMAO:,
U jednom mesecu ti naplate po najskupljoj tarifi, a u drugom 2 kw po najjeftinijoj.

Ovo se desilo i članu @old_bookmaker, pisao je na prethodnoj strani. Zapravo su aproksimirali raspodelu tarifa kao 3/4 više i 1/4 niže, a sve je upisano u jednu. To su i ranije radili, i ta raspodela im je zvanično objašnjenje, jer kao ne može da se desi da je neko trošio samo jednu tarifku, ali koliko to ima smisla i da li je u skladu sa regulativom, ne bih znao.

Na konkretnom primeru Labella, ispalo je da je u martu potrošio 876 kWh strogo u nižoj tarifi, pa mu je to raspodeljeno kao 651-325. Zatim je ispalo da je u aprilu potrošio 440 kWh strogo u višoj tarifi, pa mu je to podeljeno kao 293-147. Zatim je u maju navodno potrošio 1344 kWh strogo u nižoj, što je dovelo do podele 896-448.
Ne znam sta su radili, ali da sam potrosio koliko u decembru kada se klime nisu gasile, nema sanse. Mogu samo da mi prepisu racun od prosle godine, kada je bio oko 6k, sto je i realna cena koju treba da platim. Klime ne palim vec dva ipo meseca. Poslao sam prigovor, pa cemo da vidimo.

Naravno, to je problem za sebe, ja sam se nadovezao na to zašto cena ne odgovara promeni stanja tarifa. A što se potrošnje tiče, imaš li ti pristup brojilu? Bilo bi poželjno da makar lično utvrdiš ima li veze poslednje upisano stanje (27767 VT, 52105 NT) sa stvarnim stanjem na brojilu. Primetno je da je po tim brojevima kod tebe oko 2/3 potrošnje uopšteno niža tarifa, a oni ti forsiraju pretpostavku da je svega 1/4. Ukoliko je sve u redu sa brojilom (a i to je vrlo upitno jer teško da se u klasičnom domaćinstvu duplo više troši niže tarife), sve i da ti se tačno računa mesečna potrošnja, cena će ti biti preterana zbog proizvoljne raspodele po tarifama.

Imam pristup, eno ga pored ulaznih vrata od kuce gde zivim. Sto se tice ispravnosti, verujem da je sve u redu, jedino ako je samo od sebe nesto pobrljavelo. Taj deo gde se nalazi, otvaram samo kad mi izbaci sklopka, pa da je ukljucim, sto je jednom u godinu ili dve dana.

Evo sta pise sada:
27327 (7)
52245 (9)

Koliko ja vidim, ono trosi samo visu tarifu? 27327 je bilo u martu, a sad napisali 27767? Prosvetlite me...

Poslednja izmena:
Ali prosli mesec niko nije citao, niti sam ja prijavljivao, tu je sigurno fora koju sa pokusavaju da naplate. Prepisali mi racun od prosle godine, sto i jeste realan i za April 2025, toliko i trosim bez klima. Maj je prosle godine bio isto oko 6k, tako da ovaj nema sanse da bude veci od 8k recimo, a ne da bude 18k. 10-12k vise zele da mi naplate, to je sigurno.
Pokusavam da shvatim kako i zasto..

Oni ti očigledno procenjuju potrošnju već tri meseca zaredom, a pitanje je samo zašto to rade na taj način da ti uvećavaju samo jednu tarifu (za april samo VT, za mart i maj samo NT), pri čemu ti cenu svakako stave kao 3/4 VT, a 1/4 NT. Kada se uzme u obzir stanje koje si jutros pročitao na brojilu (27327 VT, 52245 NT) i ono se uporedi sa poslednjim prikazanim na računu (27767 VT, 52105 NT), zaključak je da ti je potrošnja precenjena (VT na računu je i dalje veća od realne, a ne sumnjam da je pre deset dana i NT bila), odnosno da si po brojilu potrošio manje nego po računu.

Ipak, sumnjiva je okolnost što ti je uopšteno gledano 2/3 potrošnje u NT (to bi značilo da konstantno unoć, tj. u periodu od 22h do 6h, trošiš duplo više struje nego u ostatku dana), pa verujem da je to razlog zašto ti sistem naplaćuje sve u nepovoljnom odnosu 3/4 VT prema 1/4 NT umesto 1/3 VT prema 2/3 VT, kako bi ti bilo po brojilu. Situacija je delikatna, tako da mislim da je jedini način da im se obratiš i zatražiš tačno objašnjenje.

Moja keva ocitala i fotografisala brojilo prvog, drugog otisla do EDB, dali joj papir da popuni sa ocitanim stanjem. Juce stigao racun, pise da citanje bilo 4. i stoji neko drugo stanje sa nesto vecom potrosnjom.

Ne bi me iznenadilo da od potrosaca traze da kopaju ugalj ukoliko zele da imaju struju.

Ali prosli mesec niko nije citao,
Pogledaj koliko su ti računali jeftine zelene tarife, ako ti je prethodni račun bio 0kwh zbog nečitanja, sada bi za 2 meseca, trebalo da imaš 700 kwh zelene, ako imaš samo 350, nije u redu.

Pa kakva potrosnja u toku noci kad je sve pogaseno, samo frizider i zamrzivac rade, ajde i bojler ako treba da dopuni, ali to nije celu noc...

Evo podataka iz aplikacije, na poslu sam pa ne mogu da slikam:

Maj:
VT - 241 zelena
VT - 655 plava
NT - 121 zelena
NT - 327 plava

April:
VT - 233 zelena
VT - 60 plava
NT - 117 zelena
NT - 30 plava

Mart:
VT - 233 zelena
VT - 418 plava
NT - 117 zelena
NT - 208 plava

Da ne pisem dalje, ali februar, januar, decembar sam se grejao, pa je tad islo i u crveno iz nekog razloga, ali tad reko sve je moguce, pa nisam toliko obracao paznju.
Prethodni racun nije bio 0kw, nego prepisali od prosle godine, razlika je u par kw samo. Mozda brojilo ne radi kako treba, da li postoji ta mogucnost?

Ništa ovo nama ne bi bio problem, da kao u "normalnim" zemljama nema gluposti kao ova blok tarifa. Da je sve ista cena koliko potrošio, onda neka rebnu više sravnićemo sledeći mesec, ali problem je kad rebnu više u drugi mesec onda je račun veći nego što treba. I kako već procenjuju bez obaveštenja o tome. Da sam znao unapred pa da se psihički pripremim, a ne da mi pred odmor rebnu duplo veći račun. Nikada toliki nisam imao u maju, ikada. A pazite prekoputa isto imam stan, tu još nisu poslali račun na aplikaciju, kao ni za vikendicu. Samo ovde. Dakle jedna ulica me deli od "države 1" i "države 2". tragikomedija.

Mozda brojilo ne radi kako treba, da li postoji ta mogucnost?
Pa da, u to ja sumnjam, jer tebi po stanju brojila ispada da trošiš duplo više noću (budući da ukupno imaš VT oko 27k, a NT oko 52k), odnosno da je odnos tarifa otprilike 1/3 prema 2/3, a oni tebi obrnuto računaju, kao da je fiksno 2/3 prema 1/3 (s tim u vezi, dosad sam sve vreme pisao 3/4 prema 1/4, i niko da me ispravi, izvinjavam se na propustu). Ne znam šta te ostali pitaju, pošto si ti već postavio slike svojih računa. Tu se tačno vidi šta oni rade, da ponovim: upišu ti svu potrošnju u jednu tarifu, a onda ti je naplate podeljeno 2/3 VT prema 1/3 NT. Zašto je tako, morao bi njih da pitaš, ali mislim da je sumnja na neispravnost brojila makar deo odgovora.

Nazad
Vrh Dno