Šta je novo?

Predlozi za slušanje - kvalitetna produkcija

tozovac

- P. Živković -
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poena
755
Мислио сам да овде качимо песме које имају врхунску продукцију, да бисмо ми, аудиофили, илити хи-фи ентузијасти, могли да уживамо. Мислим да је музички правац небитан.

Кад кажем продукцију, мислим на сам квалитет снимања песме, а не на формат песме (нпр. 24бит, 48KHz). Значи, може песма да има и 1000бит, али ако је продукцијски лоше одрађена, нема дубину, ширину, има лош кик, басове и чинелу, глас је "увучен", генерално неквалитетно звучи, џаба јој. Пре сам за то да качимо 44.1/16бит песме, али квалитетно снимане/продуциране.

Има на Тидал-у Hi-res песама, слушао сам их мало, али нисам свима одушевљен, некако као да су у Тидал-у били у фазону "ова песма је 24бита, стављај је у Hi-res", нема везе што та песма звучи као 11.3бита.

Много сам у филозофију отишао. Укратко, качите квалитетније снимке (линкове, наравно). Може и са стриминг платформи, ако форум дозвољава.

Erin je ukratko mnogo toga objasnio što se tiče HiRes verzija na streaming platformama:

Radiohead - Everything In It's Right Place

Zauvek #1 pesma koju pustim da testiram bilo koje slušalice koje mi dopadnu šaka i ušiju. Ne koristim Tidal pa nemam link, Spotify kvalitet je krš, pustite je gde želite.

Ja bih predložio moderatoru da zakači ovu temu na vrh Hi-Fi sobe tj u Sticky.

Meni ide na živac ovaj šum u starijim pesmama kad je tišina

Super tema i odlična inicijativa! Drago mi je što je OP nekako poravnao sve te faktore, brojke i subjektivitete oko kojih često znamo da se glođemo. Bravo!

Mali doprinos sa moje strane - odlično isproducirani album "Jar Of Flies" (1994) od Alice In Chains. Na streaming platformama je u CD kvalitetu, ali itekako lepo zvuči.

Super tema i odlična inicijativa! Drago mi je što je OP nekako poravnao sve te faktore, brojke i subjektivitete oko kojih često znamo da se glođemo. Bravo!

Mali doprinos sa moje strane - odlično isproducirani album "Jar Of Flies" (1994) od Alice In Chains. Na streaming platformama je u CD kvalitetu, ali itekako lepo zvuči.

Za klasu prirodniji i bolji je njihov čuveni unplugged, jedan od onih albuma kad svakim unapređenjem audio sistems čuješ nešto novo

Poslednja izmena:
Од Фејгена - Тумороуз гирлс...обавезно

Hteo da obrisem temu ali kada videh da je Toza OP... drama u najavi :D

Salu na stranu, "odlicna" produkcija je cisto subjektivna stvar i direktna posledica trenutnih tehnologija u datom moment.
Od kraja 60-ih imamo odlicne master snimke i produkcije i bukvalno je stvar ukusa i zanra sta ce ti se svideti.
Mozes poslusati pesmu da cujes dobru produkciju ali ako nije po tvom ukusu, verovatno vise nikada je neces vise poslusati.
Zato ova tema nece biti sticky jer je previse "personalna".

Ali streaming servisi, kao sto je @Bogda naveo su poprilicno upitni pokazatelji produkcije.
Ono sto iritira je sto uglavnom stave neke krs verzije a postoje odlicne.
Ili stavis kod Tidal da hoces hi-res, ukucas nesto u pretragu i izbacuje ti cd verzije iako postoje i hi pa vijaj...
Nije problem sto je cd zbog zvuka vec je mastering radjen za cd pa kada uporedis pesmu sa npr SACD, ume da bude velika razlika.
Srecom nadje se dosta pesama na Tidal sa 24bit koje jesu rip sa sacd, tipa M. Jackson Anniversary i sl.
Licno nisam primetio ni jedan SACD da ima "losu" produkciju, osim ako izvor zbog starosti nije bio ogranicavajuci faktor ili je namerno radjeno tako.
Dobar primer je B&W lista na Tidal za "testiranje opreme", svacega ima, dosta odavde predlozenih pesama.
Ukratko ako hoces dobar zvuk - Foobar, sacd plugin i nzb/torrenti pa vijaj...

Hteo da obrisem temu ali kada videh da je Toza OP... drama u najavi :D

Salu na stranu, "odlicna" produkcija je cisto subjektivna stvar i direktna posledica trenutnih tehnologija u datom moment.
Od kraja 60-ih imamo odlicne master snimke i produkcije i bukvalno je stvar ukusa i zanra sta ce ti se svideti.
Mozes poslusati pesmu da cujes dobru produkciju ali ako nije po tvom ukusu, verovatno vise nikada je neces vise poslusati.
Zato ova tema nece biti sticky jer je previse "personalna".

Ali streaming servisi, kao sto je @Bogda naveo su poprilicno upitni pokazatelji produkcije.
Ono sto iritira je sto uglavnom stave neke krs verzije a postoje odlicne.
Ili stavis kod Tidal da hoces hi-res, ukucas nesto u pretragu i izbacuje ti cd verzije iako postoje i hi pa vijaj...
Nije problem sto je cd zbog zvuka vec je mastering radjen za cd pa kada uporedis pesmu sa npr SACD, ume da bude velika razlika.
Srecom nadje se dosta pesama na Tidal sa 24bit koje jesu rip sa sacd, tipa M. Jackson Anniversary i sl.
Licno nisam primetio ni jedan SACD da ima "losu" produkciju, osim ako izvor zbog starosti nije bio ogranicavajuci faktor ili je namerno radjeno tako.
Dobar primer je B&W lista na Tidal za "testiranje opreme", svacega ima, dosta odavde predlozenih pesama.
Ukratko ako hoces dobar zvuk - Foobar, sacd plugin i nzb/torrenti pa vijaj...
Odlična produkcija je odlična produkcija, tu nema subjektivnosti. Ali da nije sticky, slažem se. ☺️

@DukeLander
Haha, znaš da će biti zanimljivo kad je Toza OP - već čujem vinil kako krcka u daljini. 😄

Šalu na stranu, potpuno se slažem da je "odlična produkcija" često stvar ukusa i žanra. Neko voli analognu toplinu 70-ih, neko EDM čistoću iz FabFilter fabrike. I stvarno, možemo mi ovde da se preganjamo da li je Steely Dan bolji produkcijski od Daft Punka, ali ako ne klikne emocionalno - uzalud sve.

Ali opet, dobra produkcija je dobra produkcija. Možemo pričati o ukusu koliko hoćeš, ali kad je miks balansiran, dinamika očuvana, sve lepo diše i ima mesta za svaki instrument – to se prepozna, bez obzira na žanr. Nije isto kad te pesma pogodi jer je glasna, i kad te pogodi jer je dobro snimljena i obrađena.

Što se tiče streaminga - apsolutna istina. Koliko puta sam pustio nešto "hi-res" na Tidalu, a zvuči kao da je rip iz YouTube-a 2007.😭
SACD ripovi kad naletiš su raj, ali dok se do njih dođe – Indiana Jones moment.

Inače, za one koji se ne plaše malo "istraživanja", Foobar + SACD plugin + malo detektivskog duha... i dobar zvuk stiže ekspresno. I slažem se - B&W lista na Tidalu je sjajan poligon za testiranje. Tu vidiš i koliko ti je DAC dobar, i koliko ti je komšija tolerantan.

U svakom slučaju, tema možda jeste personalna, ali diskusija je više nego korisna - ako ništa, bar da znamo šta ne puštati kad dođe neko da “čuje sistem”. 😅

Moja kombinacija koje nema sanse da je se odreknem za streaming je TIDAL na MAC Air preko Bluesound Node.....lepo to zvuci za neobavezno dnevno slusanje.
NPR album YELLO TOUCH YELLO luda nadrndana produkcija. I onda isto to pustis na ozbiljan CD player :)........:love:

Čuj odličan, vrhunski.😍😍😍

Produkcija: besprekorna.
Boris Blank je audio-fetišista i to se čuje - svaki zvuk ima svoju ulogu, prostor i težinu.
Zvuk: ogroman, čist, savršeno razdvojen. Igraju se sa dinamikom, dubinom, mikrolokacijama u miksu. Kad pustiš na kvalitetnom sistemu, stvari "lepršaju" po sobi.
Žanr: elektropop/experimental sa spoken word elementima.
Neće se svakome svideti muzički, ali produkciono je referenca.
Idealno za testiranje sistema: apsolutno.
Ako zvuči konfuzno ili zagušeno - nije do albuma

Poslednja izmena:
Voleo bih takodje da se na nekom streaming servisu nadju i neke XRCD produkcije.....to zvuci jako dobro takodje.
Npr Jacintha - lagani jazz sa sjajnim vokalom.....izvanredno za opustanje :)

Poslednja izmena:
Radiohead - Everything In It's Right Place

Zauvek #1 pesma koju pustim da testiram bilo koje slušalice koje mi dopadnu šaka i ušiju. Ne koristim Tidal pa nemam link, Spotify kvalitet je krš, pustite je gde želite.

Ovo je takvo remek-delo. Pogledaj ovo ako te zanima muzicka teorija :D

Како мислиш да ставиш на блуз?
Citiram kolegu, teskog bluzera: kada stavis savrsenu savremenu produkciju na bluz, to vise nije bluz.
Dao mi je 2 SACD, rece odslusaj pa cemo pricati. Jedan od Buddy Guy i jedan od... nekog mladjeg, zaboravih ime.
Nisam neki bluzer ali mi je Buddy bas legao jer dok mladjan, iako mnogo savrsenije zvuci i dobro svira, nije imao taj smek, taj pub stage bluz osecaj. Jasno mi je bilo na sta je mislio.
Ili npr komsa mi je teski hippie. Oblaci se, zivi i svira tako. Imaju bend i studio sa ozbiljnim spravama. Ali kad poslusas pesme iako mogu savrsenstvo da naprave, zvuce kao da su snimljene 70-ih.
Na pitanje sto ne bolje - to nije to i nasa publika to ne voli.
Zato rekoh nije produkcija samo kako cujes vec i sta, jer je produkcija kompletan proces a ne samo tracking i mastering.
I naravno da ima pesama koje bi bile mnogo bolje sa boljom produkcijom.
Da ne bude zablude i bez teznje ka nekom prepucavanju niti sam expert, to je samo moje vidjenje sto ne znaci da sam u pravu.
Inace Buddy Guy je teski krs na Tidalu, ovo je sa SACD rip u dsf formatu. Potreban je Foobar i SACD plugin, sve je free.

Nazad
Vrh Dno