Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Pa ni AMD ne pokazuje sve senzore, pokaze ti GPU i hotspot sa najvecom temperaturom, koliko cip ima hot spot senzora mi ne znamo a ima ih vise zavisno od generacije i modela, tako isto i kod NV, jedino procesor za svaki core pokaze temp
Jednostavno ne pokazuju isto definitivno, kod AMD GPU temp kad se cooler ubrza na 100% padne recimo na mojoj 7900xtx na 57C dok hot spot luduje do 110C, ovde na 5090 GPU temp ide gore

To ne znaci da nema hot spot senzora vec da isti vidis kao trenutnu temperaturu GPU znaci to je hot spot sto on trenutno vidi kao GPU temp
Ne verujem da je to slucaj, jer jedno bez drugog uopste nema smisla.
Mozda je to bio slucaj pre no sto su grafe postale sporeti sto se tice grejanja i potrosnje, da imaju jedan senzor jer eventualno zbog overklokinga.
Sada su neophonda oba i to samo da im pratis zdravlje i to UV. Eto u takvim vremenima zivimo.

NV je imala onaj skok akcija gde su vecina inzenjera postala milioneri i napustili firmu. Pa jos ako dodamo totalni pad intresa u gpu segment i koncentrisanje na AI sa onim sto je ostalo u firmi, uopse ne treba da cudi ni kvalitet drajvera, ni ova nikakva izrada koju NV ima u poslednje vreme.

edit. za post koji je uleteo pre mog - vidi se da ne znas sta se desava i sta i kako cim imas ovo:
kod AMD GPU temp kad se cooler ubrza na 100% padne recimo na mojoj 7900xtx na 57C dok hot spot luduje do 110C,
Delta ti je otisla dodjavola i treba da otvoris graficku i naneses pastu.

pre mislim da će biti GDDR 6. jeftiniji je, ako se ne varam

Cekajte bre ljudi kakvi hot spot senzori? Zar GPU temp nije zbir svih senzora temperature u okviru cipa podeljen sa brojem senzora? I zar hot spot nije najtopliji od tih senzora?

Cekajte bre ljudi kakvi hot spot senzori? Zar GPU temp nije zbir svih senzora temperature u okviru cipa podeljen sa brojem senzora? I zar hot spot nije najtopliji od tih senzora?
Za 5xxx generaciju ne znamo, svakako da cipovi imaju hotspot senzore ali sta je prikazano i kako se izracunava NV nije objavila i dok sve radi ok ni ne mora
za sad po netu ne vidjam zalbe, a i ovde nemamo detalje sta se zbiva

Prvo - ne radi kako valja, jer svi su saglasni da im je ovo najgora serija ikad. Zalbi ce biti jer tek krece leto.
ROPovi koji fale, raznorazna pasta/ptm koji se koristi za najskuplje modele koji bi trebalo da su beskompromisni, drajveri koji sad imaju serije hotfixova koji ne fixuju nista, famozni 12v adapter koji ubija sve u krugu od 2 metra, dizajn PCBa sa vramom odmah do samog GPU sto popravku cini gotovo nemogucom ukoliko core mora da se menja, fokus na fejk frejmove i manjak prave progresive u odnosu na prethodnu seriju, ludacke cene, laznu dostupnost za top modele, su samo neki koji mi padnu na pamet.
E evo sad nakon nekoliko generacija gde smo imali gpu hotspot senzor na izvolte - sad kad nam najvise treba usled svega nabrojanog - nemaaaaa...

Kakve snage ako je ispala malo iz slota ? Za sta snage da se vrte ventovi ne razumem.
pa valjda ne dobijja dovoljno struje cim ne leze dobro u slot...pa se pregreva..eto da znate da je problem banalan :D neka objasni neko struucan, poenta je da nije u slotu bila kako treba, teska je pa klizi...:D

Prvo - ne radi kako valja, jer svi su saglasni da im je ovo najgora serija ikad. Zalbi ce biti jer tek krece leto.
ROPovi koji fale, raznorazna pasta/ptm koji se koristi za najskuplje modele koji bi trebalo da su beskompromisni, drajveri koji sad imaju serije hotfixova koji ne fixuju nista, famozni 12v adapter koji ubija sve u krugu od 2 metra, dizajn PCBa sa vramom odmah do samog GPU sto popravku cini gotovo nemogucom ukoliko core mora da se menja, fokus na fejk frejmove i manjak prave progresive u odnosu na prethodnu seriju, ludacke cene, laznu dostupnost za top modele, su samo neki koji mi padnu na pamet.
E evo sad nakon nekoliko generacija gde smo imali gpu hotspot senzor na izvolte - sad kad nam najvise treba usled svega nabrojanog - nemaaaaa...

ROP ako ti fali mozes da cuvas kartu pa jednog dana bude vredela 5x jer ce biti unikatne :D
sve ostalo osim 12pin konektora je generalno cist FUD, a i 12pin konektor je problem samo na 5090 koju ja ne bi kupovao zato

@milimili86
lepo priznaj da ti je onaj podupirac za grafiku upao u ventilator necemo se ljutiti

@milimili86
"Ne dobija dovoljno struje pa se pregreva" ?!? Kukuuuu... :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Sinak, evo ti formula za snagu P=U*I, gde je P-snaga(W) t.j. "grejanje"; U-napon(V); I-struja(A)
Pa hajde, dokaži matematički kako smanjenje struje dovodi do povećanja grejanja dotičnog potrošača 😂

@milimili86
"Ne dobija dovoljno struje pa se pregreva" ?!? Kukuuuu... :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Sinak, evo ti formula za snagu P=U*I, gde je P-snaga(W) t.j. "grejanje"; U-napon(V); I-struja(A)
Pa hajde, dokaži matematički kako smanjenje struje dovodi do povećanja grejanja dotičnog potrošača 😂
ja nisam elektricar...samo kazem sta je bilo da ljudi znaju...a ove sifre to je druga tema...jaj od toga ne zivim...

pa valjda ne dobijja dovoljno struje cim ne leze dobro u slot...pa se pregreva..eto da znate da je problem banalan :D neka objasni neko struucan, poenta je da nije u slotu bila kako treba, teska je pa klizi...:D

Da nije bila u slotu kako treba, ne bi mogao da bootuješ sistem, a kamoli da igraš. Kao drugo, da je manje struje dobijala manje bi se i grijala. Prije će biti da ti je 12VHPWR imao loš kontakt pa je grijao ostatak grafičke karte. :D

ja nisam elektricar...samo kazem sta je bilo da ljudi znaju...a ove sifre to je druga tema...jaj od toga ne zivim...
Kad ne znaš onda se potrudi da preskočiš izjave tipa: "Ispala malo iz slota od tezine hahahah I zato velike temp I obrtaji, nije imala snage jadnica"
... jer neko ko takođe ne zna će da pročita pa će da počne da nabija grafičku u slot da bi "jadnica došla do daha"

Poslednja izmena:
Nabijanje do kraja i dolaženje jadnice do daha nikako ne idu u istu rečenicu... osim ako... nevermind... bitno da je drama rešena, crva nije ni bilo :confused:

Nedostajuce ROP jedinice se aktivirale na kratko, a on nesta o ispala iz slota /jk

Sredio sam, ispala malo iz slota od tezine hahahah I za to velike temp I obrtaji nije imala snage jadnica...eto reseno

Gospode Boze...

Ne zna se sta je besmislenije: problem, objasnjenje istog ili razresenje.

U sledecoj epizodi <dramatic Latino noises> Miliju se otkacinje jedan od ventilatora na grafi i busi rupu u podu; Adapter odlucuje da ne zeli vise da napaja graficku vec da se vrati korenima - ves masini; DP kablovi prave dramu - koji je duzi....

Vrh Dno