Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Full spektrum: 700 + 800 + 1800 + 2100 + 2600 + 3.5 GHz realno prevelika cena za pocetak ali pravi izbor za pravljenje mreze koja ce oduvati konkurenciju ( prvenstveno u pogledu B2B resenja gde bi Telekom sa svojom povezanoscu sa drzavom mogao da iskoristi priliku) sa mogucnosctima koriscenja pune fleksibilnosti za agregacije, future proof za 5G Advanced... Cena oko 135 miliona...
Za kompaniju koja je dala 600 mil. za fudbal! to je sitnica, ako racunamo da je ovo dobra investicija.
Ja ne mogu da docekam da vidim koliko ce da proradi glad nasih operatera kad se uvede 5G, ocekujem da cemo ovaj put biti svetski sampioni, posto smo po odnosu cena/dobijeno trenutno u samom 'vrhu' lestvice (negativne doduse).

Za kompaniju koja je dala 600 mil. za fudbal! to je sitnica, ako racunamo da je ovo dobra investicija.
Ja ne mogu da docekam da vidim koliko ce da proradi glad nasih operatera kad se uvede 5G, ocekujem da cemo ovaj put biti svetski sampioni, posto smo po odnosu cena/dobijeno trenutno u samom 'vrhu' lestvice (negativne doduse).
Kao i što će našem narodu da proradi sujeta da mora da ima 5G ikonicu pa nek' košta. 😉
Sindrom u narodu poznat kao IPhone

Iskreno ako budu ovakve cene. Ne bi me cudilo da budu posebni paketi ko sto je bila 3G pretplata da imas 5G. Pa ko hoće da plati da mu stoji 5G na telefonu.... Kod nas je svašta moguće. Tako da me bas interesuju paketi hoce li biti podeljeni po tehnologiji ne samo za internet nego i za obične telefone...

Ne bi me cudilo da budu posebni paketi ko sto je bila 3G pretplata da imas 5G. Pa ko hoće da plati da mu stoji 5G na telefonu....
Verujem da će tako biti, da će se 5G doplaćivati i biti u posebnim paketima. Pa MTS je do pre par godina omogućavao 4G samo na postpaid pakete, prepaid je bio ograničen samo na 3G.
Mada zavisi i od modela koji odaberu, npr. Lebara u Nemačkoj ima pristup 5G za sve korisnike ali je brzina ograničena na 50/25 ili 100/50. Ne verujem da će naši to da usvoje zbog modela koji već imaju ali nikad se ne zna.

kao da je bitan 5g za telefon, ko hoće neka plati svakako ali klipovi se mogu gledati i ovako

Opšte nije problem da puste na svim postpejd paketima svima 5g. Sada postoji oko 15% uređaja koji 5g na telefonu. A takvi obično imaju 2-3 telefona sa 5g opcijom. Neka bude 10% ljudi koji mogu da osete odmah čari 5G mreže. 😀
Ovih 72% što imaju 4g telefon dok zamene za 5g proći će godine. A 10% što imaju 2G telefon kao moja keva vrv neće nikad uzeti 5G telefon.
Znam ljude koji zadnjih mesec dana uzeli nove 4g telefone ne zato što neće 5G telefon. Jednostavno živimo u opasno teškoj krizi siromaštva.
A cene paketta su nam astronomske. Sa popustom od 50% i više Ispadnu samo skupi paketi.

Prilozi

• Screenshot_20250603_135511_Drive.jpg
    Screenshot_20250603_135511_Drive.jpg
    118.9 KB · Pregleda: 112
Opšte nije problem da puste na svim postpejd paketima svima 5g. Sada postoji oko 15% uređaja koji 5g na telefonu. A takvi obično imaju 2-3 telefona sa 5g opcijom. Neka bude 10% ljudi koji mogu da osete odmah čari 5G mreže. 😀
Ovih 72% što imaju 4g telefon dok zamene za 5g proći će godine. A 10% što imaju 2G telefon kao moja keva vrv neće nikad uzeti 5G telefon.
Znam ljude koji zadnjih mesec dana uzeli nove 4g telefone ne zato što neće 5G telefon. Jednostavno živimo u opasno teškoj krizi siromaštva.
A cene paketta su nam astronomske. Sa popustom od 50% i više Ispadnu samo skupi paketi.
Sad vecina telefona koji se proizvode imaju 5G, ja sam do sada imao 3 telefona koji podržavaju 5G

Verovatno će da puste flat samo za najjače pakete, jer su ionako preskupi, a i ako ih bude za druge Neo ili Surf tarife, verovatno biće (kasnije) uveden throttling. Pretpostavljam da bi u početku bilo bez limita za komercijalno testiranje dometa i pokrivenosti kao promo period, da se vidi dokle će da idu zagušenja saobraćaja, koliko može da se optereti bazna stanica, itd. pa onda da klasifikuju po brzinama kako kome budu namenili.

Ne znam sto smo se napalili,ja kuda sam isao po zapadnoj Evropi,testirao 5G,to je bilo smesno. Ako ce tako da radi i kod nas,ne zuri mi se.

verovatno ce u jacim paketima biti pusten 5g po postojecim uslovima. ja imam valjda 400 gb u paketu, to mi je vise nego dovoljno i na 5g

A1 je uveo 5G u januaru 2020. u Austriji. Na početku su pustili 5G u jačim paketima, a u slabijim uz doplatu. Sad su i slabiji paketi počeli da uvode 5G podršku, ali kroz promotivne ponude oko novogodišnjih praznika i slično. Ne verujem da će kod nas biti drugačije.

Verovatno će da puste flat samo za najjače pakete, jer su ionako preskupi, a i ako ih bude za druge Neo ili Surf tarife, verovatno biće (kasnije) uveden throttling. Pretpostavljam da bi u početku bilo bez limita za komercijalno testiranje dometa i pokrivenosti kao promo period, da se vidi dokle će da idu zagušenja saobraćaja, koliko može da se optereti bazna stanica, itd. pa onda da klasifikuju po brzinama kako kome budu namenili.
Paketi koje ima mts su sasvim ok za 5G pogotovo u kombinaciji sa BOX paketom, na primer najjeftiniji BOX 4 Crveni ima u paketu Omoriku S koja ima neograničen saobraćaj za iris GO, Deezer, Instagram, TikTok, Facebook, WhatsApp i Viber kao i 50 GB za sve ostalo koji se prenose u sledeći mesec i plus bonus 200 GB mesečno iz BOX paketa i ako se potroši tih 50+200 GB brzina se smanjuje (osim za aplikacije za koje je besplatan internet) na 10 Mb/s što je opet dovoljno za korišćenje većinu aplikacija na mobilnom telefonu, a u jačim paketima je situacija još bolja

Sva sreća pa mi ne kasnimo 5 godina za time.

5G će operaterima znatno smanjiti procentualno opterećenje mreže drastično, a sama količina prenetih podataka kroz mobilnu mrežu se povećava iz drugih razloga. To nema direktne veze da li koristite 4G ili 5G.

Prosečna potrošnja za jednog korisnika na fiksnom internetu je nešto manje 1TB mesečno i ta cifra nema mnogo veze sa brzinom pristupa u smislu da li je 50 ili 100 ili 500 ili 1000Mbps. Količina prenetih podataka kroz 4G i 5G mrežu (što se mobilnog telefona tiče) će biti skoro identična. Jer ono što potrošite na 100-200-300Mbps, potrošićete i na 1000Mbps.

Fiksni pristup preko 5G mreže je nešto što će biti još konkurentnije fiksnom pristupu preko "žice" svakako.

Opšte nije problem da puste na svim postpejd paketima svima 5g. Sada postoji oko 15% uređaja koji 5g na telefonu.

Podaci na koje se pozivaš su stari 2 godine (presek za tu analizu je urađen na dan 5. juna '23), tako da je sada taj udeo po svoj prilici osetno veći. Na oglasima se već duže vreme mogu kupiti polovni 5G telefoni, a oni koji ih prodaju svakako se ne vraćaju na 4G.

U srbiji je situacija malo specificna. Kod nas su se prvo formirali neograniceni paketi, pa je tek na kraju dosao 5G. Mislim da smo mi malo preskocili tu hype fazu koja dolazi sa svakom novom generacijom, diskusije sta nas novo ceka itd. Na zalost, nasi operateri su morali da nude "5g pakete" i bez 5g-a, zato je 4G mreza u mnogim gradovima delovala zaguseno i raspadnuto u poslednje vreme (agregacija je poslednjih meseci malo to popravila).

Tako da, dolazak 5G-a kod nas nece biti klasicno "sta ce nasi operateri novo da ponude", vec cekaj prvo da ovi postojeci paketi rade svuda i svima kako valja - i za veci broj ljudi nego sada. A1 vec nudi neogranicen "kucni net", to je trebalo da bude 5G usluga.

Inace, od usluga mozemo ocekivati Sat TV + 5G net (sa hibridnim boksom koji podrzava gledaj u nazad i video klubove, na primer).

Medjutim, sada ide glavni problem srpske verzije 5G price. Cela situacija sa zakasnelim dolaskom 5G je jako cudna, evo telekom upravo kopa optiku po svim selima ovde, ta sela nemaju 100 zivih stanovnika, znaci optika stize cak i tu pre 5G! Dakle tamo gde je 5G trebalo da se pokaze u svom punom sjaju, i oko cega je hajp trebalo najvise da vozi - ljudi ce tu vec uveliko koristiti optiku! I to ne zato sto je 5G los, vec zato sto je tamo gde je 5G bio najvise potreban, on ce doci mozda tek 2030-te.

Kako god, 5G je i dalje jako bitan, ali smo dosli u fazu kada ce on vise znaciti operaterima za optimizaciju i rasterecivanje mreze, nego sto ce prosecan korisnik primetiti neku razliku. Osim naravno na speed testu.

To sve stoji, ali kako pratimo situaciju godinama unazad, postoje 5G bazne stanice i nije isključivo da će se pustiti mreža čim pre ubrzo nakon dodela dozvola. Međutim, isto tako neće biti iznenađujuće ukoliko je njen domet samo u strogo urbanim delovima kao što su centri gradova i autoputevi pa dok to uzme maha, proći će još dosta, a sve zahvaljujući toj nekoj relativizaciji koja je uzgred rečeno prošla kako je prošla. Optika jeste stvar današnjice, ali sada barem troduplo skuplja u odnosu na najjeftiniji flat 4G paket (ovde podrazumevam Telekom, pošto Orion i Beotel su prisutni na zanemarljivom delu lokacija), tako da i to dodatno motiviše prelazak (za mene i povratak) na mobilnu infrastrukturu.

Iskreno ako budu ovakve cene. Ne bi me cudilo da budu posebni paketi ko sto je bila 3G pretplata da imas 5G. Pa ko hoće da plati da mu stoji 5G na telefonu.... Kod nas je svašta moguće. Tako da me bas interesuju paketi hoce li biti podeljeni po tehnologiji ne samo za internet nego i za obične telefone...
Verujem da će tako biti, da će se 5G doplaćivati i biti u posebnim paketima. Pa MTS je do pre par godina omogućavao 4G samo na postpaid pakete, prepaid je bio ograničen samo na 3G.
Nakon ovoga ide potpuno logican komentar:
kao da je bitan 5g za telefon, ko hoće neka plati svakako ali klipovi se mogu gledati i ovako
I ovde, svesno ili nesvesno dolazimo do odgovora. Ne uvode operatori 5G zbog nas nego zbog njih. Ne treba ti 5G da bi gledao klipove, ali ti treba 5G da bi 1000 njih gledalo klipove, strimove u isto vreme.

Tako da svi paketi od 20+ GB ce prosto morati da podrzavaju 5G. Ako hoce da im mreza radi kako treba nemaju oni taj luksuz da tebi prepuste da im "organizujes mrezu" izborom da li ces da imas 5G pretplatu ili ces da ides preko 4G.

Telekomova cuvena 3G pretplata je bilo nesto skroz sasvim drugo, a cija paralela ne bi mogla da se udari u danasnje vreme. Tu je pitanje bilo jednostavno - da li zelis internet ili ne. Ko ne zeli, ima pozive i poruke, kao i do sada. Ko zeli, pretplati se da ima internet (pravi sajtovi, striming, ne browsing preko opere mini). Nisi mogao da kazes, necu 3g pretplatu, gledacu youtube preko 2G.

Ako hoce da im mreza radi kako treba nemaju oni taj luksuz da tebi prepuste da im "organizujes mrezu" izborom da li ces da imas 5G pretplatu ili ces da ides preko 4G.
Da, ovo si 100% u pravu, ali ima jedno ALI. Da li isto tako razmisljaju nasi operateri, posto iz dosadasnjeg iskustva sa njima se vidi da jako slabo razmisljaju u takvom smeru. Njima je profit (da ne kazem ekstraprofit, vise odgovara realnosti) prvo, jedino i osnovno merilo.
Vidis i sam da iako je zabranjeno zakonom konstantno sve rade u dogovoru (cene, paketi...).

Pa u mt:s i Telenoru je jedno vreme bilo potrebno da se prijaviš za LTE uslugu (iako se nije naplaćivala) da bi je koristio

Ne mozete da poredite sa prethodnim vremenima i tehnologijama jer je potpuno drugo vreme, kako po samom stepenu razvijenosti mreza i tehnologije ali i slobodi spektra, tako i po navikama korisnika koji koriste nove ( i relativno nove) usluge koje zahtevaju ogromnu kolicinu podataka ali i po specificnostima tehnologije odnosno velikom stepenu prilagodjavanja koje se mora izvrsiti kako bi se postojeca mreza dopunila sa 5G... Posto je gotovo izvesno da niko nece praviti SA mrezu na NSA mrezu u pocetku treba gledati kao na nadogradnju postojece mreze koja se na brojnim mestima bukvalno raspada i ne moze postici neophodne kapacitete... To sto optika dolazi svuda je super i neophodno za razvoj 5G ( moguce je imati manji broj baznih stanica sa bezicnom vezom koja jeste napredovala ali je ipak preduslov jaka opticka mreza, backbone se podrazumeva i tu je Yettel bas u problemu, sto je jedan i od razloga njihovog dila sa telekomom u pogledu kako optike za rezidencijalne korisnike tako i u pogledu iznajmljivanja vlakana za backhaul i do baznih stanica, dobro je to sto je telekom prodao stubove pa je sada lakse ali skuplje mada opet znacajno jeftinije nego da sami to prave a da ne pricam o vremenu potrebnom i logistici) ali i dalje je to znacajno znacajno na niskom nivou gledajuci celu teritoriju zemlje pogotovo u pogledu last mile infrastrukture...

Dakle 5G je neophodan da bi se rasteretila izuzetno napregnuta 4G mreza i svakako je operaterima u interesu da sto pre puste za sto veci broj korisnika ali na pocetku dok se ne izgrade kapaciteti i odrade realna testiranja ( simulacije su poprilicno napredovale i mogu se ( odnosno moraju i zato su i nepohodni spoljni savetnici aka Vodafone za Telekom) ali nista bez prakse) gotovo je izvesno da ce biti ogranicen na odredjene pakete...

U tom smislu 5G nije (više) pitanje da li „hoćeš da ga imaš“ — nego kada će ti ga „priključiti“ jer im trebaš kao rasterećenje za 4G :) i nece biti u pocetku marketinska opcija vec neophodnost operaterima da srede mreze... I 4G ce svakako slabiti kako kroz alokaciju spektra za 5G i DSS tako i kroz smanjenje prioriteta ali i za roaming... ali ce ostati kao sekundarna mreza za fallback i prvenstveno za voice, pogotovo u pocetku dok se ne rasiri i sazri VoNR...

Ali to ne znaci da ce ikad bilo koji operater da dozvoli da korisnici budu na bilo koji nacin arhitekte mreze vec ce brojnim alatima kako tehnoloskim koje omogucava i trenutna mreza a tek koliko opcija nudi 5G za to ( pravljenjem ogranicenja brzine, ogranicenjem kolicine podataka, pravljenjem prioriteta odnosno segmentiranjem itd) tako i marketinskim ( a svi znamo koliko ljudi vole da budu trendseteri i da im stoji 5G)...

Sto se tice neke prakse kako to izgleda u EU i USA za razvoj 5G mreze, ukratko:

Tokom prve dve godine koje su neka pocetna faza, u oba slucaja je bilo ograniceno kako po plateznom rangu korisnika tako i po lokaciji ( na velike gradove, sto je i logicno) ali je tada i znacajno manje bilo uredjaja koji su i podrzavali 5G... ovde imamo razliku kod nas sto pored toga sto je vise podrzanih uredjaja proporcionalno i sami uslovi licence odredjuju da fokus bude i na manjim gradovima pa i ruralno, sto je odlicno...

Srednja faza su sledece dve godine i tu vec dolazi do znacajnog prosirenja mreze i pomeranja na nize pakete ( u USA je bila vecina postpaid tarifa) dok se i prepaid pojavljuje...

Trenutno stanje je takvo da u EU su 5G u svim tarifama u mnogim prepaid paketima, dostupno je i u roamingu za strane partnere i EU mreze, a svi novi paketi su 5G... U USA su gotovo u potpunosti ukinuti 4G only opcije...

Dakle, u obe opcije 5G postaje standard a 4G se postepeno ukida i koristi kao opcija u slucajevima koje sam naveo...

Zaboravih da dodam, Telekom je dobio pare od Evropske Investicione Banke za 5G jos prosle godine koje je preusmerio na tekuce probleme ali je ove godine dobio jos 50 miliona od USA Exim banke bas za 5G gde su uslovi i kontrole znatno stroziji... Naravno, ne treba zaboraviti i to da je to sto ce oprema biti zapadnog porekla znacajno uticati na cenu i troskove implementacije ali i posle odrzavanja 5G mreze za sve operatere...

Poslednja izmena:
Ne mozete da poredite sa prethodnim vremenima i tehnologijama jer je potpuno drugo vreme, kako po samom stepenu razvijenosti mreza i tehnologije ali i slobodi spektra, tako i po navikama korisnika koji koriste nove ( i relativno nove) usluge koje zahtevaju ogromnu kolicinu podataka ali i po specificnostima tehnologije odnosno velikom stepenu prilagodjavanja koje se mora izvrsiti kako bi se postojeca mreza dopunila sa 5G... Posto je gotovo izvesno da niko nece praviti SA mrezu na NSA mrezu u pocetku treba gledati kao na nadogradnju postojece mreze koja se na brojnim mestima bukvalno raspada i ne moze postici neophodne kapacitete... To sto optika dolazi svuda je super i neophodno za razvoj 5G ( moguce je imati manji broj baznih stanica sa bezicnom vezom koja jeste napredovala ali je ipak preduslov jaka opticka mreza, backbone se podrazumeva i tu je Yettel bas u problemu, sto je jedan i od razloga njihovog dila sa telekomom u pogledu kako optike za rezidencijalne korisnike tako i u pogledu iznajmljivanja vlakana za backhaul i do baznih stanica, dobro je to sto je telekom prodao stubove pa je sada lakse ali skuplje mada opet znacajno jeftinije nego da sami to prave a da ne pricam o vremenu potrebnom i logistici) ali i dalje je to znacajno znacajno na niskom nivou gledajuci celu teritoriju zemlje pogotovo u pogledu last mile infrastrukture...

Dakle 5G je neophodan da bi se rasteretila izuzetno napregnuta 4G mreza i svakako je operaterima u interesu da sto pre puste za sto veci broj korisnika ali na pocetku dok se ne izgrade kapaciteti i odrade realna testiranja ( simulacije su poprilicno napredovale i mogu se ( odnosno moraju i zato su i nepohodni spoljni savetnici aka Vodafone za Telekom) ali nista bez prakse) gotovo je izvesno da ce biti ogranicen na odredjene pakete...

U tom smislu 5G nije (više) pitanje da li „hoćeš da ga imaš“ — nego kada će ti ga „priključiti“ jer im trebaš kao rasterećenje za 4G :) i nece biti u pocetku marketinska opcija vec neophodnost operaterima da srede mreze... I 4G ce svakako slabiti kako kroz alokaciju spektra za 5G i DSS tako i kroz smanjenje prioriteta ali i za roaming... ali ce ostati kao sekundarna mreza za fallback i prvenstveno za voice, pogotovo u pocetku dok se ne rasiri i sazri VoNR...

Ali to ne znaci da ce ikad bilo koji operater da dozvoli da korisnici budu na bilo koji nacin arhitekte mreze vec ce brojnim alatima kako tehnoloskim koje omogucava i trenutna mreza a tek koliko opcija nudi 5G za to ( pravljenjem ogranicenja brzine, ogranicenjem kolicine podataka, pravljenjem prioriteta odnosno segmentiranjem itd) tako i marketinskim ( a svi znamo koliko ljudi vole da budu trendseteri i da im stoji 5G)...

Sto se tice neke prakse kako to izgleda u EU i USA za razvoj 5G mreze, ukratko:

Tokom prve dve godine koje su neka pocetna faza, u oba slucaja je bilo ograniceno kako po plateznom rangu korisnika tako i po lokaciji ( na velike gradove, sto je i logicno) ali je tada i znacajno manje bilo uredjaja koji su i podrzavali 5G... ovde imamo razliku kod nas sto pored toga sto je vise podrzanih uredjaja proporcionalno i sami uslovi licence odredjuju da fokus bude i na manjim gradovima pa i ruralno, sto je odlicno...

Srednja faza su sledece dve godine i tu vec dolazi do znacajnog prosirenja mreze i pomeranja na nize pakete ( u USA je bila vecina postpaid tarifa) dok se i prepaid pojavljuje...

Trenutno stanje je takvo da u EU su 5G u svim tarifama u mnogim prepaid paketima, dostupno je i u roamingu za strane partnere i EU mreze, a svi novi paketi su 5G... U USA su gotovo u potpunosti ukinuti 4G only opcije...

Dakle, u obe opcije 5G postaje standard a 4G se postepeno ukida i koristi kao opcija u slucajevima koje sam naveo...

Zaboravih da dodam, Telekom je dobio pare od Evropske Investicione Banke za 5G jos prosle godine koje je preusmerio na tekuce probleme ali je ove godine dobio jos 50 miliona od USA Exim banke bas za 5G gde su uslovi i kontrole znatno stroziji... Naravno, ne treba zaboraviti i to da je to sto ce oprema biti zapadnog porekla znacajno uticati na cenu i troskove implementacije ali i posle odrzavanja 5G mreze za sve operatere...
Zar nije VoLTE kompatibilan sa 5G?

VoLTE = Voice over LTE, koristi 4G
VoNR = Voice over New Radio, koristi 5G

Odgovor je komplikovan, odnosno sertifikacija za VoLTE je skupa i proizvodjaci cesto stede na licencama ( pogotovo kineski proizvodjaci) a povrh toga VoLTE mora biti omogucen kako od strane operatera tako i od strane proizvodjaca telefona ( sto smo videli da je problem sa obe strane i kod nas)... Pa tako postoje 5G ready telefoni koji nemaju omogucen softverski VoLTE ( hardverski je to 99%) i onda ce kod njih kada bude glasovni poziv da se prebaci na 3G/2G sto je problem jer se te mreze gase a i gde se ne gase u naletu novih tehnologija kvalitet im opada...

Dakle, kompatiblni su ali pod uslovom da su ispunjeni navedeni elementi... Ovo je prica o 5G NSA koja se oslanja na 4G mrezu za tzv kontrolne signale, odnosno mora biti povezan paralelno sa njom i 5G gNodeB baznim stanicama preko kojih ide brzi prenos podataka... Kada korisnik ima poziv ili zeli da inicira poziv on se obavlja preko VoLTE... ukoliko ne postoji VoLTE onda se spusta na sledeci dostupan nizi nivo 3G/2G...

Kada pricamo o 5G SA i VoNR tu je prica mnogo komplikovanija i zahteva da se potpuno promeni koncepcija mreze, odnosno da se sa EPC (Evolved Packet Core) predje na 5G Core (5GC), dakle da se izgradi nova Core mreza ( novi softver, novi standardi, novi ruteri, EPC zamena, pomeranje ka ivici o cemu sam pricao i sto je sustina 5G itd.)

Problem kod VoNR, pored toga sto kao i VoLTE zahteva potpunu sertifikaciju sa obe strane, o cemu sam pisao gore, je to sto voice pozivi po definiciji zahtevaju minimalno kasnjenje kako bi bili ugodni za koriscenje... 5G NR koristi visoke frekvencije (npr. mmWave ili 3,6 GHz), koje su brze, ali imaju manji domet i lakse gube signal sto predstavlja ogroman problem da se svuda postigne zadovoljavajuci nivo usluge ( koji je za voice od presudnog znacaja i podlozan je rigoroznim kontrolama agencija za telekomunikacije svuda u svetu)...

Drugi problem kod VoNR je taj sto korisnici mnogo teze primecuju razliku u odnosu na VoLTE ukoliko on dobro i pravilno pokriva mrezu... U svakom slucaju kako se bude prelazilo na 5G SA tako ce i VoNR postajati dominantan... Prednosti VoNR kada se on pravilno implementira na dobro izgradjenoj mrezi sa odlicnom pokrivenoscu su velike i ogledaju se u brzoj uspostavi veze ( 4,5 puta brze nego VoLTE) jer koristi brzu signalizaciju i nize kasnjenje u 5G Core mrezi sto prakticno znaci instant vezu, dalje VoNR koristi sire frekvencijske opsege i bolje kodeke (npr. EVS – Enhanced Voice Services). Latency kod VoNR-a je nize nego kod VoLTE-a, što znači u praksi znaci: manje eho efekata, bolji odziv sagovornika, prirodniji razgovor sto je posebno bitno u sve vise rastucem video pozivanju...

Poslednja izmena:
Da, ovo si 100% u pravu, ali ima jedno ALI. Da li isto tako razmisljaju nasi operateri, posto iz dosadasnjeg iskustva sa njima se vidi da jako slabo razmisljaju u takvom smeru. Njima je profit (da ne kazem ekstraprofit, vise odgovara realnosti) prvo, jedino i osnovno merilo.
Vidis i sam da iako je zabranjeno zakonom konstantno sve rade u dogovoru (cene, paketi...).
Mislim da je tu razlog postepeno testiranje i optimizacija mreze, kontrolisan priliv novih korisnika, ali kad vec tako mora, iskoriscavaju to da prodaju kao ekskluzivu.
To sto je 3G pretplata ostala 15 godina nakon njenog uvodjenja, je vise telekomov bol u onoj stvari da neko azurira "dodatke", verovatno radnik koji je rekao da je glupo naplacivati 3G pretplatu nekome ko je kupio 4G telefon su rekli da "tupi" i da se "opterecuje glupostima". Na kraju su je samo preimenovali u "net limit" ili "net boost". Nije isto, ali prosto vole te skrivene troskove i besmislene dodatke. I recimo ako hoces da imas 4 U BOX 4 (200 GB), moras da imas to aktivirano, tako da uvek nadju nacin da takve dotake naprave obaveznim.

Na sajtu Crnogorskog Telekoma stoji da VoLTE funkcioniše i na 5G

Prilozi

• AISelect_20250605_171534_Samsung Internet.jpg
    AISelect_20250605_171534_Samsung Internet.jpg
    125.6 KB · Pregleda: 49
VoNR je samo za standalone 5G koliko sam ja shvatio, a VoLTE funkcioniše na NSA 5G
Na mom S24 FE ni nema opcije za VoNR

Ni 5G SA u ranim implementacijama verovatno neće imati odmah VoNR, nego će da radi EPS fallback. Nešto slično kao što se sad radi sa 4G na 3G(CS fallback), samo što će ovo da bude 5G->4G. U svakom slučaju, VoNR nema neku značajnu prednost u poređenju sa VoLTE-om. Dobro optimizovan VoLTE već ima vreme uspostave poziva od 0.6-0.7s i svakako koristi EVS 24.4 kodek, sve bolje od toga običan korisnik i ne može da primeti..

Au bre ljudi, VoLTE znaci Voice over LTE, znaci 4G... s obzirom da se 5G NSA oslanja na 4G na nacin na koji sam relativno detaljno opisao, on se koristi za pozive kod te opcije... Ali to ne znaci da VoLTE radi preko 5G mreze, radi preko LTE odnosno 4G sto mu i ime kaze... Da neko iskljuci skroz 4G ili da ne postoji opcija za VoLTE iz nekog od razloga koji sam takodje opisao pozivi u 5G NSA bi isli preko 3G/2G u zavisnosti od toga sta postoji...

VoNR a i ime mu samo govori Voice over New Radio se odnosi na 5G SA*...

( *ali, naravno uvek ima ali, postoji opcija i za 5G NSA da ide voice (user plane) preko 5G radio dok je kontrola ( control plane) preko 4G ali uz odredjena ogranicenja naravno i to je za prelazna hibridna resenja i naziva se evolved VoLTE ili nesto kao VoNR ali defitinivno 3GPP specifikacije definisu VoNR kao voice over 5G NR sa 5G Core.... )

Pretera ga za 0,6-0,7 sekundi Call Setup Time, kad je najbrze vreme izmerila Nokia u laboratorijski uslovima i to uz RRC Connected stanje i bilo je 0,9 sekundi... u realnim uslovima tu je oko 2 sekunde u proseku, za UK je bilo u cini mi se 2023 2,1 sekund, generalno <2,5 sek se smatra korektnim... ali slazem se, gotovo je izvesno da ce se sa VoNR sacekati i zbog toga sto nece biti pokrivenosti a i zbog toga sto voice odavno nije prioritet za operatere, ali sacekacemo, nazalost, i 5G SA mrezu sto je mnogo bitnije...

Nazad
Vrh Dno