Kolega2357
Poznat
- Učlanjen(a)
- 09.02.2025
- Poena
- 30
Od jula će da puštaju 5G mrežu.
Za kompaniju koja je dala 600 mil. za fudbal! to je sitnica, ako racunamo da je ovo dobra investicija.Full spektrum: 700 + 800 + 1800 + 2100 + 2600 + 3.5 GHz realno prevelika cena za pocetak ali pravi izbor za pravljenje mreze koja ce oduvati konkurenciju ( prvenstveno u pogledu B2B resenja gde bi Telekom sa svojom povezanoscu sa drzavom mogao da iskoristi priliku) sa mogucnosctima koriscenja pune fleksibilnosti za agregacije, future proof za 5G Advanced... Cena oko 135 miliona...
Kao i što će našem narodu da proradi sujeta da mora da ima 5G ikonicu pa nek' košta. 😉Za kompaniju koja je dala 600 mil. za fudbal! to je sitnica, ako racunamo da je ovo dobra investicija.
Ja ne mogu da docekam da vidim koliko ce da proradi glad nasih operatera kad se uvede 5G, ocekujem da cemo ovaj put biti svetski sampioni, posto smo po odnosu cena/dobijeno trenutno u samom 'vrhu' lestvice (negativne doduse).
Verujem da će tako biti, da će se 5G doplaćivati i biti u posebnim paketima. Pa MTS je do pre par godina omogućavao 4G samo na postpaid pakete, prepaid je bio ograničen samo na 3G.Ne bi me cudilo da budu posebni paketi ko sto je bila 3G pretplata da imas 5G. Pa ko hoće da plati da mu stoji 5G na telefonu....
Sad vecina telefona koji se proizvode imaju 5G, ja sam do sada imao 3 telefona koji podržavaju 5GOpšte nije problem da puste na svim postpejd paketima svima 5g. Sada postoji oko 15% uređaja koji 5g na telefonu. A takvi obično imaju 2-3 telefona sa 5g opcijom. Neka bude 10% ljudi koji mogu da osete odmah čari 5G mreže. 😀
Ovih 72% što imaju 4g telefon dok zamene za 5g proći će godine. A 10% što imaju 2G telefon kao moja keva vrv neće nikad uzeti 5G telefon.
Znam ljude koji zadnjih mesec dana uzeli nove 4g telefone ne zato što neće 5G telefon. Jednostavno živimo u opasno teškoj krizi siromaštva.
A cene paketta su nam astronomske. Sa popustom od 50% i više Ispadnu samo skupi paketi.
Paketi koje ima mts su sasvim ok za 5G pogotovo u kombinaciji sa BOX paketom, na primer najjeftiniji BOX 4 Crveni ima u paketu Omoriku S koja ima neograničen saobraćaj za iris GO, Deezer, Instagram, TikTok, Facebook, WhatsApp i Viber kao i 50 GB za sve ostalo koji se prenose u sledeći mesec i plus bonus 200 GB mesečno iz BOX paketa i ako se potroši tih 50+200 GB brzina se smanjuje (osim za aplikacije za koje je besplatan internet) na 10 Mb/s što je opet dovoljno za korišćenje većinu aplikacija na mobilnom telefonu, a u jačim paketima je situacija još boljaVerovatno će da puste flat samo za najjače pakete, jer su ionako preskupi, a i ako ih bude za druge Neo ili Surf tarife, verovatno biće (kasnije) uveden throttling. Pretpostavljam da bi u početku bilo bez limita za komercijalno testiranje dometa i pokrivenosti kao promo period, da se vidi dokle će da idu zagušenja saobraćaja, koliko može da se optereti bazna stanica, itd. pa onda da klasifikuju po brzinama kako kome budu namenili.
Opšte nije problem da puste na svim postpejd paketima svima 5g. Sada postoji oko 15% uređaja koji 5g na telefonu.
U srbiji je situacija malo specificna. Kod nas su se prvo formirali neograniceni paketi, pa je tek na kraju dosao 5G. Mislim da smo mi malo preskocili tu hype fazu koja dolazi sa svakom novom generacijom, diskusije sta nas novo ceka itd. Na zalost, nasi operateri su morali da nude "5g pakete" i bez 5g-a, zato je 4G mreza u mnogim gradovima delovala zaguseno i raspadnuto u poslednje vreme (agregacija je poslednjih meseci malo to popravila).Verovatno će da puste flat samo za najjače pakete, jer su ionako preskupi, a i ako ih bude za druge Neo ili Surf tarife, verovatno biće (kasnije) uveden throttling. Pretpostavljam da bi u početku bilo bez limita za komercijalno testiranje dometa i pokrivenosti kao promo period, da se vidi dokle će da idu zagušenja saobraćaja, koliko može da se optereti bazna stanica, itd. pa onda da klasifikuju po brzinama kako kome budu namenili.
Iskreno ako budu ovakve cene. Ne bi me cudilo da budu posebni paketi ko sto je bila 3G pretplata da imas 5G. Pa ko hoće da plati da mu stoji 5G na telefonu.... Kod nas je svašta moguće. Tako da me bas interesuju paketi hoce li biti podeljeni po tehnologiji ne samo za internet nego i za obične telefone...
Nakon ovoga ide potpuno logican komentar:Verujem da će tako biti, da će se 5G doplaćivati i biti u posebnim paketima. Pa MTS je do pre par godina omogućavao 4G samo na postpaid pakete, prepaid je bio ograničen samo na 3G.
I ovde, svesno ili nesvesno dolazimo do odgovora. Ne uvode operatori 5G zbog nas nego zbog njih. Ne treba ti 5G da bi gledao klipove, ali ti treba 5G da bi 1000 njih gledalo klipove, strimove u isto vreme.kao da je bitan 5g za telefon, ko hoće neka plati svakako ali klipovi se mogu gledati i ovako
Da, ovo si 100% u pravu, ali ima jedno ALI. Da li isto tako razmisljaju nasi operateri, posto iz dosadasnjeg iskustva sa njima se vidi da jako slabo razmisljaju u takvom smeru. Njima je profit (da ne kazem ekstraprofit, vise odgovara realnosti) prvo, jedino i osnovno merilo.Ako hoce da im mreza radi kako treba nemaju oni taj luksuz da tebi prepuste da im "organizujes mrezu" izborom da li ces da imas 5G pretplatu ili ces da ides preko 4G.
Zar nije VoLTE kompatibilan sa 5G?Ne mozete da poredite sa prethodnim vremenima i tehnologijama jer je potpuno drugo vreme, kako po samom stepenu razvijenosti mreza i tehnologije ali i slobodi spektra, tako i po navikama korisnika koji koriste nove ( i relativno nove) usluge koje zahtevaju ogromnu kolicinu podataka ali i po specificnostima tehnologije odnosno velikom stepenu prilagodjavanja koje se mora izvrsiti kako bi se postojeca mreza dopunila sa 5G... Posto je gotovo izvesno da niko nece praviti SA mrezu na NSA mrezu u pocetku treba gledati kao na nadogradnju postojece mreze koja se na brojnim mestima bukvalno raspada i ne moze postici neophodne kapacitete... To sto optika dolazi svuda je super i neophodno za razvoj 5G ( moguce je imati manji broj baznih stanica sa bezicnom vezom koja jeste napredovala ali je ipak preduslov jaka opticka mreza, backbone se podrazumeva i tu je Yettel bas u problemu, sto je jedan i od razloga njihovog dila sa telekomom u pogledu kako optike za rezidencijalne korisnike tako i u pogledu iznajmljivanja vlakana za backhaul i do baznih stanica, dobro je to sto je telekom prodao stubove pa je sada lakse ali skuplje mada opet znacajno jeftinije nego da sami to prave a da ne pricam o vremenu potrebnom i logistici) ali i dalje je to znacajno znacajno na niskom nivou gledajuci celu teritoriju zemlje pogotovo u pogledu last mile infrastrukture...
Dakle 5G je neophodan da bi se rasteretila izuzetno napregnuta 4G mreza i svakako je operaterima u interesu da sto pre puste za sto veci broj korisnika ali na pocetku dok se ne izgrade kapaciteti i odrade realna testiranja ( simulacije su poprilicno napredovale i mogu se ( odnosno moraju i zato su i nepohodni spoljni savetnici aka Vodafone za Telekom) ali nista bez prakse) gotovo je izvesno da ce biti ogranicen na odredjene pakete...
U tom smislu 5G nije (više) pitanje da li „hoćeš da ga imaš“ — nego kada će ti ga „priključiti“ jer im trebaš kao rasterećenje za 4Gi nece biti u pocetku marketinska opcija vec neophodnost operaterima da srede mreze... I 4G ce svakako slabiti kako kroz alokaciju spektra za 5G i DSS tako i kroz smanjenje prioriteta ali i za roaming... ali ce ostati kao sekundarna mreza za fallback i prvenstveno za voice, pogotovo u pocetku dok se ne rasiri i sazri VoNR...
Ali to ne znaci da ce ikad bilo koji operater da dozvoli da korisnici budu na bilo koji nacin arhitekte mreze vec ce brojnim alatima kako tehnoloskim koje omogucava i trenutna mreza a tek koliko opcija nudi 5G za to ( pravljenjem ogranicenja brzine, ogranicenjem kolicine podataka, pravljenjem prioriteta odnosno segmentiranjem itd) tako i marketinskim ( a svi znamo koliko ljudi vole da budu trendseteri i da im stoji 5G)...
Sto se tice neke prakse kako to izgleda u EU i USA za razvoj 5G mreze, ukratko:
Tokom prve dve godine koje su neka pocetna faza, u oba slucaja je bilo ograniceno kako po plateznom rangu korisnika tako i po lokaciji ( na velike gradove, sto je i logicno) ali je tada i znacajno manje bilo uredjaja koji su i podrzavali 5G... ovde imamo razliku kod nas sto pored toga sto je vise podrzanih uredjaja proporcionalno i sami uslovi licence odredjuju da fokus bude i na manjim gradovima pa i ruralno, sto je odlicno...
Srednja faza su sledece dve godine i tu vec dolazi do znacajnog prosirenja mreze i pomeranja na nize pakete ( u USA je bila vecina postpaid tarifa) dok se i prepaid pojavljuje...
Trenutno stanje je takvo da u EU su 5G u svim tarifama u mnogim prepaid paketima, dostupno je i u roamingu za strane partnere i EU mreze, a svi novi paketi su 5G... U USA su gotovo u potpunosti ukinuti 4G only opcije...
Dakle, u obe opcije 5G postaje standard a 4G se postepeno ukida i koristi kao opcija u slucajevima koje sam naveo...
Zaboravih da dodam, Telekom je dobio pare od Evropske Investicione Banke za 5G jos prosle godine koje je preusmerio na tekuce probleme ali je ove godine dobio jos 50 miliona od USA Exim banke bas za 5G gde su uslovi i kontrole znatno stroziji... Naravno, ne treba zaboraviti i to da je to sto ce oprema biti zapadnog porekla znacajno uticati na cenu i troskove implementacije ali i posle odrzavanja 5G mreze za sve operatere...
Mislim da je tu razlog postepeno testiranje i optimizacija mreze, kontrolisan priliv novih korisnika, ali kad vec tako mora, iskoriscavaju to da prodaju kao ekskluzivu.Da, ovo si 100% u pravu, ali ima jedno ALI. Da li isto tako razmisljaju nasi operateri, posto iz dosadasnjeg iskustva sa njima se vidi da jako slabo razmisljaju u takvom smeru. Njima je profit (da ne kazem ekstraprofit, vise odgovara realnosti) prvo, jedino i osnovno merilo.
Vidis i sam da iako je zabranjeno zakonom konstantno sve rade u dogovoru (cene, paketi...).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari