Šta je novo?

Gašenje 3G mreže

A1 je ugasio 3G u Srbiji zato što oni jedini nemaju ni 5MHz na 900MHz pa nisu mogli da 3G uguraju tu, a tih dodatnih 5MHz na 2100MHz znači razliku između neograničenog i ograničenog kućnog neta.

A1 izgledno ničim nije bio prinuđen da gasi 3G, jer da jeste, mts bi potegao nogu, a oni će nasuprot svemu po svoj prilici biti poslednji. Slede se svetski trendovi, 3G uređaji se već broje na prste i s obzirom na to da su do 2016. poznati brendovi već stavili tačku, odnosno 2017. bilo nekih zaostalih no name Kineza koji su iskorišćavali zaostale čipsetove, tu se krug zatvara. 4G je već godinama uveliko prisutan u nižem segmentu i nema teorije da je postotak aktivnih 3G uređaja iznad 2%.
mt:s je već počeo u mejlovima u potpisu da stavlja uputstvo za zamenu starih kartica koje ne podržavaju 4G

Prilozi

• 4G.png
    4G.png
    205.2 KB · Pregleda: 44
A1 izgledno ničim nije bio prinuđen da gasi 3G, jer da jeste, mts bi potegao nogu, a oni će nasuprot svemu po svoj prilici biti poslednji.

MTS i Yettel su počeli da uvode B7, a A1 nije. MTS i Yettel na B1+B3+B7 sada imaju 50 Mhz bandwith, dok je A1 na B1+B3+B3 imao 40 Mhz. Proširenjem B1 sa 10 na 15 Mhz A1 je sad došao na B1+B3+B3 na 45 Mhz. Namerno pominjem samo frekvencije kratkog dometa, a izostavljam B20 i B28 koje su frekvencije dugog dometa i u gradovima imaju jako malo značaja. A1 ako bi uveo B7 na 20 Mhz imao bi 65 Mhz na kratkodometnim frekvencijama, čime bi dobro ošišao konkurenciju.

@LFShadow0 ma to rade godinama, još od tipa 2019. skoro svaki postpejd račun ima to na poleđini. Valjda će sad kako je obavezna registracija ljudi izmenjati kartice, ali sve to je idi mi, dođi mi.

Ja ću uvek braniti i 1G i 2G i 3G jer su to mreže koje standardno podržavaju telefonske pozive.

Već sam pisao na ovoj temi o tome, ali kažite mi:
- Da li postoji GSM/WCDMA telefon na kome ne rade telefonski pozivi?
Moj odgovor je NE. Telefonski pozivi preko 2G i 3G mreže rade bez ikakvih problema na svim 2G i 3G telefonima ikad proizvedenim.
- Da li postoje 4G/LTE odnosno 5G/NR telefoni koji imaju podršku za VoLTE na kojima ne rade telefonski pozivi?
Moj odgovor je DA. VoLTE je naknadno smišljena budževina koja nije nativna za 4G, odnosno VoNR nije nativna za 5G.

Po meni - iako postoji standard za VoLTE i VoNR koji definiše sve od naziva APN-ova, hostname, načina autentifikacije itd itd itd, operateri vole da ne poštuju standarde nego da nabudže konfiguraciju koja je specifična, te da zbog toga omoguće uslugu na vrlo ograničenom broju uređaja, što za posledicu ima ogromnu štetu po korisnike jer im se izbor drastično smanjuje.

Najgora situacija na svetu je u Australiji, gde su nakon konačnog gašenja 2G i 3G mreža došli u situaciju da samo konkretni modeli za koje su operateri sigurni da mogu bez SIM kartice kroz VoLTE da pozovu brojeve za hitne slučajeve (000, 999, 112 ...) uopšte mogu da se povežu na mrežu.

U Australiji su banovani sa mreža i telefoni na kojima su pre potpunog gašenja 2G i 3G mreža uredno radili regularni VoLTE pozivi. Ono što nije radili je poziv na 000 (emergancy number) kada u telefonu nema SIM kartice. Ti telefoni se u Australiji više ne mogu koristiti - ne samo za pozive već i za mobile data preko 4G i 5G mreže.

Ako dođete sa recimo iPhone 13 za američko tržište u Australiju, ni jedna mreža vas neće pustiti da se registrujete makar bili roaming korisnik. Uopšte nije važno čiju SIM karticu koristite.

O hitnim pozivima preko VoLTE-a mogu pisati ceo elaborat i kolika je to papazjanija jer je bitno da bez ikakve SIM kartice možete pozvati 112 recimo.

U Srbiji čak i da imate SIM karticu bilo kog domaćeg operatera i da vam uredno rade VoLTE pozivi, u trenutku kad pozovete 192, 193, 194 ili 112, telefon prelazi na 2G ili 3G mrežu, jer niko kod nas nije implementirao hitne pozive preko VoLTE-a. Jednostavno im nije bitno.

VoLTE / VoNR roaming je tek posebna priča.

Da dodam, e call u kolima koji je zivotno vazan i zakonski obavezan radi na 2G/3G i na sacicu se mogu nabrojati modeli koji su presli na NG e call koji koristi IMS i IP-based protokole... i sto je najgore ne radi kako treba u gomili slucajeva...

Ne treba da bude 19. vek ali je potrebno da se nova tehnologija prilagodi sistemu a ne da se sistem prilagodjava njoj... odnosno sve ovo je moglo biti implementirano da je postojala volja za napretkom a ne samo za profitom a paradoks je da je cena implementacije samo mali deo onog sto se trosi na lobiranje kako bi se krojio put tehnologije kroz zakone na najprofitabilniji nacin...

Zbog posla sam imao neke sastanke sa Telekomom i rekli su nam da se 3G mreža gasi u celoj Evropu i to vrlo brzo tako da i oni isto je gase. Ne sećam se tačno ali u pitanu je možda godina-dve maksimalno. Za 2G mrežu nemaju nikakve projekcije za EOL pošto i dalje brdo servisa koristi GPRS...

Ne treba da bude 19. vek ali je potrebno da se nova tehnologija prilagodi sistemu a ne da se sistem prilagodjava njoj... odnosno sve ovo je moglo biti implementirano da je postojala volja za napretkom a ne samo za profitom a paradoks je da je cena implementacije samo mali deo onog sto se trosi na lobiranje kako bi se krojio put tehnologije kroz zakone na najprofitabilniji nacin...
Upravu si. Profit se svuda gleda. Mobilni operateri idu onom logikom uzmi ili ostavi. Ne treba ni opstruirati razvoj novih tehnologija.

Tačno tako. Kada bi i 2G mrežu ugasili onda bi bila gomila elektronskog otpada starih telefona sa tastaturom.
Evo P20pro. Koji je skroz dobar telefon, bluetooth slušalice duplo bolji kvalitet ima od na primer A33 Samsungom. Ali mreze podržavaju volte sa njega dok sa p20pro ne podrzavaju iako telefon ima volte. I sad ako bi mi ugasili 2G moram da nadjem neki telefon da ima Codec za muziku i da podržava VOLTE. I morao bi bacati bolji telefon od vecine novih.
Kao K770 kad sam imao, 7 godina sam cekao odnosno do z3 da ima posten zvuk na slušalicama.... Nije mi problem sto napreduje Tehnologija. Nego sto nazaduje napretkom...

Tačno tako. Kada bi i 2G mrežu ugasili onda bi bila gomila elektronskog otpada starih telefona sa tastaturom.
Mislim da su oni vec sada elektronski otpad od 10+ godina. Nokia 3310 3G iz 2017 je jedan od poslednjih 3G telefona koji je izasao, a samo od tada je proslo 8 godina.

Na kraju krajeva i dobro je sto se u svetu gasi 3G, da konacno ogoli nedostatke VoLTE, tada obicno dodje do ubrzanijeg napretka kada su ljudi primorani da rade na necemu. Ovako bi se teglilo jos 20 godina. A za to vreme tu je 2G, kome god da treba.

koliko uopste ima uredjaja koji su 2g only? zar ne bi bilo bolje da se ostavi 3g koji je dobar i za pozive i za net a da se ugasi 2g?

koliko uopste ima uredjaja koji su 2g only? zar ne bi bilo bolje da se ostavi 3g koji je dobar i za pozive i za net a da se ugasi 2g?
Lako je Yettelu u Srbiji da uradi tako nešto.

Naime u Evropi 3G radi na dva band-a: B1 2100MHz i B8 900MHz.
UMTS/WCDMA zahteva 2x5MHz (5MHz za downlink i 5MHz za uplink) kontinualnog RF spektra.

Ako to znamo, i ako znamo da je u Srbiji vojska koristila deo tog banda za svoje komunikacije (ne GSM ili WCDMA, drugi standardi) do negde 2010. te je od generalno dostupnih 2x35MHz širine kanala na B8 900MHz u Srbiji operaterima dodeljeno ukupno samo 2x23.4MHz a čak 2x11.6MHz bilo rezervisano za vojsku i nikad nije dodeljeno operaterima (jer je poslednja aukcija za bilo koje opsege osim B20 bila u 2007. godini. Dolazimo do:
  • Mobtel (Yettel) koristi prvo dodeljenih 2x9.6MHz dodeljenih još 1996.
  • mts koristi drugo dodeljenih 2x9.6MHz dodeljenih još 1998.
  • Vip (A1) koristi ono što je ostalo, a to je 2x4.2MHz - apsolutno nedovoljno za osnovni 3G (2x5MHz).

U Albaniji, Hrvarskoj, Grčkoj je operaterima dodeljeno svih 2x35MHz na B8, u Bugarskoj 2x34.8MHz, u Srbiji ponavljam samo 2x23.4MHz.

2G GSM po sektoru na baznoj stanici troši 2x0.2MHz, pa na jednom području se može naći 5 sektora GSM mreže za svakih 1MHz.

To znači da mts može da ima maksimalno 48 sektora, odnosno 16 GSM BS po 3 sektora bez da ponavlja korišćenje kanala. Zato su ranije koristili dodatne sektore na B3 1800MHz za GSM kako bi povećali kapacitet.

Ako od 9.6MHz oduzmemo 5MHz za 3G WCDMA mrežu (Yettel) dobijamo mesto za 23 sektora (7.6 GSM BS po 3 sektora) bez ponavljanja korišćenja kanala. Zato je i Yettel ranije imao dodatne GSM sektore na B3 1800MHz. Yettelu se zauzeće GSM mreže drastično smanjilo kada su pustili 3G 900 pa su zadržali tu konfiguraciju.

Dolazimo do A1, oni imaju ukupno 4.2MHz na B8 900MHz i sve i da hoće ne mogu da upale 3G WCDMA mrežu na tom bandu. Imaju mesta samo za 21 GSM sektor odnosno 7 GSM BS po 3 sektora. Zato je A1 imao ogroman broj B3 1800MHz GSM sektora. A1 je na aukciji 2007. baš iz razloga što su dobili najmanje B8 900MHz spektra, kao kompenzaciju dobili čitavih 30MHz spektra na 1800MHz - mts i Yettel imaju po 20MHz na 1800.

2019. je A1 počeo da gasi GSM 1800 potpuno i pali dodatni LTE 1800 carrier. Da bi uopšte uspeli da "sabiju" celu GSM mrežu na samo 4.2MHz na B8 900, nisu uopšte mogli da zadrže standardnu GSM konfiguraciju. A1 uopšte više ne koristi standardni 2G GSM gde svaki sektor ima dodeljene kanale za CCCH, BCCH, RACH, TCH itd. A1 koristi Nokia / Huawei tehnologiju smišljenu za potrebe nekadašnjeg Uninor Indija operatera nazvanu LeanGSM. Ova tehnologija omogućava da sva tri sektora na jednoj GSM BS koriste isti CCCH, BCCH, RACH kanal ali da se TCH dodeljuje dinamički, što znači da različite BS u okolini mogu da dele svoje frekvencije i vremenske slotove (TDMA slotove), pa za jednu BS koriste 0.2MHz umesto 0.6MHz kod standardnog GSM-a.

To znači da je A1 GSM u periodu 2019 - 2020. izgunio 2/3 svog kapaciteta, ali idalje radi zbog dinamičkog deljenja resursa između bliskih BS.

Za 3G su sva tri operatera koristila po 15MHz na B1 2100MHz, a Yettel imao još 5MHz na B8 900MHz. Od 2021. su polako smanjivali kapacitet 3G 2100 na 5MHz (minimum), dok je Yettel potpuno ugasio 3G 2100, i ostavio samo 3G 900 na 5MHz. Ostatak na B1 je za LTE.

A1 je ugasio 3G, pa sada svih 15MHz na B1 koristi za LTE.

Yettel i mts koriste B28 i B7 LTE sa privremenim dozvolama. A1 jedini ne koristi ni jedan frekventni opseg koji mu nije dodeljen na aukcijama.

Razmišljate o telefonima a to uopšte nije fokus oko 2G, razmišljajte o POS terminalima, fiskalnim kasama, očitavanju brojila itd... Ogroman broj uređaja koristi 2G jer je jednostavno bio dugo prisutan a apilikacija ne zahteva veliku brzinu, ni veliku količini podataka...Mislim da je 2G sa nama bar još 10 godina, kako rešenja na terenu budu dolazila do kraja svog životnog veka tako će se onda uređaji menjati sa npr 5G ili 6G rešenjima, šta već bude aktuelno.

Razmišljate o telefonima a to uopšte nije fokus oko 2G, razmišljajte o POS terminalima, fiskalnim kasama, očitavanju brojila itd... Ogroman broj uređaja koristi 2G jer je jednostavno bio dugo prisutan a apilikacija ne zahteva veliku brzinu, ni veliku količini podataka...Mislim da je 2G sa nama bar još 10 godina, kako rešenja na terenu budu dolazila do kraja svog životnog veka tako će se onda uređaji menjati sa npr 5G ili 6G rešenjima, šta već bude aktuelno.
Kad spomenu, malopre u prodavnici placao preko terminala. I pise GPRS konecija. Sto potvrđuje da radi na 2G a ne na 3G.
A gore svaka čast @poglavicas
Za detaljno objasnjenje.

Ja sam i dalje ubeđen da A1 ne koristi privremene frekvencije za 5CC iz razloga sto nisu u istom kosu kao mts i yettel. Pa da njima nisu dodelili. Sumnjam da A1 kaze e bas gasimo 5MHz na 3G a da vamo nece privremene frekvencije od 20 MHz. Sa ovom optimizacijom A1 na 5CC bi sisao operatere to bi bilo 75 MHz ako se ne varam sa dosadasnjih 55 koliko imaju nikako da upamtim...
Sto bi diglo 4G na skoro nivo 5G gde ce biti 120 MHz

Nema niko nista protiv A1, vec je njihova mreza drugacije konfigurisana ( nacionalni roaming i zahtevi iz prve licence da se do kraja 2010. pokrije sopstvenim signalom i mogucnost da se mreza gradi na malo drugaciji nacin za razliku od legacy operatera sto je otvorilo neke nove mogucnosti usled razvoja tehnologije)... Druga stvar je da te privremene frekvencije isto kostaju poprilicno, a 3G mreza pored toga sto je jasno da oduzima frekventni opseg i kosta...

Ne mozes da prosto sabiras MHz, bilo bi lepo ali je nazalost mnogo komplikovanije, pisao sam o tome u 5G temi...

Nemam ni ja ništa protiv A1, najveća zamerka mi je što im je VoLTE naj probirljiviji što se tiče modela telefona koje prihvata, a po meni su oni prvi koji treba da puste VoLTE što šire baš zato što nemaju više 3G.

Preko vikenda sam se malo bavio problematikom VoLTE usluge kod domaćih provajdera.

Moje prethodne pretpostavke su se ispostavile kao tačne.

Naime, koristim Xiaomi Poco F6 na A1 mobilnoj mreži.
Sa stock HyperOS softverom VoLTE radi, međutim, kako sam neko ko voli da ograniči količinu podataka koji "cure" o meni kao korisniku, aktivno koristim isključivo custom android ROM-ove, sa ograničenim setom servisa i aplikacija. Na CrDroid ROM-u, VoLTE standardno radi na mts i Yettel mreži, ali ne i na A1. To me zainteresovalo jer mi je cilj da mi radi VoLTE na A1, svi znamo zašto je to izuzetno bitno.

Video sam u log-ovima da mi A1 IMS server prilikom pokušaja prijave vrati 403 Forbidden, dok Yettel i mts bez problema inicijalizuju SIP sesiju.

Kako je u pitanju Xiaomi uređaj sa Qualcomm čipsetom, istraživao sam po internetu i našao da je ključni servis imsd.

Malo sam analizirao šta radi, i došao do toga da je naj verovatnije problem u ims.ims_user_agent_string vrednosti. Naime na stock ROM-u mogu da pročitam direktno iz Qualcomm modema vrednost: Xiaomi_POCO F6_V15.0.9.0.TMREUXM, dok na crDroidu ima: _24069PC21G_1737318192. Sa tim ims_user_agent mts i yettel puštaju telefon, A1 nema šanse, 403 Forbidden i kraj.

Zanimljivo je da je sam imsd binnary apsolutno isti u oba roma. I u Stock i u crDroid.

Nekoliko sati kasnije sam došao do zaključka kako imsd generiše ims_user_agent_string, a to radi skupljajući vrednosti android build prop promenjivih, i to konkretno na sledeći način:
ro.fota.oem_ro.product.marketname_ro.product.version.incremental
U Stock ROM-u su sledeće vrednosti:
  • ro.fota.oem = "Xiaomi"
  • ro.product.marketname = "POCO F6"
  • ro.product.version.incremental = "V15.0.9.0.TMREUXM"
Te na taj način dobijamo gore pomenuti ims_user_agent_string koji kod A1 prolazi bez problema.

U crDroid ROM-u su sledeće vrednosti:
  • ro.fota.oem = ""
  • ro.product.marketname = "POCO F6"
  • ro.product.version.incremental = "1737318192"
Logično bi bilo da dobijemo ims_user_agent_string: _POCO F6_1737318192, ali mi ipak dobijamo: _24069PC21G_1737318192 i još malo analiza kasnije dolazim do toga da su prava pristupa kroz selinux za imsd proces pogrešno podešena u crDroid-u, te on ima pristup ro.product.version.incremental, ali nema pristup ro.product.marketname, te sami imsd ima fallback ako ne uspe da pročita da traži vrednost ro.product.productname (što je u ovom slučaju: 24069PC21G).

Modifikacijama sam uradio sledeće:
  • u ro.fota.oem sam upisao "Xiaomi"
  • kroz podešavanje selinux-a sam dao pristup imsd-u i za ro.fota.oem i za ro.product.marketname, te je isti uspeo da sakupi string: "Xiaomi_POCO F6_1737318192" i sa tim ims_user_agent_string-om me A1 gle čuda pusti da pokrenem SIP sesiju samim tim VoLTE savršeno radi.

Ovo potvrđuje moju pretpostavku da upravo A1 kod nas ima naj restriktivniji VoLTE servis od svih operatera u Srbiji zato što dokazano samo A1 ima arbitrarni white-list na osnovu ims_user_agent identifikacije uređaja koji se kači kod njih. Zašto, samo oni znaju. Jedino oni "veštački" ograničavaju pristup VoLTE servisu samo za proizvođače koji im se sviđaju.

Ono što je još poražavajuće je da u svetu postoje i mnogo gori operateri po pitanju jednog običnog ims_user_agent stringa. Evo par primera do kojih sam došao analizirajući situaciju:
  • T-Mobile CZ: šalje se samo ro.fota.oem_ro.product.marketname bez verzije, to je poseban case u kodu kad vidi IMSI koji počinje sa 23001 (MCC MNC za tu mrežu)
  • Cosmote GR: šalje se samo ro.fota.oem bez ičega to je poseban case u kodu kad vidi IMSI koji počinje sa 20201 (MCC MNC za tu mrežu)
  • Telstra AU: šalje se "Telstra ro.fota.oem_ro.product.marketname_ro.product.version.incremental" - dodaje se prefiks "Telstra " kad nađe IMSI početak 50501
  • Softbank JP: šalje se samo: "_prodsip" kao ims_user_agent, za slučaj kada IMSI počinje sa 44101
Ima još posebnih slučajeva za neke mreže u Latinskoj Americi

To dalje potvrđuje da je VoLTE papazjanija po svetu i svaki operater može da izmisli arbitrarno šta god hoće da prihvata ili ne, na osnovu samo jednog običnog ims_user_agent string-a u ovom slučaju.

Eto, nadam se da sam dovoljno jasno, a i ne previše tehničkim jezikom objasio situaciju. Zato tvrdim da je VoLTE budževina iako je moglo biti drugačije.

Video sam u log-ovima da mi A1 IMS server prilikom pokušaja prijave vrati 403 Forbidden, dok Yettel i mts bez problema inicijalizuju SIP sesiju.
Kako citas logove? :D znam da moze preko network signal guru da se cita L3, ali samo ako si root-ovan i ako platis nesto bezobrazno.. Plus valjda moze samo za qualcomm cipsetove..

Kako citas logove? :D znam da moze preko network signal guru da se cita L3, ali samo ako si root-ovan i ako platis nesto bezobrazno.. Plus valjda moze samo za qualcomm cipsetove..
Verovao ili ne, kroz klasican adb logcat.

E sad za modifikaciju build prop-ova na sistemu ti treba apatch ili bar magisk.

Koliko sam video, telefonija preko LTE je u suštini aplikacija za pozive koja pristupa Internetu, pa ako joj se zakine dozvola za to putem firewall-a (a što sam jednom nehotice uradio) nema VoLTE i ide se na 2G.

Ni meni na crDroid ROM na Mediatek procesoru nije hteo da radi VoLTE, pa sam promenio ROM, sad vidim i zašto. U svakom slučaju, ako neko ima MTK može da proba da prati ove korake https://graph.org/Force-Enable-VoLTE-01-05 , meni je pomoglo na drugim ROM-ovima.

VoLTE ne radi kao obična aplikacija za pozive preko Interneta.

Moderni telefoni imaju potpuno odvojen procesor u modemu (Qualcomm, Mediatek, Huawei, Intel koji je prodao biznis Apple-u) koji je potpuno odvojen od procesora za Android/iOS/Windows Phone/bilo koji drugi sistem. Jedini smart telefoni za koje znam da su imali samo jedan CPU su telefoni koji su koristili Symbian S60 ili UIQ, jer je njihov kernel bio real-time kernel. Procesor modema koji komunicira sa 2G/3G/4G/5G mora da šalje i prima podatke u preciznom vremenskom intervalu određenom u dogovoru sa mrežom.

Iako VoLTE/VoNR/VoWiFi jeste "običan" SIP VOIP poziv koji koristi AMR/AMR-WB kodeke (koji su dostupni i na 2G i 3G mrežama) i VoLTE pozivi bi mogli da rade kroz običnu aplikaciju na glavnom procesoru, to ipak nije slučaj jer IMS sistem definiše i dodatne zahteve koji se uglavnom odnose na: prelazak na 3G/2G kada korisnik izgubi signal, prebacivanje između LTE i IPSec tunela kroz WiFi mrežu bez prekida poziva, provera da li je signaling rate dovoljan za AMR profil koji se koristi, te prelazak na niži ili prelazak na 3G/2G, te je mnogo lakše kada je već običan 2G/3G poziv u potpunosti implementiran u procesoru modema, da i IMS pozivi budu implementirani na istom, a da glavna aplikacija samo inicializuje, prekida, aktivira jedan ili drugi zvučnik...

Ah ovo me sve vraca u davne 2000... Kad je 2G zapocinjao karijeru. Ko bi se nadao da ili ces morati biti haker ili da koristis tehnologiju iz 90ih godina 😄

Izvinjavam se ako nije baš usko vezano za temu, ali više je bio komentar na muke sa A1 VoLTE-om u senci toga što su jedino oni ugasili 3G, pa je sve ovo isplivalo na površinu.

Hvala na razumevanju :)

Nazad
Vrh Dno