Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Ima li neko preporuku za kulturan smeštaj za prenoćiti na putu do Potosa na Dojranu? Ono šta sam našao na netu deluje malo bolje od konc. logora..
Ja sam isao sa Potos preko Bugarske i nocio u Banskom, a od ove godine nema granice Bugarska-Grcka pa razmisli mozda i tuda da ides.

Granica izmedju Grčke i Bugarske postoji, i postojaće i dalje. Ono čega više neće biti su administrativne procedure na graničnim prelazima, usled ulaska BG u Šengenski sporazum.
Mada, ko zaglavi na granici SRB-BG 6+ sati (kao moj kolega pretprošle godine), njemu će posle biti svejedno...
Pozdrav

Hvala. Ovaj hotel sto je ostavio Rafiki je ok, ali malo poskup za jedno noćenje :)
Putujem 10.06. ne verujem da će biti nekih gužvi ma granicama, pa možda i Bugarska dodje u obzir.

Do Tasosa može i u jednom danu, zavisno odakle se kreće. Na trajekt idi u Keramoti, voze dosta češće nego iz Kavale.
Pozdrav

Ima li neko preporuku za kulturan smeštaj za prenoćiti na putu do Potosa na Dojranu? Ono šta sam našao na netu deluje malo bolje od konc. logora..
Ja sam na Dojranu uvek nalazio povoljan a korektan smestaj. Ali kriterijumi su razliciti :) Gledaj samo sta ima 9+ ocenu na bookingu i makar 30+ kcena, i ne mozes da promasis.

Do Tasosa može i u jednom danu, zavisno odakle se kreće. Na trajekt idi u Keramoti, voze dosta češće nego iz Kavale.
Pozdrav
Znam da moze, nego bukvalno izgubim ceo dan, jer teško da pre 18h po njihovom vremenu mogu da stignem do smeštaja. Prošle godine sam do Kavale stigao za oko 7h30min.. Možda i brže. Ove godine mi se nešto ne žuri :)

Stiže se brzo do Keramotija, na trajektu izgubiš oko sat i po vremena sve ukupno. Veliku ulogu imaju naplatne rampe, prošle godine je bila tolika gužva da ni tag ne pomaže, jer kola sa tagom ne mogu da se probiju do rampe kolika je gužva. Čini mi se samo da imaju dva prolaza ili tri, dva za keš i jedan za tag. U jednom trenutku su pustili slobodan prolaz samo da se rascisti gužva.

Ja nemam sa kim da odem i verovatno idem sam. Sada vidim da se plaća dodatno oko 50 ili 70 odsto, zavisi od agencije.

Naše agencije koliko sam video, nemaju ponudu za samce dok na bukingu ima koliko hoćeš jednokrevetne sobe gde prosto ne naplaćuju dodatnih 50 ili 70 odsto.

Odmor mi kreće 14 jula i ne znam da li da čekam last minut ponude gde možda i neću platiti 50 ili 70 odsto od agencije ili da sam sebi organizujem putovanje.

Od 2007-me nisam koristio agencije za letovanje u Grčkoj. I dok su nam trebale vize, uplata depozita preko banke i e-mail prepiska su bili dovoljni za vizu.
Sada sa Booking-om, AirBnB, Google maps i Earth view mnogo je lakše naći smeštaj.
Naravno, treba imati i dozu opreza, kao i za sve u životu.
Pozdrav

Ma naravno, kakav Booking za letovanje, to je sumanuto. Bar za Grčku. Samo direks vlasnik smeštaja. U većini slučajeva govore engleski.

Upravo sam se vratio iz Barselone sa produženog vikenda i temperature od 26 stepeni, tako da ako nekoga nešto zanima, neka pita :LOL:

jel postoji neki relativno jeftin smestaj...ovo na bukingu sto vidim oko 55-60k da iole valja za npr 4 nocenja..bas su digli cene,ali i to je zbog ovih protesta stanovnistva zbog turista

Cene su strahovite, nas je išlo šestoro pa smo bili dosta ograničeni sa izborom smeštaja, u septembru kada smo kupili avionske karte, najjeftiniji pristojan smeštaj za 6 osoba je bio oko 700€ za tri noćenja, i to u Ljobregatu kod Camp Noua ;) Nakon par meseci nam otkažu taj apartman bez obrazloženja, tako da smo morali da pređemo u drugi, doduše dosta bliže centru i na 50m od stanice metroa, 3 ulice od Sagrada Familie za ~840€...

Ma naravno, kakav Booking za letovanje, to je sumanuto. Bar za Grčku. Samo direks vlasnik smeštaja. U većini slučajeva govore engleski.. Kao i za sve nema pravila.
Kao i za sve, nema pravila. Ja sam naleteo na nerealnu ponudu na Bookingu. A pored toga sam nasao mnogo bolje opcije nego direktno. Dok sam prosle godine dobro prosao direktno.

Airbnb je otisao do djavola, a nekad sam tamo uzimao kucu sa bazenom na Kritu sa dve spavace sobe za 450e za 4oro, 11 nocenja :D Moze da se izbunari za gradove ali nisu kao nekad.

Idem na 7 dana na Maltu, Sliema, "plaža" je blizu. Dajte savete opšteg tipa :)

@jaksa
...nema tamo plaže... na Malti ima par pristojnih plaža na severnom delu glavnog ostrva i to je to (Għadira Bay).
Javni prevoz je dobar, takođe Bolt je relativno povoljan.
Osim Vallete koju vredi obići meni je bio interesantan i Mdina grad/trvđava u centru ostrva.

Da, plaža ovde je kamena, meni ok.
Bili smo jednom, obišli skoro sve. Bolt je super na Malti, voze Balkanci :)

Mi smo definitivno odlučili da idemo u Pargu. E sad zanima me gde tražiti smeštaj, koliko sam video postoji ravni deo oko terena i brdoviti oko centra. Valjda sam dobro ukapirao. Dosta mi liči na Neos Marmaras makar po reljefu. Što se tiče cena, na bukingu papreno preko agencija koliko toliko pristojne. Nikad nisam kontaktirao vlasnika direktno pa ako imate neke savete u vezi te "kombinacije" pišite. Uopšte ako imate savete oko Parge i smeštaja svaki je dobro došao.

Mi smo bili iznad Parge 4-5 km, ima lepih smeštaja.
Inače meni lično ceo taj deo nije odgovarao, tj. plaže u okolini nisu bile po mom ukusu.

Ako ćete ići uglavnom na Valtos beach, najbolje je uzeti smeštaj u ravnom delu, iza severozapadnog dela plaže, ili eventualno na brdu odmah iznad severoistočnog dela plaže - tu postoji staza i stepenice koje vode do restorana na brdu a tu u okolini ima i smeštaja. Ako ti ne smeta da moraš da dolaziš kolima pre 10h da bi zauzeo malobrojna mesta za parkiranje onda možete da uzmete i neki smeštaj severno od centra, iznad glavnog puta. Meni je Parga zanimljiva, ima lepu veliku plažu, tvrđavu, mnogo restorana oko luke, kao i na brdu, sa odličnim pogledom na more.

Pa ima i okolnih plaža. Mi nismo nijednom bili ni u Pargi ni na Valtos plaži 😀

Pozdrav
Sa malim detetom iz BG nije preporučljivo.
Dvojac bez problema.
I da, uvek Keramoti, u sezoni feri ide na pola sata.
Ja ću ove godine po prvi put u Metamorfosi, pa ću da se švrćkam po Sitoniji, pošto su bolje plaže.

Ukoliko je Metamorfosi u sezoni oprezno, jer se stvaraju velike gužve na ulasku u Nikiti zbog semafora. Znaju kolone da budu i po kilometar dva. Meni je baza na Sitoniji uvek Neos (omiljena Lagomandra je baš blizu, suncobran ti ne treba) i u povratku sa Lagonisi/Karidi plaže zna da bude tolika kolona da ne može na raskrsnici da se skrene levo ka Neosu. Koliko sam samo puta odložio odlazak u Lidl (koji je malo posle te raskrsnice) zbog gužve.
Nama su omiljena mesta Sitonija i Tasos tako da retko koje godine nismo na nekoj od ove 2 lokacije. Ove godine idemo prvo Atos a posle Tasos

Mi smo definitivno odlučili da idemo u Pargu. E sad zanima me gde tražiti smeštaj, koliko sam video postoji ravni deo oko terena i brdoviti oko centra. Valjda sam dobro ukapirao. Dosta mi liči na Neos Marmaras makar po reljefu. Što se tiče cena, na bukingu papreno preko agencija koliko toliko pristojne. Nikad nisam kontaktirao vlasnika direktno pa ako imate neke savete u vezi te "kombinacije" pišite. Uopšte ako imate savete oko Parge i smeštaja svaki je dobro došao.
Sto se Parge tice, bio sam bas davno (2013.), ali cenim da se vecina stvari nije promenila.

Meni je najbolja bila Valtos od plaza uz grad (od 3 plaze), tako da bih najradije gadjao nesto blize njoj, ali mozda je idealno naci smestaj negde na izdignutom delu izmedju Valtosa i samog gradica, tako da si na pola puta izmedju te dve lokacije koje ces, pretpostavljam, najvise obilaziti. Jedini minus je to konstantno pentranje i spustanje, ali na to si nekako osudjen tamo ako zelis i plazu i grad. Ako te najvise interesuje izlezavanje na plazi, a povremeno bi svratio do gradica, onda mozda bolje nesto blize Valtosu.
Generalno u skladu sa zeljama u smislu sta se najvise obilazi, treba birati i lokaciju smestaja da ne bi planinario svaki dan. Takodje obratiti paznju gde je smestaj, jer ako dolazis kolima, mozda je problem doci do istog zbog jako uskih ulica po Pargi.

Sto se plaza tice, takodje je ok Lihnos plaza na istocnoj strani gledajuci od Parge, treba mozda 5 minuta kolima, mada znam da su ljudi isli pesaka, pa biras jel ces preko brda kroz maslinjake (cuo sam tada da moze da se naleti na zmije) ili okolo putem. Naravno, ako dolazis kolima onda je jasan izbor.
Pored toga sam bio i na Sarikiniko koja je mozda i najlepsa plaza u kraju, ali to je vec malcice duzi put, moze da se dodje kolima, a moze i brodicem, nemam predstavu koje su cene brodica.

Parga je lepo mesto, bio sam pre par godina. Kao što kolega gore reče, ove dve plaže su ok, ali je neko sitno bockavo kamenje, pa su neke papuce/sandale poželjne.

Gradska plaža nije loša, ali je baš gužva. Interesantno je što može da se proseta/prepliva do ostrvceta na kom su dve crkve ako se dobro sećam, lepo je da se vidi.

Sarakiniko je definitivno najbolja plaža u blizini, mislim da je oko 6km udaljena od Parge.

Takodje, ako te avanturistički raspoložen, Sivota je relativno blizu, lepo je da se prošeta i ode na neku večeru.

Mi smo čak jedan dan otišli do Igumenice, parkirali tamo auto i otišli trajektom na Krf. Stigli smo da vidimo dve tvrđave i centar grada, jeste bila dobra šetnja ali isplati se 😀

Sarakiniko je lepa plažica, mi smo uglavnom išli u skroz levi deo kod hotela, ležaljke bile free ali ih ima malo, parking mesta takođe. Dobra klopa u hotelu :)
Meša se slana i slatka voda gotovo na svim plažama u tom delu, ne bude nikad čisto i bistro jer su uvale u pitanju i talasa uvek ima.

Ukoliko je Metamorfosi u sezoni oprezno, jer se stvaraju velike gužve na ulasku u Nikiti zbog semafora. Znaju kolone da budu i po kilometar dva. Meni je baza na Sitoniji uvek Neos (omiljena Lagomandra je baš blizu, suncobran ti ne treba) i u povratku sa Lagonisi/Karidi plaže zna da bude tolika kolona da ne može na raskrsnici da se skrene levo ka Neosu. Koliko sam samo puta odložio odlazak u Lidl (koji je malo posle te raskrsnice) zbog gužve.
Nama su omiljena mesta Sitonija i Tasos tako da retko koje godine nismo na nekoj od ove 2 lokacije. Ove godine idemo prvo Atos a posle Tasos
Sve znam, na Sitoniji sam bio jedno 15-ak puta, znam sve u prste, svaku plažu i mesto.
Uleteo aranžman sa popustom za Preobraženje, hotel ***, 9 polupansiona, za sina i mene 1017€, rekoh, grehota da se propusti, pa sam uplatio.
Inače, i meni je Lagomadra jedna od omiljenih, uz Koviou, bila je Agios Ionais, dok nisu napravili hotel. Sa druge strane ima super plaža oko Sartija i Sikije, sve do Toronija.

Ja sam prosle godine bio prvi put na Sitoniji i na severu Grcke generalno a da nije Solun.

Lepa je Sitonija nema sta, ali mi nije leglo. Ne znam sto. Smesteni smo bili u Ormosu i bilo je vrhunski. Mirno mesto a plaza vrhunska dugacka. Obisli smo ceo krug, plaze su lepe. Ali nije mi leglo definitivno.

Ponovio bih svakako jer sam ja uvek za opciju bolje bilo sta u Grckoj nego nigde.

Ubi me ovo od korone. I cene, ode sve u majcinu taman kad sam krenuo da obilazim celu Grcku, a toliko ostrva, toliko opcija, ali me ubija slobodno vreme i finansije sada. Samo kad bi bile cene kao makar u periodu od 2017 do 2019 npr.

Ovo sto sad placam za iste pare sam tada platio Krit (kolima do Atine, 3 dana u Atini, trajekt sa kabinom i smestaj od 11 nocenja na Kritu, plus gorivo) pa vi vidite kakve su cene sada.

Pratim neke smestaje poslednjih par godina i za 2 godine, od 2023. do ove godine je poskupeo okruglo 50%.

Nazad
Vrh Dno