Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

^ Kupiš POSTPAID tag, sve ostalo stoji.

Ja bih baš obratno rekao da ja Oyster daleko manje cimanje kad se koristi uz TravelPass, jer samo prinosiš, ne razmišljaš koliko šta košta. A kao turist sigurno imaš da mnogo trčkaraš tamo-vamo, stalno po busevima i vozovima.
Ja sam isto placao karticom(telefonom) kad sam bio. Ne bi trebalo da je nista skuplje, EUR -> GBP konverzija je po Visa kursu koji je u sustini jako dobar.

Ja bih baš obratno rekao da ja Oyster daleko manje cimanje kad se koristi uz TravelPass, jer samo prinosiš, ne razmišljaš koliko šta košta. A kao turist sigurno imaš da mnogo trčkaraš tamo-vamo, stalno po busevima i vozovima.

A bogami, da postoji velika razlika između posh delova Londona i delova za sirotinju, i te kako postoji, baš se vidi kad si u lošem delu grada. Naravno, daleko je to od lošeg dela grada kao ovde u Atini koji noću izgleda da se živ ukenjaš od straha, ali kad pogledaš City gde čistači cirkulišu i kupe svaki opušak i Highburry gde sam bio odseo i gde smeće leži po glavnoj ulici, ogromna razlika. A tu sam imao priliku da vidim i gradske lisice, morao sam da slikam, ja prvi ne bih poverovao da mi neko priča.

Pogledajte prilog 492104
Danas sam propustio jednu van pešačkog prelaza, ako neko hoće gradske lisice - pravac Berlin 😀

Inače, držanje TAG-a u ruci dok se prelazi naplatna rampa (registrovanog na druge table) radi bez greske - hvala svima na pomoći ovde!

Jel bio neko na Paxosu? Gde je najbolje biti smešten, kapiram skuter, kola obavezni?

@Markic Platio si danak niskustvu, nemoj u londonskom prevozu da plaćaš platnom karticom. Em što ti je skuplje tako, em što će ti tvoja banka naplatiti lepu konverziju za svaku trensakciju u funtama. Pošto kažeš da ideš opet, evo šta treba da uradiš. Kupiš tamo na metro stanici Oyster karticu, ili čak možeš da je naručiš da ti stigne na tvoju adresu pre putovanja. Na karticu ubaciš TravelPass za vreme koje ćeš provesti tamo, u mom slučaju nedelju dana. Plaćaš zavisno od toga za koje zone ti treba, turistima su uglavnom dovoljne prve tri zone, proveri mapu zona i gde želiš da ideš. Sve to može da se odradi na automatima, ali je malo komplikovano, Totenham Hale stanica je srećom imala i par zaposlenih na šalteru, pa je meni pogubljenom turisti to završio ljubazni crnac. Sa tom karticom onda imaš neograničeno putovanja za sve vidove javnog prevoza, sem čini mi se brodova na Temzi.
Pa šta znam, ja sam gledao na Redditu pre puta i svi su bili stava da se plaća karticom contactless, jer kao jednostavnije je, a i ima taj neki dnevni limit, koji kad dostigneš, sve ostale vožnje su ti free.

Jedino me je kod toga sa karticom, nerviralo što se para skidaju danima kasnije, pa nemaš predstavu koliko para će ti skinuti, bilo je zeznuto, jer sam mlađoj sestri prebacio pare na karticu, i ta kartica joj je služila za prevoz, ali se ispostavilo da ovi naši u banci karticu nisu povezali sa deviznim računom, pa kad je skinuo sve dinare, nije hteo da je pusti da uđe na metro stanicu, dok nismo skontali u čemu je problem.

Pa šta znam, ja sam gledao na Redditu pre puta i svi su bili stava da se plaća karticom contactless, jer kao jednostavnije je, a i ima taj neki dnevni limit, koji kad dostigneš, sve ostale vožnje su ti free.

Oyster ti je isto contactless kartica, a TravelPass ti daje dnevnu flat tarifu od oko 7 funti. Plus ne ističe, sledeći put kad ideš možeš da je opet dopuniš, ne moraš da kupuješ novu. A možeš da je daš i drugome da se posluži, nema identifikacije.

Ne isplati se Oyster jer moraš da platiš £7 samo karticu i to se ne računa za vožnju. Sa VISA karticom plaćaš samo vožnju direktno. Meni su pare skidali noću za prethodni dan. Bitno je da imate za svakog po jednu contactless VISA karticu i pare na računu, tarife za vožnju su iste kao i za Oyster.

Gledam zvanične turističke statistike za Grčku, Crnu Goru i Hrvatsku. Između ostalog, zanimalo me je i koliko godišnje bude dolazaka ljudi iz Srbije u ove tri države. Za 2024. godinu samo Hrvatska ima podatke.

Država2022.2023.2024.
Grčka 469.869426.063/
Crna Gora434.949438.519/
Hrvatska186.037212.373253.653

Ovde se, naravno, misli na broj ljudi koji ostanu najmanje jednu noć u nekom smeštaju i koji za to budu prijavljeni.

Jedino su za Hrvatsku verovatno i tačni.

Ne isplati se Oyster jer moraš da platiš £7 samo karticu i to se ne računa za vožnju. Sa VISA karticom plaćaš samo vožnju direktno. Meni su pare skidali noću za prethodni dan. Bitno je da imate za svakog po jednu contactless VISA karticu i pare na računu, tarife za vožnju su iste kao i za Oyster.
Da, najbolje koristiti karticu koja je vezana za eur račun, skidace vam eure po karticarskom gbp->eur kursu.
Ako imate dve ili više takvih, pazite da koristite istu na ulazu i izlazu iz tubea.
U busevima prislonite karticu na čitač samo na ulazu.

Pošto smo prethodnih godina obišli severni deo Grčke, ove godine planiramo da odemo malo južnije pa ako imate neke preporuke pišite. Gledali smo Pargu ali želimo još malo da istražimo, npr meni je iskočio gradić Nafplio koji mi je totalno nepoznat. U pitanju je letovanje za dvoje.

Jel bio neko na Paxosu? Gde je najbolje biti smešten, kapiram skuter, kola obavezni?
Gaios za smeštaj, skuter ili manji auto možeš uzeti na dva-tri dana da obiđeš ostrvo, odeš do Lake na severu, a za Antipaxos i ostale plaže imaš brodske linije, sve je lako dostupno. Mirno ostrvo za pravi odmor, svakako preporuka.
@Vuletaa Parga je dobar izbor ako vam ne smeta što je smeštaj uglavnom na brdima, treba dosta ići gore-dole... Odatle možete obići i Sivotu, Krf, Paxos i Antipaxos. Peleponez je isto lep, nema greške ni tamo. Nafplio je lep grad, puno istorijskih lokaliteta. Inače, Kikladi su moj favorit, Naxos i sva okolna ostrva, pa možeš i o tome razmisliti. Lep provod u svakom slučaju.

Poslednja izmena:
Gaios za smeštaj, skuter ili manji auto možeš uzeti na dva-tri dana da obiđeš ostrvo, odeš do Lake na severu, a za Antipaxos i ostale plaže imaš brodske linije, sve je lako dostupno. Mirno ostrvo za pravi odmor, svakako preporuka.
@Vuletaa Parga je dobar izbor ako vam ne smeta što je smeštaj uglavnom na brdima, treba dosta ići gore-dole... Odatle možete obići i Sivotu, Krf, Paxos i Antipaxos. Peleponez je isto lep, nema greške ni tamo. Nafplio je lep grad, puno istorijskih lokaliteta. Inače, Kikladi su moj favorit, Naxos i sva okolna ostrva, pa možeš i o tome razmisliti. Lep provod u svakom slučaju.
Kakve su plaže u Nafpliu?

Solidne, uglavnom šljunkovite. Ako su ti plaže prioritet, onda je Jonska obala bolji izbor.

Pošto smo prethodnih godina obišli severni deo Grčke, ove godine planiramo da odemo malo južnije pa ako imate neke preporuke pišite. Gledali smo Pargu ali želimo još malo da istražimo, npr meni je iskočio gradić Nafplio koji mi je totalno nepoznat. U pitanju je letovanje za dvoje.
Svaka preporuka za Nafplio isao bih svake godine da nismo u medjuvremenu dobili dete i sad to malo komplikuje jer je putovanje dugacko. Tada smo izabrali da prenocimo negde na pola puta sto je bio pravi potez kako bismo stigli odmorniji.

Bili smo smesteni u maltene centru starog dela, malo je bilo teze za parkiranje, ali tada vozeci stari auto sam odlucio da ga ostavljam u luci na nekih 10ak minuta hoda i bio je besplatan.
Nafplio ima jednu gradsku plazu koja i nije nesto, ali je posecena, ali je jako blizu Karatona koja je nama bila odlicna i na nju smo isli cesto. Isli smo i do mesta Tolo par puta(tamo letuju obicno nasi ljudi na ovom delu Peloponeza) i skroz je ok.
Taj grcko - venecijanski grad je nama u potpunosti legao. Od klime, arhitekture, tvrdjava, ljudi…od nasih ljudi smo uspeli sasvim slucajno da sretnemo samo jednog naseg coveka koji zivi tamo i radi u restoranu.
Ako si osoba koja voli istoriju odlicna je baza da se obidju Mikena, Epidaur, Tirint…ukoliko dolazis od strane Atine onda obavezno da se poseti Korint.
Peloponez je ogroman, trebalo bi nekoliko godine da se sve lepo obidje.
Mi smo uspeli da svratimo i u Spartu, mada tamo nema istorijskih artefekata jer su bili takav narod, zatim vanvremenaku Monemvasiju. U povratku smo produzili jedan dan letovanja i obisli Atinu koliko smo mogli.
Isla je i SAT patrola pre par godina tamo pa obavezno pogledaj video. I da dodam da ako odlucis da ides autom obavezno uzmi grcki TAG uredjaj jer ima oko 15ak naplatnih rampi i zna da bude umarajuce. Voznja je meni bila dosta laganija nego kad sam vozio za primera radi Lefkadu, doduse mozda je uticaoo i to pomenuto prenociste na pola puta.

Moj drugar kolima išao za Zakintos, sa sve dva klinca od godinu i dve, kroz Termopil. Kaže da je xtra putovanje.

Krf se ne obilazi iz Parge. Na Krf se ode na par nedelja pa se ondande obilazi.
Pozdrav

Grad Krf i ostrvo Vido može da obiđe za jedan dan bez problema, ima izleta iz Parge. Celo ostrvo naravno da ne može, nisam ni mislio na to.

Svaka preporuka za Nafplio isao bih svake godine da nismo u medjuvremenu dobili dete i sad to malo komplikuje jer je putovanje dugacko. Tada smo izabrali da prenocimo negde na pola puta sto je bio pravi potez kako bismo stigli odmorniji.

Bili smo smesteni u maltene centru starog dela, malo je bilo teze za parkiranje, ali tada vozeci stari auto sam odlucio da ga ostavljam u luci na nekih 10ak minuta hoda i bio je besplatan.
Nafplio ima jednu gradsku plazu koja i nije nesto, ali je posecena, ali je jako blizu Karatona koja je nama bila odlicna i na nju smo isli cesto. Isli smo i do mesta Tolo par puta(tamo letuju obicno nasi ljudi na ovom delu Peloponeza) i skroz je ok.
Taj grcko - venecijanski grad je nama u potpunosti legao. Od klime, arhitekture, tvrdjava, ljudi…od nasih ljudi smo uspeli sasvim slucajno da sretnemo samo jednog naseg coveka koji zivi tamo i radi u restoranu.
Ako si osoba koja voli istoriju odlicna je baza da se obidju Mikena, Epidaur, Tirint…ukoliko dolazis od strane Atine onda obavezno da se poseti Korint.
Peloponez je ogroman, trebalo bi nekoliko godine da se sve lepo obidje.
Mi smo uspeli da svratimo i u Spartu, mada tamo nema istorijskih artefekata jer su bili takav narod, zatim vanvremenaku Monemvasiju. U povratku smo produzili jedan dan letovanja i obisli Atinu koliko smo mogli.
Isla je i SAT patrola pre par godina tamo pa obavezno pogledaj video. I da dodam da ako odlucis da ides autom obavezno uzmi grcki TAG uredjaj jer ima oko 15ak naplatnih rampi i zna da bude umarajuce. Voznja je meni bila dosta laganija nego kad sam vozio za primera radi Lefkadu, doduse mozda je uticaoo i to pomenuto prenociste na pola puta.
Hvala na detaljnom odgovoru.

IDemo u Afitos sa bebicom od 8 meseci. Pa me zanima, posto idemo kolima, koja od plaza sa istocne strane ostrva je super za nas troje. Hvala. :)

Господе... Полуострва... Касандра је у питању.

Na Kasandri su lepe plaže na kraju poluostrva, od početka do kraja je 15-ak minuta vožnje, nije daleko. Od plaže ispred lagune (Porto beach na gmapi), pa odmah sledeća Golden beach i na kraju Paljuri. Sve su prelepe. Nije daleko ni do Sitonije da se ode, pola sata autom. Mi uvek poslepodne obiđemo tih 10-ak lepših plaža na Kasandri i Sitoniji kad god smo na Halkidikiju, a zbog male dece poslednjih godina smo najčešće tamo.

IDemo u Afitos sa bebicom od 8 meseci. Pa me zanima, posto idemo kolima, koja od plaza sa istocne strane ostrva je super za nas troje. Hvala. :)
Ne znam sta vise volis i kakvi su ti afiniteti, ali ova plaza je savrsenstvo sa prirodnim hladom i najbitnije bez guzve na 10 minuta voznje od Afitosa.
https://maps.app.goo.gl/hRg9ijyxSa4r5rZv8
Nekoliko puta smo parkirali u dvoristu hotela "Paradise Kriopigi" a onda pesaka nizbrdo jedno 150-200m. Moze se i malo nize i blize plazi naci parking ali za tako nesto se mora malo ranije doci, tj pre 10.

Inace Afitos je prelep, totalno neki drugi smek od ostatka Halkidija, ali se slobodno moze reci da nema plazu. Ogroman deo plaza ispod je sa stenama u vodi i samo jedan mali deo na pocetku je bez istih i ume biti nakrcan sto camcima sto ljudima.

Poslednja izmena:
Хвала на инфо. Да, бирали смо баш и хотел да има природног хлада и зеленила а и бирали смо и место и хотел тако да смо желели да колима идемо на плаже. Свакако ћемо посетити Криопиги, одмах први дан. :) Хвала још једном

Jedino me je kod toga sa karticom, nerviralo što se para skidaju danima kasnije, pa nemaš predstavu koliko para će ti skinuti, bilo je zeznuto, jer sam mlađoj sestri prebacio pare na karticu, i ta kartica joj je služila za prevoz, ali se ispostavilo da ovi naši u banci karticu nisu povezali sa deviznim računom, pa kad je skinuo sve dinare, nije hteo da je pusti da uđe na metro stanicu, dok nismo skontali u čemu je problem.
Ma ne oko 4 ili pola 5 ujutru to odrade.

Ima li neko preporuku za kulturan smeštaj za prenoćiti na putu do Potosa na Dojranu? Ono šta sam našao na netu deluje malo bolje od konc. logora..

Nazad
Vrh Dno