Šta je novo?

Bol u očima prilikom gledanja u AMOLED ekran

@Nemanja
Koliko se sećam, iP13 je koristio ekrane od tri proizvođača: LG, Samsung i BOE. Pa kako kome zapadne, oni imaju iste specifikacije koje se tiču osvetljenja, kontrasta i slično, ali PWM im je različit.

U tom slucaju, jedino je sigurno sam isprobati uredjaj, jer se moze desiti da je npr. notebookcheck testirao ekran sa drugim pwm karakteristikama.

Mozda ce i drugi proizvodjaci (Apple) prihvatiti te displeje.

Imam Samsung A52s vec duze vreme, ono sto sam primetio da mi se oci drasticno brze zamore i mentalno se iscrpim brze bar za 3x nego kada sam pred monitorom (IPS). PWM kod njega je Screen flickering / PWM detected 231.5 Hz
Ako sam razumeo malo istrazivajuci (pogledao sam i onaj video iznad) najgori simptomi se primete kada se smanji osvetljenje ekrana (sto vecini radi adaptivno) gde onda paljenje i gasenje piksela ucini ekran tamnijim sto znaci znaci da tih 231Hz bude i manji kako se smanjuje osvetljenje?
Da li to znaci da je bolje ne drzati aplikacije ako nisu u potpunosti dark nego su vise tamno sive? Ako se za dark vodimo da je piksel u potpunosti ugasen?

Gledam kako sebi sada da olaksam dok ne zamenim telefon, mada mi zena ima vece probleme (A32 ima), ona ima i glavobolje tako da trazim za nju nesto sto bi joj olaksalo. Instalirao sam gore pomenuti Screen dimmer (druga app ne moze da se instalira na moj mob) pa da vidim da li ce mi malo olaksati.

Poslednja izmena:
Пређи на неки од кинеских произвођача, по могућности Онор, он има најбољи PWM тако да ћеш итекако осетити бољитак. Самсунг је тек са 24 серијом поправио PWM и осети се напредак, али опет далеко од рецимо Онора који већ пар година избиљно гура ту причу.

Moracu, ovo je zamorno bas. Ranije smo trazili po boljoj kameri, vise memorije, duze da traje baterije, velicina ekrana itd. a sada je doslo do toga da ce prioritet biti PWM i slicni problemi koje donosi tehn. izrada ekrana.
Imas neke da preporucis iz glave do 300e i da ne bude veci od 6.5"? Ne mora samo Honor

Kod onih telefona koji imaju užasan PWM na niskim nivoima osvetljenosti, treperenje može da se značajno ublaži softverski, instaliranjem OLED Saver ili Screen Dimmer aplikacije. Ako ste preosetljivi, smetaće vam i značajan pad osvetljenja 60 ili 120 puta u sekundi (u zavisnosti od trenutnog refresh rate-a) na svim nivoima osvetljenosti koje se, izgleda, naknadno nikako ne može eliminisati. Ono se jedino može malo ublažiti forsiranjem većeg refresh rate-a kada je pad osvetljenja nešto manje izražen (mada to izgleda nije moguće na MIUI14, čim sekundu bude statička slika, obara ga na 60Hz).
Sta je tacno svrha Screen Dimmera u vezi PWM-a? Instalirao sam, preuzeo je priorite nad osvetljenjem mobilnog i po prilicno vise smanjuje osvetljenje od sistemskog. Vidim u brightness settings da ima da se podesi u advanced minimal physical brightness gde se odredi od koliko % do koliko % ce kontrolisati app a ostatak sistem. Sta znaci ako npr. stavio od 0 do 50% app.? Nece dozvoli da jako spusti osvetljenje pa time ce biti i veci pwm? Dok ce sistem da kontrolise izmedju 51 do 100% svetlo?
Extra dim sam stavio na 100%.

Пређи на неки од кинеских произвођача, по могућности Онор, он има најбољи PWM тако да ћеш итекако осетити бољитак. Самсунг је тек са 24 серијом поправио PWM и осети се напредак, али опет далеко од рецимо Онора који већ пар година избиљно гура ту причу.
Koliko sam ispratio, to što kineski brendovi obećavaju na papiru, nije baš tako u praksi. Tako da podaci iz specifikacija displeja nisu garancija da će taj displej baš svima odgovarati.

Koliko sam ispratio, to što kineski brendovi obećavaju na papiru, nije baš tako u praksi. Tako da podaci iz specifikacija displeja nisu garancija da će taj displej baš svima odgovarati.
To se uglavnon odnosi na nit-brightness ne na PWM. Vole da preteraju sa nits jer ih računaju po pixelu ne sveukupno.

Ne, mislim upravo na PWM. Jesu kineski brendovi (u nekom proseku) na tom polju bolji od Samsunga, ali ne onoliko koliko obećavaju ''na papiru''.

Nisam znao da valjaju i za PWM. Mada u svakom slučaju drže do toga više od ostalih. Naročito Honor koliko sam video.

I ja da se pridružim ovom pitanju u vezi preporuka za telefone sa cenom 300-350e. Vidim da se hvali Honor, model 200 (ne pro) je oko 360e, gledao sam Poco F6, Xiaomi 13t koji je prošlogodišnji model sa solidnim karakteristikama mada izgleda dosta mršavom baterijom, tj autonomijom koju daje.

Opet, pitanje je koliko je to čime se hvale Honor i Xiaomi zaista tako u praksi. Još uvek koristim Redmi Note 8 Pro koji je dakako IPS, ali mu je vreme za zamenu.

Honor > Xiaomi. Xiaomi je nekada bio najbolje dobijeno za uloženo, npr. taj tvoj model, ali je po svemu ostalom(software, kamere) daleko od Honor-a. Preporuka za Honor 200 od mene, ili još bolje sačekaj akciju i uzmi 200 Pro.

Honor 200 pro nije ovde za poređenje jer je najmanja cena 530 e i to se neće duuugo menjati. Običan 200 je kada uzmemo u obzir da se preporučuje neki njihov punjač a koji je oko 4-4,5 hiljada, skuplji za oko 50 e nego Poco F6 koji ima neuporedivo jači Snapdragon 8.3

Naravno na strani Honora jeste kvalitetnija izrada i verovatno kamere, baterija svakako, mada jasno je da slabiji procesor manje i troši. Sa druge strane Poco ima deklarisanu zaštitu od vode IP64 kao i Gorilla Glass Victus ekran, dok ovaj Honor ništa od toga nema. Naravno nećemo sa telefonom u bazen ali ako Vam npr. drugar polije pivo po telefonu kao meni na ovom Xiaomiju, znači i ta zaštita 😊

Kad je ekran u pitanju u smislu pwm, moguće da je Honor za nijansu bolji ali šta to znači u svakodnevnoj upotrebi, nije lako reći.

Da li će se i u kojoj meri javiti nelagoda i bol pri korišćenju AMOLED ekrana je individualna stvar. Ukoliko ste preosetljivi, poput mene, pitanje je da li postoji telefon na tržištu koji vam neće smetati. Kupio sam Poco F5 pre par dana. Na nižim nivoima osvetljenosti ima PWM frekvenciju od 1.920Hz, ali mi i to smeta. Smeta mi i na višim nivoima osvetljenosti tako da ću ga najverovatnije prodati i vratiti se na IPS.
Ovo sam napisao pre godinu i po dana u ovoj temi, nakon par dana korišćenja Poco F5.

U narednim danima sam primetio da mi smeta sve manje. Nakon otprilike dve nedelje više nisam imao nikakvih problema. Izgleda da sam se navikao na takav (bolji) PWM. Naravno, i inicijalna nelagoda je bila značajno manje izražena od npr. A52s, zbog toga sam i odlučio da probam neko vreme da vidim šta će da bude.

Telefon koristim i dan danas i u odnosu na period pre PWM-a nisam primetio neke probleme sa očima ili na nervnoj bazi. Ne mogu da budem siguran da je po moje zdravlje u potpunosti u redu da nastavim da koristim telefone sa istim ili boljim PWM karakteristikama, ali radije bih da se ne vraćam na IPS, odnosno segment telefona koji ga koriste.

Sad kako otprilike znam PWM karakteristike (PWM frekvencija, duty cycle i modulation depth) ovog telefona, ubuduće će, nadam se, biti lakše pronaći adekvatan telefon.

Gde proveravate te PWM podatke, ja sve što nalazim sve je TLDR :)
Konkretno me zanima za telefone sa OxygenOS ili ColorOS, znači OnePlus 12R, 12, 13, 13R, 13T, Nord 3, Nord 4, Nord 5, Realme 14 pro Plus, GT7 pro...

Pogledaj da li imaju recenziju telefona na ixbt i notebookcheck. Deluje mi da ekipa sa ixbt-a meri PWM preciznije nego sa notebookcheck-a. Ako tu nema, treba pretražiti reddit, odnosno /r/PWM_Sensitive sub. Ako ni tu ne nađeš, onda verovatno ima ruskom 4pda forumu, možda baš u ovom thread-u. Postoje neki uređaji koji nisu toliko skupi pa ih i obični ljudi kupuju, nisu baš toliko precizni (posebno ako ne zamračiš skroz prostoriju gde meriš) ali bolje merenje i od te osobe nego ništa. Ako ne nađeš ni tu, preostaje ti da guglaš. Možda je odradio neko sa, lupam, xda ili drugih foruma. PWM na ruskom je шим, možeš i sa tom ključnom rečju da pretražuješ.

Za početak možeš i yt klipove da pogledaš. Ako pri smanjivanju brightness-a vidiš da sve veća površina ekrana postaje skroz crna, taj telefon ima veoma loš PWM, ne treba ni da ga uzimaš u razmatranje. Ako se umesto toga vide crne linije, opet može da se nasluti koji je bolji - onaj gde linija ima što više (veća PWM freq) i gde su linije što tanje (manji duty cycle) i što svetlije (manji modulation depth).

Pogledajte krivulje sto je uravnoteznija to je bolje za nase oci odnosno manje osciliranja. PWM brojke trebaju vece biti ali ne mora znaciti da necete imati problema. Zasad Honor ima najbolje brojke i ekrane za nas osjetljive i isticu tu karakteristiku na svojim prezentacijama.

kako vreme prolazi, kod mene lično sve manje ima nekog pravila i čovek više ne zna kako i šta da gleda što se tiče recenzija, sve dok se konkretan model ne uzme u ruke i počne čačkati.

konkretno, evo galaxy a36. po notebookcheck recenziji ima primarni 120hz i sekundarni pwm 240hz. nikakvih problema nemam. uzmem a56 koji ima identične vrednosti, kao da osećam manji napor.

pre toga xiaomi 13t, stanradno xiaomijev visoki pwm 2880hz, isto kao da sam osećao blago primetni napor. opet pre toga, iphone 11, ips ekran bez pwm, isto je bio blago primetni napor.

zatim probam iphone 16 koji ima primarni pwm od 60hz, a sekundarni od 487hz i nikakvih problema. uzmem onda iphone 13 i 13 pro koji imaju 610hz i 510hz pwm i mnogo ugodnije mi je gledati u iphone 16 ekran.

pre svega ovoga mislio sam da mi sve ispod 250hz smeta, ali očigledno nije tako. bitne su krivulje, tehnologija i rezolucija ekrana, da li ima one razne hdr-ove i dolby vision dodatke. jednostavno u mom slučaju više nema pravila i postaje baš teško.

Оптрилике да сви лажу за те PWM вредности (или бар већина). Мене на Самсунгу уби црвенило у очима и непријатност чим крене топлије време. Размишљао сам и да пређем на Онор јер се они хвала да су им екрани најбољи по том питању.

Оптрилике да сви лажу за те PWM вредности (или бар већина). Мене на Самсунгу уби црвенило у очима и непријатност чим крене топлије време. Размишљао сам и да пређем на Онор јер се они хвала да су им екрани најбољи по том питању.
Pokušaj što više vremena provoditi napolju, hladno i vetar lepo oporave oči, a imaš i one Hylo-Care Kapi za oči, 10 ml, extra stvar za zimu, gel nikako onda budu lepljivi kapci.
Možeš i ljute paprike isto tera suze 😂

Pokušaj što više vremena provoditi napolju, hladno i vetar lepo oporave oči, a imaš i one Hylo-Care Kapi za oči, 10 ml, extra stvar za zimu, gel nikako onda budu lepljivi kapci.
Možeš i ljute paprike isto tera suze 😂
Капи сам сипао пре пар година и помагале су, али не бих да постанем зависник🤣. Љуто једем више него слатко, па сам навинкут. Остаје да редим лук, то помаже увек🙂.

Ako ga uzimam, uzeću ga samo zbog PWM-a. Koliko je sad to pametno da sa iphone 15 pro siđem na Honor 400, je upitno 😩 ?

Prilozi

• IMG_0232.png
    IMG_0232.png
    184.9 KB · Pregleda: 26
Ja razne tekstove sa neta preko moba prestao da čitam. Pre godinu i po sam kupio aplikaciju Alfanum tts a sada koristim google + @voice. Super je to priča, meni barem.

Nazad
Vrh Dno