fluxy
Slavan
- Učlanjen(a)
- 15.05.2007
- Poena
- 330
Dosad sam koristio isključivo telefone sa IPS ekranom jer sam još pre par godina primetio da AMOLED ne prija mojim očima. Međutim s obzirom da u poslednje vreme svi bolji telefoni dolaze sa amoledom ponadah se da su se stvari promenile. Probao sam Samsung A51 (ok ne spada u bolje al mi je on jedini bio dostupan sa ekranom tog tipa za probu) i jako brzo mi se javio zamor očiju i neka neobična glavobolja. Krenuo sam malo da istražujem i pronašao podatak da ta ti problemi najverovatnije nastaju zbog PWM flickering-a tj zbog načina na koji telefoni regulišu osvetljenje ekrana. Pomenuti Samsung ima pwm od oko 242 Hz ali i većina drugih Samsung modela ima pwm oko 250hz. Jedini izuzetak je Samsung A72 koji ima oko 370hz. Jedno vreme sam koristio Samsung A20e koji ima ~350hz i nisam imao nikakvih problema sa gledanjem u taj ekran. Doduše on nije AMOLED već PLS. I to me sad malo buni. Ne znam da li mojim očima smeta flickering ili možda neka druga karakteristika AMOLED ekrana. Ukoliko je isključivo flickering problem onda bi trebalo da sam miran sa telefonima koji imaju bolje PWM vrednosti. Recimo Xiaomi 12x ima preko 500 hz. Znam da smo svi različiti i da na mnoge PWM flickering uopšte ni ne utiče ali me zanima kakva su vaša iskustva.
I još jedna stvar. Pročitao sam negde da preporučuju postavljanje osvetljenja na max a kontrolu vršiti pomoću screen dimmer aplikacije. Nisam siguran kako ona tačno radi, ali kada uperim kameru drugog telefona u ekran ne vidim ono treperenje. Mada ja i dalje osećam neku nelagodu prilikom gledanja u njega. Doduše možda samo još vučem posledice. Videću za par dana pravo stanje. Da napomenem da sam isključio vivid prikaz tj prebacio na natural i uključio eye comfort shield. Ono što me zanima je da li ta aplikacija zaista čini to što govore i na koji način to obavlja. Da li se taj način korišćenja ekrana nepovoljno odražava na bateriju ili na mogućnost pojave duhova. Ovo su laička pitanja pa ne zamerite.
I još jedna stvar. Pročitao sam negde da preporučuju postavljanje osvetljenja na max a kontrolu vršiti pomoću screen dimmer aplikacije. Nisam siguran kako ona tačno radi, ali kada uperim kameru drugog telefona u ekran ne vidim ono treperenje. Mada ja i dalje osećam neku nelagodu prilikom gledanja u njega. Doduše možda samo još vučem posledice. Videću za par dana pravo stanje. Da napomenem da sam isključio vivid prikaz tj prebacio na natural i uključio eye comfort shield. Ono što me zanima je da li ta aplikacija zaista čini to što govore i na koji način to obavlja. Da li se taj način korišćenja ekrana nepovoljno odražava na bateriju ili na mogućnost pojave duhova. Ovo su laička pitanja pa ne zamerite.