Šta je novo?

Prelaz sa am4 na am5, da li vredi?

Botrew

Zapažen
Učlanjen(a)
18.03.2025
Poena
2
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 & Raijintek Leto Pro
Matična ploča
ASUS Crosshair VIII Hero WiFi
RAM
2x16 GB DDR4 Kingston Hyper X Fury 3600MHz
GPU
AsRock RX6800 16GB GDDR6
Storage
2 TB Samsung 990 Pro & 2x4TB Seagate Barracuda
Zvuk
On board integrated 7.1
PSU
ASUS Strix 750W Gold 80+
Kućište
Cooler Master Cosmos II 25th Anniversary Edition
Monitor
MSI MAG 274R
Miš & tastatura
Logitech G900 & Hama Cyberboard
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima, ovo je moj prvi post ovde. Naime, imam sledecu konfiguraciju: ASUS Crosshair VIII Hero WIFI, Ryzen 5 5600, 2x16 gb ddr4 3600mhz kingston, 2tb samsung 990 pro, AsRock rx6800 16gb, Strix 750w.
Moje pitanje je da li ostati na ovoj konfiguraciji ili pojacati mozda samo procesor na 5700x3d ili 5800x3d, ili ici na am5 platformu? Bacio sam oko na naravno 7800x3d, i neku 2x32 gb ddr5, ali imam nedoumice oko ploce, koju uzeti, jer nisu bas jeftine, pogubio sam se oko specifikacija istih. Igram uglavnom igrice, koliko posao i obaveze dozvole, svestan sam da ove sad komponente ne garantuju da ce trajati i terati sve po 7,8 godina zbog razvitka softvera i hardvera, Verovatno vec znam sta cete sve reci, ali mi je potrebno da mi neko kaze sta treba da se odradi. Nista mi nije hitno, cisto da cujem jos neko misljenje. Hvala. :D

Ubedljivi best buy je da ides na neki AM4 x3d cpu ili mozda i 5950x i da da uzivas u zivotu. Ako ides na Am5 dolatices cirka 1000e, ploca za am5 u rangu koju sada imas je min 700e ali opet apolsutno nepotrebna jedna stvar za noramlnog korisnika da uzima plocu X870E cip seta i da mu skida koza sa ledja, Ok je da se to kupi treba biti svestan da placas prez na luksuz nema razlike u performansma dal uzmes krstenu B650 plocu za 200e i neki X870E od 500+. 9800X3d sa nekom krstenom plocom od 200 250e i taj ram sto si naveo je negde 2x32 je 30k rsd znaci vec na 1000e+ tvoje ces prodati za 300 400e pa ti vidi gde si. uzmes 9070xt i ne diras nista ako igras igre samo ako i radis nesto onda uzmi cpu.

Pretpostavio sam da je sve tako kako kazes, sada mi sve radi bez ikakvih problema, nije kao i da mi je potreban upgrade, ali me uvek cacka da uzmem nesto malo bolje, pa cim mi se ukaze prilika gledam da uzmem nesto. :D
Samo me je interesovalo da li ima ikakve razlike i potrebe da menjam platformu, svestan sam cena i ne bih isao na plocu slicnih performansi kao sto imam ovu sad, normalno, i ovu ne koristim koliko bih mogao, ali videcu, sve u svemu hvala na odgovoru.

Tebi bi i B650 ploča od 170-200€ bila dovoljna, realno.
Nešto poput 7700 non-X OEM/tray bi bilo 200-210€ (ili 170-180 za 7600x) i 32GB RAM-a 140-150€...možeš da pređeš na AM5 za nekih 500€ otprilike. Da li bi vredelo ne znam. Deluje mi da ti i ovo šta imaš završava posao...

Moje pitanje je da li ostati na ovoj konfiguraciji ili pojacati mozda samo procesor na 5700x3d ili 5800x3d, ili ici na am5 platformu?
da li ostati zavisi od potreba. isto važi i za jače procesore. da li vredi preći sa poslednje generacije AM4 na aktuelnu AM5, rekao bih da sada ne vredi, no sada će te verovatno najmanje koštati prelazak.

pošto je komp uglavnom za igranje, onda je dobra ideja ići na X3D procesor. vidim da je Ryzen 7 5700X3D tray 210+ € u prodavnicama

Potrebe su uglavnom igre i resio bih to da budem miran neko vreme. Pratim trziste i aktuelne graficke i ostale komponente, oduvek sam koristio amd ali razmisljam i o intelu, mada gde god da gledam svi su uglavnom za amd osim zagrizenih intel korisnika. Za sada ovo sto imam mi zavrsava posao bez stucanja, pare i jesu i nisu problem, ne bih da bacam ako mi nije potrebno. Cela ova tema je samo razmislanje naglas i potraga za vise strucnih misljenja, pa cu sumirati sve. :)

Tebi bi i B650 ploča od 170-200€ bila dovoljna, realno.
Nešto poput 7700 non-X OEM/tray bi bilo 200-210€ (ili 170-180 za 7600x) i 32GB RAM-a 140-150€...možeš da pređeš na AM5 za nekih 500€ otprilike. Da li bi vredelo ne znam. Deluje mi da ti i ovo šta imaš završava posao...
To tek po meni nema smisla da prelazi iz mid rejndza u mid, ako vec pravi luksuznu ekzigibiciju onda treba da ide 9800x3d i dalje neka nastavi niz.

da, ne moze sa crosshair hero na neki mid tier board

Tu se vec ne slazem, mislim stix x870 70k rsd stvarno preterivanje. Meni HDV od 15k rsd sve zavrsava a ove od 200e ploce imaju sve sto ti treba ok skupljih ploca odobravam samo Apex X870

Potrebe su uglavnom igre i resio bih to da budem miran neko vreme. Pratim trziste i aktuelne graficke i ostale komponente, oduvek sam koristio amd ali razmisljam i o intelu, mada gde god da gledam svi su uglavnom za amd osim zagrizenih intel korisnika. Za sada ovo sto imam mi zavrsava posao bez stucanja, pare i jesu i nisu problem, ne bih da bacam ako mi nije potrebno. Cela ova tema je samo razmislanje naglas i potraga za vise strucnih misljenja, pa cu sumirati sve. :)
Ako ti se ne troši mnogo, uzmi 5700X3D.
Mada, opet, ako nemaš problema sa igrama, ne uzimaj ništa i skupljaj pare za kad budeš počeo da imaš problema...moje mišljenje.

Posle dugog razmisljanja odlucio sam da ulozim novac u am5. Svoju konfiguraciju cu proslediti prijatelju, a zadrzavam kuciste, napajanje, ssd, graficku.
Odlucio sam se za Ryzen 7 7800x3d, MSI x670e gaming plus wifi, i verovatno 2x32 gb ddr5 6000 mhz, pa me cisto interesuje vase misljenje, i ako ima korisnika sa ovim procesorom, imam pitanje za njih. Cime bi bilo najbolje hladiti procesor, vazdusno ili vodeno hladjenje?

Ako je mašina za igre, poslužiće vazdušno. Kod nas imaš Arctic Freezer 36 ili preko KP Thermalright Phantom Spirit 120 SE ili ID Cooling Frozn A620 Pro SE koji su nešto bolji...

Posle dugog razmisljanja odlucio sam da ulozim novac u am5. Svoju konfiguraciju cu proslediti prijatelju, a zadrzavam kuciste, napajanje, ssd, graficku.
Odlucio sam se za Ryzen 7 7800x3d, MSI x670e gaming plus wifi, i verovatno 2x32 gb ddr5 6000 mhz, pa me cisto interesuje vase misljenje, i ako ima korisnika sa ovim procesorom, imam pitanje za njih. Cime bi bilo najbolje hladiti procesor, vazdusno ili vodeno hladjenje?
Што не узмеш x670e tomahawk ?

Iskreno, nisam stigao do nje, budzet je oko 30000 za plocu, ali nije cementiran :D Uzecu u obzir svakako...

Znam da sam dosadan, posto ovde ima dosta ljudi koji se mnogo vise razumeju u svaku komponentu, interesuje me njihovo misljenje. Gledao sam i intel varijantu, isto 64gb rama, sa i7 14700kf ili i5 14600k, sa plocom asrock z790 legend wifi. I uzeo bih kuler, svejedno koja varijanta bude u pitanju Be Quiet pure rock pro 3. Sta bi po vama bila bolja kupovina na duze staze?

Nazad
Vrh Dno