Šta je novo?

Elder Scrolls IV: Oblivion

Upravo zbog toga ih nikad nisam ni voleo niti cenio jer im je bukvalno svaka igra bila poluproizvod a oni su kupili kajmak na znoju moderske zajednice.

Kako sam sklonio Ultra mod, sad nemam prevelikih padova fps sa setovanjima na kojima igram. Imam neki drugi optimization mod uključen.

Juče sam posetio Ayelid ruins, jako lepo odrađeno i grafički i sa audio strane.

Samo već sada imam 40 modova i taj broj raste kako ljudi dodaju nove. Sređeno brdo stvari, grbavo trčanje, lebdenje umesto kretanja, horse whistle, item auto leveling itd.

Iskreno laički ću da napišem, ali mislim da se oni nisu posebno bavili optimizacijom za PC.
Bukvalno odradili rutinski "porting" svega vizuelnog u UE5 i nabudžili staru logiku ispod i to je to. Optimizaciju samo za konzole jer to je poznati hardware i velika baza kupaca (mora neko da potvrdi kako radi na konzoli).
A PC verziju ostavili na milost moderima i veliko je pitanje dokle će je patchovati. (Ne očekujem posvećenost kao što ima Stalker 2, brzo će im gazda Todd reći da nastave da rade na TES 6).

Jeste lepo odrađeno u UE5, ali igra na PC je trenutno ekskluziva za PC igrače sa highend hardverom.
Nešto mi se čini da će Skyblivion biti bolje odrađen. I moram da im priznam da lepo od njih (Bethesde) da spomenuli Skyblivion (u poslednjih 15 sekundi klipa).

Nisu se mnogo bavili ni optimizacijom za PS5, iz mog iskustva.
Redovni su žešći padovi ispod 60fps u Performance modu, i to fazon u sred šume, gde naizgled nema šta da ga "napne". Igrivo je naravno, ali baš smeta u nekim trenucima.

Iskreno laički ću da napišem, ali mislim da se oni nisu posebno bavili optimizacijom za PC.
Bukvalno odradili rutinski "porting" svega vizuelnog u UE5 i nabudžili staru logiku ispod i to je to. Optimizaciju samo za konzole jer to je poznati hardware i velika baza kupaca (mora neko da potvrdi kako radi na konzoli).
A PC verziju ostavili na milost moderima i veliko je pitanje dokle će je patchovati. (Ne očekujem posvećenost kao što ima Stalker 2, brzo će im gazda Todd reći da nastave da rade na TES 6).

Jeste lepo odrađeno u UE5, ali igra na PC je trenutno ekskluziva za PC igrače sa highend hardverom.
Nešto mi se čini da će Skyblivion biti bolje odrađen. I moram da im priznam da lepo od njih (Bethesde) da spomenuli Skyblivion (u poslednjih 15 sekundi klipa).
Ne vidim da ova ekipa (Virtuous) nešto konkretno radi ili najavljuje po izlasku igre, biće sve na moderima kao i uvek. Ja juče ubacio Rexa, baš dobar mod.
Ali grafički najbitniji mod je Lumen Remastered, mada deluje da malo obara fps iako kažu da nije slučaj.

Ni STALKER 2 nije svetao primer, i tu se stalo sa zakrpama koliko vidim.

Zavrsio sam igru + DLC-ove.Malo manje sidequestovao, oko 70h.Znajte samo da su ostavili bugove iz originalnih DLC-ova, pa sam morao da koristim konzolu da bi prosao kroz odredjena vrata, jer se nisu pojavila ni posle 20 reloada save-a, pa sam pri kraju igre gurao leseve da bi se otvorila vrata isto.
Prosto neverovatno da nisu popravili bugove koji su bili do zareza isti pre 20god.... U DLC-ovima je tek tuzna optizimacija.Tacnije u Shivering Isles, posto je to nova regija.

Izgleda odlično, ali je baš loše odrađena verzija za Xbox series X, ima stuttera gomilu. Odustao sam od igre za sada posle tri sata, hteo sam da je probam, ali već sam naišao na bugove što je nedopustivo za nešto što je ispeglano odavno neoficijalnom zakrpom.
čekaću da izađu modovi za Xbox, iako kažu da neće biti, svi izgledi su da hoće. Ako ne bude čekaću da kupim jači računar.
Do tada ima grdilo dobrih igara da se igra. MHW i Khazan me za sada drže, South of midnight i Expedition 33 su na queueju.

I PC verzija je bagovita, za 2h mi se desilo zaglavljivanje na loading ekranu par puta, napad nevidljivih protivnika i drzanje u rukama nevidljivog oruzja :) ima i par sitnih grafickih glitcheva ali sve u svemu igrivo je

Ja sam pronašao setovanja koja mi rade dobro, kombinacija Ultra i high opcija uz softverski lumen na low. Plus DLSS 4 performance i framegen.

Recimo radi sve vrlo ok i sve na max u dlss i framegen dok ne krene da pada kiša, e tad uz hardware lumen na Ultra imam 10 fps kada gledam u vodu na koju pada kiša... sa trenutnim podešavanjima tako imam preko 40 fps kada gledam u vodu kada pada kiša pa se ne oseti toliko pri igranju. Inače fps uglavnom preko 100 fps mimo toga u tamnicama 120 fps...

Edit: Manje primetim framegen i dlss 4 performance nego li obaranje na medium tako da se meni tako isplati. Ionako je ovo UE5 u kojem realno ne postoji native res kako god okreneš, ni forsiranje DLAA ne nudi to a pogotovo ne gašenje DLSS kada se pali native TAA koji izgleda muljavo ubi bože iako je ko fol native res...

Bitno je da je mod koji rešava stutter zaista rešio stutter ali mora engine.ini da se postavi na read only. Neverovatno koja razlika. Nativno i meniji imaju stutter, toliki je raspad od porta. Sa modovanjem sve radi fino i glatko.

Poslednja izmena:
Ma ovde je izgleda glavni problem Nvidia i njeni drajveri. Ništa ne radi kako valja i dok oni to ne reše džaba se cimamo.

Nemam poslednje drajvere, ne smem da instaliram novi drajver već mesec dana... nije da imam novi GPU pa kao da je bitno. Ovo sa kišom je možda VRAM problem a možda je zaista tako i drugima sa karticama sa više VRAM-a. U svakom slučaju tankuje fps najstrašnije.

Nikako ne mogu da sklonim onaj NL tag a sve sam uradio kako treba, postavio DLL, instalirao mod, imam i onaj OBSE64 ili kako se već zove. Nervira me što stoji to na konjima, taj tag.

Inače ovaj mod mi je sredio stuter:
Ali se mora prebaciti Engine.ini u read only po instalaciji moda.
Nisam dobio toliko fpsa koliko je sredio stutter, možda štucne na svakih 20 minuta sada, inače je smooth, dok je ranije bilo kritično i to tek sada osetim koliko je loše po defaultu.

Ovo recimo, ne radi:

Enabled je, i dalje pada kiša i dalje obara fps nenormalno.

Good boy mod, za razliku od Rexa ovaj može i da sačeka, ne prati stalno.

Ovaj mod recimo ne radi toliko sjajno, kao što bi se reklo po slikama, ali zato Lumen Remastered ovo radi perfektno, pošto su po default senke jako slabe jer je skybox presvetao a to Lumen Remastered sređuje. Ali ne može Lumen Remastered i onaj prvi mod da se kombinuje, dok ne nađem negde kombinovani Engine.ini koji je neko sredio da sadrži izmene iz oba moda.

Lumen Remastered baš dodaje na kvalitetu slike, jer senke baš budu izražene i uz dobar reshade igra ne izgleda više tako anemično kao vanilla remastered.

Ja lično nisam našao dobar mod koji sređuje problem magle u tamnicama, jer svi isključe maglu skroz a tada dolaze manjkavosti tekstura i meševa do izražaja, kada bi neko napravio neko među rešenje između vanilla i modova bilo bi dobro.

Treba još neko da doda dual wield mod, improved combat mod da naprave nešto od Elder Scrolls combata mada je u Oblivion remastered do sad najbolji vanilla TES combat, što ne znači puno jer je inače mehanika borbe TES igrama njesra. Timed block i cancel attack modovi pomažu mada timed block ima neki delay koji me malo nervira, mada dodaje parry like potez. Još kada bi neko dodao chambering, da se doda dubine u ovaj nemušti combat.

Ovaj mod je vrlo zabavan ali ne preporučujem za prvi playthrough, bukvalno po buradima se nalaze vrhunski itemi, vrlo zabavno i dobra protivteža difficulty setovanjima igre koja su loša i sa modovima a u vanilla su kriminalna.

Pored toga su essential modovi što sređuju grbavo trčanje, sklanjaju markere koje niste otkrili, oboje mapu, omoguće otvaranje interior mape u interiorima jelte (kako ovo nije default ne kapiram) i mnogi drugi QoL modovi koji sređuju ovu inače vrlo polupanu remastered verziju igre.

Meni se dopada izgled UE5 igara, ali brate ako sam igrao dve UE5 igre koje rade kako treba ubi me na mestu... veći treš od endžina nisam video do sada, nebitno do koga je, fakat je da su igre bazirane na ovom endžinu na oko lepa ali tehnička olupina.

Kako bilo, zastareo ili ne, polupan ili ne, Oblivion Remastered je i u vanilla varijanti IGRETINA za onaj Avowed koji se naziva nekim kao RPGom.

Kaže Alex Battaglia da je Ultimate Engine Tweaks placebo, za ekstra fps mislim da je u pravu ali što se stuttera tiče ne bih se složio. Ali on je Alex iz DF, nVidia glazer, stručnjak za RTX, spamer youtube klipova i marketing stručnjak i producent DF tima, on je sigurno u pravu :)

Probaću ali slabo varim potezni jrpg.

Ja se uglavnom zezam s modovima, našao Tampermonkey skriptu za Nexus pa skidam kolekcije, isprobavam modove dok ne nadjem neku konkretnu kombinaciju da bi odigrao... :D

Samo cu neahajno da ostavim ovo ovde...
1749425095921.png

Извинте ако улећем на тему као бугарски блек металац, али како да решим DirectX 12 error при стартовању ?
(едукативна верзија)

Poslednja izmena:
Kakav su oni sebi napravili posao veka objavili remaster i jos podrzavaju Skyblivion za koji ce trebati original igra da se igra. Parice na sve strane.

Nazad
Vrh Dno