Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Probaj sa drugim switchem - možda su neispravn - koji su u pitanjui? Ne treba ti managed switch za ovo. Kod mene radi ista konfiguracija HG8245W5-6T (sa po dva switcha na portovima 1 i 4, i jednim switch-om na portu 3 za IPTV).
ispravni su switcevi, em su 2 razlicita a i rade na mom sbb kablu koji i dalje nisam odjavio pa mogu lako da istestiram. Switchevi su najobicniji od tipa 1000 din, jedan Tenda a drugi... nesto NETIS recimo, morao bih da pomerim celu komodu da vidim tacno proizvodjaca

periwinkle_blue

Move radi sve na net. Imam veću mrežu isto sa dva gigabitna obična switcha. Prilikom instalacije su morali da zovu da se otvore portovi 2 i 3 (Nokia ruter). Kod mene su tako uradili. Zovi i traži da ih otključaju. Rade to odmah. Telefon mora preko rutera, ne preko neta(switcha) Možda ti on pravi problem? Kod mene radi ista šema kao i tvoja, samo više uređaja.
U prvobitnom testiranju telefon uopste nije bio u kombinaciji, prvo pokusavam da povezem TV i BOX sto ne uspevam pa tek onda prelazim na dva PC sa telefonom sto takodje ne radi sto implicira da telefon nije problem. port 2 i 3 cu juriti posle da otvorim, sad mi je nejasno zasto nece portovi 1 i 4 preko switcheva da se podele:
1744468015240.png
@poglavicas
Čovek je rekao da je u pitanju move box koji koristi samo internet. Izgleda da su počeli da ih daju i mts korisnicima
tako je, nema IRIS TV, sto znaci da nema ni potrebe za intranet mrezom a ni portovima 2 i 3 u ovom trenutnom stanju - njih bih za sad izbacio iz price dok ne shvatim zasto nece ni preko portova 1 i 4.
U tom slučaju bi morao da radi ako switch u dnevnoj sobi poveže na LAN4 a onaj u radnoj na LAN1.
Tako i povezem ali ovo prosto ne funkcionise, jedino sto daje neki rezultat je da izbacim switcheve iz price i povezem uredjaje direktno na 1 i 4, sto mi je katastrofa jer ono - nemam net na poslovom PC i televizoru u tom slucaju, ovo je jedino sto mi radi trenutno:
1744468405202.png

Izgleda da sam resio problem(i dalje se plasim da ce sve puci ali za sad radi) - opet staro: 'jesi probao da ugasis iz struje' resenje;
naime - ako ti ne radi ovako kako si napravio, ti probaj da ugasis switcheve i upalis ponovo... ja sam samo izmenjao ulaze koristeci mrezne kablove koji su vec postojali i nije radilo, verujem da su ovi obicni switchevi od 1000 din nekako 'zapamtili' stari internet i onda nisu mogli da 'prepoznaju' novi net dok ih nisam resetovao.
Zahvaljujem za vitalnu informaciju - 'MORALO BI DA TI RADI PREKO OBICNOG SWITCHA', jer me je to nateralo da razmisljam prostije - 'pa resetuj switcheve glupane...' ne znam zasto uvek prvo razmisljam da kod ovakvog problema resenje mora da bude nesto komplikovano - 'uzmi 2 smart switcha, napravi bridge...'
dakle, kada menjate kucnu mrezu - resetujte sve umrezene uredjaje, pogotovo one koji su bili na staroj mrezi.

Sad ostaje pitanje - kako izmeniti portove 2 i 3 da takodje budu za internet buduci da mi nikakav intranet TV ne treba jer novi BOX ne radi na njemu?

I da, ovo mi je trenutna brzina:
1744471347261.png
Sta me ogranicava na 100 mb download iako sam na optici? Toliki mi je bio download i na SBB kablu ranije, nema logike da je isto?

Sad ostaje pitanje - kako izmeniti portove 2 i 3 da takodje budu za internet buduci da mi nikakav intranet TV ne treba jer novi BOX ne radi na njemu?

Ako imaš admin login podatke za taj ruter / ONT onda lako :) Prvo u podešavanjima WAN konekcije za IPTV u sekciji "port binding" odselektuješ LAN 2 i 3 pa za Internet WAN ih selektuješ i ta 2.
Sta me ogranicava na 100 mb download iako sam na optici?
Svičevi ako nisu Gigabitni nego "fast ethernet" ( = 100 Mbps max) ili mrežna kartica na kompu / TV-u/ box-u ili LAN kablovi ako su sa samo 4 žice spojene na konektoru.

Ili 2.4 GHz WiFi ako si taj speedtest merio povezan na WiFi.

Verovatno 100 Megabitni svičevi su u pitanju.
Netis koji je MTS delio uz treći STB uređaj je 100 megabitini, tako i inače je podešeno preko portova 2 i 3 za IPTV (iris TV).
Treba da ti piše u modemu da su 1 i 4 Gigabitni ako nema ništa što limitira brzinu.
Proveri preko WiFI na telefonu brzinu, na 5Ghz naravno, morala bi da bude prema paketu.

EDIT: napisano je ti je iznad za tu izmenu portova 2 i 3, bar mislim. Zovi ih da ti promene. Pisalo se da su menjali admin šifre za modem, pa ne znam da li možeš to i sam dalje da uradiš. Ima na temi negde o tome.

Zdravo svima, evo u 4 ujutru odustajem i postujem u nadi da ce mi neko pomoci;
Danas su mi uveli optiku iz MTSa i ja jednostavno ne uspevam da povezem uredjaje onako kako zelim - preko Ethernet kablova ne radi nista ovako kako je meni vec postavljeno.
Na brzinu sam sklepao dijagram onako kako je do sad radilo na SBB kablu(samo sto je SBB ruter bio umesto ovog MTS Huawei) a to je istovremeno i dijagram onoga sto zelim da i dalje radi sa novim MTS ruterom:
Pogledajte prilog 487931
PC 1 i 2 su radna prostorija a TV i BOX su dnevni boravak.
Uspeo sam da shvatim da problem nastaje POSLE switcha 1 i 2, kad izbacim bilo koji switch i direktno povezem kablom bilo koji uredjaj - imam neta na uredjima(ali samo sa izlaza 1 i 4, detaljnije o izlazima ispod).
E sad, ona njihova budalastina za '2 izlaza za net i 2 za TV' i dalje vazi, ali to samo cini izlaze 2 i 3 potpuno beskorisnim: internet iz njih ne stize do uredjaja ni u kojoj opciji a buduci da ovaj njihov novi box MOVE svakako ne dobija nikakav TV signal - i TV se gleda iskljucivo preko interneta tj preko MOVE aplikacije na samom boxu(znaci i do samog boxa treba samo internet ne i tv signal ), onda za sta uopste sluze izlazi 2 i 3?
Kablaza je u redu, i dalje imam SBB ruter pored i na njemu sve radi idealno i dalje.
Switchevi su obicni, nisu smart. Da li bi dva smart switcha na mesto ovih resila problem?
Nije mi opcija da dovodim dodatne kablove u ove dve prostorije, otuda i potreba za ovim switchevima koje vec imam.
Ako neko ima ideju sta ciniti tj kako da napravim da imam neta na svim uredjajima - ima pivo od mene.

Aka hoces da ti radi sve ovako kako si prikazao na dijagramu, a moze i to bez problema, onda ti trebaju 3 pametna svica, ili dva pametna svica a da u samom ruteru pravis trunk konekcije - sto ti ne bih preporucio, ako nisi vican tome.
U prvoj trunk konekciji (levo na slici) udruzis internet vlan i voip vlan (100/500), a u drugoj (desno) trunk koncekciji udruzis internet vlan i tv vlan (100/300).
Ja licno imam TP-Link sviceve TL-SG105E i rade vec 5 godilla bez greske (cena je oko 3.000 po svicu). Setovanje sviceva radis preko malog programa koji se skine sa TP link sajta. Za trunkovanje vlanova treba da imas osnovno poznavanje vlan konekcija, nista strasno tesko, ali ces morati da se malo potrudis. Za ovo nemas alternativu a da ti da pouzdanu vezu na duge staze.

Poslednja izmena:
Da li neko zna koliko vremena otprilike prodje od postavljanja optickih kablova u ulici (na banderama) do mogucnosti uvodjenja (mts je u pitanju)?

Moze li se modem HG8145X6 podesiti da pravi 2 mreze, zasebno 2.4 i 5GHz, a ne samo hibridnu? Ako moze, kako? Nasao sam admin user/pass ali ne bih da se igram u mraku.
Ne uspevam da povezem usisivac na mrezu, jer ne podrzava 5GHz.

Lako, i ne treba admin pass, samo promeni nazive mreža da ne budu iste.

Inace nemam user/pass (tj ne vidim ga nigde u dokumentaciji) pa sam morao naci admin kredencijale. Odvojio sam sad mreze, uspeo da povezem usisivac preko 2.4, hvala.

Moze li se modem HG8145X6 podesiti da pravi 2 mreze, zasebno 2.4 i 5GHz, a ne samo hibridnu? Ako moze, kako? Nasao sam admin user/pass ali ne bih da se igram u mraku.
Ne uspevam da povezem usisivac na mrezu, jer ne podrzava 5GHz.
Moze li pass ovde ili na PM, ja ne nalazim, a kada izmenim defaultni range za DHCP iz 192.168.1.1 u 192.168.0.1 ne dozvoljava promenu i DNS servera koji ostane na 192.168.1.1 i onda nije bas zgodno sve uredjaje da rucno konfigurisem :) izmenu i radim zato sto su podeseni na 0 range.

Uredjaj je HG8145X6-6Te

Hvala

Evo slike gde se vidi da ne moze da se menja pod telekom userom

1745565398293.png

admin
20HWont17.

Kome bude trebalo, pass ima i tacku u sebi.

Jel ima neko link onaj sa mapom kako tece pokrivanje srbije optikom? Pocelo je sistematsko kopanje po mom gradu, ceo grad je prekopan bukv, pa bih hteo da vidim koji je tempo celog projekata.

Ниш је прекопан уздуж и попреко али све је то само А1. Сада имамо у згради 7-8 провајдера.

@Echo
Verovatno misliš na ovo ali se podaci nisu menjali bar godinu dana. Ovih 8.58% se ne mrda bar toliko dugo, ako ne i jače.

То је за села која немају никакав интернет па им министарство уводи оптику, а где телеком и остали имају оптику зна само рател али то води као службену тајну https://eki.ratel.rs/ratel

Koju opremu MTS daje sada kada se zaključi novi ugovor za optiku, wifi touter, gateway, tvbox...?

Mislim da nude novi model Huawei OptiXstar HG8145X6-6Te, ali ih nazovi kad zakazuješ montažu i naglasi da taj hoćeš. Za STB sačekaj da ti neko napiše, ali svakako nije nikakav spektakl od uređaja.

Mislim da nude novi model Huawei OptiXstar HG8145X6-6Te, ali ih nazovi kad zakazuješ montažu i naglasi da taj hoćeš. Za STB sačekaj da ti neko napiše, ali svakako nije nikakav spektakl od uređaja.
Ne daju svuda huawei, negde daju nokia.
A STB zavisi od toga da li je BOX sa MOVE TV ili BOX sa iris TV, ako je iris daju Skyworth HP4024, za MOVE ne znam. Novi korisnik na optici svakako treba da dobije BOX sa MOVE TV ali vidim da su ga sklonili sa sajta i vratili iris

Koliko shvatam, njihova optika podržava i jedan i drugi, tako da više zavisi od toga šta imaju na stanju u lokalnoj poslovnici, servisu, šta im je rečeno da prvo nude 😃

Ja sam uveo u aprilu Box3 i dobio Iris STB i Huawei modem HG8145X6. STB je kršić, što mi ne smeta, modem odličan, wifi izvlači i 350 (od 400Mbs) u susednoj sobi.

Generalno su komentari da je ovaj noviji ruter prilično dobar za većinu običnih korisnika i da je solidno bolji signal od HG8245Q2.

Koliko shvatam, njihova optika podržava i jedan i drugi, tako da više zavisi od toga šta imaju na stanju u lokalnoj poslovnici, servisu, šta im je rečeno da prvo nude 😃
Zavisi od lokacije. Na nekim može samo nokia, na nekim huawei. Ne može da se bira, zavisi od infrastrukture

• Like
Reagovanja: iOS
Hvala, taj deo nisam znao 😃 Možda je i to jedno od ograničenja gde drugi provajderi, koji iznajmljuju Telekomovu infrastrukturu, kao što su Yettel i A1, delimično, ne mogu da to koriste u svim gradovima i na svim lokacijama.
Zvuči da su Huawei korisnici bolje prošli 😃

Hvala, taj deo nisam znao 😃 Možda je i to jedno od ograničenja gde drugi provajderi, koji iznajmljuju Telekomovu infrastrukturu, kao što su Yettel i A1, delimično, ne mogu da to koriste u svim gradovima i na svim lokacijama.
Zvuči da su Huawei korisnici bolje prošli 😃
yettel koristi poseban ONT i ruter, ONT je marke koja je potrebna za taj deo Telekomove infrastrukture, dok je ruter uvek isti ZTE kojeg Yettel skroz kontrolise

• Like
Reagovanja: iOS
Nazad
Vrh Dno