Šta je novo?

Letnje gume

Чари модерних аутомобила, тако сам се и ја изненадио кад сам са Вектре прешао на Инсигнију, већи и тежи аутомобил, већи точкови, и на крају уз све ове инфлације и чуда - дупло скупље гуме. Јер тако смо у могућности.

Чари модерних аутомобила, тако сам се и ја изненадио кад сам са Вектре прешао на Инсигнију, већи и тежи аутомобил, већи точкови, и на крају уз све ове инфлације и чуда - дупло скупље гуме. Јер тако смо у могућности.
Istina je da je sve poskupelo pa i gume, ali na gumama se ne štedi i uvek treba izdvojiti više za gume i po mogućnosti uvek kupovati nove jer je bezbednost i život u pitanju, cena nikada ne sme biti opravdanje i uticajni faktor.

Na nalepnici za pneumatike na autu stoji 103V, odatle mi podatak. Na njemu su sad zimske 99V koje su već pri kraju, tako da ne vidim problem da stavim opet 99, jedino me brine nosivost kad svi sednemo u auto (7 sedišta), plus ako bude i krovni kofer....

Auto je kod mene 4 meseca i prvi put stavljam letnje.

Gledaću da se stisnem i uzmem nove gume, bar više/srednje klase, kao pomenute Hankook.

Hvala svima.

S'obzirom na to da su teme o automobilima i opremi sve prisutnije na forumu, možda bi bilo korisno razmotriti otvaranje posebnog podforuma posvećenog upravo tim sadržajima. Deluje da veliki broj članova uživa u diskusijama o vozilima i opremi, što je odličan pokazatelj da bi ovakva sekcija imala svoju publiku.

Lično, osim što redovno pratim sve teme na forumu, veoma mi prijaju i diskusije vezane za automobilizam i dodatnu opremu – uvek se može naići na zanimljive savete, iskustva i preporuke. Mislim da bi jedan takav prostor dodatno obogatio zajednicu.

Postoji dobar razlog zašto se to ne radi :-D Pominjano već
Jednom davno je već bilo pokušaja ako se ne varam

A postoje i domaći tematski forumi. Dobar deo administracije sa Benča je aktivan na istim.

Ne vidim kako to menja bilo sta. Da si imao losije gume i vozio 10km/h manje kao predostroznost, verovatno bi bolje sve proslo.
A da pukne moze i nova guma od 200e, jednostavno, staklo/sraf na putu, fabricki feler, nesto trece...

I ne znam zasto licitirate ko koliko vozi, bez uvrede prema bilo kome od vas i sa maksimalnim postovanjem, ali znam klince koji nemaju ni 20 godina ali bi oduvali veliku vecinu iskusnih 20+ god vozaca ko od sale po bilo kom kriterijumu koji odaberete.
Ti klinci redovno pune crnu hroniku...
Sa druge strane, diskutabilno je šta za koga znači iskusan vozač. Za mene godine za volanom nisu garant nikakvog znanja o saobraćaju i vožnji.

Može li preporuka za letnje u dimenziji 215/65 R17, za Pežo 5008? Dakle krosover/SUV, fabrički bi trebalo da bude 103V, da li da idem na to ili mogu i standardnih 99H/V?

Porodični auto, normalna vožnja.

Nove su mi skupe, 15.000 po komadu za višu klasu, srednja Lassa/Hankook su 10-12.000, Linglong je 7.500...

Uvek sam kupovao višu klasu za prethodna vozila, i nove, nikad nisam polovne uzimao, ali su mi bile pristupačne cenovno, sad je veća dimenzija i cene su otišle gore...
Hankook mnogi svrstavaju u premium klasu, mada to realno nisu, dok je Lassa bliže dnu srednje klase. Tako da ta dva brenda ne treba stavljati zajedno.
Sve preporuke za Hankook ali samo ventus prime (3 ili još bolje 4). One sa "eco" prefiksom, po mom mišljenju, treba izbegavati

Ti klinci redovno pune crnu hroniku...
Sa druge strane, diskutabilno je šta za koga znači iskusan vozač. Za mene godine za volanom nisu garant nikakvog znanja o saobraćaju i vožnji.
Redje od zadriglih matoraca sa refleksima morskog slona.

Uostalom, ja nisam rekao da su to paljevine koje se trkaju (mada mogu i to) vec su jednostavno auto entuzijasti koji su znali da voze sa 10 godina.

Промакла ти је суштина онога што сам написао... и уз то си се осетио и прозваним...
О разумевању саобраћаја особе са 10 година старости (10 година нисам чак ни буквално схватио) не вреди полемисати.

Nije mi promakla sustina, promakla je tebi. Ja nisam pominjao nigde da su to neke lozane koje driftuju po ulicama, takve ne bih nikad nazvao dobrim vozacima.
A sto bih se osetio prozvan, nisam mislio na sebe. Jednostavno, usao si u stereotipno zakljucivanje, pogresio i to je to

О квалитету возача и вожње највише говоре количина удеса, и број погинулих и повређених. Могло би о томе надуго и нашироко, али тема су летње гуме. Код мене изненађујуће лепо време али гуме су још увек у остави јер треба око првог маја да идем преко планине, па не бих баш да ризикујем. Пратим прогнозу и одбројавам дане.

Da li neko ima iskustva sa kupovinom guma preko firme Planeta Guma iz Beograda?

Ja sam sa IGP kupio, posto nisu mogli DOT da mi garantuju rekli su vrati ako ti ne odovara dot

Ja kupih sa ananasa, 3 puta po 2 gume, sve u par dana, drugi par stigao sa DOT 3823 (stare oko godinu ipo) pa sam ih vratio i odmah poručio nove, poslali sveže.

Ja sam kupovao x puta sa IPG, uglavnom je bilo korektno. Stigne mi skoro set Michelin Alpin sa jednom lošom gumom. Vreme loše, treba mi auto, procedura reklamacije slanje kod njih u Suboticu, pa oni da većaju, pa da vraćaju od koga su oni kupili, pa jeste - nije..

Kao što sam i njima napisao, da su imali ikoga u Beogradu da doteram auto da stave felnu sa gumom, provere i sami skinu, pošalju i nameste nazad kad stigne. Ja ovako platio vulkanizeru da namontira, balansira, skine, bex, + vreme da se sve to uradi, plus kad stigne nazad opet montiraj balansiraj.. Poslovni model im je dobro zamišljen - ali po njih.

Bogami odsad kupujem samo na licu mesta i ako ne valja da se menja, pa makar bilo i primetno skuplje.

Ja sam kupovao x puta sa IPG, uglavnom je bilo korektno. Stigne mi skoro set Michelin Alpin sa jednom lošom gumom. Vreme loše, treba mi auto, procedura reklamacije slanje kod njih u Suboticu, pa oni da većaju, pa da vraćaju od koga su oni kupili, pa jeste - nije..

Kao što sam i njima napisao, da su imali ikoga u Beogradu da doteram auto da stave felnu sa gumom, provere i sami skinu, pošalju i nameste nazad kad stigne. Ja ovako platio vulkanizeru da namontira, balansira, skine, bex, + vreme da se sve to uradi, plus kad stigne nazad opet montiraj balansiraj.. Poslovni model im je dobro zamišljen - ali po njih.

Bogami odsad kupujem samo na licu mesta i ako ne valja da se menja, pa makar bilo i primetno skuplje.
Kupio samo jednom online i pokajao se. U pravu si. Samo na licu mesta.
Elem, naručio 4 gume, stiglo, proverio dve, ostale nisam obraćao pažnju, naizgled iste. Kad sam otišao kod vulkanizera skontam da je jedna različita, potpuno drugi brend gume, slična šara. Nema veze što je ta čak bila i skuplja, meni je bilo loše rešenje jer je različita od ostale tri. Nije mi se usplatilo da vraćam, kupio tu jednu gumu na licu mesta, srećom vulkanizer imao isti tip gume

Za prethodnu kompaniju koju sam radio nekoliko puta poručivali od njih (gomila vozila)
Lično i od IPG-a, KemoImpexa, BeoMarketa (svezaauto.net) i jednom preko KP-a neka manja prodavnica, uvek je sve bilo korektno

Ja danas porucih preko e planeta Continental all season. Videćemo kad stignu kakav je dot.

Moraću neplanirano da menjam letnje gume, Goodyear Efficient Grip 2 krive su izgleda, a i bučne krute.
Nestandardna dimenzija pa su skuplje malo, 205/60 R16 i ne bih davao skoro 20 hiljada po komadu za premijum segment.
U nekoj srednjoj klasi, šta mi je najbolje uzeti?
Fulda EcoControl HP2
Kleber Dynaxer HP4
Dunlop Sport BlueResponse
Uniroyal Rainexpert 5
Vredestein Ultrac
Nexen N'Blue HD plus

Ne znam da li je ko vec kacio, sajt sa verovatno najvise korisnickih iskustava guma - https://www.oponeo.co.uk/tyre-reviews

Medjutim, pre par godina se ispostavila da su letnje gume koje sam kupio jer su bile povoljne i odlicno ocenjene (mrzi me da silazim do kola da vidim koje su) NESNOSNO BUCNE, vec od 60kmh prave buku na koju se dosta tesko navici, nikad nisam imao bucniju gumu od te (javicu ovih dana koja je) - a u recenzijama to niko nije ni spomenuo.

Iz sličnih razloga razmišljam o alubutilu i izolaciji koševa i vrata...

Moraću neplanirano da menjam letnje gume, Goodyear Efficient Grip 2 krive su izgleda, a i bučne krute.
Nestandardna dimenzija pa su skuplje malo, 205/60 R16 i ne bih davao skoro 20 hiljada po komadu za premijum segment.
U nekoj srednjoj klasi, šta mi je najbolje uzeti?
Fulda EcoControl HP2
Kleber Dynaxer HP4
Dunlop Sport BlueResponse
Uniroyal Rainexpert 5
Vredestein Ultrac
Nexen N'Blue HD plus
Dunlop naravno. Pogledaj na Ananasu sa ovim popustom da li možeš da se uklopiš. Javi šta si uradio i kako si zadovoljan.
I ja sam u sličnoj nedoumici, ali za All Season varijantu. Koji je auto u pitanju, da nije Opel Astra J?

Zbog čega naravno?
Ni Dunlop ni Pireli recimo nisu što su bili. U ekonomskoj kategoriji proizvode itekako prosečne pneumatike, da ne kažem čak ispod proseka (osim po ceni). Nisu ni ostali premium brendovi mnogo bolji po tom pitanju.
Od navedenih bukvalno su u proseku sve bolje od Danlopa. Ne kažem da su loše.

Osim citiranog sajta, gledao sam i ostale revjue. 3-4 god uzastopce rezultati su im gotovo identični

Nazad
Vrh Dno