Pošto sam ranije ovde postavio upit za moju kombinovanu Beko mašinu, a vezano za torx šrafcigere, pošto niko nije odgovorio, odlučio sam da javim da sam uspešno očistio mašinu od nakupljenih dlaka od tkanine. A to je zato što nije sušila dobro.
Inicijalno, dok je bila u garanciji, to je radio serviser, a kada se gleda šta radi, realno nije ni teško. Samo je potrebno da se kupi set torx ključeva, jer realno nisam znao koji je u pitanju, a i ne košta mnogo. Mislim da je iz ovog seta T40 (probavao sam razne, jedan sam ubo)

Ne mogu ovde da postavim slike "servisiranja", jer nisam fotografisao, ali mogu tekstom da opišem šta i kako.
Ono što je potrebno, pored seta torx ključeva, već sam posedovao baterijski odvijač iz Lidla, sa setom bitova, koji je u pakovanju imao i torx bitove za manje dimenzije, onda krstasti šrafcigeri, špic klješta, pinceta i neki mali uski šrafciger.
Ovo je zbog da ne bude "mašina mi ne suši" i da majstor izmisli neku glupost kao što je "grejač je crkao" i slično, pa da naplati. Ako je grejač stvarno crkao, veš može ostati vlažan kao i zbog ovog problema, ali nije topao. Uglavnom je ovo problem zašto mašina ne suši dobro i potrebno je nekoliko ciklusa sušenja da bi se veš osušio, a svaki ciklus traje veoma kratko.
Zato ovde postavljam kako izgleda ceo proces, pa ko je vičan, može da iskoristi ovaj savet. Nadam se da nisam pogrešio temu, pa slobodno prebacite odgovarajuću.
Ovo sad pričam po sećanju, jer sam radio ovo prvi put i proces trajao jedno sat vremena (malo kupatilo, radio sam i bilo je malo teže za manipulaciju). Sledeći put će biti brže jer sam skapirao gde je šta:
Napomena: Klasifikovati šrafove prilikom rašrafljivanja, da ne bi došlo do zabune gde je šta.
- Istaknuti mašinu iz struje.
- Odvojiti mašinu od zida, zbog pristupa pozadi.
- Otvoriti poklopac na prednjem delu mašine gde se nalazi filter, izvući filter i pustiti vodu da se iscedi iz mašine. Vratiti filter i zatvoriti poklopac.
- Potrebno je odviti šrafove za gornju ploču koji se nalaze nazad na mašini (mali torx) i skinuti istu.
- Izvući dozer za detrdžent sa prednje strane mašine i odšrafiti sve šrafove (krstasti).
- Sa gornje strane (leva i desna ivica mašine) odšrafiti šrafove koji drže prednju stranu ploče gde je programator (torx).
- Sa leve strane, ivica mašine, odšrafiti kutiju u koju se uvlači dozer i izvući je malo ka unutrašnjosti mašine zbog skidanja prednje maske.
- Na dva mesta se nalaze "žabice" ono šiljastog tipa koje i dalje drže tu ploču. Jedan se nalazi u sredini i drugi mislim levo blizu dozera. To se radi, tako što se zavuče ruka iznutra, napipa se isti, pritisne i polako se izvuče ta prednja maska koju možete nasloniti negde na gornji deo mašine.
- Na slici ispod (preuzeto sa neta, kao i sledeća), postoje četiri velika torx šrafa koje je potrebno odviti da bi se skinuo grejač za režim sušenja (obeleženo crvenim, za plave kvadratiće kasnije objašnjavam).
- Grejač upada u gumu koja se nalazi sa prednje strane mašine (deo prednje gume za bubanj)., tu je potrebno skinuti šraf koji drži jednu veliku šajbnu oko te gume. Otkačiti šajbnu i ivući deo grejača iz te gume.
- Kada se skine grejač, a da se ne bi kablovi raskačinjali sa konektora, poželjno je da se presavijen peškir i da se odloži preko njega na ivicu mašine, pazite da ne padne ili sklizne. Inače sa leva na desno se okrene da bi se videla donja strana grejača.
- Na slici ispod, potrebno je očistiti ventilator, koristeći mali šrafciger za izvlačenje i pincetu za uklanjanje. Slobodno može da se uvuče šrafciger i da se iskopava, pa i po krilcima ventilatora. Suva je materija, pa potraje čišćenje. Možete i malo ovlažiti nečim pa izvlačiti. Nemojte duboko zavlačiti šrafciger, jer se unutra nalazi neka mekana materija (možda je izolacija, pa da je ne oštetite). Koliko plastike unutar ventilatora (krilca), toliko je potrebno ubaciti šrafciger)
- Kada očistite ovo, ostavite grejač u ovom položaju jer sledi čišćenje nekog kanistera na koji naleže ovaj grejač (ventilatorski deo). Nemam fotku za ovo, pa objašnjavam tekstualno.
- Taj kanister se nalazi levo od bubnja, ako se gleda zadnja strana mašine, logični deo jer grejač naleže na njega.
- Odšrafiti sve šrafove sa leđa mašine, da bi se skinuo panel radi pristupa zadnjem delu mašine (krstasti).
- Kanister se skida, tako što prvo otkačite sa gornje strane jedno crevo koje ide u njega, za to su vam potrebna špic klješta da biste izvukli "šajbnu", pa onda crevo. A od zadnje strane mašine se nalaze 4 šrafa (krstasti). Jedan se nalazi negde na desnoj strani sredine (po vertikali) tog kanistera, a 3 komada se nalaze u dnu kanistera.
- Tu gde su skinuta 3 šrafa, taj deo se izvlači prema onome ko servisira mašinu iz jednog gumenog nosača. Inače, obratite pažnju da taj gumeni nosač (diht guma) ima na sebi jedan prorez u sebi u koji upada taj kanister, da ne bi došlo do problema pri vraćanju.
- Kanister se izvlači sa gornje strane mašine uz malo rotacije levo-desno.
- Kada izučete kanister, dobro ga isperite iznutra uz pomoć tuša ili baterije u tuš kabini, mora da se dobro ispere iznutra od nakupljenih dlačica.
- Kanister vraćate na isti način kao kada ste ga izvlačili. Kao što sam napomenuo za diht gumu/nosač da ima prorez u samoj gumi, pažljivo kanister vratiti u istu, potrebno je malo vremena da se uglavi i zašrafite sve šrafove koji drže taj kanister (tri donja i onaj pri sredini).
- Vratiti crevo u kanister i vratiti šajbnu. Tu već možete zašrafiti i zadnji panel.
- Sa gornje strane vratite grejač na slici u položaj u kojem je bio, prateći da lepo nalegne na gornju gumu od kanistera i dobro pritegnuti sva četiri torx šrafa. Kao i u gumu koja se nalazi na prednjoj strani mašine, obgrliti šajbnom i zategnuti šrafom.
- Vratiti prednju masku (programator) u svoje ležište (šiljate žabice), zašrafiti levu i desnu stranu maske na ivicama mašine, vratiti kutiju u koju ulazi dozer i zašrafiti je na ivicu mašine, vratiti dozer za prašak.
- Kada ste sve vratili na mesto sada ide onaj deo o plavim kvadratićima na prvoj slici.
- To su senzori za vlagu. Potrebno je "okinuti" jedan i drugi, tako što se pritisnu i bukvalno skliznete prstom preko njih da se čuje klik.
- Vratiti gornju ploču mašinje i uključiti u struju.
Mašina je ponovo spremna za normalni rad, tj. normalno sušenje.
Pretpostavljam da drugi proizvođači imaju sličan sistem, te se ovo može primeniti kao razlog u slučaju da nekome mašina ne suši kako treba posle određenog perioda korišćenja.