Šta je novo?

Kombinovana masina za pranje i susenje veša

Stevix

Zapažen
Učlanjen(a)
17.08.2021
Poena
21
Pročitao sam temu o msšinama za veš, gde se pominju i kombinovane mašine, ali nisam naišao na baš tu temu, pomoć oko izbora kombinovane mašine za sušenje i pranje veša, pa postavljam ovde pitanje, ako može pomoć. Zna li neko išta oko hisence kombinovanim mašinama, da li je čemu da primer ova

Kažu da je bolja od gorenja, pošto se radi u Sloveniji, garancija 5god, a cena ok.
Molim za neku preporuku kombinovane mašine? Da li je bolje kupiti ovako nešto za 46000 ili ići na LG za 30000 veće cene?

Video sam da i LG ima takve uređaje. Uglavnom za US.
Kažu jedna od glavnih mana je ukoliko crkne nešto na jednom uređaju - bacaju se oba :)

Kako bace oba kada je to jedan uredjaj?

Kada nešto crkne popravi se kao i na svakom drugom, jedino što su neki delovi za poput pumpe, ventila, matične ploce zajednički i tako dobiju jeftiniji uredjaj.

Meni se ovo čini kao sjajno rešenje, jer je jeftinije za proizvodnju, i manje prostora zauzima, a kada mu dodje kraj svakako ide na reciklažu.

Relativno skoro su počeli da rade autodose mašine (koliko je meni poznato), pa nema baš mnogo iskustava.
Po mom mišljenju, autodose je odlična stvar ako radi kako treba. Podesi se jednom količina deterdženta i to je to.

Relativno skoro su počeli da rade autodose mašine (koliko je meni poznato), pa nema baš mnogo iskustava.
Po mom mišljenju, autodose je odlična stvar ako radi kako treba. Podesi se jednom količina deterdženta i to je to.
Pitanje je da li radi kako treba hahaha, zalio se neko mislim na gorenje autodose da ne dozira iako je namjesteno, e sad da li su namjestili dobro ili je stvarno neki problem do same masine ostaje nam da sacekamo

Video sam da i LG ima takve uređaje. Uglavnom za US.
Kažu jedna od glavnih mana je ukoliko crkne nešto na jednom uređaju - bacaju se oba :)
Мени довољно да помислим колико је тешка скаламерија да знам да је не бих купио. И класична веш машина је мрцварење за селидбу или избацивање кад цркне.

Da probam hisense 12/8 sa auto dose ili da se drzim neke kombinovane koja ima standardan nacin sipanja praska ?
Auto dose, bar na našoj Whirlpool, radi isključivo sa tečnim deterdžentom. Znači zaboravi na klasičan praškasti deterdžent.

I radi savršeno. Kad te opomene, dospeš i to je to.

Čini nam se, mada nismo merili, da se smanjila potrošnja, pošto smo ručno uvek skloni da sipamo više nego što je dovoljno.

Pitanje je da li radi kako treba hahaha, zalio se neko mislim na gorenje autodose da ne dozira iako je namjesteno, e sad da li su namjestili dobro ili je stvarno neki problem do same masine ostaje nam da sacekamo
Auto dose, bar na našoj Whirlpool, radi isključivo sa tečnim deterdžentom. Znači zaboravi na klasičan praškasti deterdžent.

I radi savršeno. Kad te opomene, dospeš i to je to.

Čini nam se, mada nismo merili, da se smanjila potrošnja, pošto smo ručno uvek skloni da sipamo više nego što je dovoljno.
Ima svakako i dio gdje se moze staviti druga vrsta iako ima to, sto i nije potrebno kad vec postoji auto dose, ali nije lose sa obzirom na to da u autodose ide jedna vrsta praska, a ako peres drugaciji tip odjece za koju treba drugi prasak ne mozes izbaciti stari pa sipati novi vec dodati u dio za manuelno sipanje. Da li je tvoja kombinovana ili samo pere ?

Ima svakako i dio gdje se moze staviti druga vrsta iako ima to, sto i nije potrebno kad vec postoji auto dose, ali nije lose sa obzirom na to da u autodose ide jedna vrsta praska, a ako peres drugaciji tip odjece za koju treba drugi prasak ne mozes izbaciti stari pa sipati novi vec dodati u dio za manuelno sipanje. Da li je tvoja kombinovana ili samo pere ?
Samo pranje.

Naravno da ima deo za ručno dodavanje. Moj komentar je bio da u autodozer ne može da ide običan praškasti deterdžent.

Preporuka za kombinovanu mašinu za pranje i sušenje veša sa toplotnom pumpom a da nije miele i 3000eur? :)

Preporuka za kombinovanu mašinu za pranje i sušenje veša sa toplotnom pumpom a da nije miele i 3000eur? :)
Ja licno ne znam koja od kombinovanih ima toplotnu pumpu ali iz licnog iskustva mogu da preporucim Hotpoint Ariston (kondezaciona) model AQD970F 49. Devet godina kako je imamo, nijedan jedini kvar nije imala. Jos je fabricki zasrafljena, nijednom otvorena a nadam se da ce jos sluziti. Nema mnogo programa za susenje kao i sve druge kombinovane ali uvek se nadje odgovarajuci. Kada bi morao ponovo da kupujem uzeo bih istu, malo je promenjena komandna tabla ali je sve ostalo isto i sto je najvaznije sve komande i elektronika je u vratima tako da se ne greje sto mnogo znaci. Sacekajte mozda se neko jos javi sa nekim modelom.

Ima ELECTROLUX EW9W161BC, ali ako ima od drugog proizvođača neka malo jeftinija

Nikako ta grdosija + cena je žešća. Mislim da ni nema osim one Electrolux koje sam naveo nijedna kombinovana sa TP

Posedujem kombinovanu Hisense WDQY901418VJM, 9kg pranje, 6kg susenje. Ciscena posle svakog ciklusa, dve godine kod mene, jedno do dva pranja sedmicno, jednom sedmicno susenje tokom zime, leti bez. Saldo kvarova:

1. inverter motor vm (kvar nastao uobicajenim koriscenjem, bez preopterecenja, izgubio snagu)
2. turbina susaca (van balansa, deformisala se usled zapusenja komore tj. cebeta od mace na grejacu)
3. motor turbine susaca x2.

Konstrukcijski, komora susaca (klasican grejac i turbina) nema nikakve i apsolutno nikakve filtere ka bubnju, vlakna samo lete, cebence se nakupi za jednu zimu , nekih 20-30 susenja, i prekrije grejace. Vrlo cesto se oseca i miris spaljenog vlakna. Mazi i pazi i ... dzaba. Dakle, slobodnom procenom potrebno je da je servisno osoblje preventivno otvori i ocisti na svakih mesec dana (?!) Dok je radila lepo radila je. Ruku na srce, serviseri su sjajni, jedino se na delove ceka po nedelju do dve. Ukupni downtime je svaki put bio 2-3 nedelje. J*ga...

Dobro vece svima,u potrazi smo za kombinovanom masinom pranje-susenje a ono sto me interesuje je sledece.
Ako sam dobro razumeo a mislim da nisam.😁
Da li je inverter isto sto i top.pumpa?

Pošto sam ranije ovde postavio upit za moju kombinovanu Beko mašinu, a vezano za torx šrafcigere, pošto niko nije odgovorio, odlučio sam da javim da sam uspešno očistio mašinu od nakupljenih dlaka od tkanine. A to je zato što nije sušila dobro.

Inicijalno, dok je bila u garanciji, to je radio serviser, a kada se gleda šta radi, realno nije ni teško. Samo je potrebno da se kupi set torx ključeva, jer realno nisam znao koji je u pitanju, a i ne košta mnogo. Mislim da je iz ovog seta T40 (probavao sam razne, jedan sam ubo)
Torx.png
Ne mogu ovde da postavim slike "servisiranja", jer nisam fotografisao, ali mogu tekstom da opišem šta i kako.
Ono što je potrebno, pored seta torx ključeva, već sam posedovao baterijski odvijač iz Lidla, sa setom bitova, koji je u pakovanju imao i torx bitove za manje dimenzije, onda krstasti šrafcigeri, špic klješta, pinceta i neki mali uski šrafciger.

Ovo je zbog da ne bude "mašina mi ne suši" i da majstor izmisli neku glupost kao što je "grejač je crkao" i slično, pa da naplati. Ako je grejač stvarno crkao, veš može ostati vlažan kao i zbog ovog problema, ali nije topao. Uglavnom je ovo problem zašto mašina ne suši dobro i potrebno je nekoliko ciklusa sušenja da bi se veš osušio, a svaki ciklus traje veoma kratko.

Zato ovde postavljam kako izgleda ceo proces, pa ko je vičan, može da iskoristi ovaj savet. Nadam se da nisam pogrešio temu, pa slobodno prebacite odgovarajuću.

Ovo sad pričam po sećanju, jer sam radio ovo prvi put i proces trajao jedno sat vremena (malo kupatilo, radio sam i bilo je malo teže za manipulaciju). Sledeći put će biti brže jer sam skapirao gde je šta:

Napomena: Klasifikovati šrafove prilikom rašrafljivanja, da ne bi došlo do zabune gde je šta.

• Istaknuti mašinu iz struje.
  • Odvojiti mašinu od zida, zbog pristupa pozadi.
  • Otvoriti poklopac na prednjem delu mašine gde se nalazi filter, izvući filter i pustiti vodu da se iscedi iz mašine. Vratiti filter i zatvoriti poklopac.
  • Potrebno je odviti šrafove za gornju ploču koji se nalaze nazad na mašini (mali torx) i skinuti istu.
  • Izvući dozer za detrdžent sa prednje strane mašine i odšrafiti sve šrafove (krstasti).
  • Sa gornje strane (leva i desna ivica mašine) odšrafiti šrafove koji drže prednju stranu ploče gde je programator (torx).
  • Sa leve strane, ivica mašine, odšrafiti kutiju u koju se uvlači dozer i izvući je malo ka unutrašnjosti mašine zbog skidanja prednje maske.
  • Na dva mesta se nalaze "žabice" ono šiljastog tipa koje i dalje drže tu ploču. Jedan se nalazi u sredini i drugi mislim levo blizu dozera. To se radi, tako što se zavuče ruka iznutra, napipa se isti, pritisne i polako se izvuče ta prednja maska koju možete nasloniti negde na gornji deo mašine.
  • Na slici ispod (preuzeto sa neta, kao i sledeća), postoje četiri velika torx šrafa koje je potrebno odviti da bi se skinuo grejač za režim sušenja (obeleženo crvenim, za plave kvadratiće kasnije objašnjavam).
  • Grejač upada u gumu koja se nalazi sa prednje strane mašine (deo prednje gume za bubanj)., tu je potrebno skinuti šraf koji drži jednu veliku šajbnu oko te gume. Otkačiti šajbnu i ivući deo grejača iz te gume.
Machine 1.png
  • Kada se skine grejač, a da se ne bi kablovi raskačinjali sa konektora, poželjno je da se presavijen peškir i da se odloži preko njega na ivicu mašine, pazite da ne padne ili sklizne. Inače sa leva na desno se okrene da bi se videla donja strana grejača.
  • Na slici ispod, potrebno je očistiti ventilator, koristeći mali šrafciger za izvlačenje i pincetu za uklanjanje. Slobodno može da se uvuče šrafciger i da se iskopava, pa i po krilcima ventilatora. Suva je materija, pa potraje čišćenje. Možete i malo ovlažiti nečim pa izvlačiti. Nemojte duboko zavlačiti šrafciger, jer se unutra nalazi neka mekana materija (možda je izolacija, pa da je ne oštetite). Koliko plastike unutar ventilatora (krilca), toliko je potrebno ubaciti šrafciger)
1738416735923.jpeg
  • Kada očistite ovo, ostavite grejač u ovom položaju jer sledi čišćenje nekog kanistera na koji naleže ovaj grejač (ventilatorski deo). Nemam fotku za ovo, pa objašnjavam tekstualno.
  • Taj kanister se nalazi levo od bubnja, ako se gleda zadnja strana mašine, logični deo jer grejač naleže na njega.
  • Odšrafiti sve šrafove sa leđa mašine, da bi se skinuo panel radi pristupa zadnjem delu mašine (krstasti).
  • Kanister se skida, tako što prvo otkačite sa gornje strane jedno crevo koje ide u njega, za to su vam potrebna špic klješta da biste izvukli "šajbnu", pa onda crevo. A od zadnje strane mašine se nalaze 4 šrafa (krstasti). Jedan se nalazi negde na desnoj strani sredine (po vertikali) tog kanistera, a 3 komada se nalaze u dnu kanistera.
  • Tu gde su skinuta 3 šrafa, taj deo se izvlači prema onome ko servisira mašinu iz jednog gumenog nosača. Inače, obratite pažnju da taj gumeni nosač (diht guma) ima na sebi jedan prorez u sebi u koji upada taj kanister, da ne bi došlo do problema pri vraćanju.
  • Kanister se izvlači sa gornje strane mašine uz malo rotacije levo-desno.
  • Kada izučete kanister, dobro ga isperite iznutra uz pomoć tuša ili baterije u tuš kabini, mora da se dobro ispere iznutra od nakupljenih dlačica.
  • Kanister vraćate na isti način kao kada ste ga izvlačili. Kao što sam napomenuo za diht gumu/nosač da ima prorez u samoj gumi, pažljivo kanister vratiti u istu, potrebno je malo vremena da se uglavi i zašrafite sve šrafove koji drže taj kanister (tri donja i onaj pri sredini).
  • Vratiti crevo u kanister i vratiti šajbnu. Tu već možete zašrafiti i zadnji panel.
  • Sa gornje strane vratite grejač na slici u položaj u kojem je bio, prateći da lepo nalegne na gornju gumu od kanistera i dobro pritegnuti sva četiri torx šrafa. Kao i u gumu koja se nalazi na prednjoj strani mašine, obgrliti šajbnom i zategnuti šrafom.
  • Vratiti prednju masku (programator) u svoje ležište (šiljate žabice), zašrafiti levu i desnu stranu maske na ivicama mašine, vratiti kutiju u koju ulazi dozer i zašrafiti je na ivicu mašine, vratiti dozer za prašak.
  • Kada ste sve vratili na mesto sada ide onaj deo o plavim kvadratićima na prvoj slici.
  • To su senzori za vlagu. Potrebno je "okinuti" jedan i drugi, tako što se pritisnu i bukvalno skliznete prstom preko njih da se čuje klik.
  • Vratiti gornju ploču mašinje i uključiti u struju.

Mašina je ponovo spremna za normalni rad, tj. normalno sušenje.

Pretpostavljam da drugi proizvođači imaju sličan sistem, te se ovo može primeniti kao razlog u slučaju da nekome mašina ne suši kako treba posle određenog perioda korišćenja.

Poslednja izmena:
Zaboravio sam napomenuti pri sklapanju da se i usrafe tri srafa od maske gde je programator, a na mestu gde je kutija od dozera, ali verovatno ste i skapirali. :LOL:
Takodje, ono sto sam napomenuo za masku programatora i zabice, mozda je jedna zabica ipak sa desne strane na strani programatora, u svakom slucaju napipacete ih, a i videcete posto se maska izvlaci na gore, pa gde zaglavi tu su te siljak zabice.

Ovo je bilo moje prvo ciscenje. Prvi put je ciscena od strane servisera jedno 3 godine od kupovine. Ovo drugo sa moje strane je bilo posle jedno 2 i kusur godina. Ali, opet nema pravila. Sve zavisi od vesa i kolicine linjanja odece. Cim se primeti da ne susi dobro, vreme je za ciscenje. Moze da se desi jos par stvari, ali postoji problem koji moze da izazove jedan sifon sa filterom u ulaznoj grani odvoda u zidu, kao i problem u pranju. Tipa ugasi se masina u toku pranja.
Mada i filter dole u masini moze biti zapusen. Shodno sifonu/filteru, posto u nekim zgradama, ubacuju na ulaznom delu u zidu za izlaznu crevo masine, da nazovem tako, postoje dve ulazne grane. A izmedju njih ima jedan prolaz sa rebrima. I tu hoce da se nagomilaju dlake od vesa, pa je potrebno skinuti crevo, odvrnuti poklopac od donjeg ulaza, i uzeti neku bakarnu zicu punog preseka, koja se savije i prodzara se taj medju prolaz, a i pincetom pocupati preko donjeg ulaza posto se zaglavi u tome delu. Jer prilikom pranja desava da ne pere i ne susi dobro, jer ne moze da izbaci vodu.

Candy kombi je zabo sa sušenjem posle 8 godina. Izgleda vrlo slično ovom iznad, a cela procedura iako nije naročito komplikovana, ipak ukazuje na to da uređaj nije zamišljen da ga korisnik čisti. Osposobljena i suši ponovo, mada ceo taj mehanizam izgleda baš šugavo. Dobro je i trajala.

Pošto koristimo i odvojene uređaje, kombinaciju inverter veš mašine turske marke Regal (to bi trebalo da je Vox kod nas) i sušilica po principu toplotne pumpe iste marke, moram podvući da to funcioniše daleko bolje. Imao sam rezervu prema svemu tome i zgodno nam je bilo da je sve u jednom, ali sad iz ove perspektive, ne bih ponovo kupio kombinovanu.

Kombinovana jedino ako nema mesta za dve masine, pa makar i u visinu, a i gde ne postoji mogucnost da se susi na resetki, posebno zimi (mali stan, mala terasa ako je uopste ima i sl).

Narode, jedno pitanje.
Mašina je ova i problem ("problem") je sledeći:
Prilikom sušenja zagreva vazduh a ujedno i veš do neprijatno visokih temperatura.
Kad kažem visokih, mislim na temp gde veš mora pažljivo da se izvadi nakon što mašina odsvira kraj sušenja da se ne bi opekli.
Ima 3 funkcije sušenja, default je baš vruća, druga koja je kao opcija sa nizom temperaturom je neznatno niza. Dakle jedva ima razlike.
Perem veš na tipa 30 ili 40 stepeni a suši ga na preko 60-70 sigurno.
Imao sam čak i situaciju gde su se skupila dva pamučna duksa.
I da, na vratima ima duplo staklo tj staklo s unutrašnje strane i plastika sa spoljašnje, ta plastika bude vruća na dodir a staklo po završetku programa ne može da se dodirne na duže od jedne sekunde.
Mašina je uzeta oko nove godine, postavljena po uputstvu tj 10cm pozadi od zida iako nigde ne izduvava vazduh.
Takodje po uputstvu nema čišćenja, nisam siguran kako tačno radi ali čini mi se da ostaci tkanine izlaze kroz odvod?
Uglavnom, nigde se ne pominje bilo kakav filter koji sam recimo imao na prethodnoj gorenje susilici (nije bila kombo).
Da li neko ima sličnu situaciju sa kombo mašinama ili ja nešto ne radim kako treba...

Inače sve ostalo je odlično, inverter je vrhunska stvar, nema buke. Pere odlično, jedino što nema onaj delilac za tečni deterdžent pa iako ima odložene programe, nisam siguran koja je zamisao da se zaustavi deterdžent do početka programa ...al ajd.

Nazad
Vrh Dno