Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Jel ima neko mozda model TCL TAC-12CHSD /TPH11i. Malopre mi je stigla klima, ali u unutrašnjoj jedinici nema filtera. Međutim ima odozgo neka mrežice koja se skida i koja bi mogla da bude filter. Ako neko zna neka napiše. Ovako to izgleda

Prilozi

• 20250326_164037~2.jpg
    20250326_164037~2.jpg
    284 KB · Pregleda: 113
  • 20250326_165502~2.jpg
    20250326_165502~2.jpg
    258.2 KB · Pregleda: 94
I kod mene na klimi su ti filteri odozgo.Po meni nesto najgluplje sto su se veliki strucnjaci setili.Ok je sto ga ima,ali u kombinaciji sa filterima koji idu unutra jedinice,bilo bi mnogo bolje.Posle skoro pola godine isparivac je vec spreman za pranje.Jer ne ulazi prasina samo odozgo.Klasicni filteri unutar jedinice su ipak bolje resenje.A i lakse ih je ukloniti nego ovaj odozgo.

Ne bih se slozio. Ipak kada su filteri odozgo, jos je to gusti fini filter, hvata svu prašinu i ona nema kuda da prodje do unutrašnjosti kućišta klime jer je blokirana na samom ulazu. Dok sa klasičnim filterima, prašina uvek nađe put, osim toga prvo ulazi unutar kućišta klime svakako, leti tuda pa se tek onda lepi na filter i prolazi dalje. Sa filterom odozgo bi UJ trebala da se prlja dosta manje.

Ima ljudi sto stave dodatni filter odozgo, iako vec ima unutra klasican filter...

99cd6a7d1c973bee1597d61450a2c9035da1a3d8.jpeg

IMG_0526.jpegZdravo ljudi, treba mi savet oko kapaciteta klime za 1 sprat kuce, a nikad nisam imao klimu pa pojma nemam sta i kako. Raspored je na slici, osencani su prozori. Ukupna povrsina 80 kvadrata. Prvenstveno za hladjenje i dogrevanje, a ako kojim slucajem moze i da sama greje ovo-odlicno. Uzeo bih neku jeftiniju varijantu posto ce se retko koristiti, retko ko boravi tu. Da li moze 12btu ili treba 18btu? Gde je postaviti? Da li u dnevnu da direktno bije prema hodniku i ostalim sobama, a da sva vrata budu otvorena? Ili mozda za iste pare kao jedna 18btu (oko 80k) da uzmem dve od 12btu, jedna u dnevnu sobu tako da duva direktno prema hodniku, a druga u nekoj spavacoj isto tako da duva prema hodniku?

Mislim da je bolje sa tim filterima unutar jedinice.Lako je da stavis odozgo onu tkaninu+imas filtere preko isparivaca.I mnogo je lakse da nadjes zamenski,taj unutra nego onaj odozgo.Problem je kod mene sto sam blizu ulice gde je prasina konstantno.SJ je na nekih 4m visine.Bukvalno je pocrnela za pola godine.

Pogledajte prilog 485982Zdravo ljudi, treba mi savet oko kapaciteta klime za 1 sprat kuce, a nikad nisam imao klimu pa pojma nemam sta i kako. Raspored je na slici, osencani su prozori. Ukupna povrsina 80 kvadrata. Prvenstveno za hladjenje i dogrevanje, a ako kojim slucajem moze i da sama greje ovo-odlicno. Uzeo bih neku jeftiniju varijantu posto ce se retko koristiti, retko ko boravi tu. Da li moze 12btu ili treba 18btu? Gde je postaviti? Da li u dnevnu da direktno bije prema hodniku i ostalim sobama, a da sva vrata budu otvorena? Ili mozda za iste pare kao jedna 18btu (oko 80k) da uzmem dve od 12btu, jedna u dnevnu sobu tako da duva direktno prema hodniku, a druga u nekoj spavacoj isto tako da duva prema hodniku?
Raspored ti je slican mom ja imam 90m2 i savetujem ti ako imas neku izolaciju, da uzmes neke 3 kom 12 ce tcl i uzivaj. Imas na forumu pretrazi koji modeli tcl lepo moduliraju pa njih pazari.

Pozdrav,da li ja sam mogu da skinem spoljnu jedinicu i operem je pod pritiskom,jel treba nesto da se zatvori kako ne bi iscureo freon tokom raskacinjanja instalacije?

То се не ради.

Kako ocistiti spoljnu jedinicu,dosta su zaprljana ledja spoljne jedinice,a ne mogu da pridjem iza da lepo skinem to,sem da je skinem?

Нити се клима скида за прање, нити се пере перачем под притиском (не рачунам баштенске прскалице). Скину се поклопци горе и са стране, и све је доступно за прање.

Нити се клима скида за прање, нити се пере перачем под притиском (не рачунам баштенске прскалице). Скину се поклопци горе и са стране, и све је доступно за прање.
Sve se plašim da će neko sa četkicom i raspršivačem da obigrava 3h oko spoljne jedinice pokusavajuci da skine skramu i ko zna šta sa isparivača debljine 2cm. Šta misliš zašto se koriste vap perači za pranje UJ?

Скинеш поклопце, испрскаш неким средством за чишћење, испереш (баштенско црево, не перач под притиском), склопиш и то је то. Двадесетак минута посла са све расклапањем, још ће да испадне да је једноставније скидати спољну јединицу.

Slazem se sa mitrom, potpuno je bespotrebno skidati vanjsku, sredstvo za ciscenje/odmascivanje da djeluje i ispere se lagano vodom. Moze eventualno kome je dostupno da se skine i ventilator (lako se skida i brzo) da se bolje opere izmjenjivac i iznutra

I trebao bi da se skine ventilator da bi se rebra/sace sto bolje operu/isperu. Kada skines gornji poklopac i prednju/zadnju stranu, naprskas rebra/sace sa hemijom za ciscenje, to ispiras i sva ta prljavstina ce izaci na zadnju stranu i to isprati. Te zbog toga nema potrebe da prskas i od nazad. Nece sigurno 100% biti blistavo cisto ako je spoljnja jedinica veoma zapustena (jer se tada najbolje cisti kada se prska malo sa unutrasnje, pa malo sa spoljasnje strane), ali ako je iole normalno odrzavana to ce biti sasvim dovoljno. Za ispiranje mozes da koristis one nastavke za bastenska creva sto se kod nas koriste za zalivanje i steluju se.
Mozda je covek video na Jutjubu da ljudi koriste manje "puske" pod pritiskom. To nisu klasicni peraci kao kod nas vec mnogo manje masine koje imaju pritisak ispod 100bar-a i vecinom moze isti da se steluje. Bas zato nije preporucljivo sa obicnim peracima prati sama rebra/sace da se ne pokrive i onda si sebi napravio vise stete nego koristi.

Sve zavisi gde je montirana! Sta da radi onaj u zgradi na 5.spratu? Samo da je gleda :)
gjQ4Y3H~2.jpg

Drugo je kuca ili kad ti je na terasi(stan)
Jos ako ti je negde nisko montirana onda laganica... odradis posao kao ovaj npr.

Poslednja izmena:
Тако је и код мене у кући. Додуше и оне у становима у Београду су доступне за одржавање.
1743177562901.png

Pa ako se vec spominje perac pod pritiskom onda ide verovatno i neka pretpostavka da je u pitanju ili kuca ili neki prizemni stan/klima na terasi.

Скинеш поклопце, испрскаш неким средством за чишћење, испереш (баштенско црево, не перач под притиском), склопиш и то је то. Двадесетак минута посла са све расклапањем, још ће да испадне да је једноставније скидати спољну јединицу.
I ja sam protivnik skidanja generalno ali nije problem. Jos bolje ako moze da dohvati peračem do SJ. Ne vidim problem oko perača. U suštini nije bitno da je pritisak toliko jak kao na peraču koliko je bitno samo da ima pritiska tek toliko da može da odlepi te naslage i prođe kroz lamele kondenzatora. Pomoci hoce ali resiti stvar bez pritiska nece.
Slazem se sa mitrom, potpuno je bespotrebno skidati vanjsku, sredstvo za ciscenje/odmascivanje da djeluje i ispere se lagano vodom. Moze eventualno kome je dostupno da se skine i ventilator (lako se skida i brzo) da se bolje opere izmjenjivac i iznutra
Nece sredstvo za odmascivanje otpustiti skramu od zemlje i druge spoljne prašine. Nisu to masne stvari sto se lepe spolja vec suvo. Pricam iz iskustva.

Ne zivim u gradu pa mi klime nisu toliko prljave, ali ipak odradim taj posao dva puta godisnje u prolece i krajem leta...
Prvo je malo izduvam kompresorom, pa isprskam sa sredstvo(Acrtools) i posle isperem vodom (rucna prskalica) i cao :)

Moze i tako... tamam da te neko utepa :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
Jel ima neko mozda model TCL TAC-12CHSD /TPH11i. Malopre mi je stigla klima, ali u unutrašnjoj jedinici nema filtera. Međutim ima odozgo neka mrežice koja se skida i koja bi mogla da bude filter. Ako neko zna neka napiše. Ovako to izgleda
Danas je ugrađena gore pomenuta klima i izgleda da mi je zapao feleričan primerak. Koliko su majstori koji su je montirali otišli, iz spoljašnje jedinice je počeo da se čuje neki iritantan zvuk. Najviše podseća na cvrčka samo što je konstantan. U početku je bio slabiji pa vremenom sve jači i jači. Na kraju sam je ugasio, da ne zvrči, jer čuje se čak i unutra kada su zatvoreni i prozor i terasa. A napolju se baš jako čuje. Što se tiče ugradnje, sve je odrađeno po knjizi, vakumiranje, 3+m cevi, itd itd. Ljudi mi montiraju već treću klimu za godinu dana. Ne znam sad šta da radim, da li njih da zovem, ili da probam da nađem kontakt od ovlašćenog servisa ili uvoznika, ili pak prodavca od kog sam kupio .Uređaj je kupljen onlajn pa valjda imam pravo i da ga vratim ako sam nezadovoljan, ali kako ću kad je već ugrađen? Dajte ljudi neki savet, svaki je dobrodošao.

Nazad
Vrh Dno