Zbog ovog foruma ne, ali pre 20 i neku godinu, zbog webparlamenta smo dobijali opomene i prijateljska upozorenja
Oni koji zarađuju na KP (ne mislim tu na preprodavce proizvoda sa AE i one kojima je to usput, uz neki drugi posao) su i do sada plaćali. Postoji skala, koliko oglasa imaš, pa koliko košta obnavljanje svih oglasa na četiri sedmice. Evo juče gledam, nekoliko prodavaca drži oglas za Garmin sat koji se odavno ne proizvodi i nije ga više moguće nabaviti, a svakako ga niko neće platiti toliko koliko piše u oglasu, jer su izašla dva modela posle njega, imaju istu cenu. Otvorim profil prodavca, ima nešto preko 10.000 oglasa. Otvorim cenovnik, za 7-1 hiljada oglasas, mesečno plaća 18.000 dinara. Da pretrese sve oglase, mogao bi da spusti broj ispod 7.000 i smanji mesečni trošak sa 18.000 na 7.000 dinara, ali kapiram da ga realno baš briga za 100€ mesečno sa tolikim brojem oglašenih artikala.
Nedanvo su uveli oznaku "odmah dostupno" i ako staviš da prodaješ polovan artikl, automatski je izabrano da je "odmah dostupno". Ažuriranje stanja je jako jednostavno artikl po artikl, ali automatizacija je nepostojeća. Dobio sam XLS fajl za automatizaciju uploada, ali je isti prilično ograničen i opet nema ažuriranje stanja. Verujem da će u perspektivi imati neki API kojim će to biti moguće. Recimo, ja se trudim da sve bude ažurno, šta ima, da piše ima, a šta privremeno nema, to naglasim, čak stavim i datum kada će biti. I to je toliko vremenski zahtevno, da ću na kraju svuda da isključim "odmah dostupno" osim za artikle gde imamo višemesečnu ili godišnju zalihu.
Nama je webshop povezan na istu bazu gde i fiskalna kasa i ažuran je gotovo u realnom vremenu, ali ljudi uredno zovu da pitaju "piše da nema, ali da proverim da li ima" i "Samo da proverim da li imate na stanju".....jednostavno su navikli da je dostupnost na sajtovima nepouzdana.
Meni je intesantniji podatak da je sa 21 na 22 povećana margina za skoro 30%, a sa 22 na 23 je ostala praktično ista.