Šta je novo?

TP-Link TD-W8901G kao WIFI tačka

MagicMaster

Čuven
Učlanjen(a)
12.05.2007
Poruke
6,142
Poena
500
Nekad negde sam pročitao da stari ADSL modemi mogu da se koriste kao ruteri, ili WiFi spot, tipa iz SBB modema u Port 1 ili u Port 4 se ubaci mrežni, i on dalje deli net.....

Može li ?

Hvala.
 
Nažalost, mislim da je sa tim modelom to teško izvodljivo, koliko vidim WAN strana mu je kompletno oslonjena na ADSL konekciju,
a i nema alternativnih firmware-a za njega tipa DD-WRT, OPEN-WRT, tomato i slično.
 
Radi... u Port 1 sam doveo mrežni kabl iz SBBovog modema i to preko nekog splitera.... i ima net....
 
Evo i pojašnjenje zašto radi, možda bude od koristi ako neko naleti na ovu temu.
Na tim TP-Link ADSL ruterima, kao uglavnom i na svim kućnim ruterima, LAN portovi i Wifi su bridge-ovani (ponašaju se kao jedna mreža, tj. jedan broadcast domen) pa se stoga mogu koristiti kao Wifi AP upravo na način na koji je MagicMaster to uradio: zabosti dolazni kabl na bilo koji LAN port.

Jedino bi trebalo u podešavanjima tog ADSL rutera isključiti DHCP server pošto na mreži verovatno već postoji DHCP server (na ruteru od ISP ili koji već ruter koristite) koji dodeljuje IP adrese uređajima/računarima. Druga stvar koju je poželjno uraditi je promeniti LAN IP adresu ADSL rutera da bude neka iz IP opsega lokalne mreže kako bi mu se moglo pristupiti ako treba ikada promeniti neka podešavanja (npr. za wifi ssid, pass itd.).

Naravno, ukoliko nisu svi LAN portovi podešeni isto, npr. kod Telekom rutera gde su neki portovi po default za IPTV, treba obratiti pažnju koji port se koristi...ili promeniti namenu porta u podešavanjima :)
 
Nazad
Vrh Dno