Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Testiranja su u toku, ima možda već 2 meseca. Za pristup se koristi MTS optička mreža, Telenor ekipa dovodi vlakno od MTS vertikale u zgradi do stana korisnika.
Ima negde i posebna tema o tome.
Pozdrav
 
Hvala na brzom odgovoru.
Nisam uspeo da nadjem posebnu temu Telenor Optika za privatne korisnike.
 
Koja je procedura ako raskinem ugovor? Obaveza od 24 meseca je istekla, planiram prelazak na SBB optiku, šta se dešava sa postojećom optikom? Samo vratim opremu, vlakno/priključak ostaje za slučaj ako rešim opet kod njih da se vratim?
 
Mislim da ostaje, kod mog oca su ostala vlakna i zok (mala bela kutija). On im je vratio stb-ove i ruter. Za vlakna i zok ih je zvao da dođu da skinu ali nikada nisu došli.
 
Naravno, vlakno i ZOK su potrosni materijal...
 
jel se nesto desava ?
sta ti kazu, jel ce dolaziti neko?
Dolazili kod mene, svi parametri su dobri, ja ih zamolim da probamo barem ONT da zamenimo, međutim nije do njega. Oni ne znaju ništa oko optike, pa su eskalirali dalje Beogradu, i od tada se niko ne javlja. I koliko sam shvatio, preopterećenje je na mreži, sada da li ću ja ikada videti 1000Mbps, iskreno ne znam, ne znam šta oni mogu tu da urade uopšte da prošire kapacitet kada se brzina spušta na 20Mbps u 21h i kontam da je to svima u okolini, samo se ljudi ne žale jer ne izvaljuju dok gledaju tv, dok traže po netu, uglavnom su to basic korisnici.. ako imate savet, javljajte
 
Ovde na forumu nisam uspeo da nadjem user i pass ( ne : telekom telekom ) za ZTE ZXHN F680. Juče sam priključen na optiku i hteo sam da vidim koliko je jačina optičkog signla ali to ne pokazuje sa šifrom telekom telekom.
Kod mene su monteri izvukli optiku i postavili ruter ZTE ZXHN F680 na moje veliko razočarenje, jer u drugom stanu imam ruter Huawei EchoLife HG8245Q2 sa kojim sam prezadovoljan. Monteri mi kažu da bi mi rado dali HG8245Q2, ali da u zgradi može da se priključi samo optički ruter ZTE.

Posle instalacije koju su uradili, signal do rutera ZTE nije propušten, monteri su otišli, a mene ostavili bez Internet usluga. Ne mogu ništa da koristim, pa čak ni fiksni telefon koji je sada priključen na ruter. Prijavio sam Telekomu problem i ništa još nisu preduzeli.

Osim toga, monteri su zidnu optičku kutiju povezali tankim providnim vlaknom sa ruterom, dok se u mom drugom stanu za isto povezivanje koristi žuti optički kabl koji je neuporedivo deblji i čvršći (videti sliku: Zuti_kabl_ZOK-ruter.jpg).

Na kraju, molim da neko postavi administratorski username/password za ruter ZTE ZXHN F680 (GPON ONT). Unapred hvala.
 

Prilozi

  • Zuti_kabl_ZOK-ruter.jpg
    Zuti_kabl_ZOK-ruter.jpg
    13.8 KB · Pregleda: 278
Kakav je wifi signal na ovim Huawei ruterima koji se dobijaju uz optiku? Da li cu imati vise od jedne crte wifi u sobi koju deli dva zida od rutera?
 
  • Like
Reagovanja: dtl
Evo da se javim svim ljudima na forumu i zahvalim na svim savetima koje su mi dali. Problem je bio taj što je opterećena mreža bila. Sada su povećali uplink sa 2Gb na 10Gb i rezultati su odlični(u odnosu na prošle)
Aj ako mozes odradi nekoliko speed testova prema random EU serverima tipa NL, BE, NO, SE, UK dok si na gigabitnom lanu pa okaci rezultate.
Hvala unapred.
 
Pozdrav, zna li neko šta je ovo u razvodnom ormanu u ulazu zgrade. Na N.Bgd Bul.N.Tesle.....U istom ormanu je završna glava-regleta za telefon, što znači da je i ovo vlasništvo Telekoma, MTSa. Kada pitam MTS ima li kabla ili optike na adresi kažu nema ništa, u poslovnici kažu navodno da Supernova ima optiku na adresi. Ovo je napravljeno pre jedno 5-6 godina. Hvala unapred.....
 

Prilozi

  • 20211113_153457.jpg
    20211113_153457.jpg
    52.8 KB · Pregleda: 212
Ovo je sve bakarna instalacija fiksne telefonije.
EDIT: to što je novo, to je novija instalacija fiksne telefonije, koja je konačno omogućila ukidanje dvojničkih linija. To treba da je starije od 10 godina
 
@kibicer....hvala na info....ali me čudi provlačenje kabla nova regleta itd za nešto I nekoga....sami to uradili I dalje ništa.....stara instalacija je tu od useljenja I nikad nije bilo dvojnika u ulazu.
 
Jel ovo kablovsku stavljaju?
 

Prilozi

  • IMG_1465.jpg
    IMG_1465.jpg
    164.5 KB · Pregleda: 125
  • IMG_1458.jpg
    IMG_1458.jpg
    123.2 KB · Pregleda: 126
Koliko strujnih mesta - uticnica treba za optiku? Treba jedna za glavnu kutiju u stanu tj.wifi ruter itd.i druga za tv kutiju tj.box?
 
Pozdrav,kolko se ceka za uvodjenje optike od trenutka potpisivanja ugovora mts-zgrada ? Ako zna neko okvirno.
 
Zavisi od mnogo faktora. Po mom iskustvu, najznačajniji faktor je potencijalni broj korisnika koji čeka da se priključi na mrežu. Što više korisnika, to će pre uraditi vertikalu i pustiti signal. Takođe, zavisi i od toga odakle treba da razvuku kabl do zgrade. Kod mene je od potpisivanja ugovora mts-zgrada do povezivanja na mrežu prošlo oko 5 nedelja, s tim da je optički kabl već bio u zgradi pa je možda zato prošlo malo vremena. Neki su čekali i po nekoliko meseci.
 
Uf. Ja sam se bas ponadao da to ide brzo. Kod mene je situacija da su zgrade. Jedna do druge i da u zgradi pored ima tako da pretpostavljam da ce instalaciju samo da povuku iz te zgrade i da ne bi trebalo da se isprolongira ali sad si me stavio u rebus.
 
S obzirom da ima zgrada do tebe onda bi trebalo da bude brže. Zovi CC svaki dan, šalji mejlove, dosađuj im stalno, naravno ako imaš vremena i energije za to.
 
Pre dve godine je potpisano uvođenje u zgradu. Na proleće su uradili vertikalu.
Negde sredinom leta sam bio sa njima dole u podrumu da slikaju da je pušten signal u vertikalu (firma podizvođač). Svetle kablovi ko blesavi.
I dalje se čeka razvlačenje i priključivanje po stanovima, dok je kopanje po naselju i dalje jako popularna aktivnost :)

Kod mene su 4 zgrade u nizu, naselje ima zgrada koliko voliš a optika je puštena oko naselja koliko je meni poznato.
Mislim da može kod tebe samo brže da ide, jer mi se nadamo da će da puštaju sledeće leto po ovoj dinamici :)
 
Ma najvise mi se zuri jer mi istice ugovor u decembru sa telenorom pa bih presao na box 3 paket, sa popustim na optiku mu dodje na isto a jednim udarcem bi ubio dve muve.
 
Jel uspelo nekome da zameni Iris STB za Supernova STB (odnosno da MTS kanale zameni za SN).
Hteo bih da zadržim MTS optički internet, ali mi ne odgovara ponuda Iris kanala.

U jednoj poslovnici su mi rekli da je to moguće, a u drugoj da nije.
Ako neko ima bolji uvid šta bih trebao da radim da izvedem ovu kombinaciju (MTS Optioka + Supernova), hvala unapred.
 
Nazad
Vrh Dno