Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sretnem drugara prosle godine na bajsu, obe slusalice u uvetu.
Zasto to radiš,stavi barem jednu.
A on, mnogo ja dobro vozim, mogu i ovako, imam iskustvo.
Sta da kazem vise 😀

Poslato sa HUAWEI VNS-L31 uz pomoć Tapatoka

Kad ste vec kod muzike i bicikla, ja se takodje ne bih usudio da zacepim usi za spoljni zvuk. Da li je neko probao one bone conduction? Vidim da na Aliju ima za 30ak $.

Ja sam isto hteo te da uzmem, ali su mi mnogo skupe za ono sto nude, a i retko vozim solo tako da je zvucnik bio bolje resenje.

Sta da kazem vise 😀

Ja nikada ne vozim bez slusalica, obe slusalice obavezno. Razlog sto sam jednom imao upalu usiju i prestravio sam se od toga. Muziku bas retko pustam, slusalice mi sluze vise kao zastita ili ako me neko zvrcne.
Sto se zvuka tice, ne smetaju mi... ali da odvrnem muziku dok vozim po putu, to nikako.

Sta da kazem vise 😀

U ns-u je trip da se moraju imati slusalice dok se seta, dok se vozi bajs, dok se spava, dok se sedi na klonji. Jer bez njih nisi dovoljno fensi. Stvarno ne znam sta je tim ljudima u glavi. Ja ni setati ne volim sa slusalicama, potpuno je neprijatan osecaj, bar meni, nisam svestan okoline.

Ja cesto radim sa saobracajnom policijom, jer mi je posao blizak njima, pa se svega i nagledam. Nazalost.
Mogu vam reci da se prosle godine dosta gledalo kroz prste sto se tice slusalica. U zadnje vreme sve cesce se desava da za slusalice pisu kazne.
Ovih dana su navalili, pa je bilo bas dosta kazni. Siguran sam da ce pojacati kontrolu, jer je od pocetka sezone crna hronika bas krenula.

Poslednja izmena:
Danas idem i njih 5 seta bici stazom kao oslobodioci, ja pozvonim troje se razbeze kao osureni, dok dve osobe i dalje u svom svetu lelujaju stazom kao da su sami na svetu, ja zvonim zvonim ali nista, tek kada sam ih zaobisao po travi vidim da oboje imaju slusalice u usima. Briga njih oni uzivaju i idu gde hoce, a vi svi drugi se povinujte njima

Slusalice su opasne cak i za pesake. Na biciklu nikako. To se MORA kaznjavati.

Ma u logore sa njima...

Retko vidim mlade pesake i bicikliste bez nekakve muzike, da li sluske ili bt zvucnik u rancu i nikom nista ne fali. A bicikl je vrlo popularno prevozno sredstvo ovde u nemackoj.
Fora je da pesak i biciklista imaju apsolutno pravo prvenstva koje svi postuju i to je to, toliko jednostavno.
Zamisli prelazis pesacki peske ili bajsom bez semafora i ni ne gledas da li dolazi neko vozilo i sva vozila momentalno staju da bi te propustila, niko ti ne svira da pozuris, nikom ne smetas...
Kultura saobracaja koja se uci od malih nogu i skupim auto skolama i vrlo efikasna regulacija saobracaja gde lako ode dozvola ako glumis nesto koja se jako tesko i skupo vraca i da vidis kako svi znaju lepo da voze...

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Nije to samo u Nemačkoj, duke. Prijatno se iznenadih u Rumuniji tamošnjiom kulturom. Skoro isto je i u nordijskim državama.
Ali podrazumeva se i da pešak i biciklista takođe imaju kulturu. Niko se ne vuče preko pešačkog niti je stao da pije kafu i priča sa komšijama.

Dok je u npr Italiji druga priča, Grčku i ostale države neću ni da pominjem.

Ne znam gde si u Rumuniji bio, ali Bukurest je jedan od retkih gradova u kojima sam bio gde je saobracajna kultura gora nego u Beogradu. 🙂

Poslednja izmena:
Jel' neko isao na ove voznje "Kriticna Masa"? Danas je malo duza ruta i ide se preko Pancevca pored Borce pa Pupinom nazad preko Bezanije na Savski nasip.

Ne znam gde si u Rumuniji bio, ali Bukurest je jedan od retkih gradova u kojima sam bio gde je saobracajna kultura gora nego u Beogradu. 🙂

Bio sam nedelju dana u Rumuniji, od toga dva u Bukureštu. Pre mesec ipo. Ne znam odakle ti to da je gora od BG-a. Baš sam tamo imao osećaj kao u Nemačkoj - prilazim pešačkom a vozači koče. I strpljivo čekaju da prođem, iako sam se nekoliko puta razmišljao da li ću levo ili desno. Niko mi nije zatrubio, niko nije reč rekao. Uzgred, ubio sam se ta dva dana od pešačenja.

Ja sam ziveo 7 meseci u Bukurestu tako da verovatno imam malo veci uzorak 😉
Nije slucajnost to da je Rumunija jedna od samo nekoliko evropskih zemalja koje imaju veci broj smrtnih slucajeva u saobracaju od Srbije (na 100 000 vozila).

Verujem da su ti ljudi stajali da predjes preko pesackog, i meni su isto. Ali staju mi i u Beogradu u vecini slucajeva. Tek kad malo vise vremena provedes negde i vidis razne situacije, onda skapiras kako stvari stoje. Ono sto je super u Bukurestu je to da postoji metro i da mozes da izbegnes vecinu problema ulicnog saobracaja.

Ako budes imao prilike, popricaj malo sa ljudima iz Bukuresta sta misle o saobracaju tamo. Ili jos bolje, ako upoznas nekog Rumuna u Beogradu pitaj ga kako mu se cini saobracaj ovde u odnosu na Bukurest 🙂

Kako god 🙂 Neću u skorije vreme opet tamo.
Nešto drugo me je mnogo više impresioniralo - čistoća i zelenilo. Prostor.

Poslednja izmena:
To što pričate vezano za pešake je vrlo jasno definisano zakonom:

Kod:
На пешачком прелазу, на коме саобраћај није регулисан светлосним саобраћајним знацима ни знацима које даје полицијски службеник, пешак је дужан да се пре ступања на пешачки прелаз, претходно увери да може да пређе на безбедан начин, тако да ступањем на коловоз не угрожава безбедност саобраћаја.

Jer:

Kod:
Zaustavni put. U saobraćaju pešaci svakako moraju biti najpažljiviji prilikom prelaska ulice. Iako očekuju da će vozači zaustaviti svoje vozilo i da će propustiti pešake na pešačkom prelazu, može se desiti da vozači ne uoče pešake na vreme ili da ne budu u stanju da se blagovremeno zaustave. Kamioni, automobili, motocikli i bicikli imaju različite karakteristike prilikom zaustavljanja, pa su tako su i njihovi zaustavni putevi različiti. Kamionima i autobusima je potrebno mnogo više prostora da se zaustave od putničkih vozila. Stoga je uvek bezbednije da pešaci ulicu prelaze nakon prolaska kamiona ili autobusa, jer se može dogoditi da čak i ako vozač uoči pešaka možda neće moći blagovremeno da zaustavi svoje vozilo.

http://www.abs.gov.rs/sr/vesti/pesak-u-saobracaju

Ne može pešak da ugrožava saobraćaj iako ima pravo prvenstva.

Te što se sa slušalicama kreću preko ili idu kolovozom bih svakako pre kažnjavanja poslao na psihijatrijsko veštačenje.

Poslednja izmena:
Neće ti trebati adresa ako te pokupi neki FAP na pešačkom prelazu. 😀

Nema potrebe odmah za lobotomijom, samo kratka analiza i veštačenje. 🙂

Kao biciklisti i pesaku meni je najnezgodnije uslovno zeleno za kola. Ja ne znam kako je u drugim gradovima ali u NS-u ostave par sekundu posle njihovog crvenog uslovno skretanje pre paljenja zelenog za pesake i bicikliste, i to je bukvalno kamikaze zaletanje da se prodje. Znaci bukvalno ako krenes na zeleno riskiras da te pokupi *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* koja je videla uslovno i zaletela se, iako se u medjuvremenu upalilo zeleno za pesake i bicikliste. A najgore je kada sam sam pa pustim onog sto se zaleteo da prodje odma krenu i svi iza njega da prolaze, kakav je to bezobrazluk

Piši ABS-u, navedi konkretnu raskrsnicu i problem.
Ako bi da menjaš zdravlje za pare, dok ti je zeleno, zakorači na prelaz, uz samu ivicu. Ako ne koče da te puste, odvali im rukom retrovizor i pozovi policiju i hitnu. Ako tebi konstatuju povrede, taj koji nije kočio će dobiti krivičnu, a ti odštetu od njegovog osiguranja.

Au kakav savet!? Bravo.
Pola ljudi koje znam za dignut brisač napravili bi masakr. Mogu da zamislim namerno lomljenje retrovizora... u duhu prošlog saveta, znači gledaj da bude neko slabiji, trudnica po mogućnosti, penzosi mogu da budu zjbani sa "oruđima".
i zašto? Zbog sekunde čekanja na semaforu...

Poslednja izmena:
Мени се често дешавало да имам условно зелено за десно, лагано идем јер не знам када ће пешацима да се отвори и врло често када сам (лагано) дошао на сред прелаза, пешаци виде своје зелено, крећу и ударају у ауто јер нису ни погледали ни лево ни испред себе.
Стално причам ово, пешаци ходају ивицом тротоара и када наиђу на прелаз, заломе под 90 степени без иједног погледа на улицу, да ли неко наилази и да ли је безбедно. Небитно за прописе и првенство, проблем је ако је рецимо клизаво или ако некоме просто откажу кочнице. Зна се ко ће да буде крив а коме ће рецимо да буду поломљене ноге.

Што се пажљивих немачких возача тиче, није то због њиховог васпитања него због васпитања казнама. У Нишу постоји један (једини) семафор на коме постоје камере на све стране и сваки али сваки прекршај се сними и честитка оде власнику аутомобила. Ту 99% аутомобила стане кад зелено први пут трепне. На (свим) осталим семафорима 90% прође на жуто а неки проценат и на црвено. У Немачкој вероватно многе раскрснице имају камере па се зато и пази, не због финоће.

au bre, pa kako god da okrenete vama nikad nisu krivi vozaci automobila... sve ste podredili njima kao da oni imaju neki prioritet
a bas naprotiv...ne treba da ga imaju.

Hoces da vozis kola...e pa moras da pazis i na ove sto ne paze.

Није то проблем, пазим ја, они не пазе. А што се приоритета тиче, свакако да увек пазим на пешаке на пешачком или ако има семафора па им је зелено. А шта ако прелазе ван прелаза или ако прелазе на црвено а аутомобили иду? Да ли и онда имају првенство зато што су слабији? Безброј пута видим како се аутомобилима пали зелено, неки пешак погледа и види своје црвено и аутомобиле који су кренули и онако ноншалантно креће преко улице. Или прелази ~10м од прелаза.

Јел да се поштује закон? Колико знам, разговор мобилним на пешачком је кажњив, као и разговор у току вожње. Мислим да су и слушалице на ушима кажњиве на пешачком. Да се то кажњава или ајде, слабији су па да им се гледа кроз прсте?

Pa u tome i jeste problem jer ne može vozač automobila da bude uvek i 100% kriv ako biciklista ili pešak ne paze.

U startu si kriv ali to posle ide na sud, veštačenje, ..., na kraju se ispostavi, ne baš često, da vozač nije kriv.

Мени се често дешавало да имам условно зелено за десно, лагано идем јер не знам када ће пешацима да се отвори и врло често када сам (лагано) дошао на сред прелаза, пешаци виде своје зелено, крећу и ударају у ауто јер нису ни погледали ни лево ни испред себе.
Стално причам ово, пешаци ходају ивицом тротоара и када наиђу на прелаз, заломе под 90 степени без иједног погледа на улицу, да ли неко наилази и да ли је безбедно. Небитно за прописе и првенство, проблем је ако је рецимо клизаво или ако некоме просто откажу кочнице. Зна се ко ће да буде крив а коме ће рецимо да буду поломљене ноге.

Sa prvim se slazem sa tobom, pusticu te da prodjes. Ali sta kada je kultura vozaca ovde takva da za tobom svi to isto pokusavaju. Jel ja treba onda da se bacam pod kola ili sta? Ne razumem i kada jeste i kada nije zeleno vi imate prednost jer ste jaci? Znaci svi biciklisti pesaci treba da paze kada i gde prolaze dok jedino vozaci mogu mirne glave da drze nogu na papucici gasa i da jurcaju. Ne kontam

pre neki dan sam se posle 15 godina razbio sa bajsa, lik je isekao bici stazu sa futoskog puta kod higijenskog, nije ni pogledao dal neko ide samo je skrenuo, ja jesam stisnuo kocnice ali dzaba kada je tu zemlja i prasina, prednji tocak mi je upao u neke kratere od korenja i krenuo sam da se prevrcem napred, bacio sam bicikl i docekao se na noge. Nije bilo strasno kako je izgledalo, i znate sta mi je lik rekao kada sam otisao da popricam sa njime ali stao sam, reko da kada si presekao 90% staze. Vise nigde nisi siguran od kola, svuda se parkiraju, svuda idu, svuda seku, svuda imaju prednost, postalo je mucno od kola bar ovde. Kako se zida novogradnja tako biciklisticke staze postaju parkinzi i setalista za decu i mame

Poslednja izmena:
au bre, pa kako god da okrenete vama nikad nisu krivi vozaci automobila... sve ste podredili njima kao da oni imaju neki prioritet
a bas naprotiv...ne treba da ga imaju.

Prioritet ima ko je "jači". Što si "slabiji" to je ovo pravilo za tebe bitnije.
Voz-šleper-auto-motor-biciklista/pešak
Pravila naravno postoje ali pravila se krše, slučajno ili namerno a tada, što si "slabiji"na gornjoj listi to gore prođeš.
Kada vozim (šta god da vozim), vozim kao da svi hoće da me udare. Kada sam pešak, opušten sam samo na trotoaru (iako i tu može karambol da se dogodi). Kolovoz znam kome pripada, to što je vozilima crveno ne znači da neko neće proleteti.

Poslednja izmena:
А што мрзим девојке на ролерима и слушалице у ушима! Кад их видим, ма полудим! Оне онако у шорцевима, мајцама на беретеле, спуштена дуга коса која лелуја на ветру, лепо излакиране нокте, поцрнеле, младе, витке руке и ноге, слатка позадина, мирис их прати као да су изашле из парфимерије...
А мене страх да их обиђем, да их случајно не ударим, па онако полако идем за њом и увек закасним тамо где сам пошао! Зато их и мрзим!

Послато са Mi A2 Lite уз помоћ Тапатока

Ni ja ne volim da ih zaobilazim sve polako vozim iza njih. :-devil-:

Jel' neko isao na ove voznje "Kriticna Masa"? Danas je malo duza ruta i ide se preko Pancevca pored Borce pa Pupinom nazad preko Bezanije na Savski nasip.

idem ja redovno. isao i na orange bike ride.
Ovu nisam jer smo isli negde drugde, ali retko propustam ako je lepo vreme.
Ako se premisljas, dodji, uvek bude lepo. Nije bas da mozes da vozis svojim tempom jer moras da pazis i na ostale, ali retka prilika da se vozis bez brige o saobracaju i drugim stvarima.

Nazad
Vrh Dno