Šta je novo?

wPrime - benchmark for single and multiplecore processors

srkischa

Slavan
Učlanjen(a)
17.05.2005
Poena
304
Ako nije bilo.....

We are happy to announce that wPrime, an new benchmark application that takes full benefit of having a multiplecore processor, has been added to the hwbot benchmark suite.

wPrime has the same ease of use as SuperPi, but has 4 key benefits:

1. multithreaded: take full use of your dual / quad core processor
2. simplified: click 32M for a quick test, 1024M for a stability test. No 10 different methods to choose from.
3. hwbot integration / one click comparison: no need to manually enter your result on hwbot, or post it in a bot monitored forum. Just click ’submit’ and you can compare your result to ten thousands of other overclockers. If you belong to a team which uses a bot to monitor your forum, the bot will will update your forum ranking too.
4. hardware recognition: in contrary to superpi, wPrime dedects your hardware automatically.

http://www.hwbot.org/hwbot.post.do?postId=270

32.297s

Evo kao referenca, AMD Opteron 170 na 2.6GHz (dakle otprilike kao FX-60).

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=148319

Deluje prilicno stabilno, pokrenuo sam ga 5-6 puta i rezultati su bili od 32.297 do 32.324, dakle ponovljivost bolja od 0.1%.

Prilozi

• wprime_M_M_AMD_2.6GHz.webp
    wprime_M_M_AMD_2.6GHz.webp
    59.1 KB · Pregleda: 93
Poslednja izmena:
Primetio sam da klok racunara neprecizno odredjuje (za razliku od recimo CPUZ-a)... Od desetak pokretanja klok je odredjivao od 2565-2615MHz (jednom je cak "lupio" 3605MHz), a CPUZ uvek kaze 2600.5MHz, a toliko kaze i Everest Ultimate.

Twikovanjem, tj. gasenjem vecine nepotrebnih aplikacija i podizanjem prioriteta poboljsao sam rezultat na 32.250s. Inace, probao sam test i na A64-4000+ na OC-ovanim na 2.8GHz (single-core S754), i rezultat je oko 65s. Malo cudno da Opti na 2.6GHz postize vise nego duplo bolji rezultat a radi na 200MHz nizem taktu... Jeste, znam Opti je S939 i koristi dualchannel, al' opet... nesto tu ne stima...

Poslednja izmena:
31.234

Moj skroman doprinos za komparaciju procesora.

Poslednja izmena:
meni netje da startuje, izbacuje gresku 'runtime error 53 - file not found' ?

31.234

Moj skroman doprinos za komparaciju procesora.

Hm, cudno

C2D na 2.8GHz -> 31.234s
AMD X2 na 2.6GHz -> 32.297s

Jel' ti C2D sigurno radi na 2.8GHz? Jel ti mozda jos nesto radi u pozadini? Jel' ti memorija dual channel? Daj uradi CPUZ validaciju i posalji link, jer po ovome ispada da je klok za klok AMD brzi (a znamo dobro da nije).

Poslednja izmena:
Test ocigledno nema smisla.... Meni A64 na 2.52 (nisam imao zivaca da restartujem i probam na nekom vecem oc-u, vec na ovim svakodnevnim podesavanjima) ide oko 70s.... Mislim to je totalno nerealno.... Jeste da nije dual core i da je 512KB kes, ali ...

Test ocigledno nema smisla.... Meni A64 na 2.52 (nisam imao zivaca da restartujem i probam na nekom vecem oc-u, vec na ovim svakodnevnim podesavanjima) ide oko 70s.... Mislim to je totalno nerealno.... Jeste da nije dual core i da je 512KB kes, ali ...

Isto je toliko nerealno koliko je i SuperPi nerealan, gde je obican A64 isto toliko brz koliko i A64-X2 na istom taktu. Kazem nerealan, jer ako se proba vecina CPU zahtevnih aplikacija (rendering, encoding, itd), X2 prosto odere obicnog A64.

Inace ovaj test je multithreaded, i to izgleda propisno. Ako imas dva jezgra daje prakticno duplo bolji rezultat, tj. upola krace vreme... Ima smisla, narocito posto ce sve vise i vise CPU zahtevni programi postaju multithreaded. Probaj recimo divx encoding na tvojoj masini, a onda na nekoj slicnoj ali dual-core i koristi ili najnoviji Xvid 1.1.2 sa SMP podrskom ili DivX6.4 pa vidi sam.

Pa DivX kompresiju koristim prilicno cesto za jednog kucnog korisnika.... Koristim bas doticne kodeke kroz Auto GK i prilicno sam zadovoljan brzinom kompresije. Naravno da znam da je u takvim poslovima X2 ipak osetno brzi. Spi nije nereal, samo je single thread aplikacija 🙂

Hm, cudno

C2D na 2.8GHz -> 31.234s
AMD X2 na 2.6GHz -> 32.297s

Jel' ti C2D sigurno radi na 2.8GHz? Jel ti mozda jos nesto radi u pozadini? Jel' ti memorija dual channel? Daj uradi CPUZ validaciju i posalji link, jer po ovome ispada da je klok za klok AMD brzi (a znamo dobro da nije).

Evo trazeno, bez verifikacije. Mrzelo me da ga verifikujem.

Poslednja izmena:
Evo i verifikacije.

Poslednja izmena:
OK, radi ti CPU na 2.8 (ustvari nisam ni sumnjao, verifikaciju sam trazio da vidim na kom taktu i sa kojim latencijama ti memorija radi, sumnjajuci da je "problem" u memoriji). Medujutim, danas sam probao cisto testa radi da opustim latencije sa 2.5-3-3-7 na 260MHz na 3-4-4-8 i to na 216MHz, pri cemu CPU u oba slucaja radi na istih 2.6GHz. Razlika u rezultatu je bila minimalna, sa 32.297 rezultat se pogorsao na 32.425, iliti za 0.4%.

Zakljucak, memory bandwidth i latency nemaju bas mnogo uticaja na ovaj test, vec skoro iskljucivo brzina procesora, jer glavna test petlja verovatno cela staje u L1/L2 kes i nema potrebe da mnogo cita ili pise u RAM.

Pritom sam takodje zakljucio da ovaj test jako jednostran i znatno vise "gnjavi" FPU nego jedinicu za celobrojnu aritmetiku, pa posto je FPU jaka strana AMD64 arhitekture, onda C2D na istom taktu ispada cak i sporiji od AMD-a, sto je tacno za ovaj konkretan test ali u globalu potpuno netacno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno