Šta je novo?

Carina na komp. robu

alfaunits

Uticajan
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poena
1,705
Posto sam uvezao neke serverske stvarcice, na carini su mi naplatili 10% za carinu. Medjutim, danas mi DHL javlja da za neku drugu robu treba da platim 1% carine. WTF?
Zna li neko sigurno kolika je stopa?
Na sajtu uprave carina moram godinu dana da trazim, i opet nisam nasao tacan podatak.

Bez komentara o gacama, u pitanju su serverske komponente koje su vece od kofera 😀

Posto sam uvezao neke serverske stvarcice, na carini su mi naplatili 10% za carinu. Medjutim, danas mi DHL javlja da za neku drugu robu treba da platim 1% carine. WTF?
Na sajtu uprave carina moram godinu dana da trazim, i opet nisam nasao tacan podatak.

Bez komentara o gacama, u pitanju su serverske komponente koje su vece od kofera 😀

Mene jos uvek boli glava od memorije koju si mi doneo,da sam znao kako ce da bude ne bi ni tebe ni sebe maltretirao,ovako sam vise od 100 eura u minusu i komponte koje sam porucio, moraju da cekaju jer nemam ukupnu sumu novca,****** vec dva dana da ti nepricam.Ipak 500eura za 2GB memorije koja je preko znas i sam mnogo,ali mnogo manje je opet abnormalno previse:wall:
Drugaru Nikoli iz amerike stize intel c2d 6700 i memorija sa istim cipovima za nesto vise od 500eura,a meni ne preostaje nista drugo nego da se obesim.
Mozda ti ovo pomogne.
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=102893&page=10&highlight=carina

Poslednja izmena od urednika:
Da, pregledao sam taj thread jos odavno, ali sve su same spekulacije, i niko ne pominje konkretne procente.

A sto ne nazoves carinu ili nekog speditera pa lepo pitas?

988 mi daje pogresne brojeve za Upravu Carina, pa dok stignem do prave osobe ;-)
Zna li neko pravi broj za ova pitanja?

Meni je jedno napajanje na carinjenju trenutno pa kad mi ga spediter bude doneo mogu da napisem koliko me je izaslo. Ovih dana nadam se... Ne znam samo koliko dana traje ta procedura. Danas je drugi kako je napajanje stiglo u BG.

To mi dade ideju mogli bi svi ljudi kojima stigne neki HW preko grane da napisu u posebnom tredu koliko je kostalo i koliko ih je izasla carina i ostali troskovi(ako postoje), tako da bi ostali priblizno znali koliko cje ih sta izacji.

Poslednja izmena:

Za većinu robe (rač. komponenti) je 1% ali neka oprema ide u 10 ili 15%. Npr. Svičevi, ruteri i slična mrežna oprema je 10% dok su mrežne kartice 1%. Napajanja i UPS-evi su 10% i za njih treba atest. Monitori su 1%, graf. kartice, matične ploče, štampači (treba atest), skeneri, miševi, tastature... sve 1%. Modemi su 15%. USB flash memorije su 5% itd.

Ne zaboravite da na sve ovo ide i PDV 18% (na cenu robe + carina).

Ček, ček, kako pdv.
Pa ja sam ga platio Amerikancima, npr., sad moram i našima?:trust:

Ja sam skoro naručivao nešto iz USA i prošao kao bos po trnju sa našim pljačkaškim carinskim propisima.

Detaljno sam se raspitao u pošti kada sam išao da se bunim.

U postu na mom blogu sam napisao o tome, a ovde se vidi da je upravo to to. Kada ti uvezeš. ide 10% paušalno, a DHL ide redovno, kao špediter, pa ti se računa po tačnoj tarifi iz Zakona o carinskoj tarifi.

Uvezao kartice za računar ili atomsku bombu, carina će ti naplatiti 10% (pod uslovom da kažeđ da košta ispod 3k evra).

Poslednja izmena:
Ček, ček, kako pdv.
Pa ja sam ga platio Amerikancima, npr., sad moram i našima?:trust:

PDV ovde ne možeš da izbegneš. Kod kupovine iz inostranstva obično ti prodavac odbije PDV ili možeš da izvršiš povraćaj PDV-a kad ti roba stigne (npr. kad roba izađe iz EU možeš da vratiš PDV koji si platio tamo). Mislim da u USA nema PDV nego je sistem kao naš stari porez na promet i povraćaj odande ne možeš da izvršiš.

USA cene na netu su uvek bez PDV-a (6-8%), i sem ako nisi iz iste drzave (state) kao i firma koja prodaje PDV se ne dodaje - ako ti salju znaci u Jugu, ta cena je bez PDV-a.

aleck, sta da radim onda po pitanju onih 9% koji nije trebalo da naplate?

aleck, meni nisu ni na MwSt. ni na postarinu uradili carinu - samo na robu.

meni su na laptop koji je se po radnjama u UK kretao oko 1100 funti lupili "odokativno" nekih 120 evra carine, mislim da tu nema nekog pravila nego sve zavisi od carinika...

Ako idete kao fizicko lice, onda sta vam bog da, sve zavisi od raspolozenja/znanja carinika. Cak i ako nekog carinika znate licno nece pomoci jer se u sistem ubacuju svi predmeti i carinici pa se po random metodi dodeljuju na rad, znaci vas carinik nece moci da kaze "ja cu ovo da odradim", bar je tako na aerodromskom carinskom terminalu. Najbolje je robu primiti kao pravno lice, naravno pre toga proveriti da li je potreban atest jer on u Nisu kosta 200 eur pa se za neke delove ne isplati. Za vecinu hw-a carina je 1%-5%, ima nesto i po 15% ali se tada sigurno priznaje fakturna vrednost kao osnovica (recimo 100 eur) + transportni troskovi(npr 50 eur posta) carina 1% ako je procesor, hdd, ram memorija monitor, za ostalo ne znam 100+50=150 + 1%=151,5 eur + spediter(kljucna licnost u celoj operaciji, ko se ovim ozbiljno bavi zna o cemu pricam) 60-ak eur, ako ima vise tarifnih brojeva onda bar + 10 eur po broju i to je to 100% provereno u visegodisnjoj praksi .

aleck, sta da radim onda po pitanju onih 9% koji nije trebalo da naplate?

Teško da ti ja mogu da ti odgovor na to - to možeš samo ti, kada sabereš da li se isplati, vremenski i živčano. Kako su mi rekli, možeš da tražiš poništenje tog carinjenja, nađeš špeditera koji će ti uvesti robu za tebe i odraditi carinjenje. Ne znam da li možeš ti sam da budeš "špediter".

Koliko dana se naručena roba zadržava na carinjenju nad stigne u BG?

Poslednja izmena:
To se ne zna 🙂 Nekada 5, nekada 10, a nekada 1 dan..

Stiglo mi napajanje ($115 + shipping). U fakturi i carinskim papirima polivenim kafom piše:

1. Otkup tovarnog lista:........................................100,00
2. Carinske takse................................................ 230,00
3. Skladišnina i manipulacija na Aerodromu Beograd.... 125,00
4. Dostava robe................................................. 500,00
5. Špediterska usluga........................................... 600,00
6. Carina i PDV po JCI 44820............................... 2.545,50

PDV 18%.......................................................... 270,00

Za uplatu........................................................4.545,50

Poslednja izmena:
pazi, i meni je uvek sve stizalo umrljano kafom tj. od soljice ocrtan krug,... to ti dodje kao svojevrsni pecat

Stiglo mi napajanje ($115 + shipping). U fakturi i carinskim papirima polivenim kafom piše:

1. Otkup tovarnog lista:........................................100,00
2. Carinske takse................................................ 230,00
3. Skladišnina i manipulacija na Aerodromu Beograd.... 125,00
4. Dostava robe................................................. 500,00
5. Špediterska usluga........................................... 600,00
6. Carina i PDV po JCI 44820............................... 2.545,50

PDV 18%.......................................................... 270,00

Za uplatu........................................................4.545,50

A to napajanje kod nas koshta... ?

Koje li je onda pa to napajanje, majku mu... :d:d

Ne kosta nista jer ga ovde nema. 🙂

Ne razumem kakvo to napajanje treba da bude da bi vredelo sve ove pare i maltretiranje a na kraju josh ne radi ?!?!

Nije mi samo jasno zashto si morao da uzmesh bash to napajanje, kada kod nas ima na kilo da se kupi kvalitetnih iste jachine, za duplo manje para. A josh si sve to naruchio preko educana 😀😀😀

Shkolski primer kako ne treba raditi i shto se tiche napajanja i kupovine online, ali sledeci put cesh znati kome da se javish 😉

Poslednja izmena:
Ne razumem kakvo to napajanje treba da bude da bi vredelo sve ove pare i maltretiranje a na kraju josh ne radi ?!?!
Fanless, tj. 0 dB. A i nekako (heatpipeovima) da izbacuje deo toplote van kucista, sto se lepo vidi sa slike. Ostala fanless napajanja koja sam gledao po netu nisu ovako resila taj problem vec se vecina toplote zadrzavala u samom kucistu.

Nije mi samo jasno zashto si morao da uzmesh bash to napajanje, kada kod nas ima na kilo da se kupi kvalitetnih iste jachine, za duplo manje para. A josh si sve to naruchio preko educana 😀😀😀
Isti odgovor kao i malopre. "kvalitetnih iste jachine, za duplo manje para" - mozda ovih obicnih sa ventilatorima; fanless - tesko!

Shkolski primer kako ne treba raditi i shto se tiche napajanja i kupovine online, ali sledeci put cesh znati kome da se javish 😉
A kako treba raditi? Ebay i PayPal? Pa paypal je veca kocka od ovog nacina kako sam do sada kupovao online. Em sto moze prodavac da te ispali, em sto opet moze da ti stigne neispravan proizvod, em sto paypal moze da ti zamrzne pare na racunu. Paypal placanje je najvece ****** koje su ljudi mogli da smisle. Zar nije bolje direktno placati nekom kreditnom karticom nego shupci da ti skidaju pare s racuna i salju prodavcu?
Ali ako se nudis da mi pomognes oko nekih buducih narucivanja, rado cu prihvatiti ponudu. 😉

Fanless, tj. 0 dB. A i nekako (heatpipeovima) da izbacuje deo toplote van kucista, sto se lepo vidi sa slike. Ostala fanless napajanja koja sam gledao po netu nisu ovako resila taj problem vec se vecina toplote zadrzavala u samom kucistu.

Dao si 100e da bi imao fanless napajanje 😀 Bash me interesuje koliko si platio za "motorless" HDD 😀

A kako treba raditi? Ebay i PayPal? Pa paypal je veca kocka od ovog nacina kako sam do sada kupovao online. Em sto moze prodavac da te ispali, em sto opet moze da ti stigne neispravan proizvod, em sto paypal moze da ti zamrzne pare na racunu. Paypal placanje je najvece ****** koje su ljudi mogli da smisle. Zar nije bolje direktno placati nekom kreditnom karticom nego shupci da ti skidaju pare s racuna i salju prodavcu?
Ali ako se nudis da mi pomognes oko nekih buducih narucivanja, rado cu prihvatiti ponudu. 😉

Da si samo prochitao paypal thread na ovom forumu, video bi kako je sve obrnuto od ovoga shto si rekao 😀

Paypal je najsigurniji nachin placanja na netu, direktno upisivanje kartice vrlo vrlo retko radim, bash kada moram, i svaki put mi se zatrese ruka kada treba da stisnem "submit" 🙂

Paypal je izmishljen da bude siguran, ebay je izmishljen da bude siguran, i sigurno ne bi bili toliko poznati da taj cilj nisu uspeli da ostvare.

Ebay ne samo da je najjeftinije mesto na netu za kupovinu nove i polovne opreme, vec je sigurnije od bilo koje online prodavnice, a paypal sigurnije od bilo kog online nachina placanja. Sve je osigurano, i niko ne moze na ebayu iskoristi kradenu karticu a da se ne zna ko je, niti mozesh paypalom da prebacish pare a da se tachno ne zna ko si ti, i zato tu kombinaciju koristim vishe godina, a u poslednje vreme skoro svaki dan kupim neshto.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno