Šta je novo?

Smoricu... :o(

n3b07sh4

Slavan
Učlanjen(a)
07.12.2006
Poena
304
Da li moze neko (ili grupa ljudi) da mi objasni STEP BY STEP kako se overclock-uje komp. Imam Asus a7v8x-mx plocu i Athlon XP 1800+ (TBred core)! Mislim da mi je zaista potrebna pomoc posto slabije razumem engleski strucnih termina vezanih za IT! Ok. Sta su poceci?

Poslednja izmena:
koristi pretragu...
to sto iams je staro tak oda ces morati da pretrazis teme od pre 2-3 godine

znam, ali trazio sam i neke stvari jednostavno ne razumem. ne shvatam kako se pocinje, sta prvo gledam, proveravam, ... a engleski faq jos manje razumem... zato pitam! sigurno mi mozete pomoci!

Tesko da ce ti neko pomoci - ovo je milijardu puta sazvakana tema i jos pre par godina.
Prvi korak je da konsultujes knjizicu od svoje maticne ploce i vidis koja je koja opcija u BIOS- u. Potrebno ti je: promena mnozioca, promena FSB-a i promena napona (procesora, chipset-a i memorije ). Druga stvar je da znas da resetujes BIOS (vrlo potrebno u slucaju zakucavanja) - i to ti pise u toj knjizici. Treci korak je da proveris da li taj CPU ima otkljucan mnozioc. E, u zavisnosti da li ima ili nema ide dalji tok overclock-a. Uz celu tu pricu ide i prica o testiranju stabilnosti - da bi video koji su dometi ploce, procesora i - najvaznije - memorije.
Ne gine ti pretraga foruma - Bench je velika riznica znanja.
SEARCH !!!
Ovde su ljudi vecinom ucili na svojim greskama - prvi korak je da procitas, budes siguran da si razumeo i probas.

evo ti pomoc : http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=192524&postcount=1

Prilozi

Poslednja izmena:
sve sto vise istrazujem sve je vise verovatno da je problem u mojoj ploci do overkloka. ali NIJE MI jasno zasto mi procesor radi na manjoj freq nego sto bi trebalo! on je 1800+ a radi mi na 1150MHz???? zna li neko odgovor

Da, ali za 1800+ ne bi trebao da bude 1150. Rekao bih da ti je ploca iz nekog razloga spustila magistralu na 100, umesto 133. A ustvari, koliko me secanje sluzi, Asus ploce su imale obicaj da posle nekog problema spuste na 100 radi sigurnosti.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Poslednja izmena:
OK, OK.
Frekvencija procesora = mnozilac x frekvencija magistrale (FSB)
Tebi radi kao 11.5x100=1150 MHz
Po default-u treba da je 11.5x133=1533 MHz
znaci - u BIOS-u treba da namestis FSB=133, memorija na auto, odnosno 1/1, da bi masina bila na defaltu.
Overclock znaci (na pr.) da poteras FSB na 166Mz (333DDR), tada ce procesor da radi na 11.5x166=1916 MHz ( u tom slucaju, ako memorija ostane na auto i ona ce da radi na 166 - kako to stoji u tvom potpisu masine).
Ja ti ne preporucujem da odmah probas sa tih 166MHz vec da proucis materiju.
INACE SLOBODNO - FSB NA 133! TAKO I TREBA DA RADI!

Ovako :
advanced menu : CPU frequency = 133
DRAM frequencu = 133
DRAM clock = by SPD ( najbolje za tebe )
i snimi
trebao bi posle toga najnormalnije da butuje i da pokaze da radi na 1533MHz

Poslednja izmena:
naravno da znam! ali u tome je upravo problem! kada prebacim na 133 onda mi u bilo kakvom malo zahtevnijem rezimu (tipa winamp, screensaver ili sl.) komp blokira! i zato ne kontam problem!

ps.Rage against The mAchine - 1800+ je samo oznaka... Realan takt je kod AMD daleko nizi... - nisam rekao da sam dumb ass, nego da ne znam nista o oc-u... ... ... 🙂 1800+ bi trebalo da je 1.53ghz, ali meni cak ni ne pise na pocetku (kada ukljucim komp) 1800+ nego 1150mhz... i da, znam da mi je fsb 100, ali kada ga promenim dolazi do problema. pre ovoga sam imao neku drugu epoxovu plocu, i isto mi je komp blokirao na 1800+ pa sam morao da smanjim... u cemu moze biti problem?

Taj CPU mora da radi na 133 i tacka. Ako nece - nesto nije ispravno - ili CPU, ili maticna, ili memorija, ili napajanje! Znaci ti imas problem sa losim/neispravnim komponentama. A da se utvrdi sta je neispravno - to je problem. Poceo bih od napajanja...
A i cudna ti je ta kombinacija memorija - sta imas 128 + 256? Ostavi samo onu od 256 - pa vidi da li ce da radi na 133.

Poslednja izmena:
Mozda cak i cooler ne lezi dobro na jezgru. Imao sam jedan slucaj da je neki lik nesto "kao" polirao nalezucu povrsinu cooler-a, ali umesto da napravi dobitak, to je tako (ne)vesto odradio da masina nije mogla da radi na default-u, vec samo na 100. Na 133 se pregrejavalo, a potpuno je ok radio sa drugim, najobicnijim cooler-om (on je imao "polirani" 😀 FOP38). Ali kao sto si rekao, vec si probao drugu plocu (a cooler si za to vreme sigurno menjao, ponovo kacio, itd). Znaci, ostaje samo proc, memorija ili napajanje. Prvo utvrdi gresku, a onda kreni u OC 😉

Pozdrav!
MrBigJump.gif

A i malo si nedosledan, postavis pitanje o oc, pa se onda ispostavi da masina ni ne radi kako treba... Za tebe postoje mnoge mogucnosti - instaliranje novih drajvera za chipset i graficku, promena BIOS-a, kao i ovo sto je KizaTheDeath napisao... I jos gomila drugih stvari... Ali, ne treba nagadjati preko foruma.

Poslednja izmena:
ok. sledecih dana cu isproveravati sta nije u redu. znaci pocecu od memorije, pa preko napajanja... a procesor valjda nije los. to cu poslednje. mislio sam da je neko imao slican problem, zato sam se javio... sorry guyZ

Hajde ti lepo za pocetak ocisti cooler (ima "staza", verovatno i prasine), dodaj jedan ventilator na kuciste, pa pokusaj sa 133Mhz.

Hajde ti lepo za pocetak ocisti cooler (ima "staza", verovatno i prasine), dodaj jedan ventilator na kuciste, pa pokusaj sa 133Mhz.

covece, od kada sam dobio racunar, ne radi mi stabilno na fsb 133 (a trebalo bi po defaultu)! i evo 2-3 dana radim research o ovoj ploci, i izgleda da "zakljuca" fsb na 100mhz, ne samo ovaj cpu nego i ostale... fuck... mora da postoji neko resenje samo ga jos nisam pronasao!!! ajde ako neko nadje, neka postuje

pa mora procesor da radi na default frekvenciji... btw vidim da ti u My computer pise da radi na 1.55GHz sta onda ne valja :trust:

a i koliko je puta pricano o X serijama asus ploca 🙂

pa mora procesor da radi na default frekvenciji... btw vidim da ti u My computer pise da radi na 1.55GHz sta onda ne valja :trust:

a i koliko je puta pricano o X serijama asus ploca 🙂

ma to sam ja stavio kako bi trebao da radi. tacnije na 1.53... omg 😡

znaci ne verujem da me je ovo sve ovako iznerviralo! imam sledece pitanje? sta znaci da li je cpu otkljucan ili zakljucan i da li to mozda ima veze? i kako da otkljucam tj. zakljucam (po potrebi)

covece, od kada sam dobio racunar, ne radi mi stabilno na fsb 133 (a trebalo bi po defaultu)!

Jel ti nije radio (stabilno) na 133 ni na onoj prosloj, sto si spominjao, Epoxovoj?

sta znaci da li je cpu otkljucan ili zakljucan i da li to mozda ima veze? i kako da otkljucam tj. zakljucam (po potrebi)

Otkljucan je ako mozes da menjas mnozilac u biosu. Znaci, udjes u bios i stavis npr. x10, ili nesto drugo, razlicito (i manje) od x11.5. Ako se ploca probudi i ako prikaze takt sa tim mnoziocem, onda ti je otkljucan. Ako se zbinguje... zakljucan je. Raniji AMD-i su mogli da se otkljucavaju grafitnom olovkom (spajali su se neki tamo kontakti... L1... L4... ne secam se sad koji). Trajnije resenje je bilo tecno srebro, a isto je odlicno resenje bilo i mirna ruka & lemiljic. Na Palomino su dodali "kratere" izmedju kontakata, tako da je spajanje bilo chupavije. TBred-ovi su cini mi se isto imali kratere, a ovo novo... pojma nemam.

Prvo ti vidi sta ti je sa plocom, cooler-om (stavi neki drugi), memorijom... pa kad to sredis, da idemo dalje 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Poslednja izmena:
Jel ti nije radio (stabilno) na 133 ni na onoj prosloj, sto si spominjao, Epoxovoj?

nije. zato sam ustvari i promenio plocu. a tamo sam imao samo 128 ddram pc2100 a sada imam jos i 256 ddram pc2700! probacu da izvadim oba modula i da ubacim bratov od 512ddram, pa da onda vidim

Prvo ti vidi sta ti je sa plocom, cooler-om (stavi neki drugi), memorijom... pa kad to sredis, da idemo dalje 🙂

gledao sam speed fan kada stavim fsb na 133 i nista (tacnije jako malo) se promeni temperatura ali on mi i dalje blokira cim pokrenem neku aplikaciju (media player, igru, ... screensaver?! wtf) i bas mi zato nije jasno.

aj sada cu probati sa memorijom pa cu videti...

u biosu imas podesavanje brzine procesora...pa odaberi neku...ili digni bus izmedju 162 i 166 mhz. Ako nemas pci kartice mozes i vise. meni je tb 2000 na toj ploci radio na 2083mhz iliti 2600+

u biosu imas podesavanje brzine procesora...pa odaberi neku...ili digni bus izmedju 162 i 166 mhz. Ako nemas pci kartice mozes i vise. meni je tb 2000 na toj ploci radio na 2083mhz iliti 2600+

nemas u biosu podesavanje brzine procesore... imam DSW na mobo za podesavanje 100/133/166 ali kada prebacim na 133 meni komp blokira, a na 166 nece ni da digne sistem... evo sada cu updateovati bios na 1009-001 sa 1008 pa cu videti da nije mozda zbog toga!

nije. zato sam ustvari i promenio plocu. a tamo sam imao samo 128 ddram pc2100 a sada imam jos i 256 ddram pc2700! probacu da izvadim oba modula i da ubacim bratov od 512ddram, pa da onda vidim

Znaci, isti je ostao procesor, jedna memorija i napajanje. Moguce da nije do ploce (samo moguce). Probaj tu drugu, bratovu 512icu, a kad vec ides do njega, vidi ako moze da ti pozajmi i napajanje (kad si vec tu, da ne ides dvaput 😀). Probaj i onu drugu 256icu. Ako sa necim od toga proradi, znaces u cemu je prob. Ako i dalje ne radi... sve mi smrdi na proc, jer jedino njega jos nisi menjao.

Probaj taj update biosa. Ne moze da skodi 🙂

@Bazdi... jok jok, trebamo prvo da ga pokrenemo na 133. Tek kad tako bude radio, moci cemo da razmisljamo o necem vecem.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

bios updateovao na 1009-001 tako mi je rekao lik iz tehnicke podrske asus-a iz s.a.d.

evo ovako! izvadio sam prvo onu 128ddr, pa je ostao 256. nije sa njim radio. onda sam samo stavio bratovu 512ddr i nije ni sa njim radio. e ovako znaci:memorija nije, pci komponente nisu (izvadio sam ih sva za svaki slucaj), graficka nije (i nju sam menjao prethodno), maticna nije (posto sam i nju menjao), jedino ostaje *****i (sorry) cpu i napajanje.

najstrasnije sam se iznervirao ovih dana zbog cpu i oc-a.

jos samo napajanje i to je to... jao ***, pa ladno je do cpu-a!!! evo sada mi je sinulo da mi komp nije bio u ovom kucistu kada sam koristio onu drugu plocu! znaci ladno je do cpu-a... pi jee... ne verujem, svo ovo mucenje nizasta (?!)!!! da li se ovo nekom desavalo???

Nije mi jasno - koliko dugo imas tu masinu - par godina? Ili si je uzeo polovnu ? Ako si je uzeo novu - cela ova prica je suluda - trebao si odmah prodavce da hvatas za gusu sto masina ne radi kako treba!
I to sto nisu uspeo pokrenes masinu sa drugom memorijom nije nista cudno - u tom slucaju clear CMOS - pa pustis plocu da sama ocita parametre memorije.

Poslednja izmena:
Pomoc

I niste mu bas pomogli!
Ali mozda mozete meni?

Nazad
Vrh Dno