Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Viewsonic VP930 je model koji ću i ja uskoro da kupim. 20" nisam ni razmatrao zbog prevelike rezolucije na relativno maloj površini.

@marko_n, nisi naveo zbog čega ti je bitna velika rezolucija. Ako su u pitanju CAD ili igrice, onda OK, extra kvalitet ti nije ni potreban -> go for 20". Ako je obrada fotografija ili video materijala u pitanju, onda u obzir dolazi neki panel koji nije TN.

p.s.

Viewsonic nema PVA panel, već MVA + overdrive.

Poslednja izmena:
Posle citanja veceg dela teme sam skroz pogubljen...

Budzet mi je 250evra. Komp najvise koristim za CAD, mada ponekad pogledam film i odigram neku igru. Za sada mi najbolje deluje Benq FP93G, ali ga kritikuju zbog bledih boja, u odnosu na vecinu testiranih... Mada garancija na 0bp je primamljiva...

Koji model bi jos mogao da udje u razmatranje u tom cenovnom rangu?

Poslednja izmena:
@slipstream, ne znam odakle ti informacija da BenQ daje granciju na 0bpx?

Drugo, za 250E, izbor je veliki. Za te pare može da se kupi čak i NEC, pa npr. Asus MM19SE i td; Samsung i LG se bezmalo prodaju i na trafikama.

I ja sam se malo ovde izgubio...Naime imam budzet od oko 350 eura i ne znam sta da radim?!
Prvo sam mislio da dodam jos malo i uzmem 971p,pa me je onda ona tema o njemu u kome kazu da je odziv katastrofa navela da odustanem od njega.Sada sam prilicno zainteresovan da uzmem 931bf ili 940bf.Napominjem da imam mogucnost da ih dobijem prilicno jeftinije i to je dobra strana price,losa je u tome sto nemam veliki izbor ili neki od ta dva ili 971p.Znaci neki lg,asus,viewsonic isl.ne mogu da uzmem.Ako neko ima 931 ili 940,ako moze malo poblize da mi kaze kakvi su,igrice nesto slabije igram,bitan mi je ugao vidljivosti.

Monitore treba videti u radu. Najbolje je u radnji gde je na policama izloženo više različitih modela. Subjektivan utisak je ipak najjači.

Za 370E može da se kupi VS VP930. Izvanredan monitor.
OK je i Samsung 940BF, mada možda malo precenjen. Samsung 931BF bi takođe trebalo da je veoma dobar monitor, ali njega je Samsung izbacio na tržište malo na brzinu, pa u praksi ima oprečnih mišljenja o njegovom kvalitetu. Zaljubljenici u Samsung tvrde da je sve OK, ali ima mišljenja da su mu specifikacije prenabudžene, tj. nerealne. Osim toga, 940BF ima Samsungov panel, a 931BF ima panel firme AUO (Acer + Unipac Optoelectronics Corporation), ako to nekome nešto znači.?

@slipstream, ne znam odakle ti informacija da BenQ daje granciju na 0bpx?

Drugo, za 250E, izbor je veliki. Za te pare može da se kupi čak i NEC, pa npr. Asus MM19SE i td; Samsung i LG se bezmalo prodaju i na trafikama.

Verovatno sam negde procitao da daju takvu garanciju, mozda gresim...

Posle malo razgledanja ipak se odlucujem za 940BW, jedino me razocaralo sto je visina ekrana skoro identicna kao na starom 17CRT...

Ja zaista ne znam, ali zar nije logicno da kada su u pitanju monitori novija generacija (serija) bude bolja od stare.

Zasto sam ne probas te monitore?
Zasto bi bilo logicno?Recimo 970p je po odzivu bolji od 971,ima svivel,sto 971p nema ali zato ovaj drugi nema problema sa gradijentima i to je 8-bitni panel.Isto tako na bench sajtu u testovima kazu da je 931 bolji od 940.Uopste ne mora da znaci da su noviji monitori bolji od starih.
Inace da mogu da probam ili pogledam monitore,sigurno ne bih ovde cimao ljude da mi daju svoja misljenja.
Sad sam se zainteresovao za taj viewsonic,jel moze nesto malo blize o njemu,kolika je cena i sl.Hvala

@scouser, čitajući tvoj post, stekao sam utisak da misliš da je 940 noviji od 931, a da je sa druge strane, 931 bolji od 940. Za ovo drugo si u pravu, a za ovo prvo, mislim da nisi. Ako se ne varam, 931 je mlađi od 940, iako oznake to ne govore.

Mladji je 931BF od 940BF, u pravu si za oboje (i bolji i mladji).

Poslednja izmena:
I ja sam se malo ovde izgubio...Naime imam budzet od oko 350 eura i ne znam sta da radim?!
Prvo sam mislio da dodam jos malo i uzmem 971p,pa me je onda ona tema o njemu u kome kazu da je odziv katastrofa navela da odustanem od njega.Sada sam prilicno zainteresovan da uzmem 931bf ili 940bf.Napominjem da imam mogucnost da ih dobijem prilicno jeftinije i to je dobra strana price,losa je u tome sto nemam veliki izbor ili neki od ta dva ili 971p.Znaci neki lg,asus,viewsonic isl.ne mogu da uzmem.Ako neko ima 931 ili 940,ako moze malo poblize da mi kaze kakvi su,igrice nesto slabije igram,bitan mi je ugao vidljivosti.
Pa ako ti nisu bitne igrice onda ti 971p preporucujem bez razmisljanja jer mu je ugao gledanja ekstra.
Slika takodje.I ja sam pre dva meseca razmisljao o ovom monitoru ali ga nisam uzeo samo zbog odziva jer dosta igram igrice i na kraju sam kupio samsung ali 20 incha i to model 204b i za sada sam prezadovoljan slikom ali ni on nema bas neki ugao gledanja ali ima ogroman radni prostor i rezoluciju 1600x1200.
Pozdrav!!!!!!!!

Pa ako ti nisu bitne igrice onda ti 971p preporucujem bez razmisljanja jer mu je ugao gledanja ekstra.
Slika takodje.I ja sam pre dva meseca razmisljao o ovom monitoru ali ga nisam uzeo samo zbog odziva jer dosta igram igrice...

Pa ja licno zaista ne vidim u cemu je problem...Ja imam 971p i na njemu radim sve i svasta a naravno igram i igre kad stignem :) Da sam tft kupovao imajuci u vidu iskljucivo komentare ljudi na forumu verovatno bih opet kupio crt :D ;) Sve je to pitanje licnog utiska i svaki monitor pre kupovine treba licno pogledati i probati da se vidi da li je to ono pravo - ono sto nekome savrseno odgovara drugome moze da se ne svidja uopste i sl...

Opet ponavljam da nemam mogucnost da pogledam monitor.@GSM,kakva su ti iskustva sa 971p i igricama i gledanjem filmova?Znaci treba mi tvoje subjektivno misljenje,da li su duhovi zaista tako izrazeni kao sto neki tvrde ili ne?Pazi,ponekad odigram neku igricu,nisam neki zagrizeni gamer,ali ne bih voleo da bas ono monitor koji uzmem ima duhova prilikom igranja igrica.Mislim,moze malo ali ne previse.Imam u firmi neki fujitsu siemens od 15 inca tft,mnogo je mator,nemam pojma koliki mu je deklarisani odziv, i ovde nisam primetio,kad npr.gledam film,da se javljaju duhovi i bas zbog toga ne verujem da bi na jednom 971p,jednom amaterskom oku,oni bili vidljivi.

Pazi ovako, ja monitor koristim standardno - net, igre, office, filmovi (mada filmove uglavnom gledam na tv-u sa kojim je komp spojen). Boje su odlicne, ugao gledanja takodje. Ja zaista nisam picajzla ili neki pro korisnik i zaista nikakve probleme pri svakodnevnom koriscenju nisam primetio. Sticajem okolnosti cesto koristim i 970p i to je takodje po meni odlican monitor - za razliku od 971p ima taj svivel koji mozda nekome treba i nesto znaci ali meni licno i ne treba bas... A da budem iskren, ako na taj matori 15 incni tft nemas zamerki, iskreno sumnjam da ces zamerke imati na 971p. E sad, to definitivno nije jeftin monitor i tft 19ica se moze naci za daleko manje para, ali kolko para tolko muzike sto bi rekli, a i pitanje je sta ti trazis od monitora... Kada sam ja kupovao sebi tft pogledao sam razne monitore kod svojih ortaka u realnom radu a onda sam obisao sve moguce radnje da licno pogledam kako monitori koji me zanimaju izgledaju uzivo (ukljucujuci i 931, 940 i mnoge druge kao sto su i Viewsonic, Philips i sl...) i kada sam probao 971p znao sam da je to ono sto meni odgovara i posto sam imao dovoljno casha kupio ga - i da budem iskren, nisam se pokajao :)

Poslednja izmena:
duhovi se u nekim igrama upadljivo vide, a u nekim se ne vide uopste. sve zavisi od pozadine. realno, moguce je navici se na njih, ali ostaje gorak ukus u ustima kad se izujes 420e za 19" i dobijes duhove (manje ili vise). u filmovima ih nisam primetio...

U tome i jeste fazon,u tom gorkom ukusu za 420 e.Nemam pojma,videcu ako uspem da iskopam viewsonic 930,kazu da je bolji,a ako ne, uzecu 971p pa nek ide zivot.

Gameri neka uzmu BenQ FP93GX za male pare i nema oko čega da se sekiraju. Možda se ne vidi baš sve u veoma, veoma tamnim pozadinama, ali ne vidi se mnogo više ni kod mnogo skupljih monitora. Osim toga, gamerima nije toliko bitan ugao vidljivosti. Kibicerima jeste, ali gamera je baš mnogo briga za njih.?

Uopšte ne kapiram, zbog čega se svi toliko pale na Samsung. Ako se ne varam u modelu 970 se nalazi Acerov panel, a ne Samsungov. Ima kod nas i jačih brendova od Samsunga.

@

:wall: kakvih izvala ovde ima

E ako dodje neko nov na ovaj forum i pozeli da kupi 19incni tft, i onda se zaje*e :d pa procita ceo ovaj topic i svih 1450 i kusur postova, ima na kraju da batali i pc i kupovinu tft-a i da kupi konzolu :D ;)

Ima zaista jako puno o ovoj temi...pogledaj malo(search?).
Inace,nisi rekao za sta ti sluzi monitor? Igranje? Filmovi?

Ahahahaha :D:D:D
Da znas da si upravu,mozda bi moderatori trebali da ozbrisu ceo thread pa da krenemo iz pocetka? :)

Rekapitulacija:
Za gamere: BenQ FP93GX(ne znam da li trenutno ima bolji izbor za gamere(?))
Za nizak budzet: LG 1919s(all-round dobar monitor za male pare)
Za visok budzet: Samsung 971p(odlican monitor,sa sitnim boljkama-nekima nebitnim)

Wide screen je pitanje licnog misljenja. Ako je neko zainteresovan za Wide treba OBAVEZNO da ga prvo pogleda izbliza pa tek onda da se odluci. Inace,licno,mislim da Wide nema nikakvu poentu ako monitor nije barem 20".
Ako se neko odluci za Wide,ovo su varijante:

Nizak budzet: LG L204WT-BF ili Samsung 205BW
Visok budzet: e nemam pojma :d

Duhovi u igrama i filmovima su laz i mit. Toga retko danas ima.
PVA panel je bolji od TN panel-a po pitanju ugla,prikaza boja ali je TN panel bolji po odzivu.

I jos nesto,NE POSTOJI savrsen TFT monitor. Svi imaju svoje boljke. Uglavnom je kupovina TFT-a stvar licnog misljenja/iskustva/itd.
Kontam da je to dosta? :d

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno