Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Na pocetku instalacije, Vista pruza izbor za jednu od nekoliko opcija :
Business
Home basic
Home premium
Ultimate
Home basic N
Business N
Starter
Negde sam video jedan graficki prikaz, u vidu tabele, sta koja od ovih opcija "poseduje" vise ili manje u odnosu na ostale opcije, a to sada ne mogu da pronadjem....
Zna li neko osnovne razlike izmedju ovih opcija, odnosno koja je od njih, kada se instalira, onako "najbogatija" ako se tako moze reci ?

poprilicno hitno pitanje:
da li je neko uspeo da instalira neki delphi na vistu?ja sam doduse i uspeo da instaliram ,ali uz brojna upozorenja.
i sada,pri kreiranju nove aplikacije dobijam poruku da ne moze da renameuje neki fajl.
ako znate neku drugi verziju koje bi lepo radila recite.zaista je jako vazno...

resen problem.
ako nekoga zanima,treba da se iskljuci UAC,potom ide restart.e sad,ne znam koliko ovo zaista funkcionise,ali za sada radi.

i jos jedno pitanjce...
kako da kontrolisem fan speed na 6600GT?dosta se dere.
ranije sam to radio iz riva tunera,ali on me bas i ne sluzi najbolje sa ovim novim drajverima...

totalno sam zbunjen oko ove Viste. Jel postoji posebno 32 bitna verzija, a posebno 64 bitna verzija? Ili je samo jedna verzija Viste pa radi i sa 32 bitnim i 64 bitnim procesorima? Da li neko ima problema sa actiontec-ovim adsl modemom kod Viste?

Moras da prelistas sve strane thread-a, pre nego sto postavis pitanje.

Vista ima u veriziji 32bit i 64bit (dve razlicite verzije)...

flash kao ddr

imam kingstonov flash od 1gb, ali ga ne prepoznaje i nista se ne dogadja u opciji speed up system ! instalirao sam osnovnu verziju viste, da li je to problem ili nesto trece !

imam kingstonov flash od 1gb, ali ga ne prepoznaje i nista se ne dogadja u opciji speed up system ! instalirao sam osnovnu verziju viste, da li je to problem ili nesto trece !

A tebi bas treba speed up? Zasto mislis da ce to da ubrza bilo sta? Hard disk je brzi od flasha, tako da je koriscenje hard diska kao dopune za RAM mnogo bolje od koriscenja flasha.

Moja Vista je uspeno umrla :)

Tacnije - samoubila se na isti nacin kao sto se ubila i poslednja Beta verzija - unistila je filesistem. Sta sam uradio? Pogasio sam par security servisa (neki IPnesto servis) i posle restarta, particije vise nije bilo :)

@gadafi,
Kad smo kod toga .... koliki bi trebao da bude taj HDD, moze li se za to odvojiti samo jedna particija potrebne velicine i u kom formatu treba da bude (primarna, FAT, NTFS ili kako vec)

cime da pravim particije u visti???
da li da probam iz computer managementa (i kako se uopste to radi iz njega).
znam da mogu to da uradim i sa vista dvda,ali hocu to da uradim fino,iz same viste,sa nekim normalnim programom (tipa PM,ili acronis).ova dva ne rade normalno pod vistom....

Moja Vista je uspeno umrla

Moja jos nije, a kad ce, ne zna se ...

Uspeo sam nekako da je vratim (ni sam ne znam kako), ali izgleda da ne voli da se cacka oko security servisa
Sad nesto pokusavam da barkam po njoj koristeci jedno programce slicno nLite-u ... videcu sta ce ispasti od toga

Tacnije - samoubila se na isti nacin kao sto se ubila i poslednja Beta verzija - unistila je filesistem. Sta sam uradio? Pogasio sam par security servisa (neki IPnesto servis) i posle restarta, particije vise nije bilo :)

Na koliko si barem smanjio broj servisa pre pucanja viste?

Evo meni sa nodom32 dize 33 servisa, a nisam ni sidebar iskljucio, niti print spooler, niti security center isl servise.Znaci sa skoro 50 servisa na pocetku sam smanjio to na dosta manje i vista radi kao podmazana, barem do sada.

moze li neki spisak ili ss tih servisa?
ja sam install 64bit ultimate na rezervni hdd, hocu da se igram malo...

Pa imajuci u vidu da mi Vista nije primarni sistem i da sluzi za experimentisanje sa svim i svacim, ja sam isao u krajnost pa sam gasio neke "vitalne" servise. Moja lista je bila oko 22 servisa pre pucanja.

U principu jasno je da za "Vista experience" nije dovoljno 256 pa cak i 512 mb memorije (mozda se vremenom pojavi Vista for legacy computers) ali ono sto mene zabrinjava je vec drugo pucanje fajl sistema!

Onda da ne eksperimentisem dalje sa servisima, jer imam i vazne podatke na toj particiji koje doduse redovno backupujem.Da mozda nije problem u visti nego u necem drugom.Ako si zapamtio sta si i kada gasio mogao bi tu proceduru da ponovis na nekom drugom kompu koji ne sadrzi nesto vazno na sebi pa da vidis da li ce da pukne file sistem, i ako pukne onda je to vec ozbiljna situacija.

A sto se tice memorije nije ni 1GB dovoljno za glatak rad.Iako je sam odziv na komande na zavidnom nivou, sve mi se cini da vista sa 1GB rama radi kao XP sa 512MB ili manje.

E i da nisam iskljucivao ni onaj UAC koji smara kada zelim nesto da brisem isl.

Nego imam jedno pitanje:
Pre sam ladno na vista particiji(ali i na drugoj ntfs particiji) pod samom vistom kao admin mogao da editujem fajlove, pa kada sam saznao da UAC sprecava one annoy-ing poruke ja sam ga iskljucio pa ponovo ukljucio, ali od tada editovanje bilo kojeg fajla je nemoguce dok je UAC ukljucen iako sam podesio da imam full control nad particijom) create i modify su time ukljuceni).Da li negde postoji detaljinije podesavanje tog UAC-a?

@offtopic: Kutija zivis u zemlji koja vise ne postoji...

Poslednja izmena:
Mrzi me da instaliram Vistu i na drugu masinu :)
Sto se UAC-a tice, jedan od korisnika je ostavio link ka resavanju tog problema.... negde u lokalnoj polisi se da to srediti.

@offtopic: ja ne bih bio tako siguran u to :p

Samo ti stavljaj smajlije dok Vista unistava samu sebe :) Nemoj da pocne redom da pravi lom :D

@gadafi,
Kad smo kod toga .... koliki bi trebao da bude taj HDD, moze li se za to odvojiti samo jedna particija potrebne velicine i u kom formatu treba da bude (primarna, FAT, NTFS ili kako vec)

Pretpostavljam da ne treba veliki. Nisam mnogo citao o ovoj tehnologiji, ali je svakako bolje da se koristi USB hard disk, nego flash memorija, ako vec mora da bude USB (nisam siguran). Pored toga, koliko sam mogao da procitam, ovo bi trebalo da ubrza podizanje windowsa, mada mi nije jasno kako nesto sto je mnogo sporije od RAM-a moze da ubrza bilo koje operacije.

Speed Up sa flash memorijom

Jos sam malo citao o ovom ubrzanju Viste uz pomoc flash memorije. Povlacim sve sto sam rekao o ovome. Nema koristi od hard diska i nema veze sa USB-om. Mora da bude flash memorija. Izgleda da je trik u tome sto je vreme pristupa flash memoriji mnogo manje nego hard disku, sto je znacajno kod slucajnog pristupa podacima. Sekvencijalni prenos je trenutno dosta brzi kod hard diska, ali se prenos drasticno usporava kada glava skace levo desno po disku. Nasao sam jednu diskusiju u okviru koje je prilicno objasnjeno sta stoji iza svega: http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=80311

Izvinjavam se svima koji su pretrpeli posledice zbog mojih izjava u vezi sa ovom temom, a koje su posledica povrsnog razmisljanja i nedovoljnog udubljivanja u problem :whip:

Ja mislim da ce u buducnosti biti vise koristi od ove tehnologije kad se pojavi usb3 a flash memorija bude 5x puta brza ;)

....
Izvinjavam se svima koji su pretrpeli posledice zbog mojih izjava u vezi sa ovom temom, a koje su posledica povrsnog razmisljanja i nedovoljnog udubljivanja u problem :whip:

Ma nema frke, samo si nam malo podigao adrenalin, a o testosteronu da i ne pricam :p

@offtopic: Kutija zivis u zemlji koja vise ne postoji...

@off
Ehehe, a šta bi tek rekao za mene? :D
@on

Da li se još nekome desilo isto što i meni? Naime, juče sam posle par dana podigao Vistu i skapirao da mi Office ne radi ("Not a valid application") kao ni Yamicsoft Vista Manager. Nod radi ali neće da se apdejtuje baš kao ni Windows...

Š'a da radim? :crash:

Poslednja izmena:
Da li nekome vista radi u rezoluciji 1440 x 900, imam informaciju da radi preko RGB kabla ali stvarno ne bih menjao jos i to.

Da li nekome vista radi u rezoluciji 1440 x 900, imam informaciju da radi preko RGB kabla ali stvarno ne bih menjao jos i to.

nVidia preko DVI izlaza za sada jos uvek ne podrzava 1440x900...
Jedino resenje je D-Sub... Nazalost...

Poslednja izmena:
I ja imam isti canon, ali on ne radi.
Pod 32bitnom vistom sam uspesno instalirao drajvere sa cd-a i sistem je propoznao stampac, ali kada treba da stampa on jednostavno nista ne radi.
Pod 64bitnom vistom nema ni drajvera...

Posto je to jeftin model pitanje je da li ce uopste i da izbace drajvere za vistu.Jedino ako ga ms podrzi uz win update ili vistu za kranje kupce...

kako vam radi ipod na visti?
kada kliknem na safely remove hardware vista prijavi da je otkacen,ali na ipodu i dalje stoji do not disconnect...nisam jos probao da to uradim iz itunesa (posto koristim winamp i za ipod),ne kako ce sve funkcionisati odatle.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno