Šta je novo?

wireless na 10Km?

misterno

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poena
619
nisam mnogo gledao po searchu pa se nadam da ne ponavljam pitanje.
Zivim na periferiji pa mi je udaljenost od najblizeg AP 5 Km , nema opticke vidljivosti, ADSL mi nece skoro uvoditi , kablovski internet ni ne pomisljaju tako da mi je ovo jedina opcija.
Racunam da moze sa nekom opremom da se toliko daleko hvata signal ali koliko to kosta i ima li smisla?

Ima smisla ali ce da te kosta :)
Jedan AP od 200mW kod tebe, a drugi na strani provajdera ili od koga vec uzimas internet. Antene i na jednoj i na drugoj strani grid 24dB. Ap-ovi po 100e, antene takodje...znaci, investicija od 400e...+kablovi+2 mrezne...sve u svemu, ~450e.
Npr. jedan provajder ima takav backbone link na 7km i to preko centra BG-a sa nenormalnim smetnjama. Hoce reci, kod tebe bi ta kombinacija radila skroz OK.
Poz!

misterno je napisao(la):
nisam mnogo gledao po searchu pa se nadam da ne ponavljam pitanje.
Zivim na periferiji pa mi je udaljenost od najblizeg AP 5 Km , nema opticke vidljivosti, ADSL mi nece skoro uvoditi , kablovski internet ni ne pomisljaju tako da mi je ovo jedina opcija.
Racunam da moze sa nekom opremom da se toliko daleko hvata signal ali koliko to kosta i ima li smisla?

Nemoguce.. cak i da uhvatis nekakav signal to bi bilo neupotrebljivo bez opticke vidljivosti i ne pomisljaj..

Sad meni covek nije jasan ili je Stator nesto pogresno rastumacio. Elem, misterno je napisao da mu treba za 10km (gde pretpostavljam ima opt. vidljivost) ali je napisao onako uzgred da nema opt. vidlj. sa nekim provajderom na 5km .
Aj misterno, razresi misteriju :D

5 Km je vazdusna linija je do najblizeg AP-a(Banjica, ja sam na Avali), ali stvarno nema opticke vidljivosti jer brdo zaklanja vidik. Nije neko brdo, ali tek toliko da eto nema opticke vidljivosti.Do nekog drugog AP na drugoj strani (Vidikovac) ima i vise ali opet nema opticke vidljivosti mada gledano po mobilnom odatle hvata bez problema, jer manji je zaklon
ajd sad

Dakle ako nemas opticku vidljivost nemoj se upustati u avanturu :)

Stator je napisao(la):
Dakle ako nemas opticku vidljivost nemoj se upustati u avanturu :)

Aj samo da potvrdim ;)
Ja sam nekako shvatio da imas opt. vidlj. sa nekim drugarom ili provajderom na 10km, a koji bi ti omogucio kombinaciju koju sam predlozio, izvinjavam se.
S druge strane, raspitaj se da li mozda neki provajder ima nesto na Avali posto Avala deluje kao povoljna lokacija ze backbone linkove za okolinu Beograda. Pozovi recimo www.beogrid.net , nesto mi se cini da su oni pominjali Avalu nekada davno...

ok hvala na informacijama, zvacu ih sutra pa cemo da vidimo.

pozdrav

Pitanje

Da ne otvaram novi thread stvari stoje ovako:
max. 2000m opticke vidljivosti(tacnije 1900m mereno Plan+-om)
potkrovlje(poslednji sprat) je u pitanju tako da moze bez problema na krov,mada bi prozorska varijanta mozda bila bolja.
Sta mi treba od opreme?
Kakvu antenu uzeti, da li napraviti biquad ili...?
Net bi sluzio za skidanje fajlova i pomalo za igranje.
Nemam bas preterano kesha za ovu egzibiciju pa bih molio clanove da mi preporuce neku ekonomicnu varijantu pci kartice .
Hvala i Pozdrav

Ha, taman sam pomislio da je problem kao moj ali vidim da se moj slucaj ipak razlikuje od ovog u prvom postu. Ipak je dovoljno slicno da ne otvaram novu temu, pa ako je neko raspolozen da mi da nekakvu informaciju..
Ja sam udaljen nekih 6-7km od AP-a (Vodotoranj na Kosutnjaku) i imam opticku vidljivost. Kako bih mogao da izmerim signal, odn. ko bi to odradio i koliko bi me kostalo, i kakva bi mi otprilike oprema trebala za to i po kojoj ceni?

Bi-quad + sat tanjir 1,5m ili vise + AP 200mW + fabricki kabel
Ogranicis brzinu na minimum (1 Mbps).Dovoljno za koriscenje interneta :D :d :eyebrows:

Ajd da se i ja prikljucim pitanjima i ozivim temu ponovo,posto na selu imam istu situaciju!
Razmisljam sta mi je ciniti jer par drugova hoce da delimo net pa mozemo da napravimo mrezu i delimo signal sa SkyDSL-a ili kako se vec ono zove (49 eura flat mesecno) ili da se povezem na AP provajdera u obliznjem gradicu (koji je ispod nas,posto je selo na brdu,vazdusnom linijom nema vise od 6 do maksimalno 7km,opticke vidljivost ima) pa sta preporucujete ako se konektujem na AP wireless provajdera,sta tacno treba?
Ja inace imam Wi-Fi 802.11b Intel/WLAN PRO 2100 3B Mini PCI karticu (sa Centrino platforme) u laptopu,znaci ne znam kako bi sad to islo do antene,a gore vidim da zex24 pomenu satelitsku antenu+bi-quad dok sam u tredu by NPetar citao da mi za tu udaljenost treba grid antena,i sad sam malo zbunjen,sta ustvari treba!?
Inace mi vise odgovara grid antena nego satelitska koja zaklanja pola terase+bi-quad,a verovatno bi me grid i kostala manje ili bar isto kao ova dva,pa ako mogu da biram... objasnite sta i kako za toliku udaljenost ali detaljnije nego zex24 molicu? :D
Pozdrav ,)

Ha,haaaaaaa,stike that!! :banana:
Znaci dok sam ubijao dosadu i pokusavao da pronadjem sajt Drim komunikacija da pogledam cenovnik,laaaadno nadjem na naslovnoj strani ovoliiiiiiiku sliku AP-a u mom selu,na par stotina metara od moje kuce-> http://www.drimkomunikacije.com/pic/photos/link 5,8 Lomnica.jpg :-devil-:
Ladno ljudi nakacili opremu na repetitor jedne od radio stanica (po mom selu ih bar ima dosta,bar 3-4,ionako je sve brdo do brda i to dominantno visoka u odnosu na okolinu) tako da je moj problem resen,a vama ostalima za nauk nek je sledeca poruka... KORISTITE GOOGLE,ma u kolikoj selendri da zivite,big brother knows everything!! :p :d
Pozdrav ,)

Ja na ovoj tvojoj slici ne vidim antenu za wireless 2.4GHz. Sto se tice izbora grid vs sat+biquad, za tvoje potrebe svejedno uz opticku vidljivost. Ako imas AP na par stotina metara, probaj sa home made antenama.
Poz!

I nije 2.4GHz kako oni sami kazu,vec 5.8GHz,pise i u naslovu slike (link 5.8GHz Lomnica) ALI... Ja sam upravo zavrsio razgovor sa jednim iz tehnicke podrske i on kaze da je taj link 5.8GHz predvidjen za pravna lica ali,ako bas hocu,mogu i ja da se konektujem odgovarajucom opremom,mada on kaze da tu postoji i 2.4GHz oprema i da je najbolje da ipak nju koristim (kako ako je ti ne vidis)!?!? :p
Ja sada imam sledece izbore koje sam napravio na osnovu onog sto sam procitao u tvom tredu i na par linkova iz tvog treda,a vi me slobodno ispravite ako gresim:
1. Satelitska antena (imam neku manju koja mi truli dzabe) + bi-quad antena na njoj (video sam cak i sa 3D Corner antenom kombinaciju) + AP (pooooooojma nemam koji,preporucite nesto solidno do 80 eura otprilike,ako mogu sa kablom i materijalom za antenu koju cu sam da pravim da se skrpim za oko 100-tinak eura)!?
2. 3D Corner antena (skracena) moj licni favorit jer je dizajn ekstra,prijem vrhunski,dobit ~18db... ma zakon stvarcica,a jos mi je komsija limar pa imam i lim i majstora koji ce to lepo da zavari da bude bas profi,a i jeftino je + AP (opet ne znam koji do oko 80 eura)!?
3. Oni mi nude SVU opremu koja ukljucuje"odlican"Planet AP (samo tako je rekao,i pomenuo da ima 2 LAN porta),Yogy antenu od 17db i kablove za sve to za nekih 130 eura!?
Odlicna vest je da je,posto sam vec napomenuo da imamo u selu nekoliko repetitora,maltene na svakom brdu po jedan,link izgleda postavljen bas na onom meni najblizem,znaci ne 700-800 metara kako sam prvobitno mislio (jer je taj repetitor ipak na najboljem mestu) vec je u pitanju jedan drugi na otprilike POLA :-devil-: te razdaljine od mene,tako da uz malu pomoc dvogleda mogu da procitam ko je proizvodjac antena na linku koliko je blizu!! :D
Problem moze biti sto i ja i buraz imamo mini PCI Wi-Fi kartice (ja Intel PRO 2100 3B a za njegovu ne znam,neka koja ide uz IBM R40) i obe su 802.11b a nema nigde za njih podataka o snazi u mV (a preturih ceo net,stvarno) pa ne znam vrede li cemu,jer ce ipak signal morati da prolazi kroz jedan zid do moje i kroz patos do njegove sobe pa ako su nam slabe kartice,onda moram dati dosta vise love za jaci AP,jel da?
Pozdrav ,)

A pazi sad ovo Petre,iako ti tvrdis da nema opreme za 2.4GHz-a na onoj slici!!Danas sam skoknuo do repetitora sa laptopom u rancu,i na nekih 20-ak metara od i isto toliko ispod antena (znaci ugao od otprilike 45-50 stepeni) i uhvatio sam dobar signal sa mojom karticom i jos mi je softver ponudio da se konektujem (kaze open network) pa mi sad nije jasno kako ako ti tvrdis da nema 2.4GHz opreme a sumnjam da moja 802.11b Wi-Fi kartica radi i na ovoj i na onoj frekvenciji,ili gresim!?
Takodje sam uvideo da ce mozda biti malo problematicno uhvatiti signal jer je repetitor na koji je postavljena oprema na zaravnjenom delu brda i ne znam kako oni tvrde da to nije problem ako nema prave putanje od njihove antene do moje terase,mozda cu morati da dignem antenu i do 4-5 metara iznad krova (delom da je oslonim na jedan dimnjak koji se ne koristi)!?
I sta bi sa predlozima za AP,koliko mi jak treba posto ce signal morati da prolazi kroz zid do mene a kroz patos do burazera,a videh u oglasima Compex NetPassage WPE54G 22dB i 158mV,Atheros chipset,WPA2,WEP... (samo mu fali MAC adresses filtering) za nekih 80 eura,da li da uzmem njega ili neki slabiji,a kvaliteniji model!?
Pozdrav ,)

Ala si ga ti zakomplikovao :) Sto lepo ne pozoves provajdera tamo da donese opremu kod tebe i najpre uradite testiranje ?! Ako internet radi kako treba, tj. ti zadovoljan...tada je na tebi da odlucis da li da uzmes opremu od provajdera (sto je svakako pametno jer ce oni odgovarati za sve) ili da istu, identicnu, pazaris sam. Ako hoces da sam pravis antenu, tada neces moci da se zalis provajderu kako nesto nije kako treba...Mislim da sam jasan. Zatim, ti hoces da provlacis signal kroz zidove...to je smrt za wireless tako da ces morati sam da eksperimentises.
Sto se tice slike koju si okacio, slikaj ceo stub pa okaci sliku (sada se vidi samo delimicno).

I jos jednom, najpre dovedi provajdera da testira signal pre nego ista pazaris.

Ae!

Buahahahahaaaaa! :trust: Ne da si mi pomogao uocavanjem ove pravopisne greske nego... ne znam sta bih radio!! :mad:
NPetar,rekli su da dolaze ujutru da provere,a stvarno nije ni potrebno neko ekstra detaljno proveravanje jer kao sto sam rekao taj repetitor je iznad mene (pa od njega padina do mene nagiba oko 25-30%),sa mog krova se vidi skoro ceo a sa terase samo lampa za upozoravanje letilica pa nisam siguran da ce moci na terasi jer se ne vide antene sa nje MADA mozda nije ni potrebno jer sam za one dodatne antene (pored 3 tanjira) nasao na NSWireless da su u pitanju omnidirekcione antene!?
Zato i hocu antenu na krov,pa sa jos kad naslonim antenu na jedan stari dimnjak taman koliko je i on visok... bice i stabilno,i"gadjace se"lepo sa tanjirima (a tek ako su ono stvarno omnidirekcione uz tanjire...) i to na svega nekih 400-tinak metara!!
Znam da mi je bolje da kupim antenu nego da pravim,ja sam pre mislio na to kakva je njihova celokupna oprema (negde sam primetio da daju istu opremu kao pojedini provajderi,recimo neki KBC,znaci taj"neki"Planet je verovatno WRT414 Access Point Wireless G sa 18dBm i izlazne snage 63mW a Yogi antena takodje iste snage odnosno 17dB) i da li je to dovoljno jako za ono sto hocu (antena manje vise,zanima me AP)!?
A kako to vi koristite kuci ako ja mnogo hocu sto bih da stavim AP u hodnik pa da odatle koristim dalje na laptopovima,zar to nije predvidjeno i za takve situacije,ko jos ima kucu bez zidova kao da je fabricka hala,ili ja to ne kapiram nikako!? :p
Cisto da se zna da sam nasao neki katalog (takodje na sajtu neke od nasih neprofitnih wireless mreza) u kome pise da se kroz zid gubi 15-20dB zavisno od debljine (znaci meni je 15dB) a za pod je od 20-25 zavisno od vrste gde je ovaj moj od rapida i"3 prsta ploce"verovatno tu na minimumu i zato pitam da li da uzmem jaci AP od ovog Planet-a? ;)
Mogli bi da izbegnemo sve ovo ispitivanje i ubedjivanje ako bi mi neko od vas dao konkretno resenje za moj problem a to je da od antene spustim AP u hodnik sa 6-7m CFD200 kabla i odatle da koristim internet dalje a da mi NE treba jos jedan desktopcic koji ce da upravlja AP-om (AP ne radi samostalno,cim ima LAN konektor,ili i tu gresim) i da NE busim zidove i razvodim kablove do soba kako bih mogao da imam 128kb/s konekciju (znaci treba mi sto bezicnija varijanta) jer se onda toliki izdatak i unistavanje prostorija ne isplati!!
Pozdrav ,)

U redu je to Crash,razumem ja to,samo ne znam sta dalje ako je taj AP dovoljan po snazi,znaci kako dalje od tog dela koji sam naveo Yogi antena 17dB + 6-7 metara low loss kabla + AP od 18dB i 63mV,znaci kako dalje to namestiti da se koristi wireless sa dva laptopa sa ugradjenim miniPCI karticama (ja sam inace u procesu zamene moje 2100 3B 802.11b standarda za 2200BG 802.11g standarda,mozda ona sem vece brzine ima i veci domet pa samim tim i manje oscilacije pri prolasku kroz prepreke) a da mi takav nacin koriscenja wireless-a ne presedne od gomile kablova i rupa u zidovima!?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Buahahahahaaaaa! :trust: Ne da si mi pomogao uocavanjem ove pravopisne greske nego... ne znam sta bih radio!! :mad:

Daj, nemoj odma da se ljutis. Nije mi bila namera da te vredjam. Bilo mi je smesno "jogi antena". Nisam do sada cuo za taj izraz. Uopste nije bitno da li ti to pises namerno ili slucajno i da li znas kako se stvarno zove ili ne. Evo malo da se proveselis :bottle: :guitar:

U redu je to Crash,razumem ja to,samo ne znam sta dalje ako je taj AP dovoljan po snazi,znaci kako dalje od tog dela koji sam naveo Yogi antena 17dB + 6-7 metara low loss kabla + AP od 18dB i 63mV,znaci kako dalje to namestiti da se koristi wireless sa dva laptopa sa ugradjenim miniPCI karticama (ja sam inace u procesu zamene moje 2100 3B 802.11b standarda za 2200BG 802.11g standarda,mozda ona sem vece brzine ima i veci domet pa samim tim i manje oscilacije pri prolasku kroz prepreke) a da mi takav nacin koriscenja wireless-a ne presedne od gomile kablova i rupa u zidovima!?
Pozdrav ,)

Sa 7 m kabla klase 200 bi imao gubitak od oko 3.5 dB, dok bi sa klasom 400 imao gubitak od oko 1.4 dB. Tri puta veca snaga (200mW u odnosu na 63 mW) je oko 4.8 dB.
Mozda da razmotris da umesto jogi ;) antene, koju ces verovatno morati da kupis jer je dosta komplikovana za samogradnju zbog neophodne precizne izrade, napravis 3D korner antenu koja super radi i moze da ima dobitak od otprilike 17 dB. Jedina mana joj je sto je, zbog vece povrsine, osetljivija na vetar.
Da bi ti internet radio prihvatljivo, potrebno je da imas nivo signala na ulazu u prijemnik od oko -80 dBm. E sad, ako je kod tebe taj nivo recimo -50 dBm, onda ces moci da priustis gubitke od 30 dB kroz zidove, kablove, konektore itd.
Kupovinom 802.11g kartice neces da imas nista bolji prijem nego sa b varijantom.
Sto se AP-a tice, postoje dve varijante. U prvoj je potrebno da podrzava tzv. klijent rezim rada i tada se AP kroz LAN povezuje sa racunarom. Ako hoces da povezes vise racunara na ovaj nacin, onda ti treba ili poseban ruter, ili da ti jedan racunar izigrava ruter, ili da AP ima ugradjen ruter. Druga varijanta je da ti AP radi u repetitorskom rezimu, pa da onda bezicnim mreznim karticama hvatas njegov signal. Nezgodna stvar u tom slucaju je sto bi onda morao da imas neusmerenu antenu zakacenu na AP, koja ima dosta manje pojacanje, skuplja je i nepogodna samogradnju.

I jos jednom, nemoj da se ljutis za jogija :bottle:

U redu je,malko sam se iznervirao sto od prikupljene kolicine podatka u prethodnih par dana nisam uspeo sam da smislim sistem koji bi mi odgovarao pa sam malo planuo jer sam pomislio da me zezas a ja jadan tek juce cuo i za AP i za Yogi i... u redu je!! ;)
E sad,ako dobro razumem prvi pasus,pozeljno je da potrosim duplo vise (tako kazu da kosta) na bolji kabal da bih imao manje gubitke i ne moram da bacam pare na AP koji ima 160mW ili 200mW jer je dobitak samo nekoliko dB koji bolje mogu ostvariti sa 10-ak eura vise utrosenih za kabal klase 400 (bese neka oznaka CFD?) nego nekoliko desetina eura za jaci AP (ovaj koji nudi provajder kosta 60 eura u Netiks-u a taj Compex od 158mW nekih 90 eura,onaj od 200mW je preko 100 eura)!?
A ta druga opcija koju si pomenuo je bas ono sto je najbolje za mene,nema kablova po sobama,nema frke oko busenja zidova,sto znaci da mi treba koji AP/router,preporuci neki dobar model ispod 90-100 eura,ako ima!?
Ta neusmerena antena za takav AP se pravi ili moze da se kupi (ako moze kako se krecu cene)?Jer ako moze da se kupi gotova,kao sto bih uzeo od provajdera profi Yogi antenu,kablove i konektore,da se ne smaram sa pravljenjem nijedne ako nije preskupa?
A mislim da je Yogi u mom slucaju bolja varijanta,jer je selo na velikoj nadmorskoj visini (u odnosu na okolinu) pa su i solidni vetrovi,snegovi su veliki takodje,i jos mora da ide na dimnjak da ne bi ljuljala na vetru i da bih mogao da spustim vertikalu na dole tacno u cosak hodnika na nekih 7m ispod,pa bi 3D Corner antena bila izlozena svim ti maltetiranjima a isti je gain,17dB ova,17dB Yogi,a i nije nesto preskupa,jesi li je mozda iz nekog drugog razloga preporucio!?
Gledam sad da izbegnem mrcvarenje sa antenom ako nije neka velika usteda jer par delova ovde ne mogu naci (ali posto studiram u Nisu mozda mozes da preporucis gde sta ima dole da se kupi) a isto vazi i za AP jer imam losa iskustva sa provajderima i njihovom opremom (doduse na ADSL-u) i ne bih da njima prepustam sve,samo ono sto ja ne mogu da nabavim BOLJE od onog sto nude a za slicnu/malo vecu sumu love! :)
Jel ima Nis neku wireless mrezu i sajt za nju,NS ima,kao i BG,i Uzice... sto ne bi imao i Nis ako vas ima dosta dole,ja ne znam posto dole koristim glupi PTT ADSL koji je propast sa Sagem opremom! :mad:
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
E sad mali update,posto sam potrazio malo sta se nudi kod nas od tih"multipraktika",i nasao sam kod Pakom-a ovaj uredjaj (za gadafijevu situaciju broj 2,sa sto manje zica) pa mi dajte svoje misljenje o njemu a u dnu opisa ima i maleni .pdf na par strana sa specifikacijama pa ako vas ne mrzi pogledajte malo i prokomentarisite ih,meni ne deluju naivno sto se tice funkcija,a ni bas impresivno sto se tice snage od samo 18dB ali kosta samo 78 eura pa ako moze da posluzi za situaciju broj 2 iz gadafijevog posta... -> http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9001517
A slobodno i vi preporucite nesto sto moze da se nadje kod nas a da je eventualno pouzdanije,sa boljim chipsetom,vecom snagom,a da ne predje (puno) nekih 100 eura!?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
E sad,ako dobro razumem prvi pasus,pozeljno je da potrosim duplo vise (tako kazu da kosta) na bolji kabal da bih imao manje gubitke i ne moram da bacam pare na AP koji ima 160mW ili 200mW
Najbolje je sto bolja antena i sto kraci i sto bolji kablovi. Bilo bi dobro ako si u prilici da AP stavis na tavan.

A ta druga opcija koju si pomenuo je bas ono sto je najbolje za mene,nema kablova po sobama,nema frke oko busenja zidova,sto znaci da mi treba koji AP/router,preporuci neki dobar model ispod 90-100 eura,ako ima!?
Za ovo drugo resenje ti ne treba ruter. Ruter rutira LAN saobracaj, a ne wireless. Sa ruterom bi morao da razvlacis UTP kablove do svakog laptopa. Kod drugog resenja je jos potrebno da od provajdera dobijes onoliko IP adresa koliko racunara planiras da prikljucis. Mislim da je najpouzdanije resenje sa ruterom i LAN-om. Kablove sprovedes po uglovima soba, tako da nije strasno. E sad, ako hoces da laptopove nosis svuda po kuci i da imas prijem moraces da probas ono drugo resenje. Samo moras da imas u vidu da ti je antena na krovu, pa ce slabljenje da unose u krov i plafon i zidovi... Imaces i problem zracenje antene "na dole" Pitanje je sta ce da bude od svega toga. Ako je neko probao mogao bi da prokomentarise...

Ta neusmerena antena za takav AP se pravi ili moze da se kupi (ako moze kako se krecu cene)?Jer ako moze da se kupi gotova,kao sto bih uzeo od provajdera profi Yogi antenu,kablove i konektore,da se ne smaram sa pravljenjem nijedne ako nije preskupa?
Moze da se kupi. Baci pogled kod prodavaca bezicne opreme. Moze i da se pravi. Pogledaj ovde http://www.yu1aw.ba-karlsruhe.de/srp.htm Imas tu i jako dobre tekstove o mnogim bezicnim stvarima.

A mislim da je Yogi u mom slucaju bolja varijanta,jer je selo na velikoj nadmorskoj visini (u odnosu na okolinu) pa su i solidni vetrovi,snegovi su veliki takodje,i jos mora da ide na dimnjak da ne bi ljuljala na vetru i da bih mogao da spustim vertikalu na dole tacno u cosak hodnika na nekih 7m ispod,pa bi 3D Corner antena bila izlozena svim ti maltetiranjima a isti je gain,17dB ova,17dB Yogi,a i nije nesto preskupa,jesi li je mozda iz nekog drugog razloga preporucio!?
Yagi antena, kod jednog od nasih proizvodjaca, od 17 dBi (kako oni tvrde) kosta bar 35 evra + pdv, a 3D korner mozes da napravis za desetak. Ali, ako imas problema sa snegovima, vetrovima, onda uzmi jagi.

(ali posto studiram u Nisu mozda mozes da preporucis gde sta ima dole da se kupi) Jel ima Nis neku wireless mrezu i sajt za nju,NS ima,kao i BG,i Uzice... sto ne bi imao i Nis

Koliko ja znam, Nis ima par komercijalnih mreza. Od opreme moze ponesto da se kupi u pakomu (AP, kartice) i nista vise. Antene, kablovi, konektori... zaboravi. Cuo sam da neke beogradske firme imaju saradnike u Nisu, pa moze da se naruci, ali u prodavnici nema nista.
Inace, sta studiras? Mozda se znamo?

OK,ukapirao sam,saznao sam i da je dobila ime Yagi po Japanskom (valjda) profi Yagiju iz davnina koji je valjda patentirao sta li... ucim polako! :)
E sad,kakav mi je izbor AP-ova niko nista ne rece,niti preporuci neki (inace ima polovan D-Link DWL-900ap+ revizija C2 na prodaju ovde na benchu,jel valja on,mada mislim da je samo 802.11b uredjaj) niti prokomentarisa neko onaj Alied Telesyn (koji nadjoh u drugoj prodavnici za 68 ojra,glupi preskupi Pakom i njegovih 78 ojra za isti)!?
E i jos jedno pitanjce oko stvari koja me zanima a nisam nasao odgovarajuce objasnjenje na nasim forumima,a to je AP od starijeg kompa i softvera MikroTik OS ako se ne varam?
Jel sam ja to dobro ukapirao i jel to valja nesto,posto jedan ortak dugo"prasnjavi"u fioci MicroATX PIII plocu i Celerabu na 700-tinak MHz kao i nesto SD-RAM-a i dao bi mi jeftino,pa da znam kakve su mogucnosti sa tim,to u MiniATX kucistu sa par PCI kartica moze da ispadne perverzija dobro za 50-ak eura i jos toliko za antenu i malo kabla i bas super za moj (studentski) budzet!? :)
E,kad pomenuh studije da ne ostanem duzan gadafiju... Ja sam na arhitekturi,malo sam stariji jer sam pravio par godina pauze (prva zbog saobracajke,druga zbog vojske) pa nisam jos zavrsio iako sam trebao,ali ide nekako... inace sam stanovao na Durlanu do pre neki dan vec 3 godine! ;)
Ajd preporucujte i dalje,naci cemo vec neko prihvatljivo resenje da ne bude (pre)skupo a da bude OK da ne bih cekao nekoliko meseci dok skupim lovu za nesto skupo pa da uzmem wireless net tek na prolece ili iduce leto!
A inace mi treba za jedan laptop"at a time"pa mi nije bitno da li ISP nudi jednu ili dve IP adrese i da li moram da doplatim za drugu ako ne nudi,jer ja i buraz ne koristimo net u isto vreme skoro nikad pa je nebitno,samo je bitno da ne razvlacim kablove svuda (dobro ne svuda,ali u jedno 3 prostorije) po kuci!?
Mada mislim da me gadafi ne razumes najbolje ili sam ja lupio,ali nece AP biti na tavanu jer sa nekih ~7m kabla spustam vertikalu u hodnik ispod tavana,spustim AP u cose ili jos bolje okacim na zid,ko ga šiša,ne smeta mi,i onda tu iznad njega recimo postavim neku antenu za signal do laptopova i eto sistema bez zica! :)
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
E sad,kakav mi je izbor AP-ova niko nista ne rece,niti preporuci neki (inace ima polovan D-Link DWL-900ap+ revizija C2 na prodaju ovde na benchu,jel valja on,mada mislim da je samo 802.11b uredjaj) niti prokomentarisa neko onaj Alied Telesyn
Ja imam D-Link DWL-G700AP i nisam uopste zadovoljan. S vremena na vreme se ukoci, pa moram da ga restartujem (sreca sto se zablokira samo wireless deo, a LAN radi, pa sam napravio programce koje ga nadgleda i restartuje po potrebi). 900ap jeste 802.11b uredjaj, ali one brzine prenosa koje nudi g standard neces moci nikada da iskoristis (prema Internetu). Mislim da je AT solidan uredjaj i da je dosta povoljno AP+Router po toj ceni.

E i jos jedno pitanjce oko stvari koja me zanima a nisam nasao odgovarajuce objasnjenje na nasim forumima,a to je AP od starijeg kompa i softvera MikroTik OS ako se ne varam?
Jel sam ja to dobro ukapirao i jel to valja nesto,posto jedan ortak dugo"prasnjavi"u fioci MicroATX PIII plocu i Celerabu na 700-tinak MHz kao i nesto SD-RAM-a i dao bi mi jeftino,pa da znam kakve su mogucnosti sa tim,to u MiniATX kucistu sa par PCI kartica moze da ispadne perverzija dobro za 50-ak eura i jos toliko za antenu i malo kabla i bas super za moj (studentski) budzet!? :)
Nije AP od starog compa i mikrotika :) Radi se o tome da moras da imas AP, koji radi u klijent rezimu, a njega prikljucis na comp, koji izigrava ruter. Onaj AlliedTelesyn ti radi otprilike isti posao.

Ja sam na arhitekturi
Onda smo komsije. Ja sam na Elektronskom.

Mada mislim da me gadafi ne razumes najbolje,nece AP biti na tavanu jer sa nekih ~7m kabla spustam vertikalu u hodnik ispod tavana,spustim AP u cose ili jos boje okacim na zid,ko ga šiša,ne smeta mi,i onda tu iznad njega recimo postavim neku antenu za signal do laptopova i eto sistema bez zica! :)

A gde mislis da ukljucis tu antenu za signal do laptopova? ;)
Mozda mozes da probas resenje sa dva AP-a? Jedan vezan za spoljasnju antenu, pa LAN-om spojen na drugi AP, a drugi AP sa svojom antenom emituje signal "za po kuci". Nisam probao ovu kombinaciju, ali pretpostavljam da je moguca.

Ahaaaa,znaci ja ladno mogu za stoju eura da uzmem ovaj AliedTelesyn (mislim da je Realtek chipset,kazu da je posle Atheros chipseta njihov najbolji,mada ga sa Pakom sajta uklonise EKSPRESNO BRZO,dzabe dadoh link za procenu) za signal i mozda umrezavanje po kuci kad za to ima potrebe,a da uzmem ovog polovnjaka D-Link DWL-900AP+ (koji je ranije izgleda hvaljen dosta,samo je sad malo zastareo posto ne podrzava g,ali kad kazes da mi netreba g protokol za sam net onda... odgovara) koji cak mogu i da usrafim na isti dimnjak gde kacim antenu za net,tako da do antene ostane par metara kabla,to ce tek biti low loss kombinacija,a!? :D :banana:
Posle mogu da razvucem 5-6 metara crossline kabla za povezivanje sa ovim AT-om i dalje nek on salje signal,iskreno se nadam da ce moci da izvede to!?
E sad nek mi jos neko potvrdi ovo da je 100% izvodljivo,da se ne zeznem i uzmem od coveka D-Link pa posle da mi ne vrsi posao posto kazes da mi onaj Alied Telesyn vrsi posao onda da ih uparim ako je to sigurica da moze!? :trust:
Aj da ne cekam nekog sa potvrdom,da pitam unapred,da li ce taj drugi AP moci sa svojom malom"pendrek"antenom/antenama da salje dovoljno jak signal,da li ona oznaka tipa 15dB znaci da je toliki maksimalni signal,sto onda znaci da ce se signal potpuno izgubiti prolaskom kroz samo jedan zid!? :S:
Pozdrav ,)

Vrh Dno