Šta je novo?

Galaxy 7300GT & 7600GS

Naravno posle kratkog igranja sve se stabilizuje ali na pocetku malo secka zbog swap-a mislim da bi jos samo 256mb-a otklonilo ovaj nedostatak ali boze moj mogu detalji za nijansu i da se smanje.

To sto ti u pocetku swapuje, pa se stabilizuje ukazuje samo na nedostatak sistemske memorije, a ne graficke. Mozda si imao 1GB, ali si vjerovatno u winu imao mnogo rezidentnih programa koje je igra morala da "potisne" u tih prvih nekoliko minuta igranja (prebacuje iz fizicke u virtuelnu memoriju, a u isto vrijeme gura igru u fizicku memoriju), pa otuda swap-ovanje. PCI-E je projektovan tako da ti da dovoljan bandwidth za skoro neprimjetnu razmjenu podataka, kada je onboard memorija nedovoljna.

Poslednja izmena:
Dobro to sto se tice 7300GT naravno da je bolje 128DDR3 umesto 7300GT sa 256DDR2, kao sto je slucaj bio sa 6600GT 128DDR3 i obicnom 6600 256DDR2, ali izmedju 7300GT 128DDR3 i 7600GS 256DDR2, ja bih se licno ipak pre odlucio za ovu 7600GS, jer ima 12 pajpova, mozda nisam u pravu ali to je ono sto mislim da je bolje od ova dva. Drugo sada vec ima za 120 evra 7600GT presvucena u 7600GS, a opet 30 eura nije mala novcana, ali jeste ogromna razlika u performansama. Plus mislim da ima Club3D 7600GT za 125 eura, i tako, kada ste vec udarili u offtopic-e :p

Dobro to sto se tice 7300GT naravno da je bolje 128DDR3 umesto 7300GT sa 256DDR2, kao sto je slucaj bio sa 6600GT 128DDR3 i obicnom 6600 256DDR2, ali izmedju 7300GT 128DDR3 i 7600GS 256DDR2, ja bih se licno ipak pre odlucio za ovu 7600GS, jer ima 12 pajpova, mozda nisam u pravu ali to je ono sto mislim da je bolje od ova dva. Drugo sada vec ima za 120 evra 7600GT presvucena u 7600GS, a opet 30 eura nije mala novcana, ali jeste ogromna razlika u performansama. Plus mislim da ima Club3D 7600GT za 125 eura, i tako, kada ste vec udarili u offtopic-e :p

Mislim da nismo otisli u off topic, naprotiv. Za klasu "do 100e" tesko da se moze naci nesto bolje od navedenih karti, a nije lose znati i druge mogucnosti. Mnogima clanovima foruma budzet je prilicno ogranicen, pa im je itekako bitno da dobiju sto vise performansi za sto manje para.

Meni kazes "dobro procitaj" a ti ni moj prethodni post nisi procitao.
FEAR lepo naznaci u slucaju da imas graficku kartu sa 128 rama ovako: "Nemate dovoljno memorije za Max texture"ok?.Imao sam msi6600gt DDR3sa 128 ram-a,na kome je FEAR konstantno imao "seckanja","pauze","copove"itd.Zamenim sa 7600gs 256 ddr2 koji ima isto snage kao navijeni 6600gt,i vise nema "seckanja",nema upozorenja pri promeni textura.E sad
i dalje mislis da su ljudi koji su pravili FEAR,pogresili,i da nisu trebali da stave upozorenje (kao i likovi iz ID Softwera za Doom 3 ili bilo koja druga igra koja trazi vise rama)onda je to ok ;).

Bilo je i dosta price na forumu oko 7300gt sli i iskoriscenja i zakljucak je bio da SLI-128+128 nije jednako efektivnih 256.

Eto ja sam slucajno imao 6600GT sa 128 Mb i igrao sam FEAR na max detaljima i nije bilo ni najmanjeg sjeckanja.

@ NikolaT,

Da pogodim igrao si u 640x480 rezoluciji?

@GoranM, vidim da si gore odgovorio kako onome coveku jos treba sistemskog rama, evo recimo ja imam 6600GT 128mb, i 1gb rama, da li bi meni nesto pomogao dodatni ram, jer u igrama gde na odredjenim podesavanjima imam 35-45 frejmova, dolazi do padanja frejm rejta recimo na 15 na pojedinim lokacijama?
Iskreno ne verujem da bi mi previse pomogao sistemski ram sa ovom grafickom ali ako drugacije mislis slobodno reci, (i u kojoj meri)?
Jos nesto recimo quake4 ima podesavanja za kartice sa 512 rama, da li to znaci da bi na tim podesavanjima mogla i graficka sa DDR2 512 da radi kako treba, tipa 7600GS 512DDR2 ili jos bolje 1600pro 512, posto je ova druga mozda malo slabija. S obzirom da te teksture u igri zahtevaju 512mb, probao sam ta podesavanja sa mojom karticom i igra prakticno ne znam da li ima 1-2 frejma?

@Flight
Igre vecinu textura ucitavaju u video memoriju,ostatak koji ne mogu da spakuju u video ram ucitavaju u onaj deo koji oznacis sa Agp Aperture,a ako i sa tim nema dovoljno rama ucitava texture koje su u tom trenutku potrebne sa harda u video ram i to se vidi kao seckanje.E sad ovaj 7300gt moze da prodje u nekim igrama ako je memorija doljno brza da ucita potrebnu kolicinu bez vidljivih usporenja.Predpostavljam zdravim razumom da bi Doom 3,i Quake 4 na 512 tex. radili katastrofalno na 128mb bilo kog ddr-a.A ako pokusas da kompenzijesh Video ram sa sistemskim pomoci veceg aperture size-a samo ce ces dobiti situaciju da se veliki deo textura ucita u sistemski ram i josh vise uspori igru.

Ljudi shvatite da cak i kad imate na tako sporim kartama (a 7600GS i 7300GT su kako rekoh niza srednja klasa) 256/512MB VRAM-a, cak i da ih iskoristite, imacete duplo vise materijala za obradu, koje te nesretne graficke karte ne mogu dovoljno brzo obraditi i kada imaju samo <=128MB. Stalno zaboravljate to ! Cemu ucitavanje ogromnih tekstura cija kolicina prelazi 128MB, ako ce vam usred ogromnog balasta materijala graficka stucati i spustati framerate ispod granice igrivosti (20fps).

@Flight

Nedostatak sistemskog rama se najcesce manifestuje stucanjem , odnosno kratkotrajnim stopiranjem animacije unutar igre, gdje se u sistemski ram ubacuje nova deonica, dio igre, koji inace nije mogao stati inicijalnim aktiviranjem igre (nema dovoljno memorije za alociranje citave mape). Obrati paznju da li ti je prilikom tih padova framerate-a aktivnost harddiska pojacana (lampica za aktivnost harda zasvijetli), pa ako je odgovor potvrdan, imas manjag sistemskog rama.

Poslednja izmena:
Hvala puno na odgovorima, bio sam malo u zabludi sto se nekih stvari tice, obrni okreni najbolje da se ima bolja graficka :)

Nego da li bi ovde mogli da pokrenemo procesor-->grafika odnos u igrama i obrnutno, ili bi morala nova tema?

PS/Ranije kada sam razmatrao nabavku dodatnog sistemskog rama, neki ljudi sa ovog foruma su mi govorili dzaba ti 2GB, kada imas 6600GT, tako ja ostadoh na 1GB, a sada vec je 6600GT prilicno prevazidjena, tako da je svejedno.

uzeo sam galaxy 7300gt sa zalmanom.
dobra karta, tiha na prvom mestu sto mi je najbitnije i solidno se oc ovaj moj primerak (575/800).

NWN2 radi fino i na varijanti sa DDR2 memorijom, ali ti preporučujem da uzmeš onu sa DDR3 (recimo u Imtelu Club3D DDR2 i Galaxy DDR3 koštaju isto, tj. razlika je 50 dinara). Kad sam reklamirao grafičku, doplatio sam za Galaxy, 2000 poena ima više u 3dmarku 03 od DDR2, prema tome NWN2 i Gothic 3 mogu raditi samo brže.

Heh,ja sam Gothic igrao oko 60 sati na X1300PRO koja je losija i od tog 7300GT modela.Posle sam ubacio 7600GS(na njemu jos oko 40 sati),onaj Gainward-ov sa ddr3 memorijom.Nisam mnogo toga primetio.Jesam primetio poboljsanje ali to je malo.

Poslednja izmena:
posle silne rasprave oko ove dve karte nezna sta da uzmem,sta mislite da je bolje uzeti,7300gt ili 7600gs.

Ja sam prezadovoljan sa mojim Leadtekom, tako da preporucujem slobodno da uzmes Galaxy sa 128 DDR3 i ako ti je vazno da je tiha. Kuler na mom Leadteku jeste bucniji ali ga nadvladava buka box kulera od Intela, tako da mi to nije problem. Ja na mom kompu imam 10400 u 2003, a 2780 u 2005 1024x768. Brzina memorije je veoma vazna i to se prvo gleda. User mLaki sa svojom Club3d 7600 GS ima mnogo manje usporenja u FEARU sa max volumetric lights, dok je moja naravno svude drugde vidno brza.

Ja sam uzeo poslednju Galaxy 7300GT sa Zalmanom (ovo je treca po redu, jer su karte odlicne) bas danas, tako da ih trenutno vise nema u HTC-u. Bice ih sa sledecim uvozom, tako da samo treba da se strpite 10ak dana (mozda ce biti i koji evro nize :) ).

posle silne rasprave oko ove dve karte nezna sta da uzmem,sta mislite da je bolje uzeti,7300gt ili 7600gs.

uzmi 7300GT i iskombinuj nesto da imas 1GB memorije u masini.
galaxy takodje sa ddr3 ali sa obicnim coolerom je jos jeftiniji, znaci nekih 80 i koji evro.

igrao sam company of heroes i radi osetno bolje nego na x700pro.
nisam stigao da probam jos igara ali drugi su vec posteno istetsirali ove 7300gt kartice tako da je jasno kolko je dobra kupovina....

Ja sam prezadovoljan sa mojim Leadtekom, tako da preporucujem slobodno da uzmes Galaxy sa 128 DDR3 i ako ti je vazno da je tiha. Kuler na mom Leadteku jeste bucniji ali ga nadvladava buka box kulera od Intela, tako da mi to nije problem. Ja na mom kompu imam 10400 u 2003, a 2780 u 2005 1024x768. Brzina memorije je veoma vazna i to se prvo gleda. User mLaki sa svojom Club3d 7600 GS ima mnogo manje usporenja u FEARU sa max volumetric lights, dok je moja naravno svude drugde vidno brza.

Lepo stavise to na medium i nema brige.

@ GoranM

Opa, bato!!!!!

uzmi 7300GT i iskombinuj nesto da imas 1GB memorije u masini.
galaxy takodje sa ddr3 ali sa obicnim coolerom je jos jeftiniji, znaci nekih 80 i koji evro.

igrao sam company of heroes i radi osetno bolje nego na x700pro.
nisam stigao da probam jos igara ali drugi su vec posteno istetsirali ove 7300gt kartice tako da je jasno kolko je dobra kupovina....

Uzimam ipak polovnog Leadteka 7600gt,bice masna igranja,poz.

Nazad
Vrh Dno