Šta je novo?

Kamenac...

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Primetio sam da je protok vode oslabio i da je kamenac poceo opasno da se hvata (i sve ostalo sto ide sa njim) u mom vodenom hladjenju (i to sve zato sto nisam bas mogao uvek da sipam destilovanu vodu).

Koje sredstvo bi bilo najbolje za cisceje waterblock-a i hladnjaka?

axel je prilicno jeftin, a dobro radi posao. :)

Nego, od kada TI imas wodeno? Mislio sam da si previse wunast za tako nesto. :D

Poslednja izmena:
Probaj ciscenje sa mesavinom najobicnijeg praska za ves (moze i sa onim obojenim zrncima i omeksivacem :d ), malo neke tecnosti za sudove i toplom vodom pomaze u blazim oblicima kamenca, licno sam se par puta kod ortaka uverio u skidanje.. Za tvrdokorne naslge kamenca bejzboj palica i K..gon- wodeno zivi duze us Kamenac :d :d

i pecenom kobasicom sa senfom:D sala bez ljutnje

axel je prilicno jeftin, a dobro radi posao. :)

Nego, od kada TI imas wodeno? Mislio sam da si previse wunast za tako nesto. :D

Treba taj P4 ohladiti necime :)

Probacu sa Axelom, mada sam sada razmontirao sve i procistio koliko sam mogao i izbacio sam poprilicno kamenca.
Medjutim, nekako mi se cini da crevo koje ide od bloka do rezeorvara izbacuje premalo vode u odnosu na to koliko je izbacivalo pre (mozda se samo tripujem).

Ja sam slicne stvari cistio kiselinom za ciscenje kotla od kamenca. Ima da se kupi u svakoj bolje opremljenoj radnji za prodaju kotlova za gas

Treba taj P4 ohladiti necime :)

Probacu sa Axelom, mada sam sada razmontirao sve i procistio koliko sam mogao i izbacio sam poprilicno kamenca.
Medjutim, nekako mi se cini da crevo koje ide od bloka do rezeorvara izbacuje premalo vode u odnosu na to koliko je izbacivalo pre (mozda se samo tripujem).

Slobobodno turni pola one tube u radijator, muckaj, i ostavi malo da ti odstoji. Nemoj samo da preterujes, jer mi se cini da je hemija malo agresivnija.

Nakon toga se potrudi da to sto pre namontiras, da ti se ne bi skupljala sekta, ili barem nekako zatvori i zastiti radijator i blok. Ako ti se vec neka sekta skupila, uzmi Mr. Proper-a koji ubija sve na mrtvo. :D

Koje su ti godiste creva? :)

Poslednja izmena:
Meni je jako zao sto kod nas mogu da prodju one anti reklame tipa Calgon gde pljuju po sodi bikarboni, a Calgon je sam sacinjen od nje, ali marketing je cudo, pa istu stvar placas 10 puta skuplje.

Mozda da probas sonom kiselinom, s' njom se barem cisti akvaristika od kamenca, kao i creva i pumpe za akvarijum. A ima i trenutno dejstvo.

Poslednja izmena:
Slobobodno turni pola one tube u radijator, muckaj, i ostavi malo da ti odstoji. Nemoj samo da preterujes, jer mi se cini da je hemija malo agresivnija.

Nakon toga se potrudi da to sto pre namontiras, da ti se ne bi skupljala sekta, ili barem nekako zatvori i zastiti radijator i blok. Ako ti se vec neka sekta skupila, uzmi Mr. Proper-a koji ubija sve na mrtvo. :D

Koje su ti godiste creva? :)

Creva sam zamenio pre 10 dana :) brand new from Buvljak.

Probao sam sodu bikarbonu i nije pomogla ni najmanje, tako da cu morati da probam nesto agresivnije.
A kad mi se smuci, zamenicu ovaj zastavin hladnjak za nesto pristojnije :)

Najbolje je sirce, provereno radi. Naspes, ostavis 3-4 sata, pa prospes i isperes obicnom vodom 10-15 puta uz muckanje, paponovis. Ako je bas mnogo kamenca mozes uzeti sonu kiselinu (ADUT, provereno najbolja), pa usuti u radiator i ostaviti 10 minuta (ne vise), isprati jako dobro, pa posle sa sodom bikarbodnom isprati 2-3 puta.Moras paziti da ne ostavis jako sonu kiselinu da ne nagrize previse jer moze "pojesti" sam hladnjak. U buduce obavezno stavljaj destilovanu vodu, jedna litra je oko 25 dina, tako da nije trosak, a stedi zivce i vreme.

Mozda da probas sonom kiselinom, s' njom se barem cisti akvaristika od kamenca, kao i creva i pumpe za akvarijum. A ima i trenutno dejstvo.

Sona kiselina HCl je fantasticna i ona je sastavni deo mnogih zvucnih preparata tipa (Domestos) ali svi oni je imaju u manjem procentu 10-15% a kostaju 10x vise...Elem cista sona kiselina je mnogo agresivna i ona sisteci kamenac rastvara i povrsinski sloj metala tako da ako je nesto pocinkovano ili hromirano(recimo slavine) sl.postoji sansa da se zastitni sloj skine i materijal pocne da hrdja...ZAto upotrebi nakratko sonu kiselinu ili je rastvori u recimo odnosu 1:3 sa vodom ako ces duze da tretiras...Ako su samo plasticni,stakleni,gumeni delovi u pitanju sibaj 100% nerazblazenu i uzivaj...

PS.Ne razumem zasto za vodeno hladjenje ne koristite korsantin ili antifriz...Ja sam za vikend u "IDEA"-NVBG kupio 1L=165din 100% ni koji se rastvara u 1:3 do -17C za auto...Tebi bi ova jedna litra +destilovana voda bila dovoljna za hladjenje racunara dok ga imas...Korsantin nikada ne bi dozvolio nagomilavanje kamenca + on je nekako mastan pa podmazuje unutrasnje delove pumpe zupcanika...:banana:

Sona kiselina HCl je fantasticna i ona je sastavni deo mnogih zvucnih preparata tipa (Domestos) ali svi oni je imaju u manjem procentu 10-15% a kostaju 10x vise...Elem cista sona kiselina je mnogo agresivna i ona sisteci kamenac rastvara i povrsinski sloj metala tako da ako je nesto pocinkovano ili hromirano(recimo slavine) sl.postoji sansa da se zastitni sloj skine i materijal pocne da hrdja...ZAto upotrebi nakratko sonu kiselinu ili je rastvori u recimo odnosu 1:3 sa vodom ako ces duze da tretiras...Ako su samo plasticni,stakleni,gumeni delovi u pitanju sibaj 100% nerazblazenu i uzivaj...

PS.Ne razumem zasto za vodeno hladjenje ne koristite korsantin ili antifriz...Ja sam za vikend u "IDEA"-NVBG kupio 1L=165din 100% ni koji se rastvara u 1:3 do -17C za auto...Tebi bi ova jedna litra +destilovana voda bila dovoljna za hladjenje racunara dok ga imas...Korsantin nikada ne bi dozvolio nagomilavanje kamenca + on je nekako mastan pa podmazuje unutrasnje delove pumpe zupcanika...:banana:

Da on je dobar+ jos sprecava formiranje mehurica,penusanje (ako imate rezervoar),elektroliticku koroziju. Sipas ga 15% u destilovanu vodu i radi bez greske.

Da, samo je problem sto je mastan. Ja ga zato nisam ni uzimao u razmatranje. Mada, mozda kada budem montirao novi sistem (za mesec, dva) stavim malo...

Poslednja izmena:
A zašto ne sirće? Mislite da ima efikasnijih stvari ili da je sirće štetno za radijator? Ja sam sirćetom (jabuka) ispirao zastavine radijatore pre sklapanja vodenog hladjenja.

ne bih se bas slozio da je hcl sastojak domestosa. hcl je agresivan, i posle ce mu se uhvatiti patina. domestos je varikina NaClO, a to je daleko od HCl. on ne skida kamenac, nego odmascuje. najblaze hemikalije protiv kamenca koje meni padaju na pamet su EDTA (Calgon) i limunska kiselina (Cif i Cillit cini mi se)

prvo 5% rastvorom HCl dobro natopish i ostavish da odstoji 1-2 sata, zavisno od naslaga,
zatim sodom bikarbonom da odstoji 2-3 sata i isperesh jakim mlazom vode.

Slobodno probaj sa sresdstvom za ciscenje gotla na gas. Nemoj samo da radis sa golim rukama. Kupi pakovanje i pusti kroz sistem pola sata. neće da osteti plastiku ni metal. Jede samo kamenac!!!

Cilit bang, Axel, Bref...

Ubuduce protiv algi, kamenca, glista, izmeta:
antifriz 1:10 destilovana voda

U buduce obavezno stavljaj destilovanu vodu, jedna litra je oko 25 dina, tako da nije trosak, a stedi zivce i vreme.

Jel mogu da se koriste takozvane "demineralizovane" vode, obično se zovu Demi-Voda...
Mislim da ih koriste u apotekama?
Prodaju se na "kante" a cena kante (10L) je reda 100-150Din...

U buduce obavezno stavljaj destilovanu vodu, jedna litra je oko 25 dina, tako da nije trosak, a stedi zivce i vreme.

Ma nije problem do para nego do zaborava i manjka vremena :D Desi mi se ponekad da usred noci trazim vodu jer je rezeorvar prazan prosto zaboravim da dospem :)
Nabavio sam ethylen glycol, tako da ce od sada on da sluzi kao kulant umesto klasicne vode.

U medjuvremenu sam probao Bref (2in1) kao prelazno sredstvo i pomoglo je malo - dno rezeorvara je opet puno kamenca :smash:
Sutra cu da probam sirce ili axel, zavisi sta mi prvo padne pod ruku pa cu javiti rezultat.

Poslednja izmena:
Pocisito sam radijator, medjutim problem je ostao...
Crevo od pumpe do radijatora i od radijatora do waterblocka je puno vode. Medjutim, crevo koje iz waterblocka vraca vodu nazad u rezeorvar je skroz prazno, voda jedva da kaplje i to me brine. Voda u rezeorvaru je blago receno - vruca, a ponekad se desi i da ne kaplje uopste (sto je nemoguce jer postoji konstantan dotok vode).
Ocito da se nesto nahvatalo i u samom bloku sto sprecava izlazak vode (ili mozda gresim).

@Kud:
Koliko dugo si furao vodeno na ovaj način? Ako ima par meseci možda ne bi bila loša ideja da povadiš sve, otvoriš blokove i očistiš sve, pa vratiš nazad, samo ovaj put sa destilovanom vodom i antifrizom (ili čime već).

U zadnjih mesec dana sam ga kljukao i destilovanom i obicnom... Nista, sad cu da skinem blok sa procesora i njega da ocistim.

Nazad
Vrh Dno