Šta je novo?

Koji digitalac za 20.000?

The Minister

Čuven
Učlanjen(a)
20.09.2000
Poena
619
Bilo bi lepo da u cenu udju i neka memorijska kartica a i punjac i punjive baterije (ako koristi AA baterije). Nisu potrebna neka extra podesavanja na aparatu, samo da daje lepe slike.🙂 Takodje, nisu potrebni pokretan LCD displej i ultra zoom objektiv.
Poz

Canon A530 (5 mpix, 3x zoom, manuelne kontrole) - 145 EUR
Kingston Elite Pro 1 GB SD - 35 EUR
Ansmann Photo Cam III punjač + 4 NiMh baterije od 2400 mAh - 25 EUR

Sve zajedno 205 EUR - 16 123 din. (ako sam dobro računao). Još ti i ostane para za neku lepu torbicu za fotoaparat, pa čak i za čitač kartica... Ako ti se više dopada malo "jači" model iz iste serije - A540 (1 mpix više, veći displej), zajedno sa ostalim sitnicama "probijaš" budžet za nekih 800 i kusur dinara...

Ili, još jedna kombinacija (još bolji fotoaparat, ali manja kartica):

Canon A610 + 512 MB kartica - 210 EUR (neka "akcija", kupuje se u paketu), plus već predloženi punjač sa baterijama, sve zajedno 235 EUR iliti 18 482 din. Opet ti ostaje i nešto para za torbicu...

Ako ne voliš Canone, u kombinaciju može da se ukalkuliše eventualno i Sony W40, ali nemaš manuelne kontrole (koje ti i nisu bitne, kako kažeš)...

Edit: sad sam video da postoji i ekstra jeftina opcija Nikon Coolpix L4 + SD kartica od 2 GB + Sanyo punjač sa 4 baterije za svega 160 EUR ("mana": fotoaparat ima samo 4 mpix i nešto je skromnijih mogućnosti)...

p.s Svi prave lepe slike, odnosno, to je više do fotografa... Finalni savet: koji god fotoaparat da kupiš (sa tim zahtevima koje postavljaš) nećeš pogrešiti, pod uslovom da to nije neki Samsung, Benq, Mustek, HP i slični...

Poslednja izmena:
Ima u NS na spensu SONU S500 za 12000 din ..vredi li to neshto?

Canon A540

Canon A540 + SD 1GB Kingston Elite pro + Hama brzi punjac 4xAA 2500mAh (+ autoadapter) + Torbica Samsonite = 20.000 din
Za razliku od A530,model A540 ima kompletna manuelna podesavanja, 2.5"LCD, 6MP, Video sa zvukom 640x480/30fps...Predlog sam prilagodio tvojim zeljama @The Minister

110% Najbolja kupovina za te pare !!!

Poslednja izmena:
kakav bedak kad se neko registruje na forum iskljucivo da bi reklamirao svoju robu i onda krene da deli savete o tome koji je bolji aparat prema onome sto ima na stanju.

Hahahahaha...slatko sam se nasmejao.
Za pocetak,sto se tice stanja,mislim da se ovo odnosi na tebe,jer svi znamo ciji si covek ;-)
A o reklamiranju - dovoljno je samo pogledati sve tvoje postove na forumima.Pokusavas da skrenes paznju sa sebe.

Poslednja izmena:
bombarderu, vec sam te vishe puta opomenuo da to shto radish, "nece prodje". Ako mozesh normalno da uchestvujesh u diskusijama nevezano za tvoj lager, dobrodoshao si, u suprotnom, bolje nemoj nishta da pishesh.

Ajde da resimo to pitanje a540 vs a610. Da li je a610 stvarno toliko veci da ga je teze nositi? Ako moze neko da mi ih uporedi sa recimo a60 i a75. THX

kakav bedak kad se neko registruje na forum iskljucivo da bi reklamirao svoju robu i onda krene da deli savete o tome koji je bolji aparat prema onome sto ima na stanju.

Nisam odavno na forumu ali mi se cini da se isto radi i sa jednom firmom racunarskih komponenti koja je NAJ,NAJ i svi je hvale a sve druge su lose!?
ILI mi se cini?! :-devil-:

Ajde da resimo to pitanje a540 vs a610. Da li je a610 stvarno toliko veci da ga je teze nositi? Ako moze neko da mi ih uporedi sa recimo a60 i a75. THX

Canon A540: 90 x 64 x 43 mm, 230 grama.
Canon A610: 105 x 66 x 49 mm, 285 grama

Canon A60: 101 x 64 x 32 mm, 315 grama
Canon A75: 101 x 64 x 32 mm, 315 grama

Najbolje bi bilo da ih neko fotografiše jedan pored drugog i okači fotku, ili da prošetaš do najbliže radnje, pa da sam proceniš da li su i koliko veliki...

Evo mojih slika A 640 (isti kao A 610), A 530 (isti kao A 540) i A 710 IS, verovatno će pomoći

Prilozi

• 710 530.webp
    710 530.webp
    34.8 KB · Pregleda: 100
  • 710 640.webp
    710 640.webp
    38.4 KB · Pregleda: 102
  • svi zajedno.webp
    svi zajedno.webp
    34.5 KB · Pregleda: 109
Poslednja izmena:
Pa naravno da je zanemarljiva, ljudi mnogo vole da se tripuju, tako da sam chuo neverovatne izjave kako je Fuji F30 glomazan i slichne nebuloze 😀😀

Chim kupite neki UZ ili bilo koji veci aparat, za mesec dana cete videti koliko su ovo u stvari prcvoljci 🙂

Imao sam prilike da koristim Fuji S5600 nekoliko dana i to cudo je bas glomazno. Osecao sam se kao lik koji slika po svadbama 🙂
U poredjenju sa njim, svakako da je razlika medju Canonima beznačajna. Ono što mene zanima je video mod kod A530 i A610. A530 ima 320x240 u 20 fps pa me zanima kako to izgleda tj. da li je upotrebljivo? Glupo mi je da dajem 60 evra više za A610 samo zbog boljeg video moda jer mi ostale njegove prednosti u odnosu na A530 ništa ne znači.

Pa,upotrebljivo je,ali je dosta los kvalitet. A610 ima dosta dobar movie mod...tako da,ako ti je bitan video dodaj pare. Mozda ti bude kasnije zao jer neki klip koji si pravio ti znaci dosta(iz bilo kog razloga) a kvalitet bude na granici upotrebljivog 🙂
Plus,i nisam siguran za ovo,ali cini mi se da je na A530 movie mod ogranicen vremenski...30sec? valjda...

Imao sam prilike da koristim Fuji S5600 nekoliko dana i to cudo je bas glomazno. Osecao sam se kao lik koji slika po svadbama 🙂

Problem vas mlađih generacija je što startujete odmah sa ovim malim šklopocijama, odnosno, nemate duži "staž" na Smenama 8M, pa Zenitima, Canonima i drugim SLR fotoaparatima, jer bi onda znali da cenite veličinu (udobnost rukovanja, stabilnost) fotoaparata, i ne bi je navodili kao manu...

Dalje,

320x240 je dosta niska rezolucija i kada to pustiš na "full screen", izgleda zaista katastrofa. Taj video mod je upotrebljiv jedino za neke kraće klipiće koje ćeš gledati u "malom prozoru" i ništa više. To je tek malo bolje od video snimka sa nekog prosečnog mobilnog telefona...

640x480 plus 30 frejmova u sekundi je već mnogo ozbiljnije i veoma podseća na snimak pravljen miniDV kamerom. U dobrim svetlosnim uslovima teško da ćeš primetiti razliku. Ja sam se zaista oduševio kada sam prvi put pregledao video snimak napravljen Fuji-jem S5500 (on ima iste "specifikacije" videa kao A610, bar na papiru)..

Zato, ako ipak računaš i na povremeno snimanje videa, veruj mi da se isplati dati više love za A610 (ili neki drugi aparat koji ima 640x480, 30 fps)...

Poslednja izmena:
Skoro da si u pravu (640x480, ali 20 fps)...

Poveli smo se odmah za njegovim pitanjem, ne razmišljajući o tačnostima podataka koje je naveo... 🙂

To menja celu priču. Razlika u +10 frejmova ne vredi 60 evra više - bar na papiru, a ne verujem ni da će se nešto bitnije primetiti u kvalitetu videa (ustvari, tim dodatnim evrima plaćaš obrtni displej i još neke sitnice).
Za precizniju odluku ipak bi trebalo pogledati snimke oba aparata pa izvući finalni zaključak. Koga ne mrzi, samo napred...

Poslednja izmena:
Pa da,setio sam se,jer sam ga gledao nedavno(ne secam se zasto 🙂 )
U svakom slucaju,slzem se sa Sasom,ne isplati se tih dodatnih 60 evra za +10 frame-a. ali,ako ti se svidja pokretni display onda go for it 😉

Ljudi, neko ovde brka podatke:

Canon A530
640x480 pixels, 10 frames/sec. (max. 1GB)
320x240 pixels, 20 frames/sec. (max. 1GB)
160x120 pixels, 15 frames/sec. (approx. 3 min.)

Nisam ja ovo izmislio, to su podaci sa Steve's digicams.
Dakle snima vga sa samo 10 fps sto je jako malo. Zato sam i pitao za tih 320x240 i 20 fps koliko je upotrebljivo.
A propos veliki vs mali fotoaparati, pre 7-8 godina sam se bavio amaterskom fotografijom tako da niti sam bas klinac niti se prvi put susrecem sa malo vecim fotoaparatima.

Sad vec nije pitanje dodatnih 10 frejmova nego 20. Pokusacu na netu da nadjem primere pa cu vec videti...Ipak 60 evra nije mala kinta a sa druge strane ne kupuje se aparat svaki dan...

Hmm...kontam spava mi se 🙂
Moja greska. Sorry.
Potpuno si u pravu. Bilo kako bilo,moja licna preporuka ti je da uzmes A610...kao sto si rekao ne kupuje se aparat svaki dan. 🙂

He, ludilo...

Da, taj video mod onda definitvno nije nizašta... Džabe mu i velika rezolucija...

p.s. Interesantno da na DPreview sajtu, koji mnogi smatraju kao "referentan" za ovakva pitanja, po pitanju videa za ovaj model stoji "640 x 480, 320 x 240, 20/10 fps"... Treća (najmanja) rezolucija se i ne pominje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno