Šta je novo?

Novi domeni kod nas

Eclipse

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
319
Cuo sam da ce novi domen umesto co.yu biti .rs i da ce biti dostupni i fizickim licima a ne samo pravnim.

Da li je to tacno?

Verovatno zato da bi navukli ljude da koriste .rs domen, a posle ce opet da nas zavrnu i dozvoljavaju samo pravnim licima. Jedno znam za sebe, ne zato sto necu, nego mislim da je profesionalnije koristiti .com domen, tako da ne verujem da cu ikad koristiti nacionalni domen. Hteo sam ranije co.yu ali je bilo tesko za dobiti i odustao sam od toga.

Steta samo sto nismo dobili .sr (*****o nas Surinam). Citao sam nesto o tome na sajtu b92.

Pozdrav.

Tesko da ce .rs biti od nove godine. Pre aprila nema sanse. Opsti je plan da se svi postojeci .co.yu domeni prevedu na odgovarajuce co.rs domena koji ce i dalje ostati za pravna lica ( .co.rs) samo .RS ce biti dostupni svim rezidentima Srbije u neogranicenom broju. Naravno nece biti besplatni

... Naravno nece biti besplatni

Al pretpostavljam da bi morali da budu jeftiniji od com. Mislim, ovako gledano sa strane... bilo bi logicno. Mada, kod nas je sve moguce 🙁

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Al pretpostavljam da bi morali da budu jeftiniji od com. Mislim, ovako gledano sa strane... bilo bi logicno. Mada, kod nas je sve moguce 🙁

Pozdrav!
MrBigJump.gif
U mnogim zemljama je nacioanlni domen skuplji ili mnogo skuplji od internacionalnog. Na primer indijski domen je cini mi se oko 25$ dok je na primer japanski domen oko 80$...

Napisao je da se hosting placa na mesecnom nivou. Nije iskljuceno, mozda neko i daje to.
Obicno se kupuje na godinu dana.

Cisto objasnjenje zasto se Crash nasmejao, je zato sto se hosting u 90% slucajeva kupuje na godinu dana.

Mada mislim da kod vecina ima mogucnost kupovine kvartalno, dakle na 3 meseca. Neki zbog toga naplacuju setup fee, ali ima i onih koji ne naplacuju.

@Crash

Naisao sam na jjedan domaci forum gde su ispljuvali servage.net hosting. Razna ogranicenja i *****avanja su trpeli od njih. Ti nisi imao problema?

Mada mislim da kod vecina ima mogucnost kupovine kvartalno, dakle na 3 meseca. Neki zbog toga naplacuju setup fee, ali ima i onih koji ne naplacuju.

@Crash

Naisao sam na jjedan domaci forum gde su ispljuvali servage.net hosting. Razna ogranicenja i *****avanja su trpeli od njih. Ti nisi imao problema?

Jos nisam imao problema sa njima, a imam 2 komada kod njih.
Master-G bas troshi (hosting slika) - a nisam imao ni jednu poruku upozorenja ili da ih "upecam" da je server down.

Napisao je da se hosting placa na mesecnom nivou. Nije iskljuceno, mozda neko i daje to.
Obicno se kupuje na godinu dana.

Cisto objasnjenje zasto se Crash nasmejao, je zato sto se hosting u 90% slucajeva kupuje na godinu dana.

Pa zato i nisam razumeo 🙂

Vecina ozbiljnih hostinga se placa MESECNO a godisnje samo ako korisnik to zeli i onda obicno dobija popust za to. Ovo je redji slucaj samo kod domacih hostinga i to za jeftinije pakete iz jednostavnog razloga zato se firmama ne isplati da svakog meseca stampaju i salju racune za par stotina dinara pa se obracun radi na godisnjem nivou.

Srbija prelazi sa YU domena na RS od 1. februara 2007.

Beograd - Preregistracija važećeg Internet domena YU (.yu) na RS (.rs) počeće od 1. februara 2007. najavljuje za Danas pomoćnik ministra nauke za Internet Čedomir Šuljagić. Prema njegovim rečima Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RINDS), koji bi taj posao trebalo da obavlja, biće registrovan kao pravno lice do kraja ovog meseca.
- Posle toga ulazimo u komunikaciju s međunarodnom organizacijom ICCAN kako bi registrovala novi domen. Preregistracija će možda početi od 1. februara, ali sve zavisi koliko brzo će reagovati iz ICCAN - ističe Šuljagić i dodaje da će postojeći domen YU raditi u narednih pet godina, ali da neće moći da se registruje pod istim.
Osim toga, Šuljagić napominje da lice koje već poseduje stari domen narednih godinu dana neće moći da se registruje pod novim "da ne bi došlo do krađe domena".
Preregistraciju postojećeg Top Level domena i upravljanje novim obavljaće Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RINDS), osnovan 8. jula u Beogradu. Registar su osnovali sadašnji administratori .yu domena, Internet provajderi i Ministarstvo nauke Republike Srbije, organizacije civilnog društva i druga pravna lica (ukupno 34).
- Moramo da održimo prvu redovnu Skupštinu i izaberemo novi Upravni Odbor, ali najpre da se registrujemo kao privredni subjekt. Registru će moći da pristupi svako ko bude uplatio osnivački ulog i potpisao osnivački ugovor. Moramo izabrati i direktora, pronaći prostor, novac i napraviti server. Tek onda dolazi preregistracija na domen .rs - kaže za Danas administratorka .yu domena i direktorka RINDS Mirjana Tasić.
Trenutno je u Srbiji moguća besplatna registracija domena i to isključivo za pravna lica i organizacije iz zemlje, dok fizička lica nemaju to pravo. Dozvoljena je registracija jednog domena po jednom pravnom licu, a domen je definisan kao javno dobro koje se "ne može otuđivati i iznajmljivati". Odgovornost za registrovani domen snosi organizacija koja ga zahteva, ona je odgovorna i za registraciju naziva i imena zaštićenih Zakonom. Bilo kakav spor oko naziva domena sa organizacijom koja polaže pravo na zaštićeni naziv može se rešiti jedino sudskim postupkom. Mirjana Tasić navodi da će ubuduće postojati arbitražna komisija koja će rešavati sukobe oko imena domena.
- Od 1995. domeni se gomilaju, a mnogi od njih su neaktivni. Cena za održavanje domena će iznositi između pet i 50 evra godišnje. Zalažem se da održavanje bude što jeftinije i dostupno svakome. Upotrebu nacionalnog domena neće kontrolisati država, već korisnici - zaključuje Tasić i dodaje da novi pravilnik o registraciji domena predviđa da će i fizička lica moći da ih zakupe u neograničenom broju.
U Srbiji je trenutno registrovano preko 30 hiljada domena, rekao je svojevremeno za naš list tehnički koordinator domena Zoran Vignjević. Mesečno se, prema njegovima rečima, pokrene više od 900 novih domena.

Nazad
Vrh Dno