Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Pazite, ja imam dual-boot i imam igre na XP-u, a kad hocu da ih startujem iz Viste (sa HDDa gde je XP) izbacuje mi gresku da nemam DX9 (d3_dx_nesto) :trust:

Zvuci gloopo ali uzmi instaliraj DirectX 9c (neku poslednju verziju) i sve ce da ti radi. Instalacija samo iskopira te fajlove koji ti fale, a ne dira embeded DX 10 (bar koliko sam ja video...)

Kutija je napisao(la):
kao i to da korisnik nema full premissions kao nekada
wtf ??? nisam to znao...
pratim tred i spremam se za prelazak, skupljam informacije, drv i sw...
ovo za fw i admin pristup su mi medju najbitnijim preduslovima za prelazak.
trenutno koristim NetLimiter, pod XP Pro SP1 i odlicno mi obavlja posao, ali jako mi je vazno za posao da imam i neogranicene privilegije u OS-u (admin).
nadam se da ce resenje stici...

Pa recimo Vista po difoltu ne dozvoljava da pises po rootu particije u kojoj je instalirana, samo u direktorijumu koji pripada tvom profilu :D
A recimo, FlashGet ima pravo :D Pretpostavljam da to moze da se iskljuci ali opet ;)

Da ne spominjemo da neki delovi sistema ne mogu da budu snimljeni (tj. ne mozes da im uzmes screenshot) a sve sam to naveo u reviewu par stranica pre ove u ovoj temi....

Poslednja izmena:
da,da...hmm...
nista, cekacemo, ima vremena...

Sada zaista nema potrebe juriti firewall, 4 annti-nesto programa i antivirus. Ugradjeni firewall, kao sto sam rekao, nije nista narocito ali sluzi svrsi dok se problem oko kompatibilnosti ne resi. Isto vazi i za Defender.
Firewall tipa Outpost mi je potreban kako bih mogao preciznije da podesnim kontrolu na svim programima koje imam na sistemu. Pored toga tu je i sigurnost. Zaista ne zelim da verujem kako je Microsoft sad nesto pametno smislio i da vise ne moramo toliko da brinemo, tim pre sto je Vista razbijena u rekordnom roku, iako su u sigurnost ulozili jako puno.
Pitanje je samo trenurka kada ce se pojaviti neki novi virus ili worm koji ce iskoristiti neki sigurnosni propust i obrisati mi pola diska na primer. :crash:
Drugo, tu nije stvar do nekompatibilnost, nego je Microsoft na nivo kernela zatvorio "pristupne tacke" za third party security aplikacije i ide sa stavom da to nije potrebno, u fazonu tu smo vi da brinemo za sve. Koliko sam citao, mnoge kompanije koje prave security softver su se pobunile protiv toga, pored ostalih i Agnitum, ali koliko mi se cini Microsoft je uporan da proguraju to da su oni glavni. :wall:

Ma bice puna bagova kao sto je to bila i w95,98,2000 itd....treba sacekati praksu,update,i krpljenje rupa.
Ja sa necu zaletati jer mi nije nuzda.

Zasto uopste instalirate Vistu. Lepo sacekate godinu dana pa onda install. I onako ce sada da vam radi citavih 30 dana, i sta posle toga???
XP nije jos za penziju.

Poslednja izmena:
Ko zna zna, ko ne zna...... :)

Vlasnici ploca sa i875p chipsetom - drajveri za XP rade savrseno u Visti.
Vlasnici Audigy 4 PRO kartica - beta drajveri na Creative sajtu ferceraju odlicno i po funkcionalnosti nimalo ne zaostaju za onim u XP-u (a ni po kvalitetu zvuka).

Btw jel neko primetio da postoje 2 servisa koja su namenjena za "odrzavanje performansi sistema"? :D

P.S. A sada paradox - Microsoftovi drajveri za periferijske uredjaje (IntelliType i IntelliPoint) nisu kopatibilni sa Vistom :D

P.P.S Znate sta je paranoja? Kada morate da date specijalno odobrenje kako bi uklonili shortcut iz start menija :zgran:

Poslednja izmena:
Ko zna zna, ko ne zna...... :)
...
P.S. A sada paradox - Microsoftovi drajveri za periferijske uredjaje (IntelliType i IntelliPoint) nisu kopatibilni sa Vistom :D
...

Ovo mi stvarno nije jasno kako su sebi dozvolili. Imam Microsoftov i mis i tastaturu, i ovo pocinje sve vise da me nervira.

P.S Moram da kazem da vec par dana koristim iskljucivo Vistu i da nisam imao realne potrebe da palim XP. :banana:

Ha... ja je koristim (samo nju, prvo RC1, a sad RTM) vec 2 meseca... Nisam imao potrebe da degradujem OS. Imao sam problema sa reprodukcijom DVD-a i sa BSPlayer-om i sa jos mnogo ostalih bitnih i nebitnih stvari, ali sam uglavnom sve uspeo da resim.

Jedno strasno glupo pitanje, koje nema direktne veze sa Vistom: da li vam radi Weather Gadget? Meni cim ga upalim prijavljuje "service not availible".

Radi, ali samo dok si konektovan na net. Kada se konektujes, sacekaj malo pa ce weather gadget prikazati temperaturu, osim ako nije doslo do neke konfuzije pa Vistim firewall poceo da blokira weather gadget! :D
Doktore, ja sam instalirao Vistu, a pretpostavljam i vecina drugih ljudi ovde, cisto iz nekog istrazivackog duha i da vidim sta to ima novo i kako izgleda taj famozni aero.
Tesko da iko ima neki jak razlog (trenutno) da koristi Vistu umesto XP-a! U winampu na primer ja jos uvek koristim classic skin i ako sam pregledao masu modern skinova, sve je to lepo, ali brzo dosadi, pa zasto onda trositi bezveze sistemske resurse na simpaticni skin, kad winamp radi (sustinski) posao i sa obicnim skinom, to je neka paralela XP vs Vista. Mozda Vista (ispod haube) krije ipak nesto drugacije sto ce u buducim racunarskim sistemima omoguciti daleko vece performanse sa novim vrstama procesora, memorija, chipsetova koje ce tek doci, mada ja iskreno sumnjam u to jer mi Vista izgleda kao sto vec rekoh, kao nasminkani XP, jako puno stvari je ostalo isto.
Prelazak sa Windowsa 98SE na XP je bio sustinski jer se Win 98SE instalirao (u proseku) jednom mesecno, a na svakih sat vremena je padao jedan reset sistema, dok je XP kao sistem daleko, daleko ispred Win98SE po brzini i stabilnosti, XP sam instalirao ponovo samo kada sam menjao hard, sistem je bio stabilan preko 2 godine, a system uptime je cesto i po nekoliko dana bez ikakvih problema. Koliko sam do sada upoznao Vistu ne bih rekao da je ona donela ni priblizno toliki napredak u odnosu na XP.
Ko koristi computer za bilo sta ozbiljnije od igranja igara i surfovanja netom, moja preporuka mu je da ne prelazi na Vistu jer ce naici na masu sitnijih (ili krupnijih) problema, bar trenutno je stanje takvo.
Inace, Vista RTM, znaci finalna verzija moze da radi sa kljucem beta verzije do 1. juna 2007., a ne samo 30 dana kao sto neki pricaju. Microsoft jos uvek deli beta kljuceve, pa zato pozurite na http://www.microsoft.com/windowsvista/PCTrialResults1.aspx?s=151&refer=/windowsvista% kako bi uzeli svoj kljuc. :d

Radi, ali samo dok si konektovan na net. Kada se konektujes, sacekaj malo pa ce weather gadget prikazati temperaturu, osim ako nije doslo do neke konfuzije pa Vistim firewall poceo da blokira weather gadget! :D
Definitivno je doslo do konfuzije... Nisi valjda mislio da sam toliki ***** pa da ocekujem vremensku prognozu bez aktivne internet konekcije :p

Ne poznajemo se preko ovog foruma, pa sam za svaki slucaj napisao, nemoj se osecati povredjenim, nije mi bila namera da vredjam. :p

meni gadget tako ne radi kada podesim serbian stvari u regional settings, cim vratim sve na US radi!

meni gadget tako ne radi kada podesim serbian stvari u regional settings, cim vratim sve na US radi!

Meni ne radi ni tako :(
Prebacio sam u Regional options i format i location na US i i dalje ne radi :p

Meni je taj weather gadget radio sasvim normalno na RC1, i kada sam presao na RC2 odbio je saradnju.Ali cudom je posle par dana proradio i radio je jedno 2 dana i od tada ni makac, a vecinu setovanja sam koristio kao kod RC1 gde je sve radilo ok.

Stvarno i mene ponasanje tog weather gadgeta cudi i to poprilicno, jer ocigledno moj slucaj nije izolovan, vec vidim i drugi imaju iste/slicne probleme...

Imam problem sa instalacijom Viste. Naime, instalacija ide normalnim tokom sve do prvog restarta kada samo stoji ono Finalize Setup ili sl. (odnosno poslednji deo instalacije) i nista se ne desava (ne zakuca jer one tri tackice "odbrojavaju" a i kursor misa mogu da pomeram). Probao sam vise puta i uvek se zaustavi na istom mestu. Menjao sam i parametre u BIOS-u (iskljucivao zvucnu, podesavanja vezana za memoriju, IDE i SATA grane...). Napominjem da mi instalacija XP-a prolazi bez problema uvek. Testirao sam ceo sistem sa Hiren`s boot CD-om i sve je u najboljem redu.
Ako neko ima neki predlog (osim odustajanja od Viste do januara ;) ), unapred zahvalan.

Poz

Imam problem sa instalacijom Viste. Naime, instalacija ide normalnim tokom sve do prvog restarta kada samo stoji ono Finalize Setup ili sl. (odnosno poslednji deo instalacije) i nista se ne desava (ne zakuca jer one tri tackice "odbrojavaju" a i kursor misa mogu da pomeram). Probao sam vise puta i uvek se zaustavi na istom mestu. Menjao sam i parametre u BIOS-u (iskljucivao zvucnu, podesavanja vezana za memoriju, IDE i SATA grane...). Napominjem da mi instalacija XP-a prolazi bez problema uvek. Testirao sam ceo sistem sa Hiren`s boot CD-om i sve je u najboljem redu.
Ako neko ima neki predlog (osim odustajanja od Viste do januara ;) ), unapred zahvalan.

Poz
Koliko dugo si cekao da te tackice odbrojavaju?
Primetio sam da Vista tokom isntalacije ima neke "medjuperiode" u kojima na oko nista ne radi, a u stvari radi...

Da to sam i ja primetio, pogotovo u onom delu instalacije kada radi unpack... cak sam pomislio i da se zakucao.

Šta se dešava sa ATI drajverima za Vistu. Skinuo poslednje i instalirao. Pokrenuo Quake 3 i katastrofa .....slova zamrljana i šarena. Stavio sva setovanja na Quality i rezultat je mnogo bolji. Nema bugova, sve kao OK, međutim i dalje čudno ponašanje u samoj igri. Pogledam u setovanja igre i GL extensions ON, ali drajver.......Microsoft 3D (izgleda oni generički Vistini).

Usput popio i par BSOD-ova dok se nije Soundstorm update-ovao.

Koliko dugo si cekao da te tackice odbrojavaju?
Primetio sam da Vista tokom isntalacije ima neke "medjuperiode" u kojima na oko nista ne radi, a u stvari radi...

Ne mislim na one tackice kada ih ima mali milion, to je proslo. Odmah posle toga, kada se vrati onaj ekran koji se najvise vidi tokom instalacije (ala sam objasnio), one tri tackice iza zadnje stavke na ekranu. Inace, tu sam cekao bar pola sata i lampica za HDD se upali i ne gasi se bar 5 minuta pa se ugasi i onda ponovo.
Nadam se da sam bio bar malo jasniji (mada se mnogi zale da me ne razumeju (ni zena, ni dete, ni prijatelji, ni... :D ))

Poz

Ne mislim na one tackice kada ih ima mali milion, to je proslo. Odmah posle toga, kada se vrati onaj ekran koji se najvise vidi tokom instalacije (ala sam objasnio), one tri tackice iza zadnje stavke na ekranu. Inace, tu sam cekao bar pola sata i lampica za HDD se upali i ne gasi se bar 5 minuta pa se ugasi i onda ponovo.
Nadam se da sam bio bar malo jasniji (mada se mnogi zale da me ne razumeju (ni zena, ni dete, ni prijatelji, ni... :D ))

Poz
Da li su ti mozda ovi tvoji hardovi u RAID-u? Da li vistu instaliras sa DVD-a?

Evo ovako, prvo da kazem da mi aero sasvim lepo radi sa 512 rama i 9550 128Mb. Primecuje se usporenje u odnosu na XP ali nishta znachajno ali sam aero radi lepo! Usporenje se primeti kada pokrenem neki program ili kada radim nestho shto je i normalno jer je preostalo veoma malo rama. Sigurno cu uzeti josh 512 a mozda i 1Gb dodatnog rama da bih obezbedio maksimalan komfor za mije potrebe.
Sve u svemu sam pozitivno iznenadjen. Stvarno mislim da se sa Vistom napravili odlichnu stvar. Malko smaraju neke stvari kao shto su razni permission-i za sve i svashta ali sve se to da podesiti ali ja nisam imao vremena da istrazujem mnogo za sada. A treba se malo i navici na novine...
Za sada imam problem sa videom i molim za pomoc. Skinuo sam neki ffdshow od pre neki dan i pushta sve ali mi se chini kao da su nekako boje mngoo isprane i da nije kvalitet na istom nivou kao shto je bio u XP-u. Ne znma o chemu se radi ali definitivno filmovi nisu isti. Razlika se bash primeti npr. kada pustim Lost jer tamo boje dolaze do izrazaja a ovde kao da su zamrle (kao da je neko smanjio saturation :)).
Koji kodek preporuchujete ili kako drugachije reshiti problem boja i kvaliteta i poshto sam sada prvi put pustio film u playeru koji dolazi uz win da li postoji mogucnost prikazivanja titlova?

Da li su ti mozda ovi tvoji hardovi u RAID-u? Da li vistu instaliras sa DVD-a?

Hardovi nisu u RAID-u i instaliram sa DVD-a. Probao sam podesavanja za SATA diskove (IDE, IDE/RAID, AHCI) i uvek se zaustavi instalacija na istom mestu.

Poz

Instalirao sam najnovije Catalyst drajvere za Vistu koje sam juce downloadovao sa AMDovog sajta, ali u Display Settings->Advanced Settings->Adapter nisam dobio one dodatne kartice koje se pojave u XP-u. Da li to tako treba ili mi instalacije nije legla kako treba?

Instalirao sam najnovije Catalyst drajvere za Vistu koje sam juce downloadovao sa AMDovog sajta, ali u Display Settings->Advanced Settings->Adapter nisam dobio one dodatne kartice koje se pojave u XP-u. Da li to tako treba ili mi instalacije nije legla kako treba?

U start meniju ili na desktopu bi trebalo da se pojavi ikonica za control center.

Jel probao neko Nokia PC Suite kako radi? Sa kojim programo rezete diskove iz Viste?

p.s. Jel prilikom instalacije birate dal cete 32-bitnu ili 64-bitnu instalaciju?

Jel probao neko Nokia PC Suite kako radi? Sa kojim programo rezete diskove iz Viste?

p.s. Jel prilikom instalacije birate dal cete 32-bitnu ili 64-bitnu instalaciju?

Nokia PC Suite bi trebao da radi ok, nisam probao, ali sam citao i cuo da radi OK.
Za rezanje je izasao Nero koji podrzava Vistu, verzija 7.5.7.0 radi sasvim normalno.

P.S Zavisi od "izvora" ;)

Nazad
Vrh Dno