Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Inace, pojedini fontovi mi izgledaju malo blurovano u odnosu na XP!? :bottle:
Probao sam da instaliram naj novije Catalyst drajvere bas za Vistu, ali opet isto. Monitor je LG 17" TFT. Npr. kada otkucam navodnik " kao da se vidi neka zelenkasta blurovana nijansa izmedju dva zareza navodnika. To je samo jedan primer, lista fajlova u Total Commanderu je tek extra mutna... Da li neko ima slicnih problema?

Poslednja izmena od urednika:
Probao sam da instaliram naj novije Catalyst drajvere bas za Vistu, ali opet isto. Monitor je LG 17" TFT. Npr. kada otkucam navodnik " kao da se vidi neka zelenkasta blurovana nijansa izmedju dva zareza navodnika. To je samo jedan primer, lista fajlova u Total Commanderu je tek extra mutna... Da li neko ima slicnih problema?
To je clear type antialiasing fontova koji postoji i na XP-u, a bogme i na Linuxu već više godina. Krzava pikselizirana slova više nisu u modi ;)

Molim nekog da mi preko PM-a napise kako da narodsku verziju nateram da sluzi narodu!? :crash:
Naime, svukao sam tzv. Vista Bill Gates edition, i sve u radio po uputstvu, ali mi prilikom aktivacije kaze da je key vec u upotrebi!? :wall:

1. Postavi rezoluciju na 1280x1024, lupi na monitoru dugme na kome pise Auto
2. Odmakni se od monitora :D

Ne znam da li je u pitanju moda ili konkretno neke problem kod mene, ali ovo je kazna za oci, jednostavno necitljiv txt. Recimo rec "Ul", malo l je totalno "zalepljeno" za U, nema pixela razmaka. Mislim pre svega na sitnije, fontove koji su pod XPom savrseno ostri i citljivi.
Sada sam instalirao StrongDC i lista korisnika na HUB-u ili sam chat u main window-u su jako tesko citljivi...
Rezolucija je 1280x1024 od kad imam ovaj monitor (2 godine), tako da to nije do rezolucije ili podesavanja monitora.

Eh, sad imam novo pitanje ;) za ljude koji imaju GeForce (kao ja) - da li ste instalirali ForceWare drajvere sa nvidia sajta koji su izašli za RC2 verziju (i kako rade?) ili furate ove iz Viste?

Ja sam instalirao 96.85 forceware winvista x86 ali nisam nesto eksperimentisao, rade korektno.

Idi u Control Panel->Personalization->Window color and apperance->Effects->i tu imas opcije da podesis umeksavanje :type:

Pa kolko ja vidim ovi sa sajta su stariji od integrisanih Vistinih (bar ovde neko spomenu to...) sad ja sam ih instalirao pa rade nekako ali piše da su "Win 2000 compatibility".. Šta je to?

i jeli probao neko kako radi aero sa 512MB rama?

Idi u Control Panel->Personalization->Window color and apperance->Effects->i tu imas opcije da podesis umeksavanje :type:
Risko, hvala ti za ovo!! :smash:
Samo sad jos ostaje pitanje zasto meni Clear Type daje previse blurovane fontove, dok su kada prebacim na Standard oni kristalno jasni? (a koristim LCD 17" i rezoluciju 1280x1024), procitao sam u helpu da ClearType na LCD displejima daje 300% bolju ostrinu, a kod mene to nije slucaj!? :trust:
Sto se tice instalacije Viste na masinu sa 512MB, bolje to ne raditi, cemu tu?
Evo sta kaze Vistin help po tom pitanju:
What hardware is recommended to run Windows Aero?
1-GHz 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor
1 gigabyte (GB) of random access memory (RAM)
128-MB graphics card
Aero also requires a DirectX 9 class graphics processor that supports a Windows Display Driver Model Driver, Pixel Shader 2.0 in hardware, and 32 bits per pixel.

ps. Hoce mi neko pomoci oko aktivacionog key-a? (na PM)

Da li ste probali da uspavate Vistu? Sleep opcija mi nije preko potrebna, ali sam je cisto probao i kod mene ne radi bas kako treba. Posle par sekundi se Vista sama probudila i nakon toga prijavila unknown usb device, pa sam shvatio da je hdd rack umro, a USB ADSL modem isto tako. I jedan i drugi usb uredjaj su proradili tek nakon iskljucenja i ponovnog ukljucenja na USB.
Druga stvar (losa) koja mi se desila, a to se na XP-u nije nikada desavalo, da kada sam hteo u Disk Managementu DVD-RW uredjaju da promenim drive letter sa D na M, a posle toga da drugoj hard disk particiji dodelim D nisam uspeo jer je Vista i dalje prikazivala da je slovo D dodeljeno DVD-RW uredjaju i ako je on prebacen na M, tek nakon restarta Viste sam mogao ponovo da dodelim D nekom drugom drajvu.
I jos jedna (pozitivna) cudna stvar, a to je nenormalno veliki transfer pri kopiranju velikih fajlova. Vista je instalirana na dva Seagate harda u RAID0 i prilikom kopiranja image fajla sa C particije na C particiju, transfer je od 58 do 60MB/s sto je iznenadjujuce mnogo, pod XPom nikada ne ide preko 35MB/s.

Nisam merio transfer ali sam primetio dosta brži rad sa diskom... (2*Maxtor 80gb RAID0)

P.S. Jedno pitanjce: Kako da deinstaliram NVidia drajvere i instaliram ove nove 97.19 sa ControlPanelom... Nema ForceWare-a u AddRemove Programs ??

Poslednja izmena:
Jel neko uspeo da instalira neki firewall na Visti? Meni Outpost 4 ne radi.

Grafika dosta bolja i brža u samom NVidia CP-lu i desktopu instalacijom 97.19.. igre još nisam probao
Soundstorm je konačno proradio instalacijom 4.66 sound drajvera sa NVidia sajta (ladno se pojavile opcije u ControlPanelu u Soundsu za Surround i Quadrophonic koji meni treba)
HP 1010 radi ko zmaj sa generic drajverima a printer je ručno dodat kao 1015 (takođe radi i kao 1100) preko DOT4 USB a ne LPT1...
Biće OK ova Vista... :)

Jel uspeo neko live da natera da radi pod vistom meni nesto ne polazi za rukom i koje drajvere staviti???

Bogme vistica je opasna maca :d jos samo da ATI resi ove bagovite drajvere, evo kako zgleda 3D na 1300 pro :)

Poslednja izmena:
Koliko dana je predviđeno da radi Ova Bill Gates Vista RTM, obzirom da je Evaluation Copy?

Ali ja i dalje ne vidim sta su oni razvijali tolike godine, osim sto su se svojski potrudili da posakrivaju masu opcija i podesavanja koje sam ranije nalazio iz prve! :D
Da je Aero lep, to stoji, ali daleko opasniji engine ima 90% novih igara i mislim da tu nije nista tako spektakularno. Sve je to lepo i slatko dva dana, ali posle samo bespotrebno guta sistemske resurse. Za prosecnog korisnika Vista je nasminkani XP i nista vise od toga.
Koliko sam procitao na netu Vista ne porzava third party security aplikacije, izmedju ostalog ni bilo koji firewall. Da li je to 100% tacno i da li Microsoft misli da ce svima odgovarati ovaj integrisani firewall??
Btw. Da li postoji nacin da se ukljuci obavestenje o pucanju ADSL konekcije? Takodje da li se nekako moze jednostavno pozvati Status konekcije?

Koliko dana je predviđeno da radi Ova Bill Gates Vista RTM, obzirom da je Evaluation Copy?
Koliko sam ja shvatio do 1.juna 2007 ako si je aktivirao sa kljucem Beta verzije.

Ali ako je nisi aktivirao sa Beta kljucem, radice 30 dana.

Poslednja izmena od urednika:
Jel uspeo neko live da natera da radi pod vistom meni nesto ne polazi za rukom i koje drajvere staviti???

Ja sam drajvere za SB Live! instalirao preko MS updatea i rade ok, ali ne mogu da biram 5.1 nazalost :(

30 dana, posle cvrc bato

Btw, glupo pitanje - kako da pokrenem DX9 igrice na Visti i da li to uopste mogu? :)

Ipak mislim da su stvari kao sto je Firewall bitnije od igara. Cekam da mi neko ili vise njih potvrdi da je zaista nemoguce instalirati neki drugi Friewall na Visti, pa da je deinstaliram dok se to ne resi.

Zasto je Firewall vazan?

Nemojte da me shvatite pogresno, ali fobija koju smo stekli da moramo imati 101 program namenjen podizanju bezbednosti sistema na visi nivo ne mora da se produzava i na Vistu.
Ne, nisam rekao da je ona mnogo bezbednija od XP-a. Vista jeste bezbednija u smislu da se po defaultu traze od korisnika dozvole za instalaciju i pokretanje nekih aplikacija kao i to da korisnik nema full premissions kao nekada. Naravno, za mesec ili dva, neko ce naci propust ili rupu i to ce sve pasti u vodu.

Sada zaista nema potrebe juriti firewall, 4 annti-nesto programa i antivirus. Ugradjeni firewall, kao sto sam rekao, nije nista narocito ali sluzi svrsi dok se problem oko kompatibilnosti ne resi. Isto vazi i za Defender.

Pazite, ja imam dual-boot i imam igre na XP-u, a kad hocu da ih startujem iz Viste (sa HDDa gde je XP) izbacuje mi gresku da nemam DX9 (d3_dx_nesto) :trust:

Mozda ih ipak treba instalirati na Visti?

Interesantno, Trasimpilishtorci 2 mi rade kada ih startujem sa XP HDD-a, a ostale igre nece... Probacu da instaliram neku igru na Visti, pa da vidim...

Vrh Dno