Šta je novo?

Spybot - novi sistem update-a

• Začetnik teme Začetnik teme Civil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Da li ste primetili da od skoro Spybot drugacije update-uje? Da posebno skida definicije a posebno za trojance i za sve ostalo.

E pa od tada sam primetio da mi mnoooooogo vise pronalazi svega i svacega, raznoraznih vrsta (danas cak 64 komada) iako nisam promenio internet navike, znaci godinama odlazim na uglavnom iste sajtove, ista zastita, sve isto osim sto ranije nisam imao ni jedan jedini ad/spy ware.

Sta bi se tek desilo da iskeniras nekim jacim programom 🙂

Slazem se za Prevx, odlican je program, eventualno mozes jos probati Webroot SpySweeper ili Spyware Doctor.

Hvala, sad cu da ih uparim u cilju detaljnijeg ciscenja djubreta sa neta.

Baci pogled i na ovaj link u mom potpisu, moze koristiti 😉

Apsolutno ne koristim nista osim Spybot-a i Adaware-a. Vec godinama. Zar nisu ta dva najbolja i sasvim dovoljna? Ali nije poenta u tome nego da mi posle novog nacina update-a nalazi neke stvari koje ranije nije...

a-squared Free je besplatan, a odlican!
Ma daj ZoNi, 9 od 10 stvari koje on "pronađe" su čiste fikcije, regularni i bezopasni fajlovi i prgrami. Nije valjda da ti slušaš njegove "savete"? Ja sam ga probao i brže je odleteo sa mog kompa no što je doleteo.

Ma daj ZoNi, 9 od 10 stvari koje on "pronađe" su čiste fikcije, regularni i bezopasni fajlovi i prgrami. Nije valjda da ti slušaš njegove "savete"? Ja sam ga probao i brže je odleteo sa mog kompa no što je doleteo.
ja mislim da je zaista odlican program... naravno, nalazi on kojekakve kukije i slicne sitnice, ali to mu nije nedostatak, naprotiv... inace, koristim ga i na svojim kompovima i na svim kompovima u firmi... i kod svih kojima sam ja instalirao komp... i svuda je OK 🙂

naravno, vise ne koristom Spybot i AdAware...

Poslednja izmena:
I nije za dial-up ( A squared)
jer ima update od 8MB :smash:

@ironmanbg: Vrlo bitno! Zaboravio bih to da napišem... Podsetio si me. To je veliki minus za a-squared Free.

ewido, odnosno sad poznat kao avg antispyware... u free verziji naravno...

I nije za dial-up ( A squared)
jer ima update od 8MB :smash:

ma, kakvih 8MB? Ja sam ga koristio na dial-upu i nisam primetio bas neki preveliki apdejt... a pogotovu sam siguran da mu apdejt nije uvek 8MB 😀 eventualno prvi put, mada i u to sumnjam...

Ja evo sad pokrenuh update (prethodni je bio 05.11.2006.) i krenuo je da skida 10642KB. Sto je mnogo, mnogo je, odmah je "popio Cancel" 🙂

Naravno. Samo ZoNi nije primetio velike updates... No dobro...

naravno, nalazi on kojekakve kukije i slicne sitnice, ali to mu nije nedostatak, naprotiv...
Ne "nalazi on kukije i slične sitnice" nego neverovatno često potpuno regularne fajlove proglašava za opasne. To je vrlo jasno naglasio i pisac prikaza na SnapFiles sajtu:

It claims to detect and remove more than 440,000 different types of malware. During our test scan we encountered false detections, and the descriptions or reasons for claimed malware were insufficient, requiring you to perform a web search in order to find out why the program detected the items.

Ja ću navesti jedan primer... Neki spyware koristi jedan instaler, a deo tog instalera je i DAT fajl određenog imena. A-squared je svaki program koji je instaliran ovim instalerom zbog toga proglasio za spyware i preporučio njegovo brisanje. To je sumanuto!

Ja sam ga pustio da radi i tokom rada analizirao šta je do tog trenutka pronašao. Bukvalno je svaki fajl koji je prijavio bio false alarm. Kad mi je dojadilo da me ovaj smešni program zamara sa svojim glupostima kliknuo sam na cancel, deinstalirao ga i obrisao setup koji sam skinuo (ovo inače radim sa valjda jednim od 10.000 skinutih setup programa, što znači da sam zaključio da je program đubre kakvo se retko sreće).

Naravno, tebi niko ne brani da obrišeš pola fajlova sa svog kompa samo zato što ti je ovaj blentavi program rekao da to uradiš, ali treba jasno reći o kakvom je programu reč.

Poslednja izmena:
Ja evo sad pokrenuh update (prethodni je bio 05.11.2006.) i krenuo je da skida 10642KB. Sto je mnogo, mnogo je, odmah je "popio Cancel" 🙂
i meni je skinuo tako nesto sada, ali, pretpostavljam da je u pitanju to sto je skinuo novu verziju programa (apdejtovao se sa 2.0 na 2.1)...

To je mana, trebalo bi fino da me pita hocu li ja da skida novu verziju, a u opcijama programa vezanim za update nema toga takodje.

I mimo toga sto se a2 apdejtuje na novu verziju, cesto puta skida punu bazu potpisa upravo iz razloga false positive.
Od kako je nastao a-squared muku muci sa false positive.
Kada autori ovog programa prime izvjestaje sta je a2 proglasio za malware a nije trebao, a toga ima poprilicno, ne preostaje im nista drugo nego da prerade citavu signature bazu i ponude je kao redovan update.
Iz tog razloga update ovog programa je cesto oko 8MB pa i vise.

Poslednja izmena:
Ne "nalazi on kukije i slične sitnice" nego neverovatno često potpuno regularne fajlove proglašava za opasne. /.../ Naravno, tebi niko ne brani da obrišeš pola fajlova sa svog kompa samo zato što ti je ovaj blentavi program rekao da to uradiš, ali treba jasno reći o kakvom je programu reč.

evo, sad sam uradio jedan mali test - na kompu koji se intenzivno koristi na Netu (i koji cesto ide na razne... hm... sajtove) instaliran je a2, a poslednji put je apdejtovan 11.08.2006. (tada je i komp poslednji put skeniran)... sad sam pokrenuo apdejt - bio je oko 10.5MB - skinuta nova verzija 2.1 i definicije malvera...

evo loga:

a-squared Free - Version 2.1

Scan settings:

Objects: Memory, Traces, Cookies, C:\WINDOWS\, C:\Program Files
Scan archives: On
Heuristics: On
ADS Scan: On

Scan start: 20.11.2006 10:26:35

Value: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\MenuOrder\Start Menu2\Programs\WeatherBug --> Order detected: Trace.Registry.WeatherBug
Value: HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{248DD896-BB45-11CF-9ABC-0080C7E7B78D}\InprocServer32 --> ThreadingModel detected: Trace.Registry.MDSA Sentinel
Value: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{248DD896-BB45-11CF-9ABC-0080C7E7B78D}\InprocServer32 --> ThreadingModel detected: Trace.Registry.MDSA Sentinel
C:\Documents and Settings\Administrator\Cookies\administrator@cdfreaks[2].txt detected: Trace.TrackingCookie
C:\Documents and Settings\Administrator\Cookies\[email protected][1].txt detected: Trace.TrackingCookie
C:\Documents and Settings\Administrator\Cookies\administrator@**********[1].txt detected: Trace.TrackingCookie
C:\Documents and Settings\Administrator\Cookies\[email protected][1].txt detected: Trace.TrackingCookie

Scanned

Files: 35337
Traces: 82776
Cookies: 170
Processes: 48

Found

Files: 0
Traces: 3
Cookies: 4
Processes: 0
Registry keys: 0

Scan end: 20.11.2006 10:47:15
Scan time: 0:20:40

znaci, prihvatam da je mana a2 relativno veliki apdejt (mada, meni to nije smetalo ni kada sam bio na 56k), ali ne prihvatam da je tacno da daje veliki broj laznih uzbuna!

znaci, prihvatam da je mana a2 relativno veliki apdejt (mada, meni to nije smetalo ni kada sam bio na 56k), ali ne prihvatam da je tacno da daje veliki broj laznih uzbuna!

Relativno veliki apdejt je upravo posljedica laznih uzbuna.
Sami autori ovog programa prihvataju (izmedju redova) da a2 daje veliki broj laznih uzbuna - sto je vidljivo sa njihovog foruma.

Zoni, prvo si napisao ovo:
ma, kakvih 8MB? Ja sam ga koristio na dial-upu i nisam primetio bas neki preveliki apdejt... a pogotovu sam siguran da mu apdejt nije uvek 8MB eventualno prvi put, mada i u to sumnjam...

Pa onda ovo:
znaci, prihvatam da je mana a2 relativno veliki apdejt

Poslednja izmena:
Ja koristim Spybot i Ad-Aware SE Personal.Jel dovoljno?

@Br@n@c: Nije. 😀 Vrlo lako može da se desi da dobiješ savet da instaliraš još dva tri programa iste namene...

Kakav je Prevx 1.Ko ga ima i nek mi kaze utiske?

Odličan je. Trial traje 30 dana... Tako da ako imaš problema, instaliraš, updateuješ, i skeniraš. Moja zamerka je jako dug scan proces.

P.S. Nikada nisam ništa pronašao sa njime... Verovatno zato što i "nemam" ništa...

Poslednja izmena:
Zoni, prvo si napisao ovo:
ma, kakvih 8MB? Ja sam ga koristio na dial-upu i nisam primetio bas neki preveliki apdejt... a pogotovu sam siguran da mu apdejt nije uvek 8MB eventualno prvi put, mada i u to sumnjam...

Pa onda ovo:
znaci, prihvatam da je mana a2 relativno veliki apdejt

jednostavno - zaista nisam to primetio do sada... moja greska, koju sam ovom drugom izjavom priznao! eto, vota mistejka tu mejka!

inace, relativno cesto posecujem njihov fotum (i onaj na engleskom, i onaj na nemackom)... znam da ima povremenih laznih uzbuna, ali sam isto tako svedok brojnih laznjaka i kod KAVa, npr, pa to ne znaci da je KAV los AV (naprotiv!)

Stvarno je Prevx1 odlican, meni je samo smetalo sto po zavrsetku skeniranja trazi da ide online. I problematicno je 30 trial dana, a nisam nasao lijek za produzenje 🙂

Nazad
Vrh Dno