Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Aplikacije

Ovde cu se ukratko osvrnuti na aplikacije koje dolaze sa samim sistemom. Kao sto je jedan od zvanicnika Microsofta rekao da su cak i najmanje aplikacije dobile totalno drugaciji izgled, tako i jeste - cak je i popularni Minesweeper u novom ruhu.
Ali kada su same aplikacije u pitanju, sem vizuelnog dela price, funkcionalnost je ostala manje-vise ista. Odmah da se ogradim - nisam stigao da ih bas sve detaljno isprobam, ali one koje su vec postojale u XP-u se nisu promenile ni za jotu :)
Neke od njih, kao sto je Defrag su i nazadovale - recimo sada defragmenter uopste ne pokazuje mapu particije vec samo ispisuje Defragmenting.... Vrlo dosadno.
Aplikacije poput Notepada, Wordpada i Paintera se takodje nisu nista bitnije izmenile. U stvari, kada bolje razmislim, nisu se izmenile uopste. To su i dalje one iste aplikacije koje gledamo godinama.
Da li su one namerno ostavljene tako ili prosto MS pored peglanja gomile bagova nije stigao njima da se dodatno pozabavi, ne bih znao da kazem.

Nesto vrednije pomena je IE7, koji je izasao i za XP i koji je funkcionalno bolji od IE6. To vazi i za Media Player 11 koji sada mnogo bolje izgleda ali sticem utisak da je Microsoft zeleo da napravi iTunes koji nije iTunes. Po mom misljenu, preglomazan da bi bio plejer za pustanje muzke tako da cu ostati veran Winampu.
Picture and Fax previewer, ugradjeni program za pregled slika u XP-u svojim izgledom podseca na Media Player 11. Vrlo lepog izgleda, ali i dalje siromasan po pitanju opcija i setovanja, moze da posluzi za prvu pomoc ako vam je hitno potrebno da izvrsite pregled slika.
Narezivanje diskova direktno iz Explorera je i dalje pristuno, no ja nisam probao kako ova opcija radi tako da ne bih nista opsirnije mogao da vam kazem. Sto se ugradjenog arhivera tice, koliko sam ja primetio on i dalje otvara samo ZIP fajlove.

Uostalom, slike govore bolje od reci - prilazem par shotova aplikacija.
application_defrag.jpg (407.8 KB)
application_games.jpg (485.9 KB)
application_Notepad&Wordpad.jpg (215.0 KB)
application_games1.jpg (384.6 KB)
application_pictureview.jpg (409.0 KB)

Prilozi

• application_defrag.jpg
    application_defrag.jpg
    407.8 KB · Pregleda: 133
  • application_games.jpg
    application_games.jpg
    485.9 KB · Pregleda: 167
  • application_Notepad&Wordpad.jpg
    application_Notepad&Wordpad.jpg
    215 KB · Pregleda: 102
  • application_games1.jpg
    application_games1.jpg
    384.6 KB · Pregleda: 224
  • application_pictureview.jpg
    application_pictureview.jpg
    409 KB · Pregleda: 149
Poslednja izmena:
Kralj je umro - ziveo kralj

Aero. Ultimate Expirience. Nove mogucnosti, lepsi izgled, novi dozivljaj.... i vise ne mogu da se setim gomile drugih marketinskih fraza kojima nas je obasipao MS u zadnjih xyz godina. Siguran sam da je ovo najjaci adut novog sistema - dame i gospodo, AERO.
Sta je zapravo Aero - Aero je, kao sto sam spomenuo, graficki akcelerisano okruzenje, tako da umesto do sada zastarelog Luna enginea u pozadini se krije mocni WinFX engine koji pruza drasticno vece mogucnosti u dizajnu savremenih aplikacija.
Ukoliko posedujete dovoljno jaku konfiguraciju, siguran sam da cete moci da uzivate u charima Aera - glass efektima, animiranim prozorima i svemu onome sto smo vidjali po raznim shotovima beta verzija po Internetu. Siguran sam da ste svi vi videli "iskosheni" prikaz aktivnih prozora pa cak i neke manje snimke kako Aero zaista radi.

Moj prvi utisak kada je celokupni izgled Viste u pitanju je da je Microsoft konacno shvatio da je izgled vrlo vazan a sto su mnogobrojni dizajneri sirom sveta pokazali time sto su stvorili ogroman broj tema i raznoraznih dodataka za XP. Vista je zaista 100% eyecandy, lepa i nasminkana ali najvaznije od svega - ta sminka ne smanjuje funkcionalnost sistema.
Fade efekti prozora, transparencija i sl. - sada sve to native u sistemu - su vrlo lepi i prijatni za oko cak mi se cini da su oni upravo najvise zasluzni tome sto samim radom u sistemu sticem osecaj da tu zaista ima neceg novog (ili mozda samo pricam gluposti).

I pored toga sto se na prvi pogled jasno vidi da je MS otvorio kesu i platio dobre dizajnere da osmisle celu pricu, mnogobrojne ikonice i sitni detalji se nisu promenili u odnosu na XP. Mozda cete reci da sam cepidlaka i da ne treba preterivati ali molicu lepo - ovaj sistem se razvija vec 6 godina, tako da svaki korisnik ima itekako prava da malo zakera, pogotovo imajuci u vidu koju svotu mora da izdvoji za legalnu verziju.
Po pitanju performansi, nisam primetio nikakva usporenja - sam Aero zaista lepo saradjuje sa svim programima tako da ne postoji nikakva degradacija u tom smislu. Svi prozori su skinovani - tacnije sve aplikacije koje su imale klasican izgled prozora pa cak i one Install Shield aplikacije iz 90tih godina proslog veka su sada skinovane. Vrlo lepo.

Citajuci razne komentare po internetu, zakljucio sam da se mnogima ne dopada Vista look, mnogi zameraju "debele" ivice prozora. Mozda su u pravu a mozda i ne, ali treba da shvatite da je WinFX samo osnova koju dizajneri i programeri treba da iskoriste kako bi opet imali Custom teme.
Ukoliko vasa masina nije u mogucnosti da poklrene Aero u punom sjaju, tu je klasicna Vista tema koja podseca na Aero ali nema glass efekte, transparencije i ostale stvarcice.

Ukoliko neko postavi pitanje - koja je svrha imati akcelerisano okruzenje u sistemu - ne bih znao da mu odgovorim. Ali ono sto mene, recimo, nervira kod Viste je to sto maksimizovani prozori postanu crni i to izgleda odvratno, cak se cesto i istripujem da je grafika pocela da se baguje.
U odnosu na druge, moje licno misljenje je da je MAC OS Quartz daleko napredniji od Aero-a (molim da ne flejmujete, ovo je iskljucivo moje misljenje zasnovano na visenedeljnom uporednom radu na raznim Vista verzijama kao i na MAC OS X-u). Slicna prica vazi i za XGL, ciji demo ste imali prilike da vidite na ovom forumu - impresivno.
No, siguran sam da ce Aero biti dobro prihvacen u onom sloju korisnika kojem je namenjen - a to su pretezno prosecni korisnici (cisto sumnjam da neki Power User pati od toga da ima fade_in/out dok radi nesto pametno).

Kako aero izgleda imali ste prilike da vidite na mojim shotovima.

Kompatibilnost

...iliti Milane doslo je i tvojih 5 minuta :)
Potrudio sam se da obuhvatim najcesce koriscene aplikacije. Ukoliko zelite nesto sto ja nisam probao SLOBODNO napisite (ne preterujte u velicini), ja cu zaista drage volje da istestiram i da javim rezultat.
To TAKODJE vazi i za one koji zele da izvrsim neke testove i benchmarke - slobodno pitajte i rado cu izaci u susret.

Sledi tabela softvera koji sam probao...

P.S. U ovom javljanju - toliko. Sledece o cemu ce biti reci, mozda sutra, je security i servisi i Admin tools.

Prilozi

• appz1.jpg
    appz1.jpg
    222 KB · Pregleda: 432
  • appz2.jpg
    appz2.jpg
    114.6 KB · Pregleda: 318
Poslednja izmena:
Svaka cast za trud !
Kopirao sam ceo tekst i sluzice mi kao svojevrsno uputstvo. Hvala
Medjutim, kanda cemo malo sacekati da proucimo Vistu jerbo ovi misle bas ozbiljno (doduse, nesto slicno se onomad pricalo i za XP):

M'zoft: Pirated Vista may be useless
Web sites have already begun circulating pirated copies of Vista and the Office 2007 ahead of their release

By Robert Mullins, IDG News Service

November 15, 2006

M'zoft has said that supposedly pirated copies of its new Vista computer operating system "will be of limited value" to those who use them.

M'zoft responded Tuesday to reports that said some Web sites have been circulating pirated copies of Vista and Office 2007.

The pirated Vista comes with a product key that users can enter to activate a version of the products on their computers without paying for them, a report on the Web site of The Sydney Morning Herald newspaper said. A product key is a unique serial number tied to each package of a software product.

A second download, called an "activation crack," can then be applied that bypasses the activation process intended to guarantee that the Vista OS being downloaded is legitimate, the Herald reported. Pirated copies of Office 2007 can be downloaded just with the product key with no second activation code required.

But M'zoft said in a prepared statement that those pirated copies of the OS won't work for long.

"The copies available for download are not final code and users should avoid unauthorized copies which could be incomplete or tampered. This unauthorized download relies on the use of pre-RTM [release-to-manufacture] activation keys that will be blocked using M'zoft’s Software Protection Platform. Consequently, these downloads will be of limited value," the statement said.

M'zoft is still looking into reports of pirated versions of Office 2007 and declined further comment.

"M'zoft is happy that customers are eager to begin using Windows Vista," the company said.

M'zoft has been criticized for multiple delays in bringing Vista to market, but has said it wants to take care that the product is designed correctly to avoid security flaws, piracy problems and other software glitches.

The company released Vista to computer manufacturers on Nov. 8 for them to build into new laptops and desktops available for retail sale in January 2007. Consumers can start buying individual copies of Vista on Jan. 30.

M'zoft also plans to have Vista in the hands of business customers by the end of November. It has scheduled a Vista launch event in New York City on Nov. 30 at which the new Office 2007 and Exchange Server 2007 will also be introduced.

Bar tako pise na :

http://www.infoworld.com/article/06/11/15/HNpiratedvistauseless_1.html

Ja sam probao 6.5 (ne 2.5 kako pise u tabeli) i dobio sam .... pa hm, nesto belo sa crnim okvirom... lici na pocetnicki rad u VB6 ali nikako na TC :)

To je i kod mene bilo kad sam probao onaj PowerPack za TC ...:D
Medjutim, ovaj TC 6.55 ("obnarodovan", naravno), radi odlicno

Onako uzgred, Damjan je "tamo negde" postavio link za verziju Jave za Vistu ..SE6

@kUdtiHaEX: Da li se verzija NTFS-a menjala sa ovom vistom u odnosu na onu koja je dolazila sa WinXP (3.1) ?

Evo spakovao sam ceo text sa slikama, sve lepo slozio u wordu(2007).
Ko hoce neka skida.
Napominjem jos jednom da je file u .docx (Office Word 2007) znaci ne moz se otvori u 2003.(valjda)

Name: Windows Vista RTM Review by Kutija
File size: 1.5MB
http://ctrl-enter.net/872007

Jel zna neko sta je sa upgrade-ovima na vistu za ljude koji su kupili legalno racunar sa Windows XP Home u onom intervalu posle 26 oktobra.. pisalo je negde da ce biti za dzabe ili skoro za dzabe???

Evo spakovao sam ceo text sa slikama, sve lepo slozio u wordu(2007).
Ko hoce neka skida.
Napominjem jos jednom da je file u .docx (Office Word 2007) znaci ne moz se otvori u 2003.(valjda)

Name: Windows Vista RTM Review by Kutija
File size: 1.5MB
http://ctrl-enter.net/872007

Prakticni dokaz koliko je bolji .DOCX format od .DOC formata.

Isti review konvertovan za Office97 - Office2003.

Velicina (arhiviranog) fajla 5.37Mb (cak 3.5 puta veca nego za office 2007).

Link = http://ctrl-enter.net/423873

Poslednja izmena:
@kUdtiHaEX: Da li se verzija NTFS-a menjala sa ovom vistom u odnosu na onu koja je dolazila sa WinXP (3.1) ?

Dobro si me podsetio, cim dodjem kuci pogledacu.

@genuine: mislim da ti je najbolje da pozoves Microsoft kancelariju i da se detaljno raspitas o tome.

Poslednja izmena:
Da li se verzija NTFS-a menjala sa ovom vistom u odnosu na onu koja je dolazila sa WinXP (3.1) ?

Izgleda da jeste. Iz XP-a ne mogu da se obrisu neki folderi i fajlovi koje je napravila Vista. U okviru Security podesavanja su sve kockice sive (i nisu stiklirane) i ne moze (bar ja nisam mogao) da se preuzme vlasnistvo. Uspeo sam da ih obrisem samo iz ERD Commandera.

Jeste promenjen NTFS, ali to sto XP ne moze da obrise neke foldere je zato sto XP Explorer ne prepoznaje korektno junction points. Slicno je bilo NT -> 2000, jer NT Explorer nije raspoznavao Deny ACLs (a mogli je bez problem da se cita/pise SD sa alatima koji jesu uzimali Deny ACL u obzir).
ja sam izbrisao sa command prompt-a u XP-u sve Vista foldere.

Napomena: postoji velika mogucnost, mozda i sigurnost, da nijedan disk software (PQMagic, GHost etc.) nece raditi sa NTFS particijom koju je Vista dotakla.
Acronis kao radi, ali nije uspesno bilo, Partition magic (PQMAgic ;) javlja greske i kaze cao.

...
Napomena: postoji velika mogucnost, mozda i sigurnost, da nijedan disk software (PQMagic, GHost etc.) nece raditi sa NTFS particijom koju je Vista dotakla.
Acronis kao radi, ali nije uspesno bilo, Partition magic (PQMAgic ;) javlja greske i kaze cao.

U pravu si. Izgleda da za sada nista od Image particije na kojoj je Vista. Probao sam Ghost i Acronis, i nece nikako.
Ako Vista rikne, cao...nema vise :d

Paragon Hard Disk Manager 6.0 Personal je sasvim normalno napravio image Viste RC2, ali ne bih bas da rizikujem i da uradim Restore te particije iz tog image-a, jer osim same Viste imam i neke druge vazne podatke na toj particiji, a mrzi me da ih bekapujem na drugu particiju.Ko ima vremena neka proba...

EDIT: Evo probao sam i Acronis 9.0 Personal i on napravi image uspesno(barem tako kaze), ali pri pokusaju da montujem takav image da bi uporedio da li je iskopirao sve direktorijume kako treba, racunar se resetuje.

Poslednja izmena:
Ma naprave svi oni kao normalan image, jedino sto sa tim image-om ne mozes nista ...probao sam Ghost, Acronis i Paragon....ili samo crni ekran ili restart. Danas cu da probam Paragon iz same Viste, procitah na nekom forumu da najnovija verzija radi u njoj.
A nekako nisam bas rad da mnogo cackam po visti pre nego napravim image te particije, a koja radi.

Kutijo svaka čast. Prekokopiraj ove tvoje poruke iz threada u novi i napravi Sticky

Aj sada josh jedno smarachko pitanje :D
Da li ce sve raditi ok na Sapphire 9550 128Mb, 1,5Gb rama, 2800+ 64Bit...
Da vidim da'l da nastavim da jurim ovog kutiju jer ga je nemoguce uhvatiti :d

Meni radi sve na laptop-u koji ima 9600pro, tako da ce sigurno raditi i na 9550 (pogotovu sto imas i 512mb vise memorije nego ja, i jaci procesor)...

Bacaj na HDD, istaliraj i vozi.

Evo i ja da prenesem neke svoje utiske.
Sve radi sasvim lepo, RTM je stvarno zasuzio da nosi naziv RTM. Naravno, ovo je toliko bitan release, da je za ocekivati da ce biti potrebno neko vreme da se sve slegne i da sve lepo proradi na Visti. Mada, cak ni stvari koje sada rade nisu za potcenjivanje.

Jedine probleme na koje sam ja do sada naisao sam uspeo da resim. Vista trenutno izgleda da ima muka sa widescreen rezolucijama kada je monitor povezan na DVI. Da bi mi Vista ponudila 1440*900 rezoluciju, morao sam da prebacim monitor na VGA port, i onda mi je ponudila widescreen. Inace, nisam instalirao nikakve drivere za graficku, zato sto Vista sama instalira neke nVidia 96.86, koji su nekom logikom noviji od onih sa nVidia sajta. Inace, od igara sam probao HL2 i radi potpuno isto kao na XPu.
Takodje, imao sam frku sa driverima za zvuk. AC97 integrisan je Vista uredno prepoznala i instalirala, ali se posle 20-ak minuta uvek zvuk pokvari, krene da krcka, susti, i pucketa. To sam resio tako sto sam instalirao samo zvucnu komponentu beta nForce drivera sa nVidia sajta. Sada i to radi ok.

Ono sto bih ja vas pitao je koji codec da instaliram da se lepo slaze sa Vistom?

P.S Od softvera lepo radi sledece:

uTorrent
NOD32 RC1 2.70.12
DSLmon (Sagem Beotel ADSL modem)
Winows Live Messanger 8.1 beta
Firefox 2.0
WinRAR
BSPlayer

stay tuned for more :p

Ajde ako neko ima ADSL kod neobee-a da proba da instalira drivere za onaj Actiontec.

Zanima me nesto: My Computer > Local Disk > Desni Klik > Properties - jel ostala slika (iz WIN98) koja prikazuje koliko je free/zauzet HDD ista? :) Ovo me nerviralo recimo 5 godina :p

Zanima me nesto: My Computer > Local Disk > Desni Klik > Properties - jel ostala slika (iz WIN98) koja prikazuje koliko je free/zauzet HDD ista? :) Ovo me nerviralo recimo 5 godina :p

Da, verovao ili ne, ista je. :smoke:

Nije ista! Omekshane su joj ivice! Ali je tu i dalje font installer sa 3.11ice!

Hmm ... meni se dogadja nesto chudno :)
Ne mogu da se vratim na Aero look .... jednostavno nece da prebaci .... a do sada je radila vista sa aerom, i upozaravala me da je color scheme changed kada god pustim nesto u MPC-u .... to je kao jedino sto sam primetio a da se kaci sa tim .... Ne verujem da ima veze sa VNC-om *to je poslednji medju programima koje sam do sada instalirao*
Moguce da je do graficke ili nemam pojma chega vec, ali nije mi jasno zasto je do sad sve radilo u aeru ok a sada nece da se vrati na aero....
Moje spec :

Poslednja izmena:
Aero neće da se instalira bez 1 GB RAM-a na računaru.
Ja nešto nisam lud za tim fancy džidžabidžama, a ne znam da li ću uspeti da kupim još 512 MB na ovih mojih sadašnjih 512, pa me zanima kako radi Vista na mašini sa 512 RAM-a bez Aera, u odnosu na XP. Vredi li da je uzmem dok ne nabavim još RAM-a ili ne, jer ionako me fancy-look i transparent prozori ne zanimaju?

Vrh Dno