Šta je novo?

UPS ili surge protect ?

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sta uzeti :
1 - UPS
2- surge protect

pre svega za zastitu od overvolta ( trebalo bi osim samog racunara da "zastiti" i TFT ... )

Zahvaljujem na sugestijama.
Kupljen APC surge protect.

A koliko APC LE1200I je "jak"? Mislim,ne bi trebalo da imam problema da zakacim dosta gladan komp, tft, stampac, modem itd.
Po meni je mnogo bolje resenje nego ups jer bi za jak ups treba da se bas ispruzim a baterija mi uopste ne treba, a koliko sam ja svatio ovaj APC LE1200I radi isto sto i ups al nema bateriju (mislim na peglanje napona).

Godinama unazad imam jeftiniji APC E15, a danas sam pazario i najveći dostupan PF8VNT3-GR. S obzirom koliko mojih plata odlazi u kompjuter nije mi žao da platim kvalitetan produžni. Jeste da nema bateriju ali posle čitanja nezgode sa Mustekom odustao sam od ideje jeftinih ups-eva - kad sakupim dovoljno uzeću neki SmartUPS i gotovo.

FD03965B-5056-9170-D31514AFEC5DA2B9_f_v.jpg

Jeste da nema bateriju ali posle čitanja nezgode sa Mustekom odustao sam od ideje jeftinih ups-eva - kad sakupim dovoljno uzeću neki SmartUPS i gotovo.

Drago mi je da je bar neko procitao pazljivo i izvukao pouku 🙂

A zna li neko kakvi su proizvodi Roline?To su neki svajcarski proizvodi, vidim da proizvode mrezne uredjaje uglavnom, UPS, surge protectore itd.Ja imam taj njihov produzni kabl (surge protector?), na kutiji pise da ima boga pitaj kakvih zastita, kao, pegla napon, smanjuje sum itd.Cini mi se da nisu neka shlj firma, al' opet, prvi put sam cuo za njih kada sam uzeo taj produzni kabl.

@Johnny Bravo: koji je sistem prikljucivanja na njega? Vidim na slikama da ima 4 uticnice, ali ne standardne, pa me zanima da li dodje dovoljno kablova/konvertora za te uticnice?

Pa veoma jednostavno - dobijes stujni kabl suko-evopa, koji zabodes u uticnicu jel'te koji mu obezbedjuje ulaznu struju, i dva komada (cini mi se, zaboravio sam) evropa-evropa, koji idu do potrosaca - komp, monitor... znaci ako imas vise uredjaja koje hoces da prikljucis na njega trebace ti jos dva kabla (ako hoces da svaki ima svoj vod), a mozes i da (kao ja) na obican produzni kabl (nije obican - sa on/off switchom 🙂) zalemis evropu (prethodno odseces suko), mada je prvo resenje zdravije.

LE1200I vidim da kosta oko 60e, da li vredi kupovati ovaj protektor? U principu imam dobro napajanje i dobru struju ali zlu ne trebalo da se nesto desi... Razmisljam da li da kupim apc protektor onaj sa 6 mesta za prikljucak ili vredi dati duplo vise parica za ovaj model protektora?
na ovo bih zakacio samo masinu i tft monitor

Pa veoma jednostavno - dobijes stujni kabl suko-evopa, koji zabodes u uticnicu jel'te koji mu obezbedjuje ulaznu struju, i dva komada (cini mi se, zaboravio sam) evropa-evropa, koji idu do potrosaca - komp, monitor... znaci ako imas vise uredjaja koje hoces da prikljucis na njega trebace ti jos dva kabla (ako hoces da svaki ima svoj vod), a mozes i da (kao ja) na obican produzni kabl (nije obican - sa on/off switchom 🙂) zalemis evropu (prethodno odseces suko), mada je prvo resenje zdravije.

OK, hvala na info-u. Kad ga uzmem, stavicu na njega onda komp i monitor, neka zvucnici idu bez zastite, da se ne bakcem sa lemljenjem 🙂

Ovaj prvi pegla napon i sece pikove, a drugi je samo surge, tj. samo sece pikove. A dal' ti se i sta ti se isplati moraces sam da odlucis. To ti je ono - dodju ljudi i krenu sa pricom "mustek je do 🙂". Pa naravno da je do 🙂 kad im je struja ok, napajanje ok, komp malo trosi i pri tom ga i ne pale. Mislim, razumes?
S tim u vezi, ako ti je sve ok (struja, napajanje...) mozes da uzmes i taj produzni i da budes one of many happy owners, a mozes da uzmes i stabilizator i da budes isto toliko srecan kao i u prvom slucaju.
Ja nikad ne bih uzeo produzni, al' to ne znaci da bi nekom drugom "vrsilo pos'o", i naravno, bitno je sta taj neko podrazumeva pod "vrsenjem posla".

ako pegla i sece onda vredi, ipak je to mnogo bolje od produznog ako se ne varam, pa mi nije zao za dobru stvar dati vise para...

i neka pegla i sece samo da ne pocne da kuva sve... 😀

Da ne otvaram novu temu, i mene muchi slichna dilema...

Treba da uzmem neki produzni, pa rekoh ajd. neki od ovih sa "zashtitom" 😀

Od ponude, svi imaju 1000varijacija na istu temu 4 shuko + prekidach, ali, nashao sam josh i APC sa 6 shuko (za 2600din), i ovaj produzni sa 5 shuko za nekih 1800din... Za APC sam chuo samo hvalospeve, ali me zanima kakav je sad ovaj produzni... Ja dodushe nisam chuo za ovu firmu, ali, rachunam da bar neko jeste...
Daklem, vredi li ovo chudo 1800 din? :wave:

Poslednja izmena:
Sta mislite od PCM upsovima. Ja sam mislio da uzmem 600va ili 800va,60-80E.
Znam da je apc najbolji ali mi je preskup. Ovaj je nekako sredina.
Masina je iz potpisa.

A da, oznake kapaciteta(500,600,800VA) znace u principu samo koliko vremena ce raditi komp bez struje.

Sta mislite od PCM upsovima. Ja sam mislio da uzmem 600va ili 800va,60-80E.
Znam da je apc najbolji ali mi je preskup. Ovaj je nekako sredina.
Masina je iz potpisa.

A da, oznake kapaciteta(500,600,800VA) znace u principu samo koliko vremena ce raditi komp bez struje.

PCM KIN550, crklo jako mnogo komponenti do sada, 2 harda, napajanje, 2 rezaca. Struja je toliko losa da je juce crkao i Seasonic 300W star 6 godina 🙁 doduse samo on je smeo tu da radi bez upsa 🙂

Poslednja izmena:
Sta se desava sa strujom, jel cesto prebacuje na bateriju ili lose pegla napon?
Nisam siguran, ali za te komponenete sto si naveo mi deluje da nije kriv bas ups. Meni je isto crko bar 1 hd, napajanje i cd rezac iako imam dobru struju.
Mislim to su stvari koje najcesce crkavaju.

Nisam ni mislio da je kriv ups, jednostavno nije dovoljno kvalitetan za takve probleme sa strujom. Mislim da prekasno reaguje, ili ne reaguje na promene manje od 7% pa se masina sokira. Uspevao je da obezbedi stabilan rad masine, nisu se desavala zamrzavanja sistema, ali su na kraju crkavale komponente.

Poslednja izmena:
Da malo ozivim temu ... Nameravam ovih dana da kupim ovaj surge protector - APC PH6VT3-GR, SurgeArrest 6 outlets with Phone & Coax Protection 230V, cena malo manje od 30 eura.
Ima li neko ovo cudo, da li je zadovoljan, ima li nekih mana, problema, pametnijih alternativa ?

Vidim da APC ima nekoliko kategorija, u cemu se konkretno razlikuje Home/Office od Essential kategorije ? Naprimer ova dva modela (prvi spada u Essential, a drugi u Home/Office):
http://apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=P5BT-GR
http://apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=PH6T3-GR
pored toga sto ovaj drugi ima jednu uticnicu vise ocito postoje i neke razlike u kvalitetu zastite, cifre u specifikacijama se prilicno razlikuju ali ja ne umem da ih rastumacim 😀 😀.
Naprimer sta je : Surge energy rating, eP Joule Rating, EMI/RFI Noise rejection, Peak Current Normal Mode, Peak Current Common Mode, Let Through Voltage Rating ?

A kakva je varijanta staviti taj InformGuard iz Vladinog posta na neki APC surgearrest?
Da li se dobije nesto takvom kombinacijom (pored finog displeja😛)

Nazad
Vrh Dno