Šta je novo?

Gigabyte K8 Triton i AMD 2800+ Procesor Socket 754

NorthGate

Čuven
Učlanjen(a)
01.01.2004
Poena
785
Zanima me da li neko može da mi kaže nešto o ovoj matičnoj ploči i procesoru,hteo bih da uzmem pa me zanima mišljenje.

Sve Gigabyte ploce imaju sufiks Triton u nazivu, tako da i nisi bas dao konkretnu informaciju koji te model interesuje. Ovo "Triton" pise samo samo na kutiji, a tebi je mnogo bitnija oznaka same ploce (tipa GA-K8VM800M ili GA-K8NS). Raspitaj se malo oko modela koji ti nude (koji je cipset i sl.). Za procesor pretpostavljam da hoces da uzmes mega-popularni Sempron 2800+, posto su s754 Athloni preskupi za ono sto nude.

Evo predloga:
-Ukoliko ti treba AGP ploca, uzmi EPoX 8KDA3I (vecina ljudi ovde koji imaju s754, a treba im AGP, voze upravo ovu plocu). Cena bi trebalo da bude ista kao za ekvivalentnu Gigabyte NF3 plocu, znaci ~45e. Generalno se lepo klokuje.
-Ukoliko ti treba PCIe, uzmi DFI NF4X Infinity (ovo bi ti preporucila vecina ljudi ovde). Odlicno se klokuje, a cena bi trebalo da bude ~52e.

Mada, najbolje bi ti bilo da uzmes s939 Venice 3000+ (na oglasima vec od 65e), i neku finu, a jeftinu plocu (tipa EPoX 9NDA3I za AGP, ili neku slicnu entry-level nForce4 plocu za PCIe). Jeste da te izadje skuplje oko 30 evra u odnosu na s754 varijantu, ali otvaras vrata eventualnoj ugradnji X2 procesora u nekoj bliskoj/dalekoj buducnosti.

Best bang for the buck! ti je definitivno Sempron2800+ i s754 ploca ako govorimo o sirovim performansama po ulozenom evru u "ultra-mrsav-budzet" varijanti, ali ja bih se odlucio pre za s939, a rekoh i zasto.

Mislim da je ovo prava oznaka:GA-K8NE-RH
nForce4(-4X)chipset

Nemoj GA slabo se overklokuje,uzmi DFI ili Epox, a ako ti je skup onda Asus K8N sa AGP ili K8N4-E sa PCI-E!Ta GA je sa PCI-E slotom!

Nemoj GA slabo se overklokuje,uzmi DFI ili Epox, a ako ti je skup onda Asus K8N sa AGP ili K8N4-E sa PCI-E!Ta GA je sa PCI-E slotom!

Nije tacno.Pre neki dan sam kupio GA K8NS i iznenadio se kako se dobro overclokuje.Procesor Sempron 2800+ odmah je bez problema otisao sa 1,6GHz na 2,4GHz.U biosu je moguce promeniti sve parametre vazne za overclok.A osim toga vrlo je jeftina oko 40 e.Svima bih je preporucio za socket 754.Poz..

Poslednja izmena:
Što se tiče trenutnog stanja sa pločama, izgleda da je GA sa revizijama ploča RoHs standard uradio mnogo bolje ploče, a Asus sa svojim Green serijama podbacio! Asus je od full ploče skratio i napravio dosta lošije ploče od verzije jedan, na primer Asus K8N4-E rev 1 i rev 2! Imao sam reviziju 1 i bila je sjajna sa AMD Semronom 3000+, dok na primer GA u revizijama 1 se očajno overklokovao, izgleda da se sad sve promenilo!Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno