Šta je novo?

Maksimalni moguci O/C?

benchaman

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
319
znaci evo me na 3.8GHz i tako vec drugi dan bez gasenja, sve ok i normalno, mada jos nisam poterao neke testove, to cu tek kada uzmem grafiku...
Nego, dokle smem da ga guram? Trenutno dok ovo pisem sam na 3.9GHz fsb je na 195.
Negde sam na netu nasao da su ga ocovali na 3.8 i ne pise da li ide dalje... sve se nekako brinem dokle, jer i ovo mi je prilicno dobro u odnosu na default

znaci evo me na 3.8GHz i tako vec drugi dan bez gasenja, sve ok i normalno, mada jos nisam poterao neke testove, to cu tek kada uzmem grafiku...
Nego, dokle smem da ga guram? Trenutno dok ovo pisem sam na 3.9GHz fsb je na 195.
Negde sam na netu nasao da su ga ocovali na 3.8 i ne pise da li ide dalje... sve se nekako brinem dokle, jer i ovo mi je prilicno dobro u odnosu na default

Pa idi dok ti testovi ne pokazu da si udario u plafon, ne moze ti niko reci tacne postavke, to moras sam da nadjes 😛 .
Prakticno jedini kriterijum ti je stabilnost, ali obrati paznju na temperature i nemoj cekati graficku, baci ga odma na testove, evo ti link za programe i nacin na koji treba testirati stabilnost. http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=75453&highlight

Posto ploca podrzava fsb do negde 280-290 (stabilno) moze taj procesor i vise...mislim da ce moci od 4-4.5GHz (mislim cak da ga je neko sa bencha terao na 4.8Ghz)

hm, hvala, moracu polako dizati fsb i raditi testove pa da vidimo dokle ce... posto sam na Netu video da su ga gurnuli samo do 3.8 vec sam mislio da sam preterao... Mada speedfan pokazuje bas malu temperaturu, doduse isto je i u BIOSu mozda uz stepen-dva odstupanja...
Tu na netu su rekli da na 3.8 se temperatura drasticno podigla i da su stavljali bolji hladnjak, pa cak da su i dizali napon na procesoru, a ja od toga nista!

Trazim odlican hladnjak, sta mislite o scithy infinity? u stvari koji je najbolji vazdusni kuler a da je do 3500-4000 din.?

Nemoj preterivati sa o/c(vec se i na 3.6GHz celeraba greje podosta).Ovo sto covek kaze da su ljudi kod nas dizali taj cpu na 4.8GHz bas i nije tacno.To su dizali celeron D 352 koji je pravljen u 65nm i koji po defaultu radi na 3.2GHz.A kod mene cak i taj celeron ne moze da predje 4.5GHz, tako da ni ti noviji celeroni ne idu bas lako preko 4GHz.
Ja sam imao doticni celeron(331) i plafon mi je bio 3.6GHz, tako da si ti ubo bas dobar primerak.Sve preko 4GHz ti je zaista extra rezultat, samo da znas.Naravno kada nabavis bolji kuler onda se bavi jacim o/c i vidi mu granice, sa boxom da sam na tvom mestu ne bih rizikovao da idem preko 3.8GHz(mada vidim da ti kazes da je ladan na 3.8 u My computer, sto me cudi, jer sam ja zbog toplote kupio zalmana, a kuciste mi je relativno prostrano i dobro hladjeno).

A za ispod 4000din mozes naci zalmana 7700cu koji je odlican kuler, mada ima i boljih kulera, ali ne znam koliko kostaju i da li ih ima kod nas.

Poslednja izmena:
ja cu malo kada se priberem i uhvatim toliko vremena i kada oprobam maximum ovog cpu-a da postavim neke slike kao dokaz. kod mene je box kuler, temperaturu i rpm fana kontrolisem preko speedfana koji kaze da je u idle 31 na sobnoj temperaturi, ali popne se na 40 kada radi nesto zahtevnije. Medjutim rpm fana drzim na 30% u idle, dok se na 40 postavi na 90% i tada mu spusta temperaturu, tako da mi nije nikad presao 40stepeni. i to sve na 3.8. Ista temperatura je bila i sinoc na 3.9, mada mozda se razlikovala za stepen ali nisam primetio.
Pomislio sam da speedfan laze, ali skoro identicno pokazuje i BIOS.
Istina, kuciste mi je ogromno, sa 2x12cm fana na zadnjoj strani, 1x12cm na napajanju (i taj je okrenut prema dole-prema cpu), kod hardova 3x9cm koji uduvavaju i jos cekam da ubacim nove 9tke na bocnu stranu ispred gpu i cpu. Verujem da je i to razlog niske temperature, jer kuciste je relativno odlicno provetreno, mada su ,istina svi fanovi spusteni na 5v.
Trazim novi kuler, ali neki odlican, a po mogucnosti tih i sa 12cm fanom, tipa sonic tower ili ovaj infinity, ne znam koji bi bio bolji...
imam osecaj da moze i preko 3.9 ali se plasim, pa to je prilicno vise od 2.66 ;D

zaboravih: sve bez dizanja napona😀 promenom samo fsb

Poslednja izmena:
Kolika ti je temperatura u sobi, i na kojem naponu drzis cpu?
Evo kod mene trenutno celereon 352@4GHz sa zalmanom u idle-u oko 37, a u full loadu oko 55c.
Naravno ovo je sve sto sam pre neki dan dobio centralno pa greju kao ludi.Samo par dana ranije je u idle-u bilo oko 30c.

Moguce je da bios ploce pokazuje smanjenu temperaturu.Znam da su pre neke asusove ploce prikazivale manju temperaturu nego sto jeste, mozda i ta ploca prikazuje nesto manju temperaturu.

Nego kada nabavis kuler klokuj to vise dok je stabilno i javljaj rezultate(bas me zanima kakav ce biti super PI skor)

Uzmi recimo Hyper 6+,i stavi 12-icu na njega i milina...

CPU-Z kaze 1.328V ali to nisam dirao, znaci trebalo bi biti default, ne znam koliko je u BIOSu... Ne znam za plocu, kako da je proverim da li laze temperaturu?

Ne znam kolika je temperatura ali i kod mene purnja centralno, a ja sam u majici kratkih rukava i toplo mi je a inace sam zimogrozljiv.
Probacu ja sam ovim boxom preko 3.9 sutra i videcu da provrtim testove.

ne bih da budzim 12cm tamo gde nije predvidjeno...

Default za taj celeron je 1.375v, a ti ako nisi dirao voltazu za ovaj klok onda imas bas extra primerak.Ja sam vec za 3.4GHz morao da menjam napon za 331.

A najbolje bi bilo da pipnes telo kulera pa samim tim da procenis koliko je otprilike to toplo...

A koliko ja znam Hyper6+ dolazi sa 12-com, ali on kosta vise od 4k dinara.A mislim da je jeftiniji 7700cu bolje resenje od Hyper 6+.

evo nesto na brzaka, 4GHz sa boxom 35 Idle, snimak gde se vidi cpu-z, napon je porastao kako sam stavio fsb na 200 ali varira i ovo na slici je gornja, nizi je 1.312V

trenutno je losa memorija, moja je kod ortaka... mada oko memorije ne cackam nista.

Prilozi

• untitled.webp
    untitled.webp
    63.5 KB · Pregleda: 105
A za ispod 4000din mozes naci zalmana 7700cu koji je odlican kuler, mada ima i boljih kulera, ali ne znam koliko kostaju i da li ih ima kod nas.
Pazi, ovo je low cost ultra overklokovanje, njegova ploca kosta 4800 din i proc tu negde oko 40-ak evra. Bilo bi suludo davati jos toliko za kuler.
benchaman, odlican rezultat, ipak je Asrock vsta za respect, s obzirom koliko kosta.

Znam, mada sam i ja dok sam imao 331 uzeo zalmana, ali covek trazi neki kuler do 4k dinara i mislim da je taj zalman ok izbor za te pare(mada je stvarno pretezak sto bas i ne valja za plocu), kao i TT Big Typhoon.

Mada iako se daju tolike pare taj kuler moze da sluzi lepo i kada covek zameni cpu(uzme neki pentium d ili conroe)

Poslednja izmena:
Bas tako, ne planiram ja da vozim ovaj cpu vecno,... uzeh ga kao prinudno zlo, ali bice tu conroe, potom bolja ploca,...

ne znam zasto, ali imam osecaj da ovaj cpu moze joooos ;-) samo sada me vec strah dok ne uzmem bolji kuler, pa bolju mem., pa da ispodesavam bios kako treba, ovo je sve na default, osim fsb

Nazad
Vrh Dno