Šta je novo?

mini DV camcorder

Masinist

Čuven
Učlanjen(a)
14.06.2006
Poena
645
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X + Arctic Liquid Freezer III Pro 360
Matična ploča
Asus TUF GAMING X570-PLUS
RAM
2 x 16GB Kingston Fury 3733MHz
GPU
AMD Radeon 6900XT OC Formula ASRock
Storage
1TB Samsung 980 Pro + 4TB Toshiba HDWE140
Zvuk
Creative SoundBlaster G8 + AKG K712 Pro
PSU
FSP MEGA GM 1200W
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Monitor
LG Ultragear 27GP850 180Hz
Miš & tastatura
Razer Deathadder V3 + Corsair K70 Rapidfire
Ostale periferije
HyperX SoloCast
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sta je najbolje u ceni oko 300 evra (max 350) ?
Procitavsi vase komentare, zakljucio sam da su najbolji SONY, Canon i Panasonic.
Od SONY izdvojio sam model DCR-HC35E (300 evra) i DCR-HC46E (koji je svuda oko 450 ali sam ga na jednom mestu nasao za 320 - ako nisu prodavci pogresili sto je itekako moguce)
Od Canon modele: MV 880x ; MVX 350i i MVX 460 .
Model MV 960 me ne interesuje jer ne moze da snima na 0 lux sto mi je vazno prilikom izbora kamkodera.
Za ove modele ne znam cene ni gde mogu da se kupe.Znam da su stariji.
Od Panasonic model NV-GS27EP-S (270 evra) ali kome treba 2 lux pa mislim da mi je bolji izbor SONY.
Ali dosta zavisi i od cene Canon medela.
Unapred Hvala !

Nazalost moram da te ispravim.Kada bi to bilo tako (da se ne interpolira) onda bi bilo totalno glupavo da povecavaju broj MP.Samim povecavanjem MP povecava se cena senzora, a gubi na kvalitetu snimka u Low Light okruzenju.Da je tako nijedna firma nebi pravila senzore vece od PAL rezolucije (768x576) i 1/6". Istina je da se veca rezolucija koristi za fotografije, ali bi bila steta da se ne iskoristi za video...Imam Canon MVX4i sa 4MP i cipom od 1/2,8" , veruj mi da fotke nikad ne mogu da se porede sa bilo kojim ozbiljnijim fotoaparatom u LL okruzenju, ali mu je video vidljivo superioran. Kod MiniDV kamera, istina jedan deo povrsine senzora se koristi za stabilizaciju i za odnose 4-3 16-9, ali oko 80% povrsine se koristi za video (znaci interpolacija).Pogledaj ovaj test http://www.videozona.ru/video_tests/3CCDvsCanon/ i to deo : Использование матрицы и режим 16:9.Pretpostavljam da interpolacija radi tako sto se izracuna srednja vrednost boja na tackama koje definisu jednu tacku u PAL rezoluciji i na taj nacin preciznije definise svetlo koje je uslo i palo na senzor (problem kod gusto pakovanih pixela i nesavrsene optike). Kod pomenutog Canona trebalo bi da bude 9:1. Kad smo kod matematike 9 x mrak=mrak ali 9 x 0,1=0,9!
U subotu bi trebao da sa jos jednim clanom Bencha testiram par kamera, pa te pozivam da svojim prisustvom i mozda svojom kamerom pomognes u ostvarenju testa i donosenju zakljucaka.
Pozdrav

Hvala na pozivu, ali ja živim u Kruševcu tako da nisam u mogućnosti da dođem. Vrlo sam zainteresovan za rezultate testa (review se podrazumeva).
Pogledao sam test na koji si me uputio i Canon je prošao jako dobro (gledajući slike jer ne govorim ruski pa mnoge stvari opisane u testu nisam u potpunosti razumeo). Slika koju daje Canon MVX4i je jako bliska GS400 i puno bolja od JVC.

Oduvek mi se po glavi vrtela ideja da je moguće algoritamskim ukrupnjavanjem piksela (matrice 2x2 ili 3x3) uhvatiti više svetla. Čudno je što takav princip nije isproban kod fotoaparata (8Mp u 2Mp ali mnogo čistija slika u višim ISO) što me navodi na razmišljanje da dobici ostvareni ovakvom "gimnastikom" nisu značajni. Jedva čekam da me demantujete svojim testom.

Nadam se da će te na testu imati (pored Canon MVX4i) neku od Panasonic 3CCD kamera kao predstavnike skupljih kamkordera (za naše uslove) i neke od osnovnih 0,8Mp modela jer je na forumu bilo dosta diskusija na temu isplativosti kupovine skupljih modela.

Pozdrav

@RUS "Čudno je što takav princip nije isproban kod fotoaparata (8Mp u 2Mp ali mnogo čistija slika u višim ISO) što me navodi na razmišljanje da dobici ostvareni ovakvom "gimnastikom" nisu značajni."

Nema potrebe da se time bave, zato sto marketinski bolje zvuci 7Mp nego 4Mp 😀 .
Kod kamera, rezolucija se povecava pre svega zbog marketinga, zbog fotografisanja (mada kamere nisu za fotografisanje - znaci opet marketing). Stvarno jedino je vazna velicina senzora.Da je srece kamere bi imale rezoluciju standarda u kom snimaju + 15% za eventualnu digit. stabilizaciju i odnose 16:9, 4:3 i na taj nacin nebi bilo zezanja sa interpoliranjem. E sad sve je to BIZNIS i prave ih da zarade sto vise para, a napredak ocigledno nije jedini prioritet.
Jedan od ciljeva testa u subotu je i zelja da vidimo taj napredak izmedju jednog starijeg modela i dva novija.
Pozdrav.

Čudno je što takav princip nije isproban kod fotoaparata (8Mp u 2Mp ali mnogo čistija slika u višim ISO)

Jos kako je isproban kod fotoaparata... Npr. neki Fuji modeli su imali tu opciju. S7000 je mogao da snima sa ISO800 samo u 3MP, njegov prethodnik S602 je imao ISO1600 u 1MP i td. Sada to rade neki panasonic aparati...

Jos kako je isproban kod fotoaparata... Npr. neki Fuji modeli su imali tu opciju. S7000 je mogao da snima sa ISO800 samo u 3MP, njegov prethodnik S602 je imao ISO1600 u 1MP i td. Sada to rade neki panasonic aparati...

Za Panasonic nisam znao da to još uvek rade (koji modeli?), a za Fuji sam znao ali su od takve prakse odustali kod s9500 koji je zbog velike rezolucije CCD još pogodniji za "ukrupnjavanje" piksela.
Fuji neguje specifičnu "saćastu" strukturu CCD i kada sam napisao da "ukrupnjavanje" nije isprobano u foto tehnici mislio sam na klasične "rešetkaste" konstrukcije CCD (nisam znao za Panasonic).

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno