Šta je novo?

RAID 5 - preporuka...

violinista

Čuven
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poena
650
Pozdrav svima, imam jednu nedoumicu pa bih to da podelim s vama.

Naime, imam dva Seagate diska po 250 u mašini, sa važnim podacima, pa bih hteo da dodam treći disk, u RAID-5, jer mi kontroler na ploči podržava RAID pa koliko-toliko da osiguram podatke.

Ono što mi je prva dilema jeste: da li treći disk mora da bude IDENTIČAN i po veličini i po modelu sa prva dva, ili mora da bude IDENTIČAN samo po veličini, ili mora da ima IDENTIČNU veličinu particije od 250GB (ako je taj treći disk >250GB) koja će da ide u RAID? Po uputstvima sa neta, uglavnom sam našao informacije tipa "...it is recommended that all drives on the system be of the same size...", "... minimum three disks should be of identical size and type...", i tako dalje... ovo su mi sve paušalne i neprecizne odrednice, pa pitam za iskustvo iz prakse.

Već imam jedan disk od 320 GB koji bih povezao s njima dvoma u RAID, pa ne znam šta se dešava sa preostalih 70GB koji naravno, nisu za bacanje. Pretpostavljam da mogu da se naprave dve particije, jedna od 250 za RAID a jedna da ostane, od 70GB, za neke dodatne podatke, mada mi je logično da će ta "particijica" imati smanjene performanse zbog RAID-a... ili se varam??

U svakom slučaju, instalirao bih dodatni hdd od 80 ili 120GB, samo za OS i programe, a na ova tri da se šire podaci. Sve sa odgovarajućim hlađenjem, tj. provetravanjem.

Dakle, kakvo je vaše iskustvo? Ja sam RAID 5 uvek povezivao sa IDENTIČNIM i novim-neformatiranim diskovima, a sa ovakvim slučajem se prvi put srećem...

Druga dilema je, da li treba da obrišem sve podatke, ili ne moram, pa će RAID kontroler sam da ih rasporedi na tri diska, zajedno sa parity-jem? Pretpostavljam, da nije on toliko pametan, pa ću morati da ove svoje podatke smestim na sigurno i da formatiram sve diskove.

Pozdrav, javite se sa svojim iskustvima!

Poslednja izmena:
Ako RAID5 vezu vrsis iz operativnog sistema (tzv. softraid), onda mozes da operises particijama odnosno volumenima i tada bi mogao da racunas na tih 70GB. U suprotnom, ako se to radi putem biosa kontrolera, onda si tih 70GB bacio, jer kontroler barata diskovima, a ne particijama odnosno fajlsistemom - u tom slucaju se sva tri diska tretiraju kao diskovi velicine najmanjeg diska u raid lancu.

Kontroler ne moze da rasporedi postojece podatke na tri diska, jer xor za raid5 jos uvek nije ni formiran. Dakle, bekap, uspostavljanje raid veze, pa restore podataka.

So, Silvere, mogu da kupim bilo koji 250Gb disk i RAID (hardverski) će proraditi? Nije kao sa RAID 0, i RAID 1, da moraju identični diskovi da budu? 10x

:wave:

U suprotnom, ako se to radi putem biosa kontrolera, onda si tih 70GB bacio, jer kontroler barata diskovima, a ne particijama odnosno fajlsistemom - u tom slucaju se sva tri diska tretiraju kao diskovi velicine najmanjeg diska u raid lancu.
Wrong. ICHxR moze da radi sa delovima diska, i da iskoristi ostatak, Promise takodje, svi externi kontroleri mogu isto. nvRaid ne moze.

Kontroler ne moze da rasporedi postojece podatke na tri diska, jer xor za raid5 jos uvek nije ni formiran. Dakle, bekap, uspostavljanje raid veze, pa restore podataka.
Zavisi od kontrolera, ali uglavnom wrong.
Migration RAID0->RAID5 je moguce kod dobrog broja kontrolera, mada preporucujem bekap znajuci nas EDB 😀

RAID5 onboard ili OS-RAID je prespor, BTW, jos sa tri diska je bas prespor. Imaces gore write performance nego da postavis laptop disk. Znaci za RAID5, externi RAID kontroler, sa hardware RAID5 procesorom. A onda se vise isplati jos jedan disk i RAID10 onboard.

U kom smislu je RAID 5 onboard prespor ? Koliko % je sporiji od RAID 5, sa externim RAID kontrolerom? Ne bi smeo biti sporiji od 20%, po nekoj logici.

Nije sporiji 20%.
Sporiji je 20 puta.

Nije sporiji 20%.
Sporiji je 20 puta.

I bre brate uprska ga.
Violinista kazi bre koji kontroler (ploca) je u pitanju. RAID 5 na ICH8R je sasvim OK, ali prilikom svakog nasilnog gasenja ili restarta radi rebild i tada je masina usporena do bola. Cim ga zavrsi (u zavisnosti od kolicine podataka od 1- 10 sati) radi OK. Znaci ako imas ceste "nepredvidjene" situacije izbegavaj ovu RAID varijantu.
Za RAID procitaj
http://www.pcguide.com/ref/hdd/perf/raid/levels/single.htm
http://www.pcguide.com/ref/hdd/perf/raid/levels/tech.htm

Wrong. ICHxR moze da radi sa delovima diska, i da iskoristi ostatak, Promise takodje, svi externi kontroleri mogu isto. nvRaid ne moze.

Wrong? Rekoh da softraid moze, a mislim da nije potrebno da se sad ubedjujemo sta je softraid...

http://www.ocforums.com/showthread.php?t=478976
http://forumz.tomshardware.com/hardware/Problems-RAID-DQ6-ftopict200724.html

Posto nisam nasao bas ICH8R, a ne mogu reci da li je bolji/gori od ICH7R, jesi li probao licno i koje brzine dobijas?
http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=raid505&page=9
Hardware RAID5 ostavlja ICH7R u pesku.

Wrong? Rekoh da softraid moze, a mislim da nije potrebno da se sad ubedjujemo sta je softraid...

Iz tvog posta:
U suprotnom, ako se to radi putem biosa kontrolera, onda si tih 70GB bacio, jer kontroler barata diskovima

Poslednja izmena od urednika:
Nije sporiji 20%.
Sporiji je 20 puta.

ja sam nekoliko puta sklapao masine sa 3x74gb raptor diskovima u raid5 i nisam primetio neko usporenje sto se tice samog instaliranja sistema, rada na njemu i sl. nisam imao vremena da provrtim neke testove ali sve je radilo sasvim ok, nije bilo 20x sporije. 😀

inace koristio sam intel 975 bad axe i matrix raid na njoj.

Moguce da je ICH8R tek doneo promene, mada je Inq. javio da ima neprijatnih problema sa RAID5 na ICH8R, vezanih za CPU utilization.
Zanima i mene bas, ali nigde nisam video ICH8R-RAID5 testove, sve je bilo samo hardware RAID5, nvRaid, ICH7R ili ICH8R-RAID0.

OK, evo malo brojki, da ne budu samo price:
http://www.ocforums.com/showthread.php?p=4756173

konkretno:
http://www.ocforums.com/showpost.php?p=4756173&postcount=17
3xRaptor - 40MB/s

http://www.ocforums.com/showpost.php?p=4757001&postcount=18
4xSeagate - 70MB/s
Nije onako lose kako je na nvRaid-u i vecini onbarod-a, ali 40MB/s za Raptore je smesno, RAID1 je opako brzi.

http://www.dtvforum.info/lofiversion/index.php/t42141.html

Imao sam ja osecaj kada sam presao sa PC-DL/DX2.4/ICH5 na Opt2.7/nvRaid da je WOW brzina, ali stoperica se ne slaze sa mnom.

Dajte mi konkretne brojke (diskovi broj/tip, kontroler, write brzina MB/s), uz CPU utilization pokazatelj.

nvRaid je u pitanju.

Rekoh da RAID stavljam zbog SIGURNOSTI a ne zbog BRZINE. U svakom slučaju, RAID 5 je po defaultu sporiji od RAID 0, 1 jer kontrolerska logika ima više operacija da odradi u tom slučaju, a ne samo raspored na više diskova (stripe) i kopiranje u isto vreme sa/na dva diska (mirror).

Za OS i aplikacije imaću jedan (odvojen) Raptor.

Koji externi RAID kontroler, razumne cene, predlažete?

Na nvRAID-u ces ozbiljno imati 20x (mozda 10x sa velikim stripe-om, ali za nvRaid onda strada read speed) gori write speed nego na single disku. Isprobano sa 4 Raptora.
Ako je to u redu... OK tvoja stvar.

Za externe kontrolere, najjeftiniji hardware RAID5 je ~200USD, sto znaci da su dva disku isplativija. Promise SX4300.
Kod nas sam video neke Kuwell, ali su PCI-X.

Kako, kad ja sad na serveru, koji trenutno RADI (20-ak korisnika uzima fajlove sa njega), i koji ima tri diska u 300mb/s, i koji koristi intel 5, sa HDTach-om, dobijam rezultat Average Read - 118mb/s? Ti tvoji testovi nesto ne valjaju. :trust:

uostalom: :rtfm:

untitledtv0.gif

Hvala Bogu da koristis svoju glavu. 😉
RAID 5 je nesto sporiji pri upisivanju, a pri citanju nema neke razlike u odnosu na RAID 0. Ne zaboravi ono sto sam ti rekao za restarte i nepredvidjena desavanja na masini. Moras je obezbediti da toga nema (ni HW ni SW), jer je masina degradirana sa HDD performansama duze vreme (dok ne uradi oporavak podataka).

Ček, ček, hoćeš da kažeš, da ako uradim najnormalniji restart iz Win-a, da će se corruptovati podaci? Ili misliš na hard reset "sa dugmetom"? :d

Nisam pomenuo read za ICH8R, vec write, te brojke su za write.
Tvoj test samo pokazuje da ti diskovi nisu za server, jer cim treba da se malo uradi seek oni padnu na 20MB/s

Aj ovako, posto nemas izbora za kontroler bas, probaj, snimi write speed, da li preko Atto-a, da li preko mog RawSPD testa, da li preko DiskBench-a ili cega hoces, pa nam javi.
Da ne tupimo previse bez brojki, ja sam video uzasne, nikad dobre rezultate ICH7R za RAID5, ovo gore su po meni losi (mada ne uzasni) rezultati za ICH8R. Mozda nekome odgovaraju, njihovo pravo, ja samo napominjem, da je write na integrisanim ne-server kontrolerima (kontrolerima na ne-server plocama) prespor (prespor po mom misljenju, mozda vam je 40MB/s OK za tri Raptora, kazem vase pravo).

Poslednja izmena:
Nije me mrzelo:

untitledti5.gif

• diskovi su seagate 250, dakle NISU raptori
  • 20 korisnika trenutno radi na SQL server bazi

...WRITE transfer rate jeste >60MB/s, u ovakvim okolnostima. Dakle, ne da performanse nisu 20x manje nego je više nego očigledno da su gore iznete.... hmmm, ajd da kažem, sumnjive tvrdnje, da ne budem grub dalje.

Po meni, ove su performanse više nego OK. Diskovi imaju free prostora oko 20%, mada mislim da to nema veze. Takođe, uključen je i Diskeeper Server edition 2007, koji radi automatsku defragmentaciju.

So, RAID 5 kao rešenje, sa INTEGRISANIM kontrolerom, NE degradira značajno performanse sistema, a zauzvrat dobijate veliku sigurnost u podacima. Kao što kaže na jednom sajtu, "RAID 5 = most versatile usability".

Poslednja izmena:
Ček, ček, hoćeš da kažeš, da ako uradim najnormalniji restart iz Win-a, da će se corruptovati podaci? Ili misliš na hard reset "sa dugmetom"? :d

Ne, mislim na nasilne restarte ili nasilno gasenje sistema. U prevodu kada win ne stigne da "spusti" registry.

Za alfaunitsa: znas li ko sve i sta sve rade sa kompovima na netu? Ljudi se igraju majstora, a nemaju ni osnovno znanje za to i posle se zale kako nesto ne radi kako treba. Pa kada bi bile takve performanse kako ti kazes onda RAID5 ne bi ni postojao. Bolje malo prelistaj one linkove koje sam gore naveo i koristi svoju glavu, a ne da prihvatas zdravo za gotovo sve sto vidis na netu. Pozdrav.

Poslednja izmena:
So, Gedzo, nameće se rešenje za neki UPS, koji pri nestanku struje radi automatski shutdown... Damn, od kućne mašine pravim server :guitar: i to za muziku :bottle:

Za Alfaunitsa: u redu je to što prevrćeš po netu za različitim testovima, ali ja sam ti juče postovao konkretne rezultate, pod punim opterećenjem servera, kapiram da bi rezultati bili barem 10-15% viši, da je mašina bila u "idle" režimu. Što kaže Gedža, ne bi ni pravili taj nvRaid ili neki drugi, da je 20 puta sporiji, izbio bi skandal, pogledaj logično.

Pozdrav svima, RAID 5 (nv :d) će da padne za par dana, samo da smislim šta ću sa 500Gb podataka, di da ih smestim :S:

Cekaj, a gde je ovaj write test sto si uradio? Jel' to RAID0 ili RAID5? Kad kazes pasce RAID5, jel' ovo RAID0?

Stvar je da su takvi rezultati na nvRaid5, niko ne bi kupoviao dedicated RAID5 kontroler, sem serverskih resenja.
Ako niko na netu do sada nije imao tako dobre rezultate na nvRaid5, znaci da ti znas nesto sto drugi ne znaju. Da je dedicated controller, shvatio bih da neko ne ume da ga podesi, ali nvRaid nema sta da se podesi...

Gedzo, nije stos "verujem sta drugi kazu", da je tako, postovao bih linkove gde ljudi samo pricaju, a ne postuju konkretne rezultate. Plus, imao sam iskustva sa nvRaid5, toliko je bio spor, da ni priblizno nije prihvatljivo za mene (probao sam na svojoj A8N32, i sad bih opet isprobao, samo nemam BartPE na USB-u da mogu da setkam diskove)

Evo komparacije:
ICH7R_RAID5 (drdelja @ Core 2 Duo offical thread)
attachment.php

Obican hardware RAID5 kontroler:
attachment.php

Nemam Arecu trenutno da overim, ali to bi bio overkill.

Jeste da su kod mene tri Raptora, a kod njega SATA WD160, ali razlike nisu toliko velike da diskove naprave 3-4x razliku.

A koji test je violinista pustio na Atto ne kapiram, prvo kaze da je na RAID5, a onda da ce za koji dan tek postaviti RAID5.
Prihvaticu kritiku ako je na mestu, ali ozbiljno dajte neke rezultate. (broj diskova, kontroler, RAID config, tacan test (Atto Direct I/O, overlapped, etc.))

I evo jedne slike kako TREBA da izgleda RAID5 sa 6 Raptora:
http://img74.imageshack.us/img74/5152/256megpp1.jpg
(Slika je RAID0 sa 6 Raptora, konkretno, ali se ista dobija i sa 6 u RAID5 i 5 u RAID0 ali njih nemam trenutno - u pitanju je limit kartice, ne diskova).

Prilozi

• raid5.webp
    raid5.webp
    41.2 KB · Pregleda: 95
@Alfaunits:

Pa kad bi se malo udubio u ono što sam pisao, shvatio bi: ovaj test sam radio na SERVERU na poslu koji ima tri diska po 300 GB u RAID 5... A ovaj "drugi" RAID 5 ću da stavim kući, razumeš?

I testovi su rađeni, kada je server bio pod opterećenjem. Ili te mrzelo da čitaš??

OK je kupovati izdvojeni RAID kontroler za posao u kome je treba da bude što veći protok podataka (videoediting etc.). U svim ostalim slučajevima, običan "consumer" RAID kontroler završava posao. Ende.

A na kom kontroleru je taj RAID5?

Kako, kad ja sad na serveru, koji trenutno RADI (20-ak korisnika uzima fajlove sa njega), i koji ima tri diska u 300mb/s, i koji koristi intel ICH8R, sa HDTach-om, dobijam rezultat Average Read - 118mb/s? Ti tvoji testovi nesto ne valjaju.

ICH8R.

OK, javi kako radi na nvRaid. Cekam. (i dalje cekam odgovor na CPU utilization)

Ja ne znam šta ti hoćeš da isteraš u ovoj raspravci. I da je cpu utilisation 20%, to opet ne znači, da kako si ti u jednom od prethodnih postova /da izvineš/ lupio - da je RAID 5 na integrisanom kontroleru oko 20 puta sporiji od RAID 5 sa eksternim kontrolerom, tako da moraš priznati, okreni-obrni - nisi bio u pravu. Informacije koje su mi trebale, saznao sam u ovom postu, ali malo je falilo da se pokolebam time što si rekao da je drastično sporiji nvRAID, srećom malo sam detaljnije pogledao po netu.

Gde si video onbard RAID5 testove da nije sporiji drasticno? Ja sam stvarno proveo sate guglajuci RAID5 testove, ajde sto sam jedva nasao neki ali su svi toliko drasticni 🙁
Ne zelim da isteram vampire ili slicne nebuloze, vec zelim da znam zasto ceo net (pod time mislim na 2CPU i XS Storage forume, gde niko nije zadovoljan onboard nvRaid5-om) misli druagcije od ovog foruma?
Svaka cast Intelu ako ICH8R radi upola bolje od externih resenja (ali proveri CPU utilization, bio je clanak o tome), to jeste prihvatljivo, ali ICH7R/nvRaid nisam video da su bolji (ICH8R test jos nisam video) - ako imas test koji pokazuje drugacije, reci, da se skrene ljudima paznja, a meni izboksuje izvinjenje (vama) 😀
Ma kako gledano, RAID5 onboard je na neki nacin ubijao performanse.

Sto se tice Atto-a, primeti da do 128K, writes su prespori, a vecina (svi cached writes u Windowsu) su 64K.

Ili da ne tupim i ja previse, evo lepo GamePC test:
http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=raid505&page=10

(35 MB/s nvRaid5 naspram 150 MB/s externi kontroleri)

Prilozi

• r5_rap3.webp
    r5_rap3.webp
    43.4 KB · Pregleda: 69
Nedavno smo radili testove za potrebe nasih ruDAW audio racunara:

RAID5 (3 x Seagate 320GB SATA2) ICH7R

RAID5.jpg

Kao sto vidite daleko od toga da nije neupotrebljivo, i da nije problema koji je gedza spomenuo (jedino kada diskovi bas nista ne rade, nasilni reset moze da prodje bez rebuildinga) bio bi idealan za sigurnost podataka, uz maksimalno iskoriscenje brzina/storage. Takodje, treba napomenuti da su performanse u toku rebuildinga ocajne (podjelite gore pokazane performanse sa 10 i dobicete adekvatan pokazatelj), a mi cemo ovih dana ispitati koliko (da li su uopste upotrebljive, barem kada je audio rejon u pitanju).

Zauzece procesora je maksimum 15-20% prilikom kopiranja unutar raid diska (po task manageru...po hdtach-u je oko 10%, ali samo u jednom tasku- citanje ili pisanje).

Poz svima.

Poslednja izmena:
Super, ovi podaci dosta govore. A 1300 MB/s... Zadivljujuće. Meni će to super da vrši posao pogotovo što nemam mnogo kopiranja, ti diskovi mi služe baš kao storage, sa ne mnogo kopiranja.

Savet: Popravi datum na kompjuteru 😉

Nazad
Vrh Dno