Šta je novo?

Problem... USB portovi odjednom ne rade

deksi10

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2006
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I5-10400F
Matična ploča
MSI H410M-A PRO
RAM
2 x 8GB DDR4 2666Mhz
GPU
EVGA RTX 3050 8GB
Storage
SSD Apacer as2280p4u pro 1TB
PSU
Corsair VX550W
Kućište
Chieftec Dragon
Monitor
Samsung S24C650
Mobilni telefon
Redmi Note 8 PRO
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Odjednom sam danas primetio da vise ni jedan USB port na ploci ne funkcionise, inace radi se o Abit NF7-S 2.0. Kroz njih ide struja, ali kada nakacim neki uredjaj nista se ne desava, nema nikakve poruke o gresci, ni onog zvuka kada se prikaci USB uredjaj, nista. U biosu mi je normalno sve podeseno na USB 1.1+2.0. A opet, cak i kada iskljucim USB iz biosa nema nikakve promene u radu, dakle samo struja ide i nista vise! Nema nikakvih IRQ konflikta i slicnih stvari, dakle sve je najnormalnije kao i pre 2-3 dana, kada je sve radilo. Da li moze da crkne USB kontroler na ploci tek tako!? :wall: I kako uopste mogu da budem siguran da je crkao!?

jesi probao nekoliko uredjaja ili samo jedan mozda ti taj usb uredjaj malo stuca

jesi probao nekoliko uredjaja ili samo jedan mozda ti taj usb uredjaj malo stuca

Naravno da sam probao nekoliko uredjaja, i to u sve portove koje imam. Svaki se isto ponasa, samo struja ide i nista vise. Probao sam i sa reinstalacijom drivera za USB kontroler i nista, opet isto.

Sta je poslednje radjeno oko kompa pre nego sto su portovi odbili poslusnost? Mislim, jeste USB Plug&Play i Hot-Swap standard, ali ako je u port bila zabodena neka komponenta koja je neispravna (npr. napajanje u kratkom spoju ka data liniji), moze svasta da se desi....

Sta je poslednje radjeno oko kompa pre nego sto su portovi odbili poslusnost? Mislim, jeste USB Plug&Play i Hot-Swap standard, ali ako je u port bila zabodena neka komponenta koja je neispravna (npr. napajanje u kratkom spoju ka data liniji), moze svasta da se desi....

Evo sad razmisljam, ali pre jedno 3 dana desila mi se cudna stvar. Naime tokom gledanja nekog filma preko MV2 plejera (u pozadini je radio samo DC++) komp je odjednom zablokirao, zapucao nacisto da je samo restart mogao. Posle restarta maticna nije htela da postuje, ugasio sam ga pozadi na dugme na napajanju i upalio ponovo. Tada je prosao post ali cim stigne do boot screena nista, samo crna slika, monitor radi ali nista se ne desava! Probao sam vise puta ali uvek isto nije hteo da podigne Win. Prvo sam posumnjao na memoriju, srecom imam dve pa sam jednu izvadio, i uspeo da podignem windows. Obe memorije sam istestirao na greske jer sam bio ubedjen da je jedna dala svoje, ali nijedna nije davala greske u Goldmemory i u Memtestu86! Ah da, nijedan USB nije bio prikacen u trenutku kada je komp zakucao. Od tada su prosla 3 dana i tek sam juce prikacio jedan usb i video da ne sljaka.

A da probaš da u biosu isključiš usb-ove, pa da i u device manageru izbrišeš usb portove, pa lepo restart, digneš win bez usb-a, ponovo restart, u biosu uključiš usb-ove, pa vidiš šta kaže win kad se digne, da li ih nalazi uopšte.

Evo sad razmisljam, ali pre jedno 3 dana desila mi se cudna stvar. Naime tokom gledanja nekog filma preko MV2 plejera (u pozadini je radio samo DC++) komp je odjednom zablokirao, zapucao nacisto da je samo restart mogao. Posle restarta maticna nije htela da postuje, ugasio sam ga pozadi na dugme na napajanju i upalio ponovo. Tada je prosao post ali cim stigne do boot screena nista, samo crna slika, monitor radi ali nista se ne desava! Probao sam vise puta ali uvek isto nije hteo da podigne Win. Prvo sam posumnjao na memoriju, srecom imam dve pa sam jednu izvadio, i uspeo da podignem windows. Obe memorije sam istestirao na greske jer sam bio ubedjen da je jedna dala svoje, ali nijedna nije davala greske u Goldmemory i u Memtestu86! Ah da, nijedan USB nije bio prikacen u trenutku kada je komp zakucao. Od tada su prosla 3 dana i tek sam juce prikacio jedan usb i video da ne sljaka.

Ok, ovo podrazumeva da imas neki vid broadband interneta, verovatno cable/aDSL. Da li je modem/ruter zakacen preko USB-a ili preko UTP-a? Jeste da pise da nijedan USB nije bio ukljucen, ali ljudi lako previde jedan uredjaj, tj. uzmu zdravo za gotovo da nista naknadno nisu kacili na USB, a zaborave na ovo. U tom slucaju (pogotovo ako je cable), moguce da je nesto "proslo" preko rutera u PC i zabrljavilo kontroler na maticnoj.

Prva stvar je da se proba sa brisanjem USB kontrolera iz Windows-a, gasenje pa clear-cmos, potom da se ugase USB portovi u BIOS-u (aktiviraju se po default-u), forsira "reset configuration data" (tj. da se stavi na enable) i da se boot-uje sistem (ovo sve uraditi u jednom potezu). Nakon sto se podigne sistem bez USB-a, opet ugasiti sistem, uci u bios i enable-ovati USB 1.1. konekciju, (moze opet da se uradi "reset configuration data) pa butovati sistem i pustiti da Win detektuje prisustvo portova. (U sustini ovo sto je user tomato vec napisao). Ukoliko proradi, u BIOS-u ukljuciti i opciju za USB 2.0. Ako ne proradi... trenutno ne znam sta dalje pokusati.

Poslednja izmena:
A da probaš da u biosu isključiš usb-ove, pa da i u device manageru izbrišeš usb portove, pa lepo restart, digneš win bez usb-a, ponovo restart, u biosu uključiš usb-ove, pa vidiš šta kaže win kad se digne, da li ih nalazi uopšte.

Probao sam i ovo, stavljao sam i na disable, forsirao sam samo 1.1 mod, pa samo 2.0, brisao sam drivere, pa restart, instalirao ponovo, i nista, kada kod se prikljuci neki uredjaj samo cuti, osim struje ne daje nikakve znakove zivota, nema cak ni onog zvuka u windowsu koji javlja da je prikljucen neki usb. Inace imam kablovski internet, ali mi je modem vezan preko LAN-a sa kompom, tako da sam siguran da nista od uredjaja nije moglo da zabrljavi kontroler na ploci. Ocigledno da je kontrolor dao svoje, pretrazivao sam google u vezi ovog problema i samo sam par ljudi nasao sa ovim slucajem, ali nikakvo resenje nisam naisao jer ga verovatno i nema. Posto mi je usb jako vazan, jer preko njega koristim e-banking sistem, resio sam problem tako sto sam kupio STLab PCI usb kontroler 4+1. Zahvaljujem se svima na odgovorima :wave:

Pogledaj i u kakvom su stanju kondenzatori oko chipseta. Meni nije hteo normalno da prepoznaje tj detektuje uredjaje kad ih zakacim nego je bilo restart,pali, gasi pa se zakuca prilikom POSTa dok ne otkacim mp3, i to se sve desavalo dok nisam promenio par kondenzatora.Do duse meni je i s vremena na vreme prijavljivao da mi napon chipseta pada ispod dozvoljenog.

Nazad
Vrh Dno